09 Ekim 2011, Pazar 11:24:46

ADNAN MENDERES İÇİN BÜYÜK YARIŞ

Akşam gazetesinin deneyimli köşe yazarlarından Tolga Turgut, Adnan Menderes Havalimanı ihalesini köşesine taşıdı. İşte Turgut'un o köşe yazısı; "Türkiye'nin beş büyük havalimanından biri olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı için devler kapışacak. Umarız ihale 'doğru proje ekibi'nde kalır..."
  • Atatürk'e gece iniyorsunuz, otobüsle terminale gidiyorsunuz. Terminale girmeden daha, karanlıkta bir adam "iç hatlar buraya, dış hatlar şuraya" diye yırtınıyor. Garibim yabancılar şaşkın, omuzlarını silkip devam ediyorlar. 2 kuruşluk bir lamba, 3 kuruşluk bir levha çok mu zor? Hem aktarma yapacak olan niye dışarda beklesin? Bu mu havaalanı işletmeciliği? Herhalde TAV'ı yere göğe sığdıramayanlar uçaktan limuzinle alınıp, VIP servis görenler :))
  • Benim görüşüm İzmir iç hatlar terminalinin işletmesini TAV'a versinler.Uluslar arası bir şirket.Şüphesiz yaptığı terminalleride herkes görüyor.Sabiha gökçen mesela,tamam çok güzel bir havalimanı ama o kadar uçuş sayısı ile daha iyi yönetilebilir.İstanbul Atatürk havalimanı o haliyle bu kadar uçuşu sorunsuz olarak uçurabiliyorsa TAV daha neler yapabilir düşünsenize.Bence İzmir'e yakışır bir havalimanı inşaatı ve İşletmesini bence en iyi TAV yapar diye düşünüyorum.Tahminimde TAV İzmir'i kaçırmaz diye düşünüyorum...
  • zaten burdakiler tav dan ekmek yiyenler heralde hic belli olmaz ic alabilir ...
  • izmir konsorsiyumu kazanmasında kim kazanırsa kazansın. Onların işletebileceğini düşünmüyorum sonu İzair gibi olur
  • Yıllardır İzmir'de var olan ve İzmir Dış hatları işleten TAV rahatlıkla alır bu ihaleyi. Çukurova ilginç olacak, ben onu merak ediyorum :)
  • tav'ın almasını tercih ederim.istabul gibi dev bir limanı bile çok profesyonel yönetebiliyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı İç Hatlar Terminali yapım ve işletimiyle Dış Hatlar Terminali'nin 2015 yılından itibaren işletilmesi konulu ihale tarihini 17 Kasım 2011 olarak ilan etti.

Ülkemizin en büyük beş havalimanından biri olan Adnan Menderes Havalimanı, hiç şüphesiz ülke turizmi ve havacılık sektörü açısından büyük önem taşıyor. Bilindiği üzere mevcut durumda Dış Hatlar Terminali ülkemizin başarılı ve havalimanı portföyü en geniş kuruluşu TAV tarafından yap-işlet-devret modeli ile işletiliyor. TAV Holding'in başarılı CEO'su Sani Şener geçtiğimiz günlerde söz konusu ihaleyi kazanmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

İhalenin şartnamesini alan tecrübeli gruplar arasında Antalya Havalimanını işletmekte olan IC-Fraport ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten konsorsiyum ortaklarından Limak da bulunuyor. İbrahim Çeçen (IC) Holding kısa bir süre önce Kütahya'da yapılacak olan bölgesel Zafer Havalimanı ihalesini de kazanmıştı.
Bu tanıdık sektör oyuncuları haricinde İzmirli sanayicilerin de bir konsorsiyum kurarak ihaleye katılacakları bilgileri geliyor, ancak yanlarına bir havalimanı işleticisi ortak almadan böyle bir girişimin mümkün olacağını düşünmüyorum. Heveslerini kırmak istemem ama bu çaptaki ihalelerde ince hesap, bilgi birikimi, finans gücü, ticari vizyon ve doğru proje ekibi çok önemlidir. Aksi halde sonları bir zamanlar İzmirli girişimcilerin birleşerek kurdukları İzair'inkine benzer. Hatırlanacağı gibi İzair, İzmir Ticaret Odası liderliğinde onlarca ortakla kurulmuş, çok çağdışı bir yönetim anlayışı sonrası Ali Sabancı liderliğindeki Pegasus bünyesine dahil olmuştu. Bu ve benzer ihalelere sadece inşaatçı zihniyetiyle girmeye çalışanlara nacizane önerim kesinlikle girmemeleri olacaktır.

Zira ülkemizde 90'lı yıllarda inşaat kökenli firmaların ihale kazanmaları devri sona erdi. Şu anda geçmişi inşaat olan TAV gibi gruplar konuya havacı gözlüğüyle bakabildikleri için, daha doğrusu kurum kültürleri içinde bir transformasyon yaşadıkları için başarılı oluyorlar. Limak daha sektörde nispeten yeni olduğu için fazla yorum yapmanın doğru olmadığını düşünüyorsam da genel görünümün olumlu olduğunu vurgulamak isterim. IC-Fraport ise başarılı bir Türk-Alman ortaklığı olduğu gibi bahsi geçenler arasında turizm ve havacılık sentezi en fazla olan grup.

