16 Eylül 2011, Cuma 11:15:13

BU PROJE COŞTURUR...

Türk Sivil Havacılığı için hazırlanan bu proje hayata geçtiği takdirde müthiş kazanımlar sağlayacak...
  • tabii... kotnrolorleri uckuruş paraya calıstırın... kontrolsuz hava sahasında uculmaz diye aip ibare koyun... sonra da direk ucabilir miyiz... ucarsınız tabii...
  • Ben tailwind logosunu gormuyorum yukarida. Yoksa o Turk degilmi?
  • Gerçekten bu konunun 5 yıl gibi bir mazisi var. Her sene bir yerlerde birileri toplanıyor ve bu projeleri konuşuyor. Ancak askeri çalışma sahaları nedeni ile sürekli sorun çıkıyor. Özel havayollarındaki bir çok pilot askeriyeden geçme. Kendi ağızları ile şunu söylüyorlar: " Askeriyedeyken en önemli konunun askeriye ve ülke güvenliği olduğuna inandığımız için sivillere kızar ve tek biz varmışız gibi davranırdık. Şimdi sivil havayoluna geçince resim çok farklı görünüyor. Bazı çalışma saatleri kapatılabilir veya belli saatlere serbest bırakılarak yollar yeniden düzenlenebilinir". Önce SHGM ile Genel Kurmay arasında bu konu çözülmeli. Milli gelir milli ekonomi için bu şart.
  • Al eline bir cetvel uçtuğun hatların arasını dümdüz çiz gitsin... Proje dediğin bu.Hava sahası yönetimi o kadar da kolay değil... DHMI'de fazlası var ammmaaaaaaa.... Slot uygulayan? havalimanında son yaklaşmalarda yaşanan gecikmeleri açıklamak o kadar kolay olmasa gerek.. Dümdüz uç gel İstanbul a ama İstanbulun tüm ilçelerini 2 kere dolaş havadan !
  • Sorunun başına Hava Sahalarının flexible kullanımı gelmektedir. 5 yıl önce DHMI'de yapılan toplantı tutanaklarına ulaşılırsa (ki o toplantıda hangi meydanlara hassas yaklaşma yapılıp yapılamayacağı da sunuldu) sadece güzergah düzeltilmesinin ötesinde sivil-askeri hava saha kontrolü üzerinde bir mutabakatın gerektiği ve bir arkadaşın da yazdığı gibi CDR ile kullanım şartlarının belirlendiği bir sistem sır değil sadece trafik kontrolünü yitirmek istemeyen bazı kesimlerin diretmesi.
  • birde Türkiye'de havayolu firmaları bölgesel uçak alımı yapsa çapraz uçuşlar olsa artsa o zaman toplam kazancı siz görün Türkiye'ye bölgesel uçaklar lazım sağolsun Borajet ön ayak oldu ama devamının çokça gelmesi gerek CRJ,RJ ,Embrear Erj gibi,Türkiyede havacılık ancak böyle gelişir,Dünya'ya göre Türkiyedeki havacılık halen çok gelişmiş durumda değil,havayolu zaman zaman değil her zaman halkın yolu olmalı
  • Oktay beyin yazısını birdaha okudum yıllar önce bu konuyu çok iyi tahlil etmiş ve sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymuş. Sorum şu koymuşta ne olmuş SHGM ve DHMİ hangi çalışmaları yapmış.
  • bu konunun en az 5 yıllık geçmişi var.projenin muhatabı olarak dhmi her türlü hazırlığını yaptı,rotaların cdr-3 kategorisinde olmasını, dahası fl-290 üzerinde free route uygulamasına geçişi önerdi, ancak askeri kesim eğitim ve savunma öncelikleri nedeniyle olumlu yaklaşmıyor.
  • Bu proje hayatta gerçekleşemez. Kısalan uçuş süreleri nedeniyle pilotların düşecek olan uçuş saatleri ve maaşları kabul edilemez..
  • benim fikrimde uçakların park pozisyonundan tutunda kalkış pistine kadar çekilmesi bunuda ele alınması uçağın taxi yolunda yoğunluğunun olduğu zaman tekrar park pozisyonuna çekilmesi
İlk kez 2007 yılında gündeme getirilen ve Türk Havacılığındaki yakıt, bakım ve performans konularında tasarruf etmeyi amaçlayan proje için ciddi adımlar atıldı.

2007 senesinde Pegasus Havayolları Performans Müdürü Ömer Kaya ve Verimlilik Çalışmaları Sorumlusu Damla Yalçınyiğit, 'Türk Hava Sahasının Etkin Kullanımı' adında bir proje ile SHGM'nin kapısını çalmış ve uygulanacak yöntemlerle elde edilecek kazançları masaya yatırmıştı.

O yıldan bu yana konu ile ilgili zaman zaman toplantılar yapılmış ve konu günden günden ele alınmaya başlanmıştı. Ancak dün yapılan toplantı diğerlerinden biraz daha farklı oldu. DHMİ'nin de desteğiyle SHGM'de gerçekleştirilen toplantıda bu konu için en büyük adım atılmış oldu. Proje ciddi anlamda ele alınarak veriler ışığında somut adımlar atılması için gerekli görüşmeler yapıldı.

