31 Temmuz 2011, Pazar 09:05:46

"BEN İYİ BİR GİRİŞİMCİYİM"

İş dünyasının en renkli simalarından Ali Sabancı, hayata elinde iyi kartlarla geldiğine inananlardan...
  • 25 dakikada turn around güvenlik ve emniyet açısından doğru mu?? frenlerin soğuması vs bunlar hesap ediliyor mu??
  • Valla pegasusda çalışan çok arkadaşım var büyük çoğunluğu memnun değil..Başka daha iyi imkanlar sunan şirket olmadığından mecburen orda çalışıyorlar..Hostes bir arkadaş 1300 tl maaş aldığını bir daha ki sefere bordrosunu getirip göstereceğni söyledi ayrıca yer işletme personeli de ortalama 1000 tl maaş alıyormuş..Müdürlere bile 2500 tl yi zor veriyormış ki o da vardiyalılarsa alıyormuş o parayı..pass bilet olayı da yurtdışına uçma garantili 50 euro yurt içi de 50 tl imiş..Pegasus teknik te çalışanların anlatmasına göre thy de olmayan dümenler dönüyor deniyor..Birbirini tanımayan insanların aynı şeyleri anlatması doğru olma ihtimalini kuvvetlendiriyor..En iyisi pegasus kime ne maaş ve sosyal hak verdiğini açıklasın da herkes rahata ersin..
  • pegasus ta ucan kabinden hiç kimse 2bin lira latinda maaş almaz. antalya ekibi dişinda. şikayetçi olanlarin sayısı emin olun memnun olanlardan çok daha dusuk.1000 kişinin çaliştiği bir yerde memnuniyetsizler olması da doğaldir. herkesi memnun edemezsiniz.teknikte olan bitenlerin thy yi aratmadiği konusu tamamen savsatadan ibaret. neye dayanarak soyluyorsunuz bunu ?kurum içi anket her yıl iki defa yaplıyor. baska soru ??q
  • avukat beye bir kaç soru daha sorayım..madem herşey çok iyi neden pegasus da çalışanlar ki müdürler de dahil şikayetçi? teknisyenler de pegasus teknik te olan bitenlerin thy nı aratmadığını söylüyorlar doğru mu yalan mı? kabin de çalışanlar ortalama 1300 tl civarı maaş alıyorlarmış..öyle mi gerçekten? eğer öyleyse pegasus bilmem kim ile anlaşma yapıp indirim sağlasa ne olur sağlamasa ne? çok para sanki bozdur bozdur harca!!!kurum içi anket yapılsın görelim bakalım kim yalancı kim doğru? bunları ali sabancı ya iletirseniz seviniriz...
  • kaptanlar hariç maaşlar isg ninkinden çok daha iyi.her sene en az enflasyon oranında zam,yillik kardan herkese prim, herkese sağlik sigortasi , indirimli bilet hakkı,servis,bir çok anlaşmali firmadan indirimler, daha ne olabilirki ? 25 dakika turn around yapacak tabiki ucaklar, ucmadikca para kaybedersin. thy gibi gunde 10 saat ucup 14 saat yatsın mı ucaklar?herkes işkembe-i kübradan sallamasın..
  • bırak şimdi palavrayı...kaptanlar hariç çalışanlarına ne kadar maaş veriyorsun ne sosyal haklar veriyorsun ne zam veriyorsun onu söyle...pegasus teknik te 1000 tl civarı maaşa stajyerleri teknisyen gösterip imza attırıyormuşsun...turn around 25 dakika maksimum diyormuşsun...daha çok para kazanacaksın diye güvenlik ihlali yapmak da senin prensiplerinden biri mi??? insanları işsizlikle tehdit ederek sömürmek ancak bizim gibi geri kalmış ülke ve toplumlarda görülüyor maalesef...
  • BEN SAW KAYIP EŞYADA ÇALIŞIYORUM BİR GÜN BİR BAKTIM ALİ SABANCI DIŞ HATLARDA PEGASUS YOLCULARI İLE BİRE BİR KONUŞARAK SORUNLARINI DİNLİYOR ÇOOK ŞAŞIRDIM GERÇEKTEN MÜTHİŞ MÜTEVAZİ BİR ADAM BİR GÜN BELKİ BENDE ONUN GİBİ OLABİLİRİM AMA GERÇEKTEN MÜTEVAZİ OLDUĞUMU ANLADIĞIM ZAMAN.:):):)TEBRİKLER ALİ SABANCI HAYATTA ÖRNEK ALDIĞIM NADİR İNSANLARDANSINIZ.SAYGILAR
  • Sn.Sabancı'ya cani gönülden tebriklerimi sunuyorum.Evet havacılığı o başlatmadı ama değiştirdi.Sabiha Gökçen Havaalanı bugün capcanlı bir alan haline geldiydse bunun tek sebebi pegasustur.Filosuna günden güne yepyeni uçaklar eklenmekte.Bilet fiyatları makul diğer tercihler tüketicinin tasarrufuna kalmış.Bileti alırken size fazla bagaj ücretini önceden uygun fiyatta ödeme fırsatıda sunuyor.Daha ne olsun uçmayan kalmasın tabiki.Sn.Sabancı ve ekibine başarılar yolları her daim açık olsun.
  • Bu şirkette çalıştığım için çooooook mutluyum....
  • "torpil krizi" yerine seçme usulleri desek:)) Pegasus'ta çalışan bir Kaptan Pilot olarak, şu anda düzenli ve huzurlu bir çalışma ortamı olduğuna göre uygulanan usuller doğrudur diye düşünüyorum. Bence siz de, bu seçimlerde başarılı olmanın yollarını arayın! Ayrıca Sunexpress ne kadar profesyonel bilmiyorum, ama Pegasus kadar huzurlu olmadığını biliyorum:))
“İyi bir girişimciyim. İşe önce ailemi doğru seçerek başlamışım” diyor ancak ona göre işin sırrı elindeki kartlarla doğru oynamak. Bir başka sermayesiyse kesinlikle dili. Cem Yılmaz ile rekabet edebilecek kadar esprili. Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Pegasus’un sade merkezinde anlattı
 
