16 Mart 2009, Pazartesi 08:12:11

OR-Gİ bu sefer 'fındık'la gündemde

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen ile Ordu Valisi Ali Kaban’ın başlattığı ortak çalışmada, her iki ilin önemli geçim kaynağı fındığın bugünü ve yarını tüm yönleriyle ele alınarak “Fındıkta OR-Gİ Konsepti-20 Soruda Fındık” başlığı ile kitapçığa taşındı.

Birbirine çok yakın olan (45 km) iki İlin sosyal yapı, problemler, imkânlar ve menfaatler hususunda da birbirine çok yakın olduğu belirtilen kitapçıkta, bu iki şehrin geleceği için birlikte hareket etmek zorunda oldukları ifade ediliyor.

 “Bu iki şehir birbirine hasım değil, hısım olmalıdır ve hısımdırlar” denilen kitapçıkta, OR-Gİ konseptinin de bu yönde doğduğu belirtiliyor.

Giresun-Ordu yakınlaşmasının OR-Gİ havaalanı gündeme taşıdığını belirten her iki İlin Valileri, OR-Gİ’nin daha dün hayal gibi görüldüğünü, şimdi ise hangi formatta hayata geçirileceğinin tartışıldığını açıklıyorlar.

Dergide; “Bugüne kadar kimsenin yapmadığını yapıp, neden Ordu ve Giresun Valileri bir fındık raporu hazırlama ihtiyacı hisseder?” sorusuna üç başlık halinde cevap verildi. Birinci başlıkta, bunun yegâne nedeninin iki vilayetin toplam fındık üretiminin Türkiye fındığının %50’sini oluşturması olmadığı, ikinci başlıkta fındıkta dört ana aktörün (üretici, tüccar ve ihracatçı, düzenleyici kurum (TMO) nihai tüketicinin) bulunduğu belirtilerek, ”Valilikler bu anlamda konuya doğrudan taraf olmayıp, sözü geçen dört aktöre de aynı mesafededir. Ancak hükümetin temsilcisi olarak Vali, toplumsal düzeyde sürekli temasta olduğu üretici ve aracıya bigane kalamaz. Öte yandan kurgulanacak bir çözümün, konunun dört aktörüne de en uygun olacak bir çözüm olması zorunludur” deniliyor. Üçüncü başlıkta verilen cevapta ise, fındığın yalnızca 13 vilayetin değil, bir milli ürün olarak tüm ülkenin meselesi olduğu vurgulanıyor.

Diğer sorular ise şu başlıklar altında toplanıyor. Dört ana direk, nihai tüketici, bir prestij ürünü olarak fındık, İhracat-fiyat ilişkisi, fındık dikim alanları, fındık-badem ikilemi, fındık ve çikolata, pazarlamadaki çıkmaz, alivre: Fazla bilinmeyen bir düzen, serbest piyasa nereye kadar?, İstikrar aranıyor. Orman ve hazinenin fındık bahçeleri, milyar dolarlar ödediğimiz tarımsal ürün, TMO ile nereye kadar? Lisanslı depoculuk, ürettiğimiz ancak tüketemediğimiz, fındık sadece fındık mıdır? Fiskobirlik nerede duruyor? Bir üst kurul daha mı? Son söz yerine.

Derginin son bölümünde ise vilayetlere göre fındık üretimi, dünyada ve ülkemizdeki fındık üretim ve tüketim miktarları, fındık ihracat miktarları ve sağlanan gelirler, fındık dikim alanları, fındık alıcısı ülkeler, tablolar halinde gösteriliyor.

Tabloların incelenmesinde, iki ilin fındık üretiminin ülke fındık üretiminin yaklaşık %45’ini oluşturduğu, fındık dikim alanlarının 2000 yılına göre 2007 yılında %18 oranında arttığı, yine 2007 yılında fındık ihracatından 1.519.478.325 dolar gelir elde edildiği görülmektedir.

 

OR-Gİ bu sefer 'fındık'la gündemde

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000