18 Nisan 2012, Çarşamba 14:41:34

ULS BU KOROZYONLA NASIL UÇTU?

ULS Kargo filosundaki bir uçakta üçüncü dereceden korozyon tespit edildi. Airbus, ilave bakım isteği ile ortaya çıkan korozyonla ilgili EASA’ya bilgi verdi. Peki iki kez ağır bakıma giren uçakta korozyon neden farkedilemedi?
  • Hepi topu bir kaç yıl önce SHGM'nin tüm şirketler arasında Part-M bulgularına göre yaptığı en iyiler sıralamasında 2.ci veya 3.cü sırada (emin olmadım) bıraktığım şirkete bak ne hale gelmiş. Ama balık baştan kokar, patron şirketlerinde hep böyledir. Genel Müdür yala çalar çırpar ya da havacılığı bilmez, patronun ağzına bakar. Fakat revadır, insanlar kime layıksa onunla yönetilir...
  • Bu haber nedeniyle Airporthaberi kutlamak gerekir. Bu tür haberleri araştırıp bulup yayınlamak çok kolay deyildir. Airporthaberin haber konusundaki tarafsızlığı birkez daha kanıtlandı. Bu haberin yayınlanmaması için ne baskılar ne ricalar ne tavassutlar gelmiştir. Herşeyi karşısına alarak bu haberi yapabilmek çok kolay olmasa gerekir. Gerçekten de Airporthaberin sektör üzerindeki otokontrol gücü tartışılamaz.
  • Gerek bu korozyon olayı gerekse de Onur Airin uçağının kapısını kapatırken düşerek ölen pilot pilot konusunda SHGM'nin kamuoyuna bir açıklama yapması gerekmezmi? Her iki olayda da çok önemli emniyetsizliklerin olduğu ve önemli yaptırımların uygulanması gerektiği aşikar. Aynen Sabah Gazetesinin Atlas Jet hakkındaki haberinde olduğu gibi bu konularda da bir açıklamanın yapılmasını bekliyoruz. Bu olayların hiç birisinin üzeri kapatılacak olaylar olmadığı herkesin malumu.
  • Bu haberin yorumları zevksiz.KRASNODAR yok.
  • Ben idda ediyorum; Bu korozyon bilerek üzerinde çalışılarak bulunmamıştır. Uçağın bakımı anlaşılan sürede tamamlanamadığı için yani TAT'a uyulamadığı için tüm bakım kuruluşlarında alışkanlık haline gelmiş olan uçağın sağını solunu biraz daha araştırın belki bir yerlerinde korozyon bulursunuz diye yarı şaka yarı ciddi verilen talimat Ergun kardeşimizin bilgi ve teçtübesiyle de birleşince tafedüfen ortaya çıkan bu olaydır Umarımki bu herkese ders olur. Yoksa My Technic'in de ayrı bir vakaa olduğunu ve kurulduğu günden beri hala sorunlar ve sıkıntılar içerisinde olduğu çalışan persole zulüm edildiği de herkes tarafından bilinen bir gerçektir.
  • Abı bosver... ne demıs atalar, anlayan sıvrısıne saz, anlamayan davul zurna az. Bu cahil ve medya faresi insanlarla havacılık yapmıyoruz. Hepımız turkıyenın en ıyı okullarında yetısmıs, muhendıslıgı de ıyı bılıyoruz onlar ıcın "ıt ürür kervan yürürmuş" diyorum. Kendını ya da kendimizi ifade etmeye çalışmak gereksiz. Asla üst astına bılgı vermez.
  • havacilikta 10 seneye yakin suredir calismakta ve isinin onem ve ciddiyetinin farkinda olan biri olarak sana sormak istiyorum insanlari kucumseyerek, olaylari carpitarak ve en onemlisi yalan soyleyerek nasil bir sonuc elde edilir? my technicte calisan ve ucagin yakinlarindan gecmis herkes bilir ve tanir beni. korozyonu bulan kisi olarak; seni , eger mumkunse mytechnic yapisal departmanina uygun bir zamanda cay icmek icin beklerim.. belki sorumun cevabini yuzume karsi soylemek istersin... saygilarimla...
  • degerli yorumcu arkadaslarim, oncelikle sunu belirtmeliyim..gerekli kontroller my technic e sunulan bakim paketine istinaden zamaninda yapilarak allaha sukur ki korozyonlu bolge tespit edilmis ve istenmeyen olasi olaylarin meydana gelmesinin onune gecilmistir. sorunun duzeltilmesi isin gerekli tum girisimler profesyonelce yerine getirilmistir. tabi ki ucakta boyle bir korozyonla karsilasmak istemezdik. ama bu bulgu, my technic in ve personelinin ise verdigi degeri ortaya cikartir. buda bir basaridir... korozyonu iskur teknisyeni buldu diyen arkadas; iskurla piyasaya girmis cok degerli arkadaslarimiz var. azimlerine de saygi duyuyorum. siz ister kabul edin ister etmeyin...
  • :D ne alıyosanız siz banada verin
  • ayın 19 u oldu maaaslardan ses yok ?
ULS Kargo’ya ait Airbus 300B4 tipi uçak 6 Şubat’ta ağır bakım olarak bilinen C check için My Technic hangarına girdi.

