26 Ocak 2013, Cumartesi 12:02:17

ERKEN BİTERSE TÜRKİYE KAZANIR

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in İsviçre'nin Davos kasabasında söyledikleri dikkatimi çekti.
  • Şehre gelen turist sayısını kastetmiş havaalanını kullanan yolcu sayısını değil.
  • Ah caniim Istanbul Roma ile yarisi hale gelecekmis, Ataturk Roma'ya 8 milyon yolcu fark atti bu sene haberi yok. Tamam guzel diyorsun da bari ufak hatalar yapma insanlar gulmesin.
  • havaciligin onundeki engel ahl degil, bizatihi plansizligi şiar edinip, kendisini piyasa kosullarina terk eden siyasi irade ve onun pesinde kosusturan sermayedir. bir ulke dusunun ki, devlet fiziki ve de sosyal planlamayi tamamen terk etsin ve kendisini gunubirlik kosullarin akintisina biraksin. ne yazik ki, havaciligimiz da bu plansizligin dolayisiyla ongorusuzlugun yukuyle bogusup duruyor. plansizlik her alanda kendisini "sosyal adaletsizlik" ve "esit olmayan gelisme" bicimleriyle gostermektedir. sadece havacilik acisindan bakalim; neden sadece tek bir hub olusturulmaya calisiliyor ve istanbul'a yukleniliyor -- istanbul'un bilmedigimiz gizli hava sahasi mi var? ya da, 150 milyok kapasiteli havalimani nereden cikti -- atlanta bile 90 milyon yolcu kapasiteyle dunya liginde 500'e yakin ucak ucururken... ya da, bu buyuklukteki bir yapilasmanin cevresel etkileri dusunuldu mu? varsa yoksa en buyugunu biz yapalim; tam bir gorgusuzluk ve asagilik kompleksi tezahuru...
  • hakan bey havaciligin onundeki engel Ataturk havalimani degil devlettir. Ucuncu havalimani projesi dahay yeni ihaleye cikti. Ucak ve yolcu artimi aylar ve senelerdi deva etti ancak devlet bir sey yapmkta gecikti.
  • Bu ne ya herkes davoscu olmuş,yazanı çizeni konuşanı.Oraya gittin ve birde katıldınmı tamam,artık sözü dinlenen adam olup çıkıveriyorsun.KABE GİBİ YER sanki davos , oraya şey geğdiği anda herkes bir garip oluyor tabii davoscu olmayanlar hariç.Haber başliğida çok enteresan AHL engelmiş vay anasına be,işte bu büyük laf yani ,ya davos ruhu söyletiyor uzaktan,yada ihalelere bakılıyor yakından,pardon yani davosa devam
  • Ne olacak, pastadan pay almak icin herkes her imkanini kullanacak, tanidiklar aranacak, yardimlar istenecek, Benim acimdan ise Quality onemli, bence oncelikle bu departman kurulmali normlari belli edilmeli ve takip kontrol sureci baslamali.
  • Eğer karlı ve gerekli bir yatırımsa üçüncü havalimanı, bırakın AHL de açık kalsın Piyasa mekanizmasına göre havayolu/müşteri uçmak istediği havalimanını seçsin. Sn Şahenk maalesef startejisi olmayan bir grubu yönetiyor. Her işe atlıyor para kazandırır diye. Fokuslandığı bir iş yok. İnşaatçı mı, lokantacı mı,medyacı mı, marinacı mı, bankacı mı, otomativci mi yoksa AVM işinde mi belli değil. Bu anlayış 40 yıl önce dünyada terkedildi. GE gibi bir kaç istisnası var. Belki Davos'ta az konuşur çok dinler. Babasının yarattığı başarı öyküsüne zarar verecek hale geldi artık.
  • Havacılığın önünde bir engel varsa bana göre bu ''Hamdi Topçu'' güvenlik içinde en önemli engel ''İsmail Demir'' dir.

Devlet son 10 yılda devasa projelerin yapımında lokomotif rol üstlendi. Bu sayede dünyayı saran ekonomik kriz ortamında birçok sektörde istihdamın korunması ve hatta bir miktar artması sağlandı.

Şahenk'in vurguladığı gibi Türkiye, istikrarlı bir görünüm ortaya koyduğu için yabancı yatırımcı açısından da güven ortamı yarattı. Derecelendirme kuruluşlarının not artırımı biraz bu havayla da ilgili.

3. Havalimanı projesi Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımlarından biri olacak.

Türk Hava Yolları Sivil Havacılıkta yüzde 20'ye varan büyümede çok önemli rol oynadı. Şiddetli rekabet ortamında Pegasus da çok iyi performans gösteriyor. Ali Sabancı geçtiğimiz günlerde Avrupalı üretici Airbus'a 100 uçaklık sipariş vermişti. Körfezdeki zengin Arap ülkeleri dışında dünyada böyle bir çırpıda bu kadar büyük sipariş verebilen şirket çok az.

Türkiye'de havacılığın gelişmesinin önündeki en büyük engel Atatürk Havalimanı! Çünkü burada mevcut fiziki kapasitenin limitlerine zaten yıllar önce ulaşıldı. Genişleyebilecek yer de kalmadı. Bu nedenle 3. havalimanı hayati önemde... Makro ölçek de Türkiye'nin ekonomik gidişatını etkileyebilecek özellikte.

