18 Kasım 2011, Cuma 13:04:57

ALİ SABANCI’YA AĞIR SUÇLAMALAR

İzAir’in kurucu ortaklarından İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tan İzAir Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Haybat’ın açıklamalarına sert tepki geldi. İşte büyük kavganın ayrıntıları...
  • Aslan ile yatağa girmeyi seçtiyseniz, pençe izlerine razı olacaksınız. Vahşi kapitalizmin kitabi temsilcisi karşınızdaki. Yakında Sabiha Gökçeni de satınalır, adını da SAbiha yapar :)
  • pilotlar vakfından ses yok. soğuk su durumu mu?
  • RAKAMLAR FELAKET, YÜZDE SEKSEN YÜZDE 4'E DÜŞTÜĞÜNE GÖRE , 100.000 LİRASI OLAN ORTAĞIN PARASI 4.000 LİRAYA DÜŞMÜŞ DEMEKTİR..ADAMLARIN PARASI GERÇEKTEN PUL OLMUŞ.
  • Ali bey İzair'de birşey kaybetmedi ki, baksanıza rakamlar ortada..Pegasus hep kar etmiş ama İzair 56 milyon zarar etmiş.Sanki İzair'i gözden çıkarmışlar gibi.Bu, İzmir ve İzmirlilere yapılan çok büyük bir oyun. Bir kenti karşısına almak da büyük cesaret..Üstelik bu şehir İzmir olunca insanın kırk kere düşünmesi gerekir.Konu sadece ticari ve hukuki açıdan değil ahlaken de önemli.
  • Ben ce İZAİR kuruluşunda en büyük hata SHGM ye aittir,basit şahsi nedenlerle yepyeni,gıcır gıcır üç adet A-319 yerde toztoprak içinde bekletilmiş milli servet zarara uğratılmıştır.
  • vandan bari çıkar sağlamayın. istediğiniz kadar ticaret yürütün. izairda kaybettiklerinizi vandan mı çıkaraksınız.
  • KİM İZAIR KURULUŞUNDA İZAİR e işletme başkanı olmak vakfın parasını vermek için tersten oylama istemeyenler diye oylama yaptırdı. Sayın Al, i sabancı sadece İZAIR i batmaktan kurtarmıştır.
  • Nankörlüğün bu kadarı ya. Ali Sabancı olmasaydı 4 uçağınızla anca havalimanından otogara uçardınız. Kolay mı öyle hemen sektöre girmek. Adam yanınızda oldu şunların yaptığına bak. Ne bekliyodunuz. 5 yıldızlı havayolu olmayı felan mı...
  • ali bey isini bilen biridir, cin gibi uyaniktir, daha objektif olalim lutfen, ticaret yapiyoruz, duygusalliga yer yok.
  • Bu konuda şu haklı bu haklı diye yorum yapmak çok kolay ancak bu tür yargılar son derece yanıltıcı olabilir. Bir yerde bir sorun varsa bir taraf %100 haklı diğer taraf %100 haksız değildir. Her iki tarafında bu sorunda az veya çok değişen oranlarda haksızlıkları, yanlışlıkları vardır. Yani; Benim her iki taraf için dedüşündürücü birer sorum olacak; *İz Air'in değerli kurucu ortakları İzmir sevdası ile ile yola çıkarak kurduğunuzu söylediğiniz markanızın yönetimini neden devrettiniz? *Sayın Sabancı zaten kiralık olan üç uçağı İz Air'den almayıp, Boeing'e 3 tane fazla 737 sipariş etseydiniz, bilen bilmeyen herkes hakkınızda hüküm verip durmasydı daha iyi olmazmıydı? Herkese mutlu günler dilerim.
İzAir Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat'ın, sektördeki gelişmeleri değerlendirdiği toplantı sırasındaki sözleri İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı çileden çıkardı.

Sertaç Haybat’ın İzair’in geçmişine ilişkin bir takım iddia ve isnatlarda bulunduğunu kaydeden Demirtaş, “ Haybat’ın haddini aşan, asılsız beyanları olduğunu gördüm ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından süreçle ilgili gerçeklerin açıklanması zorunluluğu var” dedi.