Sabancı Ailesi’nin bir ferdi olarak hayata başladınız. Ne kadarı sizin seçiminiz?
 
- Bir gün mutlaka Sabancı Holding’de çalışmak üzere yetiştirildik. Bize yakışan oydu. Aile şirketinden ayrılmak falan... Yani bunlar yeni yeni kırılıyor. Üniversitede ekonomi ve politika bilimi okudum. Ekonomiyi ailem için okudum. “Oğlum ne yapmak istiyorsan yap. Yeter ki iyi yap” sözünü duymadık. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 10 milyon dolar hariç bütün parasını vakfına bıraktı. Esasen çocuklarına bir şey bırakmayarak çok şey bırakmış oldu.
 
Ne gibi bir şey?
 
- Çocuklarına paranın rahatlığını bırakmadı. Paranın rahatlığı bozuyor insanları. Ben yeni yeni para kazanıyorum ama çok zenginim. Nasıl oluyor bu? Mirastan.
 
Ali Sabancı kimliğiyle dünyaya gelmeseydiniz, ne yapardınız?
 
- Üniversitelerde de bunu çok soruyorlar. “Sabancı olmasan bu yaptıklarını yapabilir miydin” diyorlar. Esas soru bu değil: Eline bir kağıt veriyorlar. Kadın ol, erkek ol, fakir ol, zengin ol, anne ol; görevin eline gelen kağıtla iyi oynamak. Şimdi elime muazzam bir kağıt geldi be abla! Hakikaten ne yapmam gerekiyor? O muazzam kağıdı çok iyi oynamam gerekiyor. Bir iz bırakmak gerekiyor. Bana göre para insanı bozuyor.

Çocuklarınıza “Ne istiyorsanız yapın” diyor musunuz?
 
- Diyorum tabii. Küçük olan çok iyi şarkı söylüyor, dans ediyor. İngilizce şarkı sözü yazıyor. Piyano dersi alıyor. Kısıtlamamaya çalışıyoruz. Kamuoyumuz insanı eğer soyadını taşıdığı şirkette çalışıyorsa başarılı görüyor. Benim çok başarısız bir özel hayatım olabilir ama ismini taşıdığım holdingde çalışıyorsam başarılıyım. Bu çok büyük bir haksızlık. Belki muazzam bir müzisyen, ressam ya da yazar olacak. Niye engelliyorsun adamı ya! Belki Türkiye’de yaşamak istemiyor. Niye zorluyorsun! Bir de çocukları yurtdışına okumaya gönderiyorlar. Sonra şirkette çalışmaya başladığında vizyonunu, bilgisini katmasına müsaade etmiyorlar. E o zaman niye gönderdin bu çocuğu!
 