Uçağın bakım kartlarına uygun olarak bakımları yapıldı ancak son anda Airbus firması uçağın işleticisi ULS Kargo’dan ilave bakım isteğinde bulundu. Uçağın bakımdan çıkmasına az bir süre kala istenen ilave bakımlarda 1977 yılı yapımı uçakta korozyon kontrolü de yapılması istendi. CPTP adı verilen Korozyon Önleme ve Kontrol Programı’nın uygulanması sırasında uçağın özellikle kuyruk kısmında en riskli grupta üçüncü derecede korozyon tespit edildi.

Uçağın kuyruk kısmında neredeyse bütün yükü taşıyan Fitting adı verilen kuyruk kısmındaki ana bağlantı parçasında limitdışı korozyon tespit edilmesi üzerine Airbus, bütün parçaların korozyon kontrolünden geçirilmesini istedi. Airbus, iki bakım arasında bu kadar korozyon çıkmaması gerektiğini düşünerek eş zamanlı olarak Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı EASA’ya da konuyla ilgili bilgi verdi. EASA bunun üzerine Türk sivil havacılığından yapılan bakımlarla ilgili detaylı rapor istedi.

45 günlük büyük bakım süresini aşan ve halen My Technic hangarında korozyon kontrol işlemleri devam eden uçakta, fitting söküldü ve yenisi takıldı. Uçakta değişmesi gereken parçalar değiştirilirken, tamir edilecek parçaların ise tamiri gerçekleştirildi.

Uçağa yapılan bakımla ilgili SHGM ve üretici firma Airbus’a haftalık olarak raporlar sunulurken EASA’nın bu olaya oldukça hassas yaklaştığı ve çok önemsediği kaydedildi.

1977 yılında ilk uçuşunu yapan TC-KZV kuyruk tescilliği Airbus 300B4 tipi uçağın bir önceki büyük bakımdan önce bir yıl uçuş yapmadığı MNG Teknik’teki ağır bakımdan sonra uçuşlarına başladığı öğrenildi.

©AirportHaber.com ÖZEL
ULS BU KOROZYONLA NASIL UÇTU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Misafir ~ 12 yıl önce
Hepi topu bir kaç yıl önce SHGM'nin tüm şirketler arasında Part-M bulgularına göre yaptığı en iyiler sıralamasında 2.ci veya 3.cü sırada (emin olmadım) bıraktığım şirkete bak ne hale gelmiş. Ama balık baştan kokar, patron şirketlerinde hep böyledir. Genel Müdür yala çalar çırpar ya da havacılığı bilmez, patronun ağzına bakar. Fakat revadır, insanlar kime layıksa onunla yönetilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu haber nedeniyle Airporthaberi kutlamak gerekir. Bu tür haberleri araştırıp bulup yayınlamak çok kolay deyildir. Airporthaberin haber konusundaki tarafsızlığı birkez daha kanıtlandı. Bu haberin yayınlanmaması için ne baskılar ne ricalar ne tavassutlar gelmiştir. Herşeyi karşısına alarak bu haberi yapabilmek çok kolay olmasa gerekir. Gerçekten de Airporthaberin sektör üzerindeki otokontrol gücü tartışılamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gerek bu korozyon olayı gerekse de Onur Airin uçağının kapısını kapatırken düşerek ölen pilot pilot konusunda SHGM'nin kamuoyuna bir açıklama yapması gerekmezmi? Her iki olayda da çok önemli emniyetsizliklerin olduğu ve önemli yaptırımların uygulanması gerektiği aşikar. Aynen Sabah Gazetesinin Atlas Jet hakkındaki haberinde olduğu gibi bu konularda da bir açıklamanın yapılmasını bekliyoruz. Bu olayların hiç birisinin üzeri kapatılacak olaylar olmadığı herkesin malumu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu haberin yorumları zevksiz.KRASNODAR yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben idda ediyorum; Bu korozyon bilerek üzerinde çalışılarak bulunmamıştır. Uçağın bakımı anlaşılan sürede tamamlanamadığı için yani TAT'a uyulamadığı için tüm bakım kuruluşlarında alışkanlık haline gelmiş olan uçağın sağını solunu biraz daha araştırın belki bir yerlerinde korozyon bulursunuz diye yarı şaka yarı ciddi verilen talimat Ergun kardeşimizin bilgi ve teçtübesiyle de birleşince tafedüfen ortaya çıkan bu olaydır Umarımki bu herkese ders olur. Yoksa My Technic'in de ayrı bir vakaa olduğunu ve kurulduğu günden beri hala sorunlar ve sıkıntılar içerisinde olduğu çalışan persole zulüm edildiği de herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Abı bosver... ne demıs atalar, anlayan sıvrısıne saz, anlamayan davul zurna az. Bu cahil ve medya faresi insanlarla havacılık yapmıyoruz. Hepımız turkıyenın en ıyı okullarında yetısmıs, muhendıslıgı de ıyı bılıyoruz onlar ıcın "ıt ürür kervan yürürmuş" diyorum. Kendını ya da kendimizi ifade etmeye çalışmak gereksiz. Asla üst astına bılgı vermez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havacilikta 10 seneye yakin suredir calismakta ve isinin onem ve ciddiyetinin farkinda olan biri olarak sana sormak istiyorum insanlari kucumseyerek, olaylari carpitarak ve en onemlisi yalan soyleyerek nasil bir sonuc elde edilir? my technicte calisan ve ucagin yakinlarindan gecmis herkes bilir ve tanir beni. korozyonu bulan kisi olarak; seni , eger mumkunse mytechnic yapisal departmanina uygun bir