25 Mart 2015, Çarşamba 11:34:17

DÜŞÜK MALİYET TARTIŞMA KONUSU OLDU

Fransa'da 150 kişinin öldüğü uçak kazasının ardından, 40 euroya bilet satan Germanwings gibi ucuz hava taşımacılığı sağlayan şirketlerin güvenilirliği tartışması başladı.
  • Bizde de cok eski ucakları olan low costlar var, dikkat etmek lazım
  • düşük maliyetli taşımacılık olur ama düşük maliyetli bakımcılık olmaz!!!
  • Aynı marka ve model 2 yaşında uçakla 20 yaşında uçak bakımları aynı periyod ve kalitede yapılsa bile güvenilirlik açısından aynı değildir olamaz. Eşyanın tabiatına aykırı bi kere. Neden otomobilde otobüste hep son model ararken uçakta buna dikkat etmiyoruz yolcu olarak??
  • Boeing mi Airbus mı? Buraya lütfen yorum yazarken iki uçak üreticisinin birbirinden sadece ufak tefek farkları olduğunu bilmeden yorum yazmayın.Mekanik olarak adlandırılabilecek sadece 3Tip Boeing var dünyada.737,747,757.Bu uçakların da mekanik kullanımı sadece bir yedek sistemdir.Bunların dışındaki mesela en ünlü Boeing 777 aynı Airbus gibi FlybyWire denilen mekanik olmayan uçuş kumandalarıyla uçar.Bu kazanın sebebini daha şimdiden uçaklar arasındaki farka hem de konuyla çok sınırlı bilgileriniz varken indirgemeyin.Dip not:THY'nin Amsterdam kazası Boeing 737 ile ve bir elektronik sistemin arızası sonrası gerçekleşti. Ancak bu kaza sonrası tüm dünya sivil havacılık kuralları hemde pilotların Stall Çıkış manevraları bütün uçak Tipleri için güncellendi. Yeni prosedürler eklendi.Havacılığın kuralları kanla yazılır. Hiç bir kaza sadece tek bir sebepten olmaz. Tüm sivil havacılığa geçmiş olsun.
  • Pilot degilim, teknisyen degilim, ama okuyup anladığım kadarıyla kazanın sebebi, airbus uçaklarının, boinglerden farklı olarak "kritik sistemlerinin" dahi tamamen elektronik olması. bu konuda yazan airbuslarda bu tür problemlerin yaşandığını belirten arkadaşlar var. 15-20 yıl elektronik cihaz ve devreler için uzun ve önemli süreler. Demir yorgunluğu gibi elektronik devrelerin yorgunlugu da olur. Ve inatla tekrar ediyorum: pilotlar ya da teknik bu konulardan anlamaz. Anlamaları da gerekmez! Airbus mühendisleri konuyu tam olarak çözebilmiş olsalardı şu elektronik sistemi şu yılda yenileyeceksin diye bakım programına koyarlardı. Uçağın her parçasını yenilemek yenisinden çok daha pahalıya geleceğine göre belli yaşın üstünde uçaklar her zaman risklidir. Mekanik&Elektronik çatışmasında "her zaman" mekanik üstündür ve tercih edilir...
  • THY nin gün yüzüne çıkmyan kazaları var ya 100 tane 8 Haziranda açıklayacam
  • Southwest diye yazilir ve kaza yapmistir.
  • benim anlamadigim bunlar 40 euro'ya nasil bilet satiyorlar?? Ryanair 15 dolar'a ucuyor. bunlar su mu yakiyor arkadas ? bilen birisi anlatsinda aydinlaniyim.
  • Sacma sapan bi haber. Dusuk maliyetle kazanin ne alakasi var? Sanki koy kahvelerinden asgari ucretle adam alip kokpite koyuyolar
  • Ayrica diger dusuk maliyetli sirketlerde 25 yasinda ucak yok sanirim, yanlis anlasilmasin bakimli ve bakimsiz ucak vardir mantigini bende biliyor ve katiliyorum...

Fransa'da 150 kişinin öldüğü uçak kazasının ardından, 40 euroya bilet satan Germanwings gibi ucuz hava taşımacılığı sağlayan şirketlerin güvenilirliği tartışması başladı.

Fransa’daki uçak kazasının ardından, düşük maliyetli havayolu şirketlerinin güvenilirliği tartışması başladı.

The Daily Telegraph'ın haberine göre, 2002’de kurulan Germanwings havayolu şirketi 40 euro civarı bilet fiyatlarıyla Avrupa’da taşımacılık yapan pek çok düşük maliyetli havayolu şirketinden birisi.

2009’da sektör devi Lufthansa tarafından satın alındı. Airbus A320 ve Boeing 737 tipi 78 uçağıyla Avrupa’nın 130 noktasına hizmet veriyor.

Kendisine en yakın ölçekteki Pegasus, Vueling ve Norwegian gibi şirketler arasında piyasada yüzde beşlik bir dilime sahip olan şirket, geçen yıl Dünya Havayolları Ödülleri’nde Avrupa üçüncüsü ödülünü aldı.

Şimdiye dek hiçbir kaza yaşamayan şirket, yalnızca 2010’da küçük bir kaza atlattı. Kabindeki havanın gazla dolmasıyla kısa süreliğine bilincini yitiren pilotlar, uçağı Köln'e indirmeyi başardı.

Güzergâh en önemli faktör

Uluslararası Hava Taşımacılığı Kurumu verilerine göre, bir uçuşun güvenliğindeki en önemli faktör güzergâhı. Afrika üzerinde uçan uçaklar, 2009-2013 arası milyonda 6,83 kaza oranıyla başta geliyor.

