31 Aralık 2010, Cuma 15:50:26

KANLI MOTORLA UÇUŞ YAPTILAR…

Uçuş emniyetini riske attığı gerekçesiyle 320 bin TL para cezasına çarptırılan Pegasus Havayolları’nı skandal denilecek bir uçuş daha tespit edildi. İşte Pegasus Havayolları’nın korkunç hatasının detayları.
  • motora kuş girdi fanda attı o anda 40 flap vardı uçakta inince topladın ee nasıl göreceksin hasarı?İşte bu deneyim canımın içi yavrucuğum.Hasar büyür parça kopar gövdeye girerse ne olur hiç düşündün mü? Tut Ali tut topu tut.Havacılığı bırak...Bir arkadaş yazmış crew concept olayını hakikatten bu iş tehlikeli bir gün elde kalır.Tamam pre-flight yapmak için eğitiyoruz cockpit ekibini ama ısrarla şunu söylüyoruz anormal durumda teknisyen çağırın ve bakım departmanına bilgi verin...Pegasus ta bu söylenmiyor sanırım..
  • PEGASUSTANDAN BİR SORUMSUZLUK,BİR VURDUMDUYMAZLIK DAHA!! BAŞI NEKİ SONU NE OLSUN?? CEZAYI SONUNA KADAR HAKETMİŞLER!! AYIP YA,AYIP BARİ SİZ YAPMAYIN; SİZ PİLOT OLARAK ,YÖNETİCİ OLARAK SAW A OTOGAR MUAMELESİ YAPMAYIN!! ONLAR İNSAN DEĞİLMİ KARDEŞİM?GEÇ BİLE KALMIŞLAR CEZA İÇİN.. BUNLARIN YAPTIĞI BİR DEĞİL İKİ DEĞİL..HADİ RAHAT UYUYUN BAKALIM..
  • Ne yazıkki pegasusta teknik bakım disiplini ve ekip ruhu kalmadı, 3-4 tane öz verili insan sayesinde bakım yapıldığını, mühendislik ve kalitenin ise yerlerde süründüğünü tüm teknik camia biliyor. Pilotların teknik sebepten uçağı yerde bırakması durumunda da sorun yaşayacaklarını bir çoğumuz biliyoruz. Acı olanı şu Pegasus bu duruma kendi düştü. Hem Teknik ekip ile hemde uçuş ekibi ile çok oynadı ve taşları yerine oturtamıyor. Ekip ruhu ve deneyim olmayıncada bir hafta 2 kere manşet oluyor böyle. Birilerinin kelle gitmeden bir şeyler düzelmez görünen köyde klavuz istemez. Pegasusu savunanlar, THY nin kazalarından dem vuruyor. acaba biri söyler mi THY deki kazalrın olduğu dönemlerdeki yöneticilerden kaçı şu anda pegasuta yönetici??
  • herşeyi ucuza birçok işi tek bir kişiye yaptırıp taşeronlaşmayı ve insan emeğine saygısızlığı burda hep bir arada görüyoruz. crew concept masalı altında teknisyenlik mesleğinin ve onun getirdiği tecrübeyi gözardı eden 3 kuruş ucuza gelsin diye bakım ve konrol işini 3 saatlik eğitimle pilota yaptıran ve adam sende ve bişey olmaz zihniyeti ile havacılık yapan tüm işletmecileri kınıyorum. gaziantepe günde kaç sefer var bilmiyorum ama 10 dan asağı olacagını zannetmiyorum.bazı arkadaşlar thy teknisyenini niye çağırmadı yazmış ama thy de crew concept yapıyor coğu yerde teknik orda olmayabilir.anlayacağımız şirketler crew concept yaparak daha az emniyetle uçuyor ve pilotlarınıda bu tur saçmalıklar yapmaya zorluyor.umarım verilen ceza ders olsn
  • Uzayan kol bizden olsun demeyi acaba nezaman öğreneceğiz. Başarıları desteklemek yerine yalan yalnış bilgilerle kösteklemekten ne umuyorsunuz. PEGASUS enaz THY kadar Türkiye'ye ve milletimeze güzel hizmetler veren bir şirkettir. Lütfen biraz büyük düşünelim bizim olana sahip çıkalım.
  • Sok haber!!! Pegasusun kar etme plani cercevesinde Acil durum altinda , yakit alimi ile ucak temizligininde sorumlulugu pilotlara verilecekmis , bu plan basarili olur ise tum ekibin tek arac ile evlerine veya otele tasinmasi , otelden ucaga getirilmesi vs isleride pilotlara yaptirilmasi gundemde imis
  • Şüphesiz bir teknisyenin lisanslı olması ve ilgili uçaktan tip sertikalı olması kısaca B1 ve tip ve motor kursu görmüş olması ile aynı şartlarda deneyimli bir teknisyen arasında kurallar açısından fark yoktur. Ancak; O zaman bugün ehliyeti yeni almış biri ile 30 senedir direksiyon sallayan birinin her hangi bir durum karşısındaki bilgi ve becerileride aynı demekde mümkün değildir. Pegasus için o motor sorunu SHGM açısından deneyimli veya deneyimsizmiş gibi ayrıntılara bakılmaz. Bu doğru.. Ancak pegasus kendi ucuş emniyeti ve motorundaki olası zararı minimuma indirgemek amacıyla deneyimli bir teknisyenin görüşüne başvurması işin idealidir. Bilmem anlatabildimmi?
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • yorumları okudum, eglendim. saolun. buna bir de ben soru sorup katkıda bulunayım: (kanlı motora istinaden) kaptan pilot motordaki kanı temizlememiş mi?
  • neler oluyor Ali bey? tamam anladık ucuza uçuruyorsun ama canımızla oynama lütfen. bir acente olarak müşterilere bunları anlatmakta zorlanıyorum. biraz elini cebine atta bakımlarını yaptır şu teyyarelerin. lütfen ama Ali Bey
Pegasus Havayolları’nın uçuş emniyetini hiçe sayan hatalarına bir yenisi daha eklendi. Temmuz ayında yaptığı hatalardan dolayı geçtiğimiz günlerde şirketin 320 bin TL para cezasına çarptırılması ve Teknik Başkan  Ercihan Bayır’ın form-4’nü iptaline kadar varan hatalar zincirine bir yenisi daha eklendi.

