28 Ağustos 2009, Cuma 08:10:34

İşsizler Pegasus'u nasıl uçuruyor?

Uçakta yiyecek-içecek servisini ücret karşılığı yapan, milli piyango bileti satan, koltuk seçimininden ücret isteyen Ali Sabancı'nın şirketi Pegasus, uzun süredir iş başvuruları yapanlardan da ücret talep ediyor.
  • Haberde de belirtildiği üzre; madem eleman ihtiyacın giderilmedi, ki aylarca ilanları aktif tutuyorsun; neden başka standartlar değil de ücret standartı (!) getiriyorsun? Bu olaya 'her şey ticaret' tarzıyla yaklaşmaya çalışanlarla şunu paylaşmak gerek: Bir işsizin iş başvurusu yapma hakkı ticaret vasıtası olarak görülemez ve ETİK değildir. İş ahlakına uymayan, çıkar gözetme tutumu olan Pegasus'u esefle kınıyorum. Aslında başvuranlar bunun takibini yapsalar (ki EN DOĞAL HAKLARI) söz konusu toplanmış miktarın kullanımının kanıtlanamaması durumunda, hukuki işlem yolu açıktır.
  • Ben yanlış bulmuyorum nedenı ise THY alıcağı kabin memurlarını kaç kere istanbula çağırdı. Kabin memur adaylarının geliş ve gidiş paralarını saysan dünya yapar. neden onlar insanın umudunu yememiş oluyo da pegasus yemiş oluyo. saçmalamayın yaaa. Bu devir de herşey ticarettir. Unutmayın.
  • bir arkadaşımız yurt dışında da aynı şekilde uygulanıyor diye cevap vermiş.işinize gelince yurt dışında uygulanıyor.yurt dışında çalışanlar aynı işi yaparak ne kadar para kazanıyor peki? atıp tutmayın kafanıza göre.
  • bu uygulamayı pgs yı sabancı aldıktan bı kac ay sonra yaptı ve ucuyorum.com da bununla ilgili topic acılmıştı ve cok tepki toplamıstı.bu resmen umutları parayla satmak umut tuccarlıgı yapmak.çok ayıp bısey.OLUR BOYLE dıyen arkadas sanırım pgs den bırıkı rahat rahat yazmıs dısarda adam ıssız evıne ekmek almaya para yok cebınde.dılegımız daha mutevazı bır İK politikası ızlemesı...umarız duzelır....ustelık mahalle arası minubusler gıbı kalkıs zamanı gelmesıne ragmen kaptanın hava trafık yogunlugu var deyıp bizleri bekletıp baska yoolcuların gelmesını beklemeyı ıstemıyoruz bıde zamanında kalkma rekoru kırıyormus pehhhh....
  • sahte ıs ılanları verıyorlar ,ben ıcerden bır arkadasıma sordurdum eleman alıyorlarmı dıye oda yok bır ılanımız dedı bunu sordurdugu kısı ınsan kaynakları, her ılanı yalan hangısını almıs gırısı gostersın bu alın dıye ...
  • artık 10 lira alınmıyor...bu yıl 15 liraya başvuruyorsunuz...matematiğim iyi değil siz hesapalayın..birde erkeklerin başvuruları var ve çağırılmıyorlar bile... (:
  • 30 yıldır havayolunu kullanan ve binlerce uçakla uçmuş bir kişi olarak söylüyorum,birçok sebeblerden dolayı asla pegasus ile uçmam.uçanların yolu açık olsun...
  • gormemisimdir para ya allah die tapanın huzurla oldugunu allah cok buyuk eden bulur bu kadar bedduaya fazla yasamaz bu adam
  • Ali beyde işsiz insanların 10 tl sini alıyormuş çok mu ? Pegaus gibi havayolunu almış uçuruyor.Beyler bırakında ali bey'de birazda işsizler üzerinden gelir elde etsin.Bağlı şirketler üzerinden kazandıkları yetmiyor.Amcası gibi trilyonları yanında götürecek ya ! merak etmeyin işsizlerden elde ettikleri bir gün kendisinden de çıkar.Bir söz vardır.Keser döner sap döner,gün gelir devran döner.Her kes aklını kullansın.Sabancı kendi personeline genel müdürlük binasında çay vermiyor.Herkes çayı evden getiriyor.Şirketin costu yükseldi diye yakında tuvaletlerden de para ister.Korkmayın.
  • Tr de yaşayan 100 kişiye sorulmalı. Ali Sabancı yı nasıl buluyorsunuz diye. Size garanti ederim 100 kişi de bu adamı sevimsiz ve antipatik bulur. Onun yüzünden kullandığım telefon şebekemi değiştirdim....