Açıkçası ben Türkiye'den iddialı bir grubun yabancı bir havalimanıyla ortaklık gerçekleştirmediği müddetçe sürpriz oyuncuların bu ihaleye katılmasını beklemiyorum. Ancak belki Bodrum Havalimanı ihale haklarını Teknotes grubundan devralan İtalyan inşaat devi Astaldi böyle bir ihaleye ilgi duyabilir.

6 MİLYONLUK TRAFİĞİ MEVCUT

İzmir Adnan Menderes Havalimanı bu yılın ilk 8 ayında, iç hatlarda 4 milyon 33 bin, dış hatlarda ise 1 milyon 692 bin yolcu olmak üzere toplam 5 milyon 725 bin civarında bir yolcu trafiği gerçekleştirmiş. Geçen yılın aynı dönemine göre iç hatlarda yüzde 14'lük bir artış gözlenirken dış hatlarda bu artış yüzde 18 olarak dikkat çekiyor.

Rakamları analiz edecek olursak, gerek iç gerekse dış hatlarda çift haneli artışların pozitif olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan dış hat trafiği pastasının sadece yüzde 29'una sahip olması yabancı havalimanı operatörleri açısından pek de cazip değil. DHMİ'nin bu veriler doğrultusunda ihaleye katılımı ve rekabeti arttırmak adına neredeyse son 10 yıldır standart hale getirdiği ihale şartnamesinde ne gibi değişikliklere gittiğini merak etmiyor da değilim. Şayet DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) bu ihale için turizm ve havalimanı vizyonlarını entegre etmeden yola çıktıysa, korkarım orta-uzun vadede İzmir ve ülke turizmine fazla kazanç sağlanmayacaktır.

Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali için yapılan ilk ihaleyi çok net hatırlıyorum. Konuyla ilgili hiçbir tecrübe veya bilgi birikimi olmayan Havaş ihaleyi kazanmış ancak taahhüdünü yerine getiremeyecekken TAV grubunca satın alınarak belki de zararına olmak üzere şartları uygulayabilmişti. Yine eksik hazırlıkla gerçekleştirilmiş Bodrum Havalimanı ihalesi de aynı konuda farklı bir örnek oluşturuyor. DHMİ mutlaka iyi niyeti ile elinden geleni yapmaya çalışıyor ve genel olarak başarılı da oluyor, fakat her projeyi kendi dinamikleri içinde; yolcu profili ve küresel pazarlama olgusu ile değerlendirerek harekete ederlerse daha da başarılı olacaktır. Dilerim bu ihaleyi, kervan yolda dizilir mantığı ile düşünüp sadece kısa süreli inşaat bitirme ve en iyi fiyat teklifini vermek yerine havalimanının Türkiye havacılık ve turizmine nasıl daha fazla katkı sağlayacağı yaklaşımıyla yola çıkan kazanır.

(Tolga Turgut - Akşam)
ADNAN MENDERES İÇİN BÜYÜK YARIŞ

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
Atatürk'e gece iniyorsunuz, otobüsle terminale gidiyorsunuz. Terminale girmeden daha, karanlıkta bir adam "iç hatlar buraya, dış hatlar şuraya" diye yırtınıyor. Garibim yabancılar şaşkın, omuzlarını silkip devam ediyorlar. 2 kuruşluk bir lamba, 3 kuruşluk bir levha çok mu zor? Hem aktarma yapacak olan niye dışarda beklesin? Bu mu havaalanı işletmeciliği? Herhalde TAV'ı yere göğe sığdıramayanlar uçaktan limuzinle alınıp, VIP servis görenler :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Benim görüşüm İzmir iç hatlar terminalinin işletmesini TAV'a versinler.Uluslar arası bir şirket.Şüphesiz yaptığı terminalleride herkes görüyor.Sabiha gökçen mesela,tamam çok güzel bir havalimanı ama o kadar uçuş sayısı ile daha iyi yönetilebilir.İstanbul Atatürk havalimanı o haliyle bu kadar uçuşu sorunsuz olarak uçurabiliyorsa TAV daha neler yapabilir düşünsenize.Bence İzmir'e yakışır bir havalimanı inşaatı ve İşletmesini bence en iyi TAV yapar diye düşünüyorum.Tahminimde TAV İzmir'i kaçırmaz diye düşünüyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
zaten burdakiler tav dan ekmek yiyenler heralde hic belli olmaz ic alabilir ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
izmir konsorsiyumu kazanmasında kim kazanırsa kazansın. Onların işletebileceğini düşünmüyorum sonu İzair gibi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yıllardır İzmir'de var olan ve İzmir Dış hatları işleten TAV rahatlıkla alır bu ihaleyi. Çukurova ilginç olacak, ben onu merak ediyorum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
tav'ın almasını tercih ederim.istabul gibi dev bir limanı bile çok profesyonel yönetebiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000