Pegasus Havayolları’nın 23 Aralık 2010 tarihinde Gaziantep seferini yapan uçağın motoruna kuş girdi. İniş sırasında gerçekleşen bu olayın ardından uçağın pilotu iniş yaptıktan sonra Gaziantep Havalimanı’nda teknisyen olmadığı için motoru kendisi kontrol ederek uçma kararı aldı.

Kanlı motorla Gaziantep Havalimanı’ndan kalkış yapan Pegasus Havayolları uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na geldi. Burada teknisyenler uçağın motorunu kontrol etmek üzere uçağı bakıma aldı.

Uçuş emniyetini ve onlarca yolcusunun hayatını hiçe sayan pilotla ilgili nasıl bir işlem yapılacağı merak edilirken; uzmanlar uçağın motoruna boroskop yapılmadan uçuş yapılmasının son derece tehlikeli olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan uçağın motoruna kuş girmesi halinde uçuşa elverişliliği konusunda karar verecek olan teknisyenin sadece tip yetkisi olmasının yeterli olmadığı bu gibi durumlarda tecrübenin de şart olduğu kaydedildi.

Edinilen bilgilere göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’de bu tehlikeli uçuş için harekete geçtiği kaydedildi.

Yaşanan olayın ardından yorumuna başvurduğumuz AirportHaber Başyazarı ve UTED Onursal Başkanı Sefa İnan şunları söyledi;

İlgili habere yönelik kişisel olarak yorumum bu tür kuş çarpmalarında AMM Chapter 5 e göre teknisyen kontrolü şarttır. Kuş çarpmalarında motora önden bakılır. Core kısmına giren bir şey yoksa fan kısmına bakmak yeterlidir. 

Dış fanın sabit vanelerine ve abradable panellerine bakılarak hasar aranır. Ancak; en gecerli sistem motor kompresör kısmına baroskop yapmaktan geçer.  

Bu tür motorların fanı geniş Core kısmı çok dar ve küçüktür. Kuş çarptığında fan palleri santrifüj güçle bunu  Motorun Core kısmına gitmeden atmosfere atar. Ancak kuş fandan çıkarken abradable panelleri ve arkadaki sabit guide pallerinin hasarlanma yüzdesi yüksektir. 

Bu nedenle bu tür olaylarda lisanslı ve deneyimli bir uçak teknisyenin AMM Chapter 5 e göre çok iyi bir inceleme yapması gerekmektedir. 