Sabancı Holding’den ayrılırken ne yapmak istediğinizi biliyor muydunuz?
 
- Yok abla, bilmiyordum! Sadece ne yapmak istemediğimi biliyordum. Pegasus ile bir iz bırakabildim. Bundan mutluyum.
 
Aile şirketiyle duygusal bir bağ kurmadınız yani?
 
- Şirketlere hiç duygusal bakmamalı. Sabancı’da hâlâ hisselerimiz var. Borsaya kote ettik; yavaş yavaş satıyoruz. Çünkü yatırım o bizim için.
 
Ali Sabancı olmasaydınız soruma tam bir yanıt alamadım aslında...
 
- İçine kapanık bir kişi gibi görünmüyorum değil mi? Esasında yalnız olmayı çok istiyorum. Kalabalığın içinde tek başıma olabilirim. Tanınmadığım için yurtdışına gitmeyi çok seviyorum. Sanki zaman zaman bu kartın yükünü taşımayı çok sevmiyorum. Bu el bana böyle dağıtılmasaydı ne yapardım? Cevabı bende yok çünkü kartlar çoktan dağıtıldı. Sık sık mütevazı olduğumu söylerler. Açıkçası buna şaşırıyorum. Bu bir meziyet olmamalı.
 
GÜNE BAŞLARKEN
 
Gece uyanır çocukları ısırırım
 
· Sabah 07.00 gibi kalkıyorum, 7 saat uyku yetiyor.
· Gayet enerjik ve mutlu kalkarım. Çok iyi sabahçıyım. 
· Çocuklarımı gece yarısı kalkıp severim; öperim, ısırırım. Özellikle küçük olan çok kızıyor ama güzel tarafı ertesi sabah hatırlamıyorlar. Gündüz yapsam üç gün konuşmazlar.
 
· Sabahları pek bir şey yemem.
· Her sabah bir buçuk saati kendime ayırıyorum.
· Sessiz ortamda ofise erken gelmeyi severim ama şimdi trafik sorununu aşmak için evdeki ofisimde iki saat çalışıyorum.
 
TOPLANTI
 
Aslında iyi bir dinleyiciyim
 
· Pegasus’ta yılda altı yönetim kurulu toplantısı olur ve bütün gün sürer.
· O kadar her konuda fikrim var bilgim yok ki! Şimdi adama sordun, adam yönetim kurulu başkanı, söylediğini nasıl aşacaksın? 
· ‘Ama’ ve ‘zaten’ toplantılarımızın yasaklı kelimeleri. Cezası var.
· En iyi meziyetim dinlemek. Toplantı yapıyorsam dinlemeliyim. Bu yüzden söz kesmenin cezası 20 lira.
 
MEKÂN
 
Ambiyansı mı yiyeceğim baba
 
· İşin kötüsü kebap kültürü her şeye yansıyor. Fransız restoranına da gitsem kebapçıya benzetiyorum.
· Mekânda öncelik lezzet kardeşim. Lezzetsiz bir yere ambiyans için gidilir mi? Ambiyansı mı yiyeceğim baba?
· Adana’da Yüzevler Kebapçısı’na bayılırım. İstanbul’da Poseidon, Zuma sevdiğimiz yerler.
· Uzakdoğu restoranlarını da severim.
 
OTOMOBİL
 
Hep ikinci el aldım
 
· Kullanmaya bayılıyorum. 8-10 otomobilim var.
· İlk otomobilimi üniversitede babam aldı, BMW M3. Tek birinci el otom oydu.
· Üniversitede trafik kuralını ihlal ettiğim için bir kere hapse girdim. O zamandan beri kurallara uyarım.
· 1995’te Ferrari dört koltuklu bir model çıkardı. O kadar param yoktu. İnşallah iki oğlum olur bu otomobil de benim olur dedim. Bir gün Ferrari mağazasında ikinci elini buldum; aldım.
· En yakın arkadaşım şoförüm Hamdi. Tutuğu takımı, verdiği oyu bilirim.
 
