14 Mayıs 2013, Salı 08:26:02

ALİ SABANCI'YA FAHRİ DOKTORA

Gediz Üniversitesi Senatosu tarafından Türk Gençliği’ne girişimcilik ruhu aşılayan örnek kişiliği ve iş dünyasındaki başarıları nedeniyle bu ünvana layık görülen Sabancı, öğrencilere 'Dünya Çapında Bir Girişimcilik Öyküsü: Pegasus Hava Yolları' konulu girişimcilik dersi verdi.
  • Türkiyede sendikaları ve sendika ağalarına her zaman karşıyım bugün türkiyede önemli bir şehirde en 10 tane tekstil fab. kapandı herbirinde en 2000 kişi çalışırdı yan sanayisi beyaz yakalısı şusu busu derken 50 binden fazla insana ekmek giderdi.. ne oldu sendika ve ağalarının sonucunda hepsine kilit vuruldu sonuç nedir al sana bulursan ekmek. bir emekli sendika ağası geldi helallik istedi aynen dedim bir yerde bulursan söylerim dedim.. siz hep doğruyu yaptınız ve söylediniz ama biz sendika olarak hep mantıksız yersiz taleplerde ve isteklerde bulunduk, sonra grev esnasında fabrikadaki bazı makinalara zarar verdik, yaktık yıktık sonra greve gitmeyen işçileri tehdit ettik, bunları hepsini yaptık sonuç fabrika kapılarına kilit vuruldu binlerce insan işsiz kaldı hadi sendika size iş bulsun sizin ve ailenizin karnını doyursun yerse tabi..
  • neden şirketinde sendikalı çalışanlar yok? çalışanlara ne maaş ve haklar veriyorsun? sömürü ve kölelik düzeni işine mi geliyor?

Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü Gösteri Merkezi’nde üniversitenin ilk 'Fahri Doktora' ünvanı başarılı işadamı Ali Sabancı’ya verildi. Düzenlenen törene, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Program Viva Quarted dinletisi ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, şunları söyledi:

"80'’li yıllar Türkiye'’nin dışarıyla bütünleştiği ve mesafe katettiği günlerdi. Hep hayal ederdik. Amerika’da bir şehirden bir şehire insanlar uçakla giderdi ama Türkiye’de ne zaman bunu başaracağız hayali vardı. İşte bu hayallerimizin gerçekleştirmekte büyük katkı sağlayan özel hava yolları işletmesinin çok önemli yerlere gelmesini sağlayan Pegasus Hava Yolları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’ya üniversite senatosu oy birliği ile doktora ünvanı vermeyi kararlaştırdık. Son yıllarda dünyanın her tarafında Türkiye çok iyi görünmeye başladı. Küresel dünyanın bir paydaşı olmaya başladı. Kendisini sürekli yenileyebilen şirketler dünyada ayakta durabilecek. Ali Sabancı’yı rol model alabilecek genç kardeşlerimiz bugün aramızda. Bu bağlamda yeniliğe teknolojiye ve küresel ayak uydurmaya çok ciddi anlamda efor sarfediyoruz. Biz üniversite olarak geliştirmeye tüm çalışanlarımızla el birliği içindeyiz. En önemli konulardan biri de girişimcilik. Ali Sabancı, Pegasus’u dünyada en hızlı büyüyen uçak şirketi yaptı. Bu yüzden gençlerimize rol modeli olarak en güzel seçimi Ali Sabancı ile yaptık. İnşallah daha nice Ali Sabancı’lar ülkemizden çıkar."

SABANCI’DAN DERS

Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk, Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve Dekan Prof. Dr. Muhammet Akdiş törenle Sabancı’ya akademik kıyafeti giydirdi, 'Fahri Doktora' diplomasını takdim etti. Ali Sabancı, "Beni anlatırken kendimi tanıyamamaya başladım. Bugün Ali Sabancı için çok önemli. Ali Sabancı ve Gediz Üniversitesi ilki beraber yaşıyor. Benim ilk doktora ünvanımı alışım, sizin de ilk doktora ünvanı verişiniz. İkisi de bir ilk" dedi.