©AirportHaber Özel

KANLI MOTORLA UÇUŞ YAPTILAR…

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

Misafir ~ 13 yıl önce
motora kuş girdi fanda attı o anda 40 flap vardı uçakta inince topladın ee nasıl göreceksin hasarı?İşte bu deneyim canımın içi yavrucuğum.Hasar büyür parça kopar gövdeye girerse ne olur hiç düşündün mü? Tut Ali tut topu tut.Havacılığı bırak...Bir arkadaş yazmış crew concept olayını hakikatten bu iş tehlikeli bir gün elde kalır.Tamam pre-flight yapmak için eğitiyoruz cockpit ekibini ama ısrarla şunu söylüyoruz anormal durumda teknisyen çağırın ve bakım departmanına bilgi verin...Pegasus ta bu söylenmiyor sanırım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
PEGASUSTANDAN BİR SORUMSUZLUK,BİR VURDUMDUYMAZLIK DAHA!! BAŞI NEKİ SONU NE OLSUN?? CEZAYI SONUNA KADAR HAKETMİŞLER!! AYIP YA,AYIP BARİ SİZ YAPMAYIN; SİZ PİLOT OLARAK ,YÖNETİCİ OLARAK SAW A OTOGAR MUAMELESİ YAPMAYIN!! ONLAR İNSAN DEĞİLMİ KARDEŞİM?GEÇ BİLE KALMIŞLAR CEZA İÇİN.. BUNLARIN YAPTIĞI BİR DEĞİL İKİ DEĞİL..HADİ RAHAT UYUYUN BAKALIM..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ne yazıkki pegasusta teknik bakım disiplini ve ekip ruhu kalmadı, 3-4 tane öz verili insan sayesinde bakım yapıldığını, mühendislik ve kalitenin ise yerlerde süründüğünü tüm teknik camia biliyor. Pilotların teknik sebepten uçağı yerde bırakması durumunda da sorun yaşayacaklarını bir çoğumuz biliyoruz. Acı olanı şu Pegasus bu duruma kendi düştü. Hem Teknik ekip ile hemde uçuş ekibi ile çok oynadı ve taşları yerine oturtamıyor. Ekip ruhu ve deneyim olmayıncada bir hafta 2 kere manşet oluyor böyle. Birilerinin kelle gitmeden bir şeyler düzelmez görünen köyde klavuz istemez. Pegasusu savunanlar, THY nin kazalarından dem vuruyor. acaba biri söyler mi THY deki kazalrın olduğu dönemlerdeki yöneticilerden kaçı şu anda pegasuta yönetici??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
herşeyi ucuza birçok işi tek bir kişiye yaptırıp taşeronlaşmayı ve insan emeğine saygısızlığı burda hep bir arada görüyoruz. crew concept masalı altında teknisyenlik mesleğinin ve onun getirdiği tecrübeyi gözardı eden 3 kuruş ucuza gelsin diye bakım ve konrol işini 3 saatlik eğitimle pilota yaptıran ve adam sende ve bişey olmaz zihniyeti ile havacılık yapan tüm işletmecileri kınıyorum. gaziantepe günde kaç sefer var bilmiyorum ama 10 dan asağı olacagını zannetmiyorum.bazı arkadaşlar thy teknisyenini niye çağırmadı yazmış ama thy de crew concept yapıyor coğu yerde teknik orda olmayabilir.anlayacağımız şirketler crew concept yaparak daha az emniyetle uçuyor ve pilotlarınıda bu tur saçmalıklar yapmaya zorluyor.umarım verilen ceza ders olsn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uzayan kol bizden olsun demeyi acaba nezaman öğreneceğiz. Başarıları desteklemek yerine yalan yalnış bilgilerle kösteklemekten ne umuyorsunuz. PEGASUS enaz THY kadar Türkiye'ye ve milletimeze güzel hizmetler veren bir şirkettir. Lütfen biraz büyük düşünelim bizim olana sahip çıkalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sok haber!!! Pegasusun kar etme plani cercevesinde Acil durum altinda , yakit alimi ile ucak temizligininde sorumlulugu pilotlara verilecekmis , bu plan basarili olur ise tum ekibin tek arac ile evlerine veya otele tasinmasi , otelden ucaga getirilmesi vs isleride pilotlara yaptirilmasi gundemde imis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şüphesiz bir teknisyenin lisanslı olması ve ilgili uçaktan tip sertikalı olması kısaca B1 ve tip ve motor kursu görmüş olması ile aynı şartlarda deneyimli bir teknisyen arasında kurallar açısından fark yoktur. Ancak; O zaman bugün ehliyeti yeni almış biri ile 30 senedir direksiyon sallayan birinin her hangi bir durum karşısındaki bilgi ve becerileride aynı demekde mümkün değildir. Pegasus için o motor sorunu SHGM açısından deneyimli veya deneyimsizmiş gibi ayrıntılara bakılmaz. Bu doğru.. Ancak pegasus kendi ucuş emniyeti ve motorundaki olası zararı minimuma indirgemek amacıyla deneyimli bir teknisyenin görüşüne başvurması işin idealidir. Bilmem anlatabildimmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yorumları okudum, eglendim. saolun. buna bir de ben soru sorup katkıda bulunayım: (kanlı motora istinaden) kaptan pilot motordaki kanı temizlememiş mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
neler oluyor Ali bey? tamam anladık ucuza uçuruyorsun ama canımızla oynama lütfen. bir acente olarak müşterilere bunları anlatmakta zorlanıyorum. biraz elini cebine atta bakımlarını yaptır şu teyyarelerin. lütfen ama Ali Bey

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000