Projede İstanbul-Trabzon arasının 7 dk, İstanbul-Bodrum arasının 13 dk vs. olacak şekilde hava koridorlarının kısaltılması yoluyla şirketlerin yakıt maliyetlerini ve bakım giderlerini azaltmak, atmosfere bırakılan atık gaz miktarını azaltmak ve yolcuların seyahat sürelerini kısaltarak uçakların daha etkin kullanımını sağlamak amaçlanıyor. Bugünkü verilerle bu kazançların mali etkisi 582 milyon doları buluyor.

Projenin hayata geçmesi için gerekli çalışmaların devam edeceği ve sözkonu görüşmelerin süreceği öğrenildi.

İşte projedeki sunum:




















AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı da konu ile ilgili bir köşe yazmış ve bazı detayları okuyucularına aktarmıştı.

OKTAY ERDAĞI'NIN 'TEK AVRUPA HAVA SAHASI' BAŞLIKLI YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ...

©AirportHaber Özel

BU PROJE COŞTURUR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
tabii... kotnrolorleri uckuruş paraya calıstırın... kontrolsuz hava sahasında uculmaz diye aip ibare koyun... sonra da direk ucabilir miyiz... ucarsınız tabii...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben tailwind logosunu gormuyorum yukarida. Yoksa o Turk degilmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gerçekten bu konunun 5 yıl gibi bir mazisi var. Her sene bir yerlerde birileri toplanıyor ve bu projeleri konuşuyor. Ancak askeri çalışma sahaları nedeni ile sürekli sorun çıkıyor. Özel havayollarındaki bir çok pilot askeriyeden geçme. Kendi ağızları ile şunu söylüyorlar: " Askeriyedeyken en önemli konunun askeriye ve ülke güvenliği olduğuna inandığımız için sivillere kızar ve tek biz varmışız gibi davranırdık. Şimdi sivil havayoluna geçince resim çok farklı görünüyor. Bazı çalışma saatleri kapatılabilir veya belli saatlere serbest bırakılarak yollar yeniden düzenlenebilinir". Önce SHGM ile Genel Kurmay arasında bu konu çözülmeli. Milli gelir milli ekonomi için bu şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Al eline bir cetvel uçtuğun hatların arasını dümdüz çiz gitsin... Proje dediğin bu.Hava sahası yönetimi o kadar da kolay değil... DHMI'de fazlası var ammmaaaaaaa.... Slot uygulayan? havalimanında son yaklaşmalarda yaşanan gecikmeleri açıklamak o kadar kolay olmasa gerek.. Dümdüz uç gel İstanbul a ama İstanbulun tüm ilçelerini 2 kere dolaş havadan !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sorunun başına Hava Sahalarının flexible kullanımı gelmektedir. 5 yıl önce DHMI'de yapılan toplantı tutanaklarına ulaşılırsa (ki o toplantıda hangi meydanlara hassas yaklaşma yapılıp yapılamayacağı da sunuldu) sadece güzergah düzeltilmesinin ötesinde sivil-askeri hava saha kontrolü üzerinde bir mutabakatın gerektiği ve bir arkadaşın da yazdığı gibi CDR ile kullanım şartlarının belirlendiği bir sistem sır değil sadece trafik kontrolünü yitirmek istemeyen bazı kesimlerin diretmesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
birde Türkiye'de havayolu firmaları bölgesel uçak alımı yapsa çapraz uçuşlar olsa artsa o zaman toplam kazancı siz görün Türkiye'ye bölgesel uçaklar lazım sağolsun Borajet ön ayak oldu ama devamının çokça gelmesi gerek CRJ,RJ ,Embrear Erj gibi,Türkiyede havacılık ancak böyle gelişir,Dünya'ya göre Türkiyedeki havacılık halen çok gelişmiş durumda değil,havayolu zaman zaman değil her zaman halkın yolu olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Oktay beyin yazısını birdaha okudum yıllar önce bu konuyu çok iyi tahlil etmiş ve sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymuş. Sorum şu koymuşta ne olmuş SHGM ve DHMİ hangi çalışmaları yapmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu konunun en az 5 yıllık geçmişi var.projenin muhatabı olarak dhmi her türlü hazırlığını yaptı,rotaların cdr-3 kategorisinde olmasını, dahası fl-290 üzerinde free route uygulamasına geçişi önerdi, ancak askeri kesim eğitim ve savunma öncelikleri nedeniyle olumlu yaklaşmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu proje hayatta gerçekleşemez. Kısalan uçuş süreleri nedeniyle pilotların düşecek olan uçuş saatleri ve maaşları kabul edilemez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
benim fikrimde uçakların park pozisyonundan tutunda kalkış pistine kadar çekilmesi bunuda ele alınması uçağın taxi yolunda yoğunluğunun olduğu zaman tekrar park pozisyonuna çekilmesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000