Türk havacılık sektörünün özelleşmesiyle önü açılan Pegasus Havayolları’nın iş başvurularından para kazandığı ortaya çıktı. Açık pozisyon ilanlarını aylarca askıda tutan şirket, işsizlerden talep ettiği CV başına 10 liralık başvuru ücretiyle kendisine yüz binlerce liralık bir gelir kalemi oluşturmuş oldu.

Yenibiriş.com ve Secret.cv’de yayınlanan Pegasus eleman ilanlarına başvurmak için 10 liralık başvuru ücreti isteniyor. Şirket, ilanların yayınlandığı sitelerde yer verdiği açıklamada, insan kaynakları birimine yıllık 77. 601 müracaat yapıldığını ancak 2006 yılında yerleştirilen aday sayısının yalnızca 128’de kaldığını söyleyerek uygulamasını savunuyor. Açıklamada, yapılan incelemede başvuruların sadece yüzde 10’unun aranan pozisyonlarla ilgili özelliklere ve kriterlere uygun bulunduğunu belirten şirket, bir de “gelişi güzel ve sadece şans denemek için yollanan CV’leri ayıklamak” insan kaynaklarını “çok büyük bir iş gücü altına sokmuştur” diyerek işsizleri insan kaynakları çalışanlarının başına yük olmakla suçluyor.

Ancak Pegasus ilanları incelendiğinde açılan pozisyonların uzun sürede askıda kaldığı görülüyor. Öte yandan, işsizleri rast gele başvuru yapmakla suçlayan şirketin, “genel başvuru” gibi hiçbir özel niteliğin aranmadığı bir başvuru başlığında bile 10 lirayı talep etmesi dikkat çekiyor. Pegasus, Mart 2008’den bu yana herhangi bir özel kriter aranmayan genel başvurulardan ücret talep ediyor.

İşsizlerin insan kaynaklarına yük olduğunu söyleyerek uygulamasını savunan Pegasus’un yük olma suçlaması bununla da sınırlı kalmıyor. Açıklamasında misafirlerini en uygun fiyattan uçurmayı misyon edindiğini ve maliyetlerini sürekli gözden geçirmek zorunda olduğunu söyleyen şirket, işsizlerin başvurularını ayıklama maliyetini misafir diye tanımladığı müşterilerine yükleyemeyeceğini söyleyerek müşterilerini işsizlerden koruyor.

İşsizlere müjde: Reklamlarımızı da fonluyorsunuz

Açıklamada işsizlere bu kadar yüklendikten sonra, paralarının aslında boşa gitmediği de vurgulanıyor. İnsan kaynakları, gelecek başvurularda “daha duyarlı, daha detaylı inceleme ve değerlendirme aşamalarında adaylara daha fazla süre ayırma imkanına kavuşacaktır” deniliyor.

Bu ilginç açıklamasında, son olarak işsizlere bir de hayırlı bir işe vesile olduklarını müjdeleyen Pegasus, bir kısmını farklı temalı sosyal sorumluluk projelerinde kullandıklarını belirtiyor. Böylece, işsizlerin bir de sosyal sorumluluk adı altında yürütülen reklam faaliyetlerini fonladıkları şirketin dilinden ifade edilmiş oluyor.