Muhatabının Ali Sabancı olduğunu kaydeden Demirtaş, “ Aslında, kendisi benim muhatabım değildir. Ancak muhatabım Ali Sabancı olup uzun bir süredir Genel Kurullara dahi gelememekte, elemanlarını öne sürmektedir. Çünkü İzair’i kuran 111 İzmirli ortağının ve İzmirliler’in önüne çıkmaya yüzü yok. Öncelikle Sayın Haybat'ın, İzmir Ticaret Odası Başkanı, İzair Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olan benimle ilgili sarfettiği"... sesini kesip oturması gerektiği" şeklindeki ifade asgari nezaket ölçülerini aşan ve haddini aşan, bir havayolu genel müdürüne yakışmayan, en azından bir ortağa söylenmemesi gereken sözlerdir. Sayın Haybat'ın dün basın toplantısında sarfettiği sözleri neden söylediğini biliyorum. Sayın Haybat’ın üslubuna yansıyan bu öfke ve agresif tavrın, tüm İzair kurucu ortaklarının haklarını aramak için yüce yargıya başvurmasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Ekrem Demirtaş giderek sertleşen açıklamalarına şöyle devam etti:
"Ekrem Demirtaş'ın İzair'de ortaklığının bulunmadığı" ifadesi, Sayın saygısız adam Haybat'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzair'de sadece kaynakları Pegasus’a aktarmaya odaklandığı, diğer konuları fazla mesai ayırmadığını göstermektedir. Ben, İzair'e ortak olan pek çok şirketin Yönetim Kurulu Başkanı sıfatı ile İzair'in ortağıyım. Eleştirdiği ve söylediğim sözler "İzair'in Pegasus ile 25.02.2007 tarihinde imzaladığı stratejik İşbirliği protokolünde” olan ve işbirliğinin ön ve ana şartı ve değiştirilemez hükümlerinden alıntıdır.

Bu stratejik ortaklık protokolünün 1. maddesine göre;
1. Esas Holding Pegasus ile birlikte stratejik ortak olarak İZAIR markasını ve İHY’nin İzmir merkezli olmasını ve uçuş işletme lisansını korumayı taahhüt etmiştir.
2. Bu işbirliği modeli ile şirketin geliştirilerek büyütülmesi ve başarılı hale getirilmesi esas amaçtır. Bunu için aşağıdaki adımlar izlenecektir.

a- Hemen;
Nakit akışını dengeli hale getirilmesi
I. Geçmiş birikmiş borçların iyileştirilmesi
II. Mevcut maliyet yapısının iyileştirilmesi

b- Orta vadede;
Network optimizasyonuna önem verilmesi
I. Bunun için yurtiçi ve yurtdışı hatların oturtulması
II. Talepteki artışa paralel olarak filo büyütülmesi

Ve bu şekilde devam eden bir protokol var. Altında imza; Ali Sabancı-Sertaç Haybat: Ben bunun için konuşuyorum. Bunun için dava açtım. Sağ oldukça da sonuna kadar her türlü hukuki girişimi yaparak, sonuna kadar İzmir’in ve ortakların haklarını koruyacağım. İzair'in 2005-2006 yılı toplam kuruluş giderleri ve (0) dan başlayan uçuşlarının gelir azlığı zararı 27.6 milyon TL olup bu dönem sürekli kuruluş çalışmaları ve harcamaları ile geçirilmiştir. Bu konuda Sayın Haybat yine konuşmuş, yine olayı saptırmış.”

İZAIR İLK 13 AY ZARAR ETTİ

İzair’in kurulduğu 24.05.2005 ile ilk uçuşun yapıldığı 26.06.2006 tarihleri arasında yani 13 ay boyunca kar edemediğini bildiren Demirtaş, “ İzair için gerekli tüm harcamalar yapılmış hostes, pilot, teknik eleman, kira ödemeleri yapılmış; ancak Uçuş İşletme Ruhsatı alınana kadar delikli kuruş gelir elde edilmemiştir. Hal böyle iken, 13 ay boyunca yapılan zorunlu harcamaların bilançoya olumsuz yansıması son derece doğaldır. Bunu herkes kabul eder. Oysa, Haybat başarısızlık diyor buna. Onun için konuşma diyor. doğal olmayan, bu yapının üzerine tüm kuruluş masrafları yapılmış, doluluk oranı %75i bulmuş bir havayolunun 4 yıl arka arkaya zarar ettirilmesidir” dedi.