HOBİ
 
Vuslat’a kalsa Portekiz filmine gideriz
 
· Bir kişi kendini sadece işiyle tanımlamamalı. İşi ve hayatı arasında denge olmalı. 
· Sinema konusunda eşimle aramızda sıkıntı var. Filmi Vuslat’a seçtirmemeye çalışırım. Ona kalsa bir Portekiz filmine ya da bir sanat filmine ya da toplumsal bir sorunu işleyen filme gideriz.
 
· Dalmayı çok severim. Arkadaşlarımızla dalarız, sualtı fotoğrafları çekeriz.
 
KARİYER
 
Çocukken gazete ve olta sattım
 
· 7 yaşında yazlıkta gazete satardım. İstanbul Yeniköy’de evin önünde 10 yaşımda olta sattım. 
· ABD’de Tufts Üniversitesi’nde ekonomi okudum. Morgan Stanley & Co.’da çalıştım.
· Columbia Business School’da MBA yapıp Sabancı Holding’de görev aldım. 2004’te Esas Holding’i kurduk. 

BESLENME
 
Gece ikide irmik helvası yapıyorum
 
· Bu konu sıkıntılı. Yemek düzenim kötü.
· Evde birkaç mutfak var; gece hepsini kilitletiyorum.Düşünsene gece 2’de irmik helvası yapıyorum.
· Dört ayda bir buçuk kilo verince diyetisyen işi bozulacak diye beni bıraktı.
· Yılda iki kez detoksa gidiyorum. O sayede biraz şeklimi koruyorum.
· Kahvaltı etmiyorum. Dün, akşama kadar bir şey yemedim ama beni lahmacuna kebap koyarken görebilirsiniz. Balıkla aram çok yok, etçiyim.
· Çocuklarla sağlıksız ‘Vuslat evde yok’ mönüsü var.

TATİL
 
Teknede kesintisiz 18 gün 
 
· Bu sene tatil konusunda çok iyiyim. Göcek’ten çıktık 18 günü teknede geçirdik. Arkadaşlarımız da geldi.
· Ağustos’ta 12 gün daha çıkacağımızı söyleyince kayınpeder “Oğlum sizin işiniz yok mu?” dedi.
· Şirketlerimiz kurumsallaştı, uzun kaçışlar yapabiliyoruz. İş bir adama muhtaçsa zaten bitmiştir.
· Artık tatillere çocuklar yön veriyor. Onların arkadaşları ve aileleriyle bir şeyler yapıyoruz.

Demet Cengiz Bilgin / HÜRRİYET
"BEN İYİ BİR GİRİŞİMCİYİM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Misafir ~ 13 yıl önce
25 dakikada turn around güvenlik ve emniyet açısından doğru mu?? frenlerin soğuması vs bunlar hesap ediliyor mu??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Valla pegasusda çalışan çok arkadaşım var büyük çoğunluğu memnun değil..Başka daha iyi imkanlar sunan şirket olmadığından mecburen orda çalışıyorlar..Hostes bir arkadaş 1300 tl maaş aldığını bir daha ki sefere bordrosunu getirip göstereceğni söyledi ayrıca yer işletme personeli de ortalama 1000 tl maaş alıyormuş..Müdürlere bile 2500 tl yi zor veriyormış ki o da vardiyalılarsa alıyormuş o parayı..pass bilet olayı da yurtdışına uçma garantili 50 euro yurt içi de 50 tl imiş..Pegasus teknik te çalışanların anlatmasına göre thy de olmayan dümenler dönüyor deniyor..Birbirini tanımayan insanların aynı şeyleri anlatması doğru olma ihtimalini kuvvetlendiriyor..En iyisi pegasus kime ne maaş ve sosyal hak verdiğini açıklasın da herkes rahata ersin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pegasus ta ucan kabinden hiç kimse 2bin lira latinda maaş almaz. antalya ekibi dişinda. şikayetçi olanlarin sayısı emin olun memnun olanlardan çok daha dusuk.1000 kişinin çaliştiği bir yerde memnuniyetsizler olması da doğaldir. herkesi memnun edemezsiniz.teknikte olan bitenlerin thy yi aratmadiği konusu tamamen savsatadan ibaret. neye dayanarak soyluyorsunuz bunu ?kurum içi anket her yıl iki defa yaplıyor. baska soru ??q