(SOL)

İşsizler Pegasus'u nasıl uçuruyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 15 yıl önce
Haberde de belirtildiği üzre; madem eleman ihtiyacın giderilmedi, ki aylarca ilanları aktif tutuyorsun; neden başka standartlar değil de ücret standartı (!) getiriyorsun? Bu olaya 'her şey ticaret' tarzıyla yaklaşmaya çalışanlarla şunu paylaşmak gerek: Bir işsizin iş başvurusu yapma hakkı ticaret vasıtası olarak görülemez ve ETİK değildir. İş ahlakına uymayan, çıkar gözetme tutumu olan Pegasus'u esefle kınıyorum. Aslında başvuranlar bunun takibini yapsalar (ki EN DOĞAL HAKLARI) söz konusu toplanmış miktarın kullanımının kanıtlanamaması durumunda, hukuki işlem yolu açıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben yanlış bulmuyorum nedenı ise THY alıcağı kabin memurlarını kaç kere istanbula çağırdı. Kabin memur adaylarının geliş ve gidiş paralarını saysan dünya yapar. neden onlar insanın umudunu yememiş oluyo da pegasus yemiş oluyo. saçmalamayın yaaa. Bu devir de herşey ticarettir. Unutmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bir arkadaşımız yurt dışında da aynı şekilde uygulanıyor diye cevap vermiş.işinize gelince yurt dışında uygulanıyor.yurt dışında çalışanlar aynı işi yaparak ne kadar para kazanıyor peki? atıp tutmayın kafanıza göre.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu uygulamayı pgs yı sabancı aldıktan bı kac ay sonra yaptı ve ucuyorum.com da bununla ilgili topic acılmıştı ve cok tepki toplamıstı.bu resmen umutları parayla satmak umut tuccarlıgı yapmak.çok ayıp bısey.OLUR BOYLE dıyen arkadas sanırım pgs den bırıkı rahat rahat yazmıs dısarda adam ıssız evıne ekmek almaya para yok cebınde.dılegımız daha mutevazı bır İK politikası ızlemesı...umarız duzelır....ustelık mahalle arası minubusler gıbı kalkıs zamanı gelmesıne ragmen kaptanın hava trafık yogunlugu var deyıp bizleri bekletıp baska yoolcuların gelmesını beklemeyı ıstemıyoruz bıde zamanında kalkma rekoru kırıyormus pehhhh....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sahte ıs ılanları verıyorlar ,ben ıcerden bır arkadasıma sordurdum eleman alıyorlarmı dıye oda yok bır ılanımız dedı bunu sordurdugu kısı ınsan kaynakları, her ılanı yalan hangısını almıs gırısı gostersın bu alın dıye ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
artık 10 lira alınmıyor...bu yıl 15 liraya başvuruyorsunuz...matematiğim iyi değil siz hesapalayın..birde erkeklerin başvuruları var ve çağırılmıyorlar bile... (:

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
30 yıldır havayolunu kullanan ve binlerce uçakla uçmuş bir kişi olarak söylüyorum,birçok sebeblerden dolayı asla pegasus ile uçmam.uçanların yolu açık olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
gormemisimdir para ya allah die tapanın huzurla oldugunu allah cok buyuk eden bulur bu kadar bedduaya fazla yasamaz bu adam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali beyde işsiz insanların 10 tl sini alıyormuş çok mu ? Pegaus gibi havayolunu almış uçuruyor.Beyler bırakında ali bey'de birazda işsizler üzerinden gelir elde etsin.Bağlı şirketler üzerinden kazandıkları yetmiyor.Amcası gibi trilyonları yanında götürecek ya ! merak etmeyin işsizlerden elde ettikleri bir gün kendisinden de çıkar.Bir söz vardır.Keser döner sap döner,gün gelir devran döner.Her kes aklını kullansın.Sabancı kendi personeline genel müdürlük binasında çay vermiyor.Herkes çayı evden getiriyor.Şirketin costu yükseldi diye yakında tuvaletlerden de para ister.Korkmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tr de yaşayan 100 kişiye sorulmalı. Ali Sabancı yı nasıl buluyorsunuz diye. Size garanti ederim 100 kişi de bu adamı sevimsiz ve antipatik bulur. Onun yüzünden kullandığım telefon şebekemi değiştirdim....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000