03 Kasım 2012, Cumartesi 09:20:30

GÜVENLİK DEMOLARI NE KADAR ETKİLEYİCİ?

Uçaklarda acil durumlarda yapılması gereken güvenlik uygulamalarını anlatan eğlenceli filmler, yolculardan büyük beğeni görüyor. Giderek yaygınlaşan uygulamanın beğenilmesinde miniklerin, dünyaca ünlü futbolcuların ve profesyonel dansçıların yer alması etkili oldu.
  • ee?

Uçakta acil durumlarda yapılması gereken ‘kemer kullanımı, oksijen maskesi takılması’ gibi uygulamalar, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO tarafından belirleniyor. Yolcular bu uygulamaları, kalkış öncesinde ya kabin ekiplerinin tarifleri ya da özel hazırlanan filmler sayesinde öğreniyorlar. Sık seyahat eden yolcular için bu kuralların her uçuş öncesi gösterilmesi çok sıkıcı olabiliyor. Sırf bu yüzden uygulamayı kaldıramayacaklarını bilen havayolları, sorunu eğlenceli bir yolla çözdüler. Bazı havacılık uzmanları tarafından ‘güvenliğin sulandırılmaması gerektiği’ teziyle eleştirilen uygulama, yolculardan beğeni görüyor. 

Türkiye’de yolcular, eğlenceli güvenlik demo örneği ile ilk defa Pegasus Hava Yolları uçuşlarında tanıştı. Şirket, 3 yıl önce uçuşta uyulması gereken güvenlik bilgilerini şirket çalışanlarının çocuklarının rol aldığı demo ile sevimli hale dönüştürdü. 3 ile 8 yaşları arasındaki 21 çocuğun rol aldığı demo, Atatürk Havalimanı’ndaki bakım hangarında çekildi. 50 kişilik ekibin görev aldığı çekimler, Pegasus’un son teslim aldığı ‘Merve’ isimli Boeing 737-800 tipi uçakta gerçekleştirildi. İngilizce ve Türkçe versiyonları da bulunan filmde minik çocuklar, güvenlik kurallarını anlatıyor. Bu işten büyük keyif alan çocuklar, jest ve mimikleri ile iyi bir oyunculuk da çıkarıyor. Hâlâ başrolünde çocukların rol aldığı güvenlik filmini izlemeyenlere bu yazıyı okuduktan sonra hemen internete girip bu eğlenceye ortak olmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Pegasus, miniklerin rol aldığı güvenlik demosunda yakalanan başarıyı dikkate alarak yeni bir güvenlik filmi daha hazırladı. Son filmde, profesyonel dansçılara yer veren şirket, Boeing 737-800 tipi uçaklar için hazırlanan projeyle, bir yandan keyifli uçmanın önemini vurgularken diğer yandan tüm güvenlik uyarılarını anlatıyor. 54 kişilik bir ekip tarafından yapılan ve çekimleri 61 kişinin katılımıyla 14 saatte tamamlanan filmde yolcuların uyması gereken güvenlik uygulamaları, her kurala uygun farklı müzik ve farklı dans figürleri eşliğinde aktarılıyor. 14 Temmuz’dan itibaren gösterilmeye başlanan kabin içi güvenlik filminin yanı sıra miniklerin rol aldığı demo da dönüşümlü şekilde yayınlanıyor.

Milli havayolunuz THY’nin, ünlü İngiliz kulübü Manchester United’ın yıldız oyuncuları ile çektiği güvenlik demo filmi de, özellikle yurtdışında büyük yankı uyandırdı. Yaklaşık iki yıl önce hazırlanan güvenlik demosu, uluslararası televizyon kanallarının ardından şirketin uçuş düzenlediği 80 ülkede gösterime girdi. THY’nin hazırladığı uçak içi emniyet filminde, dünya futbolunun efsanevi takımlarından Manchester United’da oynayan Wayne Rooney, Nani, Fletcher, Rafael, Fabio ve Smalling’in de aralarında bulunduğu futbol yıldızları yer alıyor. Reklam filminde rol alan futbolcular, bir yandan uçakta maç yaparken bir yandan da THY’nin yeni business class konseptinin keyfini çıkarıyor.

Airporthaber köşe yazarlarından Oya Torum, 1990’lı yıllarda demolarda üç boyutlu grafikler kullanılmaya başlandığını söylüyor. Uygulamanın, ilk kullanıldığı dönemlerde merakla izlendiğini ancak artan uçuş ve yolcu sayısı karşısındaki yolcuların umursamazlığının  havayollarını farklı arayışlara yönlendirdiğini anlatan Torum, bazı havayolu şirketlerinin kendilerine özgü güvenlik videoları yapmak için farklı çabalara yöneldiğini dile getiriyor. İşte bu çalışmalar sonucu, Cebu Pasifik Hava Yolları’ndaki kabin görevlilerinin önerisi üzerine 2010’da, Lady Gaga ve Katy Perry’nin müziği ve koreografisi ile canlı performans uygulanmaya başlıyor. New Zealand Hava Yolları da, fitness uzmanı Richard Simmons’ın dramatizasyonu ile demo gösterisi tasarlıyor. Virgin America, çizgi film ile animasyon kullanırken, Thai Airways de, kabin görevlilerini daha canlı gösteri yapmaları şeklinde uygulama başlatıyor. Swiss Air da, üç boyutlu model animasyon kullanarak başlatılan geleneğe farklı bir yorumla katkıda bulunuyor. (Zaman)

GÜVENLİK DEMOLARI NE KADAR ETKİLEYİCİ?

Yorumlar

k/m1 ~ 11 yıl önce
ee?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000