Son zamanlarda üniversiteler ile ilgili kitaplar okuduğunu belirten Sabancı, "Ümit ediyorum Gediz Üniversitesi de bilim öğretmeye devam eder. Yenilik ve gençlik öyle bir avantaj ki ön yargılarınız olmuyor. Gediz’i yeni tutmak sizlerin elinde" dedi. Görevlerinin Türkiye’de girişimciliğe özendirmek olduğunu ifade eden Ali Sabancı, "Girişimcilik ile gelişim rakamsal olarak bağlantılı. Dört yılda 45 şehire gittik, 25 bin öğrenciyle beraber olduk. Bir kaç öğrenci 'Bunları Ali de yaptı ben niye yapamayayım' dese Türkiye’de refah artacak. 2009 yılında girişimcilik oranını anlamak için bir araştırma yapıldı. Yüzde 6.6 gibi bir oran çıktı. 2012’de yapıldığında ise iki katı arttı ve yüzde 12’ye yükseldi. Yüzde altının yarısı girişimciliğe özense biz önemli bir yol katetmiş oluruz. Üniversitede ise girişimcilik çok önemli. Bilimin yuvasında yapılması lazım. Türkiye son 10 yılda 170 üniversiteye ulaştı. Üniversite olmasa çocuk liseden sonra okuyamayacak. Türkiye’de hala yapmamız gereken bir yol var. Biz de üniversiteleri ne kadar geliştirirsek o kadar iyi olur" dedi.

Genç nüfusun iş bulması gerektiğine dikkat çeken Sabancı, "Maddi açıdan çoğunuzdan çok daha avantajlı doğdum. Herkesin bir iz bırakması lazım. Benim görevim güzel dağıtılan kağıdı en iyi şekilde oynamak. 750 bin üniversiteli iş bulma pazarına giriyor. Genç nüfus iş bulamazsa bu insanlar ne olacak? Patlamaya hazır bomba olacak. Biz girişimciler olarak gençlere iş bulmamız lazım" dedi.

Pegasus Hava Yolları’ndaki başarıdan sözeden Sabancı, "Sektöre ilk girdiğimizde aşırı yüksek bilet fiyatları, hizmet seviyesi düşük ve yaratıcılık yok. 'Sen hiç uçağa bindin mi?' sorusunu yerinde kılan bir düzen. İstanbul merkezli uçuşlar. 'İstersen uç, işine geliyorsa uç' zihniyeti vardı. Şirketten evvel yönetim kurulu, doğru takım lideri ve doğru takım gerekli. Paylaşmayı Pegasus’un kültürü haline getirdik" dedi.

İnsanların, düşük fiyat, zamanında kalkan uçaklar ve yeni uçaklar istediğini söyleyen Sabancı, "Bizim uçaklarımız 3.7 yaşında. Zamanında kalkış oranı ise yüzde 92.1 gibi bir rakam. Biz böyle çalışıyoruz" dedi. (Milliyet)

ALİ SABANCI'YA FAHRİ DOKTORA

Yorumlar

camaroth ~ 11 yıl önce
Türkiyede sendikaları ve sendika ağalarına her zaman karşıyım bugün türkiyede önemli bir şehirde en 10 tane tekstil fab. kapandı herbirinde en 2000 kişi çalışırdı yan sanayisi beyaz yakalısı şusu busu derken 50 binden fazla insana ekmek giderdi.. ne oldu sendika ve ağalarının sonucunda hepsine kilit vuruldu sonuç nedir al sana bulursan ekmek. bir emekli sendika ağası geldi helallik istedi aynen dedim bir yerde bulursan söylerim dedim.. siz hep doğruyu yaptınız ve söylediniz ama biz sendika olarak hep mantıksız yersiz taleplerde ve isteklerde bulunduk, sonra grev esnasında fabrikadaki bazı makinalara zarar verdik, yaktık yıktık sonra greve gitmeyen işçileri tehdit ettik, bunları hepsini yaptık sonuç fabrika kapılarına kilit vuruldu binlerce insan işsiz kaldı hadi sendika size iş bulsun sizin ve ailenizin karnını doyursun yerse tabi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neden ~ 11 yıl önce
neden şirketinde sendikalı çalışanlar yok? çalışanlara ne maaş ve haklar veriyorsun? sömürü ve kölelik düzeni işine mi geliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000