Buna karşın Avrupa’da aynı tarihlerde bu oran 0,24, Kuzey Amerika’da 0,2 oldu. Eski Sovyet ülkelerinde ise oran 2,74.

Ortak kurallara tabiler

Düşük bütçeli havayolu şirketleri de, Avrupa Sivil Havacılık Güvenliği Kurumu tarafından belirlenen sektör devleriyle aynı kurallara tabi. Bu kurallar pilotların eğitim sürelerini, çalışma saatlerini ve uçakların bakım prosedürlerini kapsıyor.

Küçük şirketler sektöre yeni girdikleri için genellikle filoları da yeni model uçaklardan oluşuyor. Gazeteye konuşan sektör uzmanları, son model uçaklara sahip olan ve sektör devleriyle aynı kurallara tabi şirketlerin güvenliğinin daha az görülmesine bir neden olmadığını söylüyor.

Uzmanlara göre düşük maliyetli şirketlerin bu tür kazalarda daha fazla itibar kaybetmelerinin sebebi, küçük ölçekleri ve uçuş sayılarının daha az olması nedeniyle kazaların göze batması.

ABD’de konfor standartlarını düşürerek düşük maliyetli hava taşımacılığı trendini başlatan Sothwest Havayolları şirketi 40 yıldır hiç kaza yapmadı.

Aynı şekilde Avrupa’daki muadilleri Ryanair ve EasyJet’de de hiç kaza yaşanmadı.

DÜŞÜK MALİYET TARTIŞMA KONUSU OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bizde de cok eski ucakları olan low costlar var, dikkat etmek lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
can beye ~ 9 yıl önce
düşük maliyetli taşımacılık olur ama düşük maliyetli bakımcılık olmaz!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Aynı marka ve model 2 yaşında uçakla 20 yaşında uçak bakımları aynı periyod ve kalitede yapılsa bile güvenilirlik açısından aynı değildir olamaz. Eşyanın tabiatına aykırı bi kere. Neden otomobilde otobüste hep son model ararken uçakta buna dikkat etmiyoruz yolcu olarak??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mekanik & elektronik ~ 9 yıl önce
Boeing mi Airbus mı? Buraya lütfen yorum yazarken iki uçak üreticisinin birbirinden sadece ufak tefek farkları olduğunu bilmeden yorum yazmayın.Mekanik olarak adlandırılabilecek sadece 3Tip Boeing var dünyada.737,747,757.Bu uçakların da mekanik kullanımı sadece bir yedek sistemdir.Bunların dışındaki mesela en ünlü Boeing 777 aynı Airbus gibi FlybyWire denilen mekanik olmayan uçuş kumandalarıyla uçar.Bu kazanın sebebini daha şimdiden uçaklar arasındaki farka hem de konuyla çok sınırlı bilgileriniz varken indirgemeyin.Dip not:THY'nin Amsterdam kazası Boeing 737 ile ve bir elektronik sistemin arızası sonrası gerçekleşti. Ancak bu kaza sonrası tüm dünya sivil havacılık kuralları hemde pilotların Stall Çıkış manevraları bütün uçak Tipleri için güncellendi. Yeni prosedürler eklendi.Havacılığın kuralları kanla yazılır. Hiç bir kaza sadece tek bir sebepten olmaz. Tüm sivil havacılığa geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorgunluk ~ 9 yıl önce
boeing temsilcisi değilim... boeingin yeni serilerinin elektronik fetişine sahip olması bu saçma şeyin doğru olduğu anlamına gelmez... "mekanik kullanımı sadece bir yedek sistemdir." zaten "gerektiğinde" kullanmak için lazım olur...
yorgunluk ~ 9 yıl önce
Pilot degilim, teknisyen degilim, ama okuyup anladığım kadarıyla kazanın sebebi, airbus uçaklarının, boinglerden farklı olarak "kritik sistemlerinin" dahi tamamen elektronik olması. bu konuda yazan airbuslarda bu tür problemlerin yaşandığını belirten arkadaşlar var. 15-20 yıl elektronik cihaz ve devreler için uzun ve önemli süreler. Demir yorgunluğu gibi elektronik devrelerin yorgunlugu da olur. Ve inatla tekrar ediyorum: pilotlar ya da teknik bu konulardan anlamaz. Anlamaları da gerekmez! Airbus mühendisleri konuyu tam olarak çözebilmiş olsalardı şu elektronik sistemi şu yılda yenileyeceksin diye bakım programına koyarlardı. Uçağın her parçasını yenilemek yenisinden çok daha pahalıya geleceğine göre belli yaşın üstünde uçaklar her zaman risklidir. Mekanik&Elektronik çatışmasında "her zaman" mekanik üstündür ve tercih edilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eh ~ 9 yıl önce
THY nin gün yüzüne çıkmyan kazaları var ya 100 tane 8 Haziranda açıklayacam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burak BALKI ~ 9 yıl önce
Southwest diye yazilir ve kaza yapmistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 9 yıl önce
Tek bir kazaları var, 2005'te. Onda da uçakta kayıp yok, otoyola çıkınca çarptıkları bir araç içindeki bebek ölmüş diyor kayıtta.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
benim anlamadigim bunlar 40 euro'ya nasil bilet satiyorlar?? Ryanair 15 dolar'a ucuyor. bunlar su mu yakiyor arkadas ? bilen birisi anlatsinda aydinlaniyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sacma sapan bi haber. Dusuk maliyetle kazanin ne alakasi var? Sanki koy kahvelerinden asgari ucretle adam alip kokpite koyuyolar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ayrica diger dusuk maliyetli sirketlerde 25 yasinda ucak yok sanirim, yanlis anlasilmasin bakimli ve bakimsiz ucak vardir mantigini bende biliyor ve katiliyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000