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
avukat beye bir kaç soru daha sorayım..madem herşey çok iyi neden pegasus da çalışanlar ki müdürler de dahil şikayetçi? teknisyenler de pegasus teknik te olan bitenlerin thy nı aratmadığını söylüyorlar doğru mu yalan mı? kabin de çalışanlar ortalama 1300 tl civarı maaş alıyorlarmış..öyle mi gerçekten? eğer öyleyse pegasus bilmem kim ile anlaşma yapıp indirim sağlasa ne olur sağlamasa ne? çok para sanki bozdur bozdur harca!!!kurum içi anket yapılsın görelim bakalım kim yalancı kim doğru? bunları ali sabancı ya iletirseniz seviniriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kaptanlar hariç maaşlar isg ninkinden çok daha iyi.her sene en az enflasyon oranında zam,yillik kardan herkese prim, herkese sağlik sigortasi , indirimli bilet hakkı,servis,bir çok anlaşmali firmadan indirimler, daha ne olabilirki ? 25 dakika turn around yapacak tabiki ucaklar, ucmadikca para kaybedersin. thy gibi gunde 10 saat ucup 14 saat yatsın mı ucaklar?herkes işkembe-i kübradan sallamasın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bırak şimdi palavrayı...kaptanlar hariç çalışanlarına ne kadar maaş veriyorsun ne sosyal haklar veriyorsun ne zam veriyorsun onu söyle...pegasus teknik te 1000 tl civarı maaşa stajyerleri teknisyen gösterip imza attırıyormuşsun...turn around 25 dakika maksimum diyormuşsun...daha çok para kazanacaksın diye güvenlik ihlali yapmak da senin prensiplerinden biri mi??? insanları işsizlikle tehdit ederek sömürmek ancak bizim gibi geri kalmış ülke ve toplumlarda görülüyor maalesef...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BEN SAW KAYIP EŞYADA ÇALIŞIYORUM BİR GÜN BİR BAKTIM ALİ SABANCI DIŞ HATLARDA PEGASUS YOLCULARI İLE BİRE BİR KONUŞARAK SORUNLARINI DİNLİYOR ÇOOK ŞAŞIRDIM GERÇEKTEN MÜTHİŞ MÜTEVAZİ BİR ADAM BİR GÜN BELKİ BENDE ONUN GİBİ OLABİLİRİM AMA GERÇEKTEN MÜTEVAZİ OLDUĞUMU ANLADIĞIM ZAMAN.:):):)TEBRİKLER ALİ SABANCI HAYATTA ÖRNEK ALDIĞIM NADİR İNSANLARDANSINIZ.SAYGILAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sn.Sabancı'ya cani gönülden tebriklerimi sunuyorum.Evet havacılığı o başlatmadı ama değiştirdi.Sabiha Gökçen Havaalanı bugün capcanlı bir alan haline geldiydse bunun tek sebebi pegasustur.Filosuna günden güne yepyeni uçaklar eklenmekte.Bilet fiyatları makul diğer tercihler tüketicinin tasarrufuna kalmış.Bileti alırken size fazla bagaj ücretini önceden uygun fiyatta ödeme fırsatıda sunuyor.Daha ne olsun uçmayan kalmasın tabiki.Sn.Sabancı ve ekibine başarılar yolları her daim açık olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu şirkette çalıştığım için çooooook mutluyum....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
"torpil krizi" yerine seçme usulleri desek:)) Pegasus'ta çalışan bir Kaptan Pilot olarak, şu anda düzenli ve huzurlu bir çalışma ortamı olduğuna göre uygulanan usuller doğrudur diye düşünüyorum. Bence siz de, bu seçimlerde başarılı olmanın yollarını arayın! Ayrıca Sunexpress ne kadar profesyonel bilmiyorum, ama Pegasus kadar huzurlu olmadığını biliyorum:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000