09 Şubat 2014, Pazar 08:27:45

HAVA KORSANI 15 YIL İLE YARGILACAK

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferi yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukraynalı Artem Kozlov, 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Kharkov-İstanbul seferini yapan 110 yolculu Pegasus Havayolları'na ait uçağı önceki gün Rusya'nın Soçi kentine kaçırmak isteyen Ukraynalı Artem Kozlov, uçak kaçırmak suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Kozlov, Türk Ceza Kanunu'nun 223 /3 maddesi gereğince uçak kaçırmak suçundan 5 yıldan 10, TCK 109 maddesi gereğince ise "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan ayırca 1 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Ukrayna'da da uçak kaçırma ve terör eylemi suçundan soruşturma başlatıldı. Kozlov, Ukrayna yasalarına göre 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İddiaya göre; "Timoşenko yanlısı bir aktivist" olan Kozlov İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunda eylemi Rusya ve Ukrayna hapishanelerinde bulunan tüm tutukluların serbest bırakılması için yaptığını söyledi. Süreçte; Kharkov'dan İstanbul'a havalanan uçaktan 15 dakika sonra kaçırılma sinyali geldi. Uçak, Türk hava sahasına girmeden önce 2-F koltuğunda oturan Kozlov, "Uçakta bomba var. Uçağı Soçi'ye yöneltin" dedi. Yerinden kalkıp elindeki telefonu gösteren Kozlov, bomba tehdidinde bulundu. Kokpite girmek istedi ancak mürettebat engelledi. Kabin ekibi, isteği üzerine Kozlov'a uçağın Soçi'ye yönlendirildiğini söyledi, yolculara da 'Teknik arıza nedeniyle Soçi'ye iniyoruz' anonsu yapıldı. Korsan bunun üzerine 'Soçi'ye gidiyorsak güneşin sağda olması lazım. Güneşi sağda göreceğim' dedi. Riske girmeyen kaptan güneşi sağına alarak bir süre Soçi'ye doğru uçtu. Soçi'deki olimpiyatlar nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmek isteyen kaptan gün batımından sonra İstanbul'a yöneldi. Korsan, 10-15 dakika sonra tekrar ayağa kalkıp, elindeki telefonu gösterdi ve "Bomba bagajda. Bombayı cep telefonuyla patlatacağım" dedi.

Türk hava sahasına giren uçaktan alarm verildi. Uçağı F-16'lar karşıladı ve uçak piste inene kadar eşlik etti. Korsan, uçağın Soçi'ye indiğini sandı.

OYALAYIP ARADILAR

Aralarında terör, asayiş uzmanı polisler, psikolog ve sosyologların bulunduğu, çok iyi Rusça ve Ukraynaca bilen 5 kişilik müzakere ekibi, korsanla önce kendi cep telefonundan, ardından da mürettebattan birine ait telefonla irtibata geçti. Korsan oyalanırken, uçağın kargosuna sızan timler bagajları aradı. Korsan, Türkiye'de olduğunu anlamasın diye etraftaki camilerden gelebilecek ezan sesleri de dahil tüm dış ses kesildi. Operasyonda jammer kullanılarak uçağın dışarıyla tüm irtibatı engellendi. Korsanla yapılan 4 saatlik müzakerede, korsana isteklerinin kabul edilip yetkili makamlara iletileceği teminatı verildi. Bu sırada yolcular tahliye edildi. Anti-Terör ekibi de uçakta bomba olmadığını tespit etti.

TÜRKİYE'YE İKİNCİ GİRİŞİ

Yolcuların tahliyesinin ardından uçağa kokpit camından giren Anti-Terör ekibi, Kozlov'a "Teslim ol" çağrısında bulundu. Kozlov, çağrıya mukavemetle karşılık verince 1,5 - 2 dakikalık bir boğuşma sonunda etkisiz hale getirildi. Uçaktan indirildikten sonra sağlık kontrolünden geçirilen ve İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen Kozlov'un resmi olmayan ilk ifadesinde eylemi, Ukrayna'da yaşanan AB yanlısı eylemler nedeniyle tutuklanıp Rusya ve Ukrayna cezaevlerine konan tüm tutukluların serbest kalması için yaptığını söyledi. Eylemi tek başına planladığını ve arkasında herhangi bir grup ve örgütün olmadığını anlattı. Kaçırdığı uçağın Türk uçağı olmasının tamamen bir tesadüf olduğunu, uçağın o saate denk geldiğini, biletini aynı gün internet üzerinden aldığını belirten Kozlov, uçağa binmeden bir süre önce 1-2 kadeh alkol aldığını ifade etti. Kan örneği alınan Kozlov'la ilgili olarak Ukrayna Konsolosluğu ve makamlarıyla irtibata geçildi. Korsanın, 6 ay önce Antalya'da 15 gün süreyle tatil yaptığı ve Türkiye'ye ikinci kez girdiği belirlendi.

'ALKOLLÜYDÜ, EĞLENDİK'

Mehmet Tutar: Birisi hastalandı diye düşündük. Uçaktaki görevliler gayet sakindi. Bir macera yaşandı. Mesut Koç: Bir arka koltuğunda oturuyordum. Yerinden kalkan bir kişi, "Bomba var" dedi. Soçi'ye olimpiyatların olduğu yere gitmek istediğini söyledi. Kokpite girmek istedi ancak buna izin verilmedi. Akollüydü, ayakta bile duramıyordu. Dünyadan haberi yoktu. Kendini eğlendirdi. (Sabah)

HAVA KORSANI 15 YIL İLE YARGILACAK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000