Yeni havalimanının tamamlanmasıyla İstanbul yıllık ziyaretçi sayısında rahatlıkla Paris ve Roma ile yarışır hale gelebilecek.

Bütün makro projelerde olduğu gibi 3. havalimanı çalışmasını da bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın takip ediyor olması yatırımcılar ve sürecin muhatapları açısında da güven veren bir durum.

Diğer taraftan kabinenin en çalışkan ve ciddi isimlerinden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 3. havalimanı çalışmasını mümkün olan en kısa zamanda yetiştirme çabası, girişimcileri motive ediyor.

7 milyar Euro'ya mal olacak 3. havalimanı yaratacağı ekonomik faaliyet açısından da dünyanın en heyecan verici işleri arasında. Bittiği zaman sadece en büyük havalimanı olmayacak, yapım süreci içinde 120 bin kişiye de iş imkanı sağlayacak. Binlerce metre kablo, akılı ampül, klima ünitesi, bilgisayar, armatür, ahşap, demir, parke ve daha binler kalem malı düşününce yüzlerce sektörde büyük hareketlilik olacak.

Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi Avruypa'da daha rekabetçi olmak, orta doğu pazarından daha çok pay elde etmek hep yeni havalimanının seyriyle bağlantılı konular. Erken biterse Türkiye kazanır, gecikirse kapımıza kadar gelen birçok fırsatı kaçırırız.

Hakan Çelik / Posta

ERKEN BİTERSE TÜRKİYE KAZANIR

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

ESB ~ 11 yıl önce
Şehre gelen turist sayısını kastetmiş havaalanını kullanan yolcu sayısını değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir THY yolcusu ~ 11 yıl önce
Ah caniim Istanbul Roma ile yarisi hale gelecekmis, Ataturk Roma'ya 8 milyon yolcu fark atti bu sene haberi yok. Tamam guzel diyorsun da bari ufak hatalar yapma insanlar gulmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
engel:plansizlik... ~ 11 yıl önce
havaciligin onundeki engel ahl degil, bizatihi plansizligi şiar edinip, kendisini piyasa kosullarina terk eden siyasi irade ve onun pesinde kosusturan sermayedir. bir ulke dusunun ki, devlet fiziki ve de sosyal planlamayi tamamen terk etsin ve kendisini gunubirlik kosullarin akintisina biraksin. ne yazik ki, havaciligimiz da bu plansizligin dolayisiyla ongorusuzlugun yukuyle bogusup duruyor. plansizlik her alanda kendisini "sosyal adaletsizlik" ve "esit olmayan gelisme" bicimleriyle gostermektedir. sadece havacilik acisindan bakalim; neden sadece tek bir hub olusturulmaya calisiliyor ve istanbul'a yukleniliyor -- istanbul'un bilmedigimiz gizli hava sahasi mi var? ya da, 150 milyok kapasiteli havalimani nereden cikti -- atlanta bile 90 milyon yolcu kapasiteyle dunya liginde 500'e yakin ucak ucururken... ya da, bu buyuklukteki bir yapilasmanin cevresel etkileri dusunuldu mu? varsa yoksa en buyugunu biz yapalim; tam bir gorgusuzluk ve asagilik kompleksi tezahuru...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hakan ~ 11 yıl önce
hakan bey havaciligin onundeki engel Ataturk havalimani degil devlettir. Ucuncu havalimani projesi dahay yeni ihaleye cikti. Ucak ve yolcu artimi aylar ve senelerdi deva etti ancak devlet bir sey yapmkta gecikti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
davos davos ~ 11 yıl önce
Bu ne ya herkes davoscu olmuş,yazanı çizeni konuşanı.Oraya gittin ve birde katıldınmı tamam,artık sözü dinlenen adam olup çıkıveriyorsun.KABE GİBİ YER sanki davos , oraya şey geğdiği anda herkes bir garip oluyor tabii davoscu olmayanlar hariç.Haber başliğida çok enteresan AHL engelmiş vay anasına be,işte bu büyük laf yani ,ya davos ruhu söyletiyor uzaktan,yada ihalelere bakılıyor yakından,pardon yani davosa devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demekki ~ 11 yıl önce
Ne olacak, pastadan pay almak icin herkes her imkanini kullanacak, tanidiklar aranacak, yardimlar istenecek, Benim acimdan ise Quality onemli, bence oncelikle bu departman kurulmali normlari belli edilmeli ve takip kontrol sureci baslamali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL ~ 11 yıl önce
Eğer karlı ve gerekli bir yatırımsa üçüncü havalimanı, bırakın AHL de açık kalsın Piyasa mekanizmasına göre havayolu/müşteri uçmak istediği havalimanını seçsin. Sn Şahenk maalesef startejisi olmayan bir grubu yönetiyor. Her işe atlıyor para kazandırır diye. Fokuslandığı bir iş yok. İnşaatçı mı, lokantacı mı,medyacı mı, marinacı mı, bankacı mı, otomativci mi yoksa AVM işinde mi belli değil. Bu anlayış 40 yıl önce dünyada terkedildi. GE gibi bir kaç istisnası var. Belki Davos'ta az konuşur çok dinler. Babasının yarattığı başarı öyküsüne zarar verecek hale geldi artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY Uzman ~ 11 yıl önce
Havacılığın önünde bir engel varsa bana göre bu ''Hamdi Topçu'' güvenlik içinde en önemli engel ''İsmail Demir'' dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000