‘İZAIR’İN PARALARI PEGASUS’A AKTARILDI’
Demirta, İzair’in kuruluşundan bu yana performans rakamlarına da değindi.
01.04.2007 tarihinde yönetimi devralan Esas Holding / Pegasus Hava Yolları yöneticilerinin İzair'i 31.12.2010 itibariyle; 2007’de 11.704 milyon TL, 2008’de 13.253 milyon TL, 2009’da 11.091 milyon TL ve 2010’da 20.068 milyon TL olmak üzere toplam 56.113 milyon TL zarara uğrattığını belirten Demirtaş şöyle konuştu: “Ey Sertaç Haybat sen bu işi biliyorsun da bu zarar neden? İşin tuhaf tarafı sen, Pegasus Genel Müdürü olarak Pegasus’a kazandırıyorsun. Yönetim Kurulu Başkanı olduğun İZAIR kaybediyor. Bunun hesabı sorulmayacak mı sanıyorsun. Soracağız çünkü Esas Holding/Pegasus, yaptıkları uygulamalarla İzair'in uçaklarını uçururken gelirlerini de Pegasus’a uçurmuşlardır. İzair uçakları için yapılan hizmetleri üzerine aşırı kar koyarak yüksek fiyatlarla İzair'e satmışlardır. Sayın Ali Sabancı da " İzair'in giderlerinin % 80'i Pegasus üzerinden geçiyor" demek suretiyle bu gerçeği kabul etmek zorunda kalmıştır. Geliri ve gideri başka bir havayolu tarafından yönetilen ve kullanılan bir havayolunun zarar ettirilmesini anlamak mümkün değildir.”

UÇAK TERCİHİ DOĞRU DEĞİL İDDİASI
İzair için seçilen Airbus 319 tipi uçakların uygun olmadığı iddiasını da dile getiren Ekrem Demirtaş, “ Uçaklar ekonomik değilse, doğru seçim değilse bu uçakları niçin 5 yıldır kiralamakta ve ortak uçuş operasyonlarında kullanmaktasınız. Ayrıca, ilk kuruluştan bu yana bir uçağımızı, 319 Airbus uçağını“ Ey Haybat! neden kiralıyorsun?” Pegasus için uçarken zarar etmiyor da, bizde mi zarar ediyor, bunun hesabını mahkemelerde vereceksin”

ZARAR ETTİRİLİP HİSSESİ DEVRALINDI
Demirtaş şöyle devam etti: “Biz yönetimi verdiğimizde %80 pay bizim, %20 Ali Sabancı’nın idi. Bugün, İzair’de çoğunluk Esas/Pegasus’a geçmiş durumda, sebebi yapılan sermaye operasyonlarıdır. Bu operasyonlara gerek duyulmasının temel nedeni de sürekli zarar ettirilmesidir. Yani İzair, önce zarar ettirilip bu zararı karşılamak üzere sermaye arttırımı ve azaltımına gidilmiş, bu “zarar-sermaye hareketi” sarmalı içinde kurucu ortakların İzair’deki payı %80’den %’4’e düşürülmüştür. 4 yılda İzair, Esas/Pegasus yönetiminde 56,113 milyon TL zarar eden aynı sürede 5 kez sermaye operasyonuna tabi tutulmuştur. Bu noktada, cevaplaması gereken bir başka soru da, aynı kadrolar tarafından yönetilen iki şirketten Pegasus sürekli kar ederken İzair’in niçin sürekli ve artan şekilde zarar ettiği hususudur. Yakıt fiyatlarındaki artış, dövizdeki dalgalanma hep İzair’i vurmuş ancak Pegasus’u etkilememiştir. Mahkeme tespiti ile 23 milyon TL olan markayı öldürdüler. Bedelini ödeyecekler.

