06 Mart 2014, Perşembe 08:15:56

ORDU-GİRESUN'DA UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye'de denize dolgu yapılarak kurulan Ordu-Giresun Havalimanı'nda ışıklandırma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bu ayın sonunda test uçuşlarının başlayacağını söyledi.
  • 3 ayda bitirilen İST 05/23 pisti de böyle mi? Frenleme mesafesi kısalıyormu?

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye'de denize dolgu yapılarak kurulan Ordu-Giresun Havalimanı'nda ışıklandırma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bu ayın sonunda test uçuşlarının başlayacağını söyledi.

Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde denize dolgu yapılan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatı çalışmasının aralıksız devam ediyor. 2.5 yıl önce temeli atılan ve altyapı çalışmaları tamamlanan, koruyucu mendirek çalışmaları süren havalimanı için denize 31 milyon ton taş dökülmesi planlandı.

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye'de ilk kez havalimanlarında stone mastic tipi asfaltın Ordu-Giresun Havalimanı'nda kullanılacağını belirterek, şöyle dedi:

"Nisan ayında stone mastic dediğimiz 5 santimlik bir kaplama yapılacak. Pistimiz bunun için hazır ancak hava koşulları nedeniyle şu an bu çalışma yapılamıyor, Nisan ayında yapılacak. Uçakların tekerlerini piste vurduklarında daha yumuşak hissetmeleri ve aşınma tabakasının 25 yıllık uzun olması nedeniyle bu asfalt dökülecek."

Vali Çiftçi, ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasıyla Mart ayı sonuna doğru deneme uçuşlarının, Ağustos ayı itibariyle de tarifeli seferlerin başlayacağını söyledi. Vali Kenan Çiftçi, havalimanının Karadeniz'in azgın dalgalarına karşı da oldukça güvenli hale getirildiğini, 2- 8 ton ağırlığındaki taşlarla koruyucu mendireğin vinç yardımıyla denizdeki dalgıç tarafından yerleştirildiğini, yapılan bu çalışmanın da Türkiye'de ilk kez Ordu'da uygulandığına dikkat çekti. Ordu Valisi Çiftçi, şöyle devam etti:

"Koruyucu mendireğin üstünde 8 metrelik geniş alan görünüyor. Bu tabana inince 137 metreye kadar çıkabiliyor. Çok geniş bir alan var orada. Vinç yardımıyla monobloklar suyun içerisine telsiz irtibatıyla koyuluyor. Bilgisayar yardımıyla da yapılan bu çalışmada taşların açısını iyi yapamazsanız dalga vurur alıp götürür. O nedenle taşlar iyi yerleştiriliyor. Dalga vurduğu zaman o taşlar birbirine kenetleniyor ve sağlamlaşıyor. Bu çalışmada ilk defa burada yapılıyor. Taşların oraya yerleştirilme çekimleri firmada var. Bu çekimleri ileride Discovery'de yayınlanacak mega projeler arasında görebiliriz."

Havalimanının her iki uç noktasına denizin içinde 900 metre çelik borular üzerine ışıklandırma kuruluacak. Uçakların piste yaklaşım ışıkları için denizin içine 190 adet bin 300 ton çelik borular çakılacak. Yılda 2 milyon yolcu taşıma kapasitesi olan Ordu-Giresun Havalimanı 190 milyon TL'si alt yapı, 100 milyon TL'si üst yapı olmak üzere yaklaşık 290 milyon TL'ye mal olacak. (Zaman)

ORDU-GİRESUN'DA UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Yorumlar

Stone mastic ~ 10 yıl önce
3 ayda bitirilen İST 05/23 pisti de böyle mi? Frenleme mesafesi kısalıyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000