10 Kasım 2009, Salı 10:22:49

“ÇALIŞANLARIMIN YÜZÜNE BAKAMIYORDUM”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kurulan Türkiye’nin ikinci özel uçak bakım hangarı projesinin önemli isimlerinden Mehmet Çeçen’in, sürpriz bir şekilde istifa etmesinin ardından akıllarda oluşan soru işaretleri. Airport TV’de cevabını buldu.
  • hangar şantiyesinde mekanik formenlik yaptım bu sayede mehmet beyi tanıma şansım oldu tecrübesinden istrifade etmiş biri olarak bende mehmet çeçen bey için duayen diyorum başarılarının devamını diliyorum umarım ileride daha büyük bir hangar projesinde birlikte çalışma şansımız olur..en büyük hangar projesini birlikte yaparız.. marmara mekanik :formen yılmaz usta
  • yapılan bütün yorumların haklı ve abartılı yönleri var.çeçen gerçekte iyi bir insan ama yöneticillik konusunda zaafları var,yanındaki kurmayları çok boş.mytechnicin durumuna gelince daha da kötüye gidecektir.çizmeci hayal bile edemeyeceğei bir işi başardı diyebilirim.o yapıyı oraya dikmek zor iştir.gerisini getiremeyeceğini kendiside biliyordu.yapıp satma derdindeydi ama millet uyanık öldürmeden almıyor.yani çizmeci kaldıramayacağı yükün altına girdi.sorun ulusal otoritededir.bu adamın iş bitirmesi yeterli değilse güvence veremiyorsa yapmasına izin vermeyeceksin.nerde insanların teminatları.
  • çeçen sana öğretmişse ii etmiş.biz çeçene dil dersi bile veririz.ama myteknik bu hale gelmişse hata nerde acaba.senin deden yaşındakiler bile hakkında ii konuşmuyo.ne mutlu sana yaramış.
  • İsde ruh budur. Cecen sayesinde ruh ogrendık ucagı sevmeyı ogrendık. keske kar altında adamları saatlerce ugrastırmadan azcık kıtap okuyup 5 saatlık isi 1 saat te yapmayı cecen den ogrenseydiniz emin olunki sizide arkada bırakmazdı. Konjukter degisti. artık dil bilmek lazım okumak lazım. O okudu ogrendi, ogretti benden ondan ogrendim. Dil olayını uzuldum sektorde dıl lazım malesef bu kuralı degıstermeyecegımıze gore bunu halletmek lazım. Cecen sagol ogrettıklerın icin
  • ANCAK SENDE İLK DÖNEMLERDE KUVVETLİ OLAN TARAFI SEÇİP ..YÖNETİMİ ELE GEÇİRDİNMİ ..SENİNDE SONRASINDA ZAYIF OLAN DUYGULARIN ORTAYA ÇIKAR..SEN BU UÇAKÇILIĞI BİLMEZDİN BERABER ÇALIŞTIĞIN İNSANLARI TAKİP ETTİN .VE TABİKİ İNGİLİZCEN DE OLDUĞU İÇİN MİLLET DIŞARIDA YAĞMUR KAR RÜZGAR EDERKEN SEN KİTAPTAN ARIZA NASIL BULUNUR DİYE BAKARAK SANKİ İŞİ YAPMIŞÇASINA GELİR VE İŞE ORTAK OLURDUN..SONRASINDA TABİKİ KİM OLURASA OLSUN ÖĞRENECEKTİR.SENDE ÖĞRENDİN..AMA BÜTÜN BUNLARI YAPARKEN ARKANDA BIRAKTIĞIN İNSANLARIN DUYGULARINI DÜŞÜNMEDİN..ÇÜNKÜ SANA YALAKALIK EDENLER VARDI..VE SENDEN SONRA ONLARI BİR YERLER TAŞIMAK İSTEDİN SADECE BİR TANESİNİ TAŞIDIN ODA KENDİNİ BİLİRMİ ACABA BİLEMEM.SENDE BU CAMİADA BAZILARINA GÖRE KIYMETLİ BAZILARINA GÖRE KIYMETSİZBİR T
  • ONA YAPILACAK BİR ŞEY BULUNMAZ..ANCAK ONA VERİLECEK BİR DERS VAR ...ORADA ÇALIŞAN TÜM PERSONELİN AYNI ANDA ONU TERK ETMESİ LAZIMKİ ..KENDİSİNİN BİR HİÇ OLDUĞUNU ANLASIN..BUGÜNE KADAR YANINDA ÇALIŞANLARIN HEPSİNİN PSİKOLOJİK SORUNLARI ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA GELDİĞİNİ STRES ALTINDA ŞEKER HASTALARI OLDUĞUNU BİLİYORUZ..ÇÜNKÜ PERSONELİ SAĞLIKSIZ ORTAMDA İŞ YAPMAYA ZORLAYAN BU İNSANI TERK ETMELERİ LAZIMKİ BAZI İŞLER DÜZELSİN ..ARTIK BU HAVACILIK CAMİASINDAN EL ÇEKTİRİLMESİ GEREKEN PATRONLAR VE ONLARIN YALAKA GNM VE TEK VE BAK VEYA ONUN GİBİ YALAN SÖYLEYEN İNSANLARI HASTA EDEN BU ADAMLARDAN KURTULALIM DERİM..YAPILAN YAPITLARA BİR ŞEY OLMAZ SADECE EL DEĞİŞTİRİR..DAYDİ KURTULUN BU GİBİ PATRONLARDAN..YARINLAR DAHA GÜZEL OLACAKTIR.
  • . Onunla birlikte mesai yapmış ve onu biraz anlamaya çalışmış herkes insana verdiği değeri çok iyi bilir. Aslında en büyük hatası ve zaafı da budur, affetmek için yer araması, ne Görgülü ne Çizmeci bu güzel sözleri işittikleri için kendilerini gerçekten ‘Sörrr’ zannetmesinler içten içe hep bir alay gizli içinde… Uzun yıllar kendisiyle mesai yapmış ve bayağı zamandır görmemiş biri olarak eklemek isterim ki yaş almış olması törpüledi onun sözlerini… AYSU
  • Ben Çeçen in bazı şeyleri yanlış değil eksik söylediğine inanıyorum. Özellikle isten ayrılma sebeplerinden bahsederken.. Herkes çok iyi bilir ki bir yönetici bir tek nedenle emek verdiği isletmeyi bırakıp gitmez, gidemez. Hele çeçen gibi özünde atanmış değil seçilmiş bir liderseniz.Patronlar sorumluluk verip yetki vermez genel müdürcülük oynatmaya çalışırlarsa, sallabaşı al maaşı olmayan ya da yaptığı ticari anlaşmalardan ya da bakımlardan kendilerine avanta çıkarmaya çalışmıyorsa yani isin özü çıkarı da yok ise hangar açmamamsını vs. bahane eder yürür gider.
  • Anlayanlara, anlayacağı dilden anlattınız, ağzınızı sağlık, bu yorumları anca akıl sahipleri anlamıştır. Yine vefa ve erdem gösterip hatalı oldukları halde, kimseyi rencide etmediniz. Aklınızla bilginizle çok yaşayın, yeni hedefler sizi bekler. Başarılarınızın devamını dilerim.
  • Anlayanlara, anlayacağı dilden anlattınız, ağzınızı sağlık, bu yorumları anca akıl sahipleri anlamıştır. Yine vefa ve erdem gösterip hatalı oldukları halde, kimseyi rencide etmediniz. Aklınızla bilginizle çok yaşayın, yeni hedefler sizi bekler. Başarılarınızın devamını dilerim.

Her hafta Pazartesi akşamlarına damgasını vuran ve Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan'ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programının bu haftaki konuğu, myTECHNIC eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen oldu.

“PİLOT OLMAYI ÇOK İSTİYORDUM”

Havacılık sektörüne nasıl adım attığını anlatan Mehmet Çeçen, “Pilot olmayı çok istiyordum. Ama gözlerimde sorun olduğu için pilot olmadım. Öyle olunca da ‘Madem pilot olamıyorum öyleyse uçak mühendisi olayım” dedim. Nitekim de öyle oldu” dedi.

Sektöre 1982 yılında Türk Hava Yolları’nda başladığını ifade eden ve 1985 yılında da TAI’de uçak üretici için göreve başladığını söyleyen Çeçen, daha sonra farklı şirketlerde yönetici pozisyonunda bulunduğunu ardından da İstanbul Havayolları’ndan gelen astronomik bir teklifle TAI’deki görevinden ayrıldığını belirtti.

“PLANLAMA İYİ YAPILMALI”

Mehmet Çeçen, “Türkiye’de bir işin kırılma noktaları planlanmalı... Yapılan işlerin ne zaman zarar noktasına geleceği belirlenip, o noktaya gelinmediği sürece o işe devam edilmeli” dedi.

İSTANBUL HAVAYOLLARI MACERASI

TAI’de görev aldığı süre boyunca ekip olarak keyifli işler yaptıklarını belirten Çeçen, ardından geçiş yaptığı İstanbul Havayolları’nda yaşadıklarını da dile getirdi. Mehmet Çeçen, “İstanbul Havayolları’nın KKTC’de bulunan hangarının açılışını yaptık. O zaman şirketin kurucularından Sümer Akad kızım Cansu için yaptığım besteyi çok beğendi ve 12 kere çaldırdı. Ardından da Holiday Havayolları’nı kurdu ve sürekli birlikte çalışmak istediğini söyledi. Bende oraya geçtim. Ancak daha sonra Holiday Havayolları çok ortaklı bir şirketti ve daha sonra oradan da ayrıldım. Ama benden sonra İstanbul Havayolları’ndan ayrılmak isteyenlere de “Aman ha sakın! Yerinizin kıymetini bilin” dedim.

Kara Kutu - Mehmet Çeçen

“MARABA GİBİ SATILDIK”

GTI Havayolları’nda yaşadıklarına da değinen Mehmet Çeçen, “GTI Havayolları’nda genel müdür yardımcısıydım. Şirket daha sonra satıldı. Bizlerde maraba gibi satıldık. Ondan sonra ‘bu işe mahkum muyum’ dedim ve oradan da ayrıldım. Ardından farklı bir sektöre geçmeye karar verdim ve Japonya’ya giderek diyaliz makinesi üreten bir şirketin ürünleri hakkında 15 gün eğitim aldım. O makinelere uçak gibi yaklaştım. Dokümanlarını İngilizceye çevirdim. Bu da Japonların çok hoşuna gitti. Ondan sonra bu işe girdim” dedi.

“UÇAK ARIZADAN DOLAYI GERİ DÖNERSE YOLCU SEVİNMELİ”

İnsanların uçaklardan korkmaması gerektiği söyleyen Çeçen, “Uçaklar eğer arızadan dolayı geri döner ya da bu nedenle rötar yaparsa yolcu sevinmeli. Uçak kendi başına bırakıldığında ne kaza yapar ne de düşer. Kazaya sebep olan şeyler anlık olaylardır. Bir anda olur” dedi.

Mehmet Çeçen, myTECHNIC’te genel müdür olarak çalıştığı dönemde daima personeli işe hazır olmadıkları sürece çalışmamaları yönünde uyardıklarını ve havacılığın ihmale gelmeyecek kadar ciddi bir iş olduğu ifade ettiklerini söyledi.

SİVİL HAVACILIK GELİŞME İÇİN NE YAPMALI?

Türk Sivil Havacılığı’nda kuralların harfiyen uygulandığını ifade eden Çeçen, “Somutu denetlemede, EASA’nın kurallarını uygulamada Türkiye kadar iyi olan bir ülke yok. İnsan faktörünü anlayıp sindirme konusunda sıkıntılar var. Sektörde yetişip Ankara’ya giden yok ama Ankara’dan sektöre geçen ya da geçmek isteyen çok... Şirketlerin gerçek yöneticileri, sahipleridir. Yönetim kurulları genel müdüre hiçbir zaman tam yetki vermezler. Birçok şirkette bu böyledir. Halbuki Sivil Havacılık Otoritesi tüm yetkiyi genel müdürlere vermek ister. Eğer bir şey yapmak istiyorlarsa işe buradan başlasınlar” dedi.

Kara Kutu - Mehmet Çeçen

myTECHNIC DÖNEMİ

My TECHNIC eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen, şirkette nasıl göreve başladığını ve neden ayrılmak zorunda kaldığını samimi ifadelerle anlattı. SKY Havayolları’nda çalıştığı dönemde şirket sahiplerine “Uçak bakım hangarı yapalım” dediğini ancak bu önerinin kabul görmemesi üzerine işten ayrıldığını belirten Çeçen, “SKY Havayolları’ndan ayrıldıktan sonra birçok şirket bana havayolu projeleriyle geldi. Ben zaten bu görevden hangar işine girmek istediğim için ayrılmıştım ve o yüzden bu teklifleri kabul etmedim. Ama bu işe girmek isteyenler için hazırladığım güzel bir fizibilite raporu vardı. Onlara yardımcı olmak için bu raporu verdim” şeklinde konuştu.

Kafasında hangar işi olduğu dönemde Yavuz Çizmeci’yle bir araya geldiğini söyleyen Çeçen, “Yavuz Çizmeci yatırımcı olarak gerçekten bir duayendir. İnsanı en iyi seçen yöneticilerden biri olduğunu düşünüyorum. Benim kafamda hangar işi Yavuz Bey’in de Cankut Bagana ile büyük myTECHNIC projesi vardı. Bu şekilde yola çıktık. İşe başladığımızda her şey çok güzel gidiyordu. Şirket faaliyetlerine başladıktan sonra giderlerinin iki katını kazanan bir pozisyona geldi. Birçok şirketten de teşekkür mektubu aldık. Ancak 2009 yılının başından itibaren şirkette bazı sıkıntılar yaşandı ve ben sorumlu bir kişi olarak çalışanlarımın yüzüne bakamaz hale geldim. Personel mutsuz durumdaydı. Ödemelerde aksaklıklar yaşanıyordu. Bende çalışanın huzursuz olduğu ve mutsuz olduğu yerde duramazdım. Yavuz Bey’le konuştuk “keşke böyle olmasaydı” dedik ve anlaşarak yollarımızı ayırdık” ifadelerini kullandı.

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Yavuz Çizmeci sonuçta ticari düşünlere sahip bir kişi orayı yaparken işletmek değil de satmak amacı mı vardı?” sorusuna Mehmet Çeçen, “Bakın açık bir şey söyleyeyim 10 Ocak 2007 tarihinde Yavuz Çizmeci, Cankut Bagana ve İbrahim Paşa(Büyükyumukoğlu)’nın da bulunduğu bir ortamda hangarın yer sözleşmesi imzalanmıştı. Ve Çizmeci ayağa kalkarak “Beyler, hangarımın değeri 100 milyon dolardır. 1 milyon dolar veren yüzde 1 hisse alır” diyerek deklare etmişti” diyerek cevap verdi.

myTECHNIC’te kafasında planladığı birçok şeyi hayata geçirdiğini söyleyen Çeçen, “Planladığımız ve düşündüğümüz yere geldikten sonra myTECHNIC’ten ayrıldığımı düşünüyorum. Benim hangar projem vardı. Yavuz Bey ile Cankut Bey’in de büyük hangar projesi... Onların kafasındaki büyük hangar projesi şuan her şeyiyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda duruyor” şeklinde konuştu.

İşte myTECHNIC Eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen’in konuk olduğu Sefa İnan’la Kara Kutu programının tamamı:

1. Bölüm



2. Bölüm



3. Bölüm



4. Bölüm



5. Bölüm

“ÇALIŞANLARIMIN YÜZÜNE BAKAMIYORDUM”

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Misafir ~ 14 yıl önce
hangar şantiyesinde mekanik formenlik yaptım bu sayede mehmet beyi tanıma şansım oldu tecrübesinden istrifade etmiş biri olarak bende mehmet çeçen bey için duayen diyorum başarılarının devamını diliyorum umarım ileride daha büyük bir hangar projesinde birlikte çalışma şansımız olur..en büyük hangar projesini birlikte yaparız.. marmara mekanik :formen yılmaz usta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yapılan bütün yorumların haklı ve abartılı yönleri var.çeçen gerçekte iyi bir insan ama yöneticillik konusunda zaafları var,yanındaki kurmayları çok boş.mytechnicin durumuna gelince daha da kötüye gidecektir.çizmeci hayal bile edemeyeceğei bir işi başardı diyebilirim.o yapıyı oraya dikmek zor iştir.gerisini getiremeyeceğini kendiside biliyordu.yapıp satma derdindeydi ama millet uyanık öldürmeden almıyor.yani çizmeci kaldıramayacağı yükün altına girdi.sorun ulusal otoritededir.bu adamın iş bitirmesi yeterli değilse güvence veremiyorsa yapmasına izin vermeyeceksin.nerde insanların teminatları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çeçen sana öğretmişse ii etmiş.biz çeçene dil dersi bile veririz.ama myteknik bu hale gelmişse hata nerde acaba.senin deden yaşındakiler bile hakkında ii konuşmuyo.ne mutlu sana yaramış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İsde ruh budur. Cecen sayesinde ruh ogrendık ucagı sevmeyı ogrendık. keske kar altında adamları saatlerce ugrastırmadan azcık kıtap okuyup 5 saatlık isi 1 saat te yapmayı cecen den ogrenseydiniz emin olunki sizide arkada bırakmazdı. Konjukter degisti. artık dil bilmek lazım okumak lazım. O okudu ogrendi, ogretti benden ondan ogrendim. Dil olayını uzuldum sektorde dıl lazım malesef bu kuralı degıstermeyecegımıze gore bunu halletmek lazım. Cecen sagol ogrettıklerın icin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ANCAK SENDE İLK DÖNEMLERDE KUVVETLİ OLAN TARAFI SEÇİP ..YÖNETİMİ ELE GEÇİRDİNMİ ..SENİNDE SONRASINDA ZAYIF OLAN DUYGULARIN ORTAYA ÇIKAR..SEN BU UÇAKÇILIĞI BİLMEZDİN BERABER ÇALIŞTIĞIN İNSANLARI TAKİP ETTİN .VE TABİKİ İNGİLİZCEN DE OLDUĞU İÇİN MİLLET DIŞARIDA YAĞMUR KAR RÜZGAR EDERKEN SEN KİTAPTAN ARIZA NASIL BULUNUR DİYE BAKARAK SANKİ İŞİ YAPMIŞÇASINA GELİR VE İŞE ORTAK OLURDUN..SONRASINDA TABİKİ KİM OLURASA OLSUN ÖĞRENECEKTİR.SENDE ÖĞRENDİN..AMA BÜTÜN BUNLARI YAPARKEN ARKANDA BIRAKTIĞIN İNSANLARIN DUYGULARINI DÜŞÜNMEDİN..ÇÜNKÜ SANA YALAKALIK EDENLER VARDI..VE SENDEN SONRA ONLARI BİR YERLER TAŞIMAK İSTEDİN SADECE BİR TANESİNİ TAŞIDIN ODA KENDİNİ BİLİRMİ ACABA BİLEMEM.SENDE BU CAMİADA BAZILARINA GÖRE KIYMETLİ BAZILARINA GÖRE KIYMETSİZBİR T

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ONA YAPILACAK BİR ŞEY BULUNMAZ..ANCAK ONA VERİLECEK BİR DERS VAR ...ORADA ÇALIŞAN TÜM PERSONELİN AYNI ANDA ONU TERK ETMESİ LAZIMKİ ..KENDİSİNİN BİR HİÇ OLDUĞUNU ANLASIN..BUGÜNE KADAR YANINDA ÇALIŞANLARIN HEPSİNİN PSİKOLOJİK SORUNLARI ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA GELDİĞİNİ STRES ALTINDA ŞEKER HASTALARI OLDUĞUNU BİLİYORUZ..ÇÜNKÜ PERSONELİ SAĞLIKSIZ ORTAMDA İŞ YAPMAYA ZORLAYAN BU İNSANI TERK ETMELERİ LAZIMKİ BAZI İŞLER DÜZELSİN ..ARTIK BU HAVACILIK CAMİASINDAN EL ÇEKTİRİLMESİ GEREKEN PATRONLAR VE ONLARIN YALAKA GNM VE TEK VE BAK VEYA ONUN GİBİ YALAN SÖYLEYEN İNSANLARI HASTA EDEN BU ADAMLARDAN KURTULALIM DERİM..YAPILAN YAPITLARA BİR ŞEY OLMAZ SADECE EL DEĞİŞTİRİR..DAYDİ KURTULUN BU GİBİ PATRONLARDAN..YARINLAR DAHA GÜZEL OLACAKTIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
. Onunla birlikte mesai yapmış ve onu biraz anlamaya çalışmış herkes insana verdiği değeri çok iyi bilir. Aslında en büyük hatası ve zaafı da budur, affetmek için yer araması, ne Görgülü ne Çizmeci bu güzel sözleri işittikleri için kendilerini gerçekten ‘Sörrr’ zannetmesinler içten içe hep bir alay gizli içinde… Uzun yıllar kendisiyle mesai yapmış ve bayağı zamandır görmemiş biri olarak eklemek isterim ki yaş almış olması törpüledi onun sözlerini… AYSU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben Çeçen in bazı şeyleri yanlış değil eksik söylediğine inanıyorum. Özellikle isten ayrılma sebeplerinden bahsederken.. Herkes çok iyi bilir ki bir yönetici bir tek nedenle emek verdiği isletmeyi bırakıp gitmez, gidemez. Hele çeçen gibi özünde atanmış değil seçilmiş bir liderseniz.Patronlar sorumluluk verip yetki vermez genel müdürcülük oynatmaya çalışırlarsa, sallabaşı al maaşı olmayan ya da yaptığı ticari anlaşmalardan ya da bakımlardan kendilerine avanta çıkarmaya çalışmıyorsa yani isin özü çıkarı da yok ise hangar açmamamsını vs. bahane eder yürür gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anlayanlara, anlayacağı dilden anlattınız, ağzınızı sağlık, bu yorumları anca akıl sahipleri anlamıştır. Yine vefa ve erdem gösterip hatalı oldukları halde, kimseyi rencide etmediniz. Aklınızla bilginizle çok yaşayın, yeni hedefler sizi bekler. Başarılarınızın devamını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anlayanlara, anlayacağı dilden anlattınız, ağzınızı sağlık, bu yorumları anca akıl sahipleri anlamıştır. Yine vefa ve erdem gösterip hatalı oldukları halde, kimseyi rencide etmediniz. Aklınızla bilginizle çok yaşayın, yeni hedefler sizi bekler. Başarılarınızın devamını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000