ALİ SABANCI İLE İŞ YAPACAKLAR DİKKAT!
İzair kurucu ortakları başlattıkları hukuk mücadelesi ile gerçekleri ortaya çıkarmaya, İzair’i destekleyen, İzmir’in bir havayoluna sahip olması düşüncesine omuz veren tüm İzmirlilerin hak ve hukukunu da korumaya kararlı olduğunu söyleyen Demirtaş, “ Tüm sermaye artırım Genel Kurullarının iptali için mahkemeye verdik, cezalarını çekecekler. Yaşanacak süreç, İzair kurucu ortaklarının hukuki ve meşru olan her zeminde hak ve hukuklarını aramaktan ve korumaktan aciz olmadığını gösterecektir. Belge saklayarak, kafalarını kuma gömerek bu işten kurtulamazlar. Ben şirketin denetçisiydim ve bana denetleme yaptırtmadılar. Şirkete özel denetçi atanmasını için mahkemeye gittik. Tüm sermaye artırım genel kurullarının iptali için mahkemeye verdik, cezalarını çekecekler. Ali Sabancı, pazartesi günü Kadıköy Adliyesi'ne gidip ifade vermek zorunda. Ancak uyarıyorum. Ali Sabancı ile iş yapacaklar en az milyon kere düşünerek karar versin. İzmirli'ye işkence ettiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar gideceğiz. Sabancı aldığı paraları son kuruşuna kadar ödeyecek” diye konuştu.


İZAIR Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2007'de imzaladıkları İZAIR markasının korunması protokolünü medya mensuplarına göstererek, protokolün altında Ali Sabancı'nın imzasının olduğunu söyledi.
ALİ SABANCI’YA AĞIR SUÇLAMALAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Misafir ~ 12 yıl önce
Aslan ile yatağa girmeyi seçtiyseniz, pençe izlerine razı olacaksınız. Vahşi kapitalizmin kitabi temsilcisi karşınızdaki. Yakında Sabiha Gökçeni de satınalır, adını da SAbiha yapar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
pilotlar vakfından ses yok. soğuk su durumu mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
RAKAMLAR FELAKET, YÜZDE SEKSEN YÜZDE 4'E DÜŞTÜĞÜNE GÖRE , 100.000 LİRASI OLAN ORTAĞIN PARASI 4.000 LİRAYA DÜŞMÜŞ DEMEKTİR..ADAMLARIN PARASI GERÇEKTEN PUL OLMUŞ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ali bey İzair'de birşey kaybetmedi ki, baksanıza rakamlar ortada..Pegasus hep kar etmiş ama İzair 56 milyon zarar etmiş.Sanki İzair'i gözden çıkarmışlar gibi.Bu, İzmir ve İzmirlilere yapılan çok büyük bir oyun. Bir kenti karşısına almak da büyük cesaret..Üstelik bu şehir İzmir olunca insanın kırk kere düşünmesi gerekir.Konu sadece ticari ve hukuki açıdan değil ahlaken de önemli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben ce İZAİR kuruluşunda en büyük hata SHGM ye aittir,basit şahsi nedenlerle yepyeni,gıcır gıcır üç adet A-319 yerde toztoprak içinde bekletilmiş milli servet zarara uğratılmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
vandan bari çıkar sağlamayın. istediğiniz kadar ticaret yürütün. izairda kaybettiklerinizi vandan mı çıkaraksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KİM İZAIR KURULUŞUNDA İZAİR e işletme başkanı olmak vakfın parasını vermek için tersten oylama istemeyenler diye oylama yaptırdı. Sayın Al, i sabancı sadece İZAIR i batmaktan kurtarmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Nankörlüğün bu kadarı ya. Ali Sabancı olmasaydı 4 uçağınızla anca havalimanından otogara uçardınız. Kolay mı öyle hemen sektöre girmek. Adam yanınızda oldu şunların yaptığına bak. Ne bekliyodunuz. 5 yıldızlı havayolu olmayı felan mı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ali bey isini bilen biridir, cin gibi uyaniktir, daha objektif olalim lutfen, ticaret yapiyoruz, duygusalliga yer yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu konuda şu haklı bu haklı diye yorum yapmak çok kolay ancak bu tür yargılar son derece yanıltıcı olabilir. Bir yerde bir sorun varsa bir taraf %100 haklı diğer taraf %100 haksız değildir. Her iki tarafında bu sorunda az veya çok değişen oranlarda haksızlıkları, yanlışlıkları vardır. Yani; Benim her iki taraf için dedüşündürücü birer sorum olacak; *İz Air'in değerli kurucu ortakları İzmir sevdası ile ile yola çıkarak kurduğunuzu söylediğiniz markanızın yönetimini neden devrettiniz? *Sayın Sabancı zaten kiralık olan üç uçağı İz Air'den almayıp, Boeing'e 3 tane fazla 737 sipariş etseydiniz, bilen bilmeyen herkes hakkınızda hüküm verip durmasydı daha iyi olmazmıydı? Herkese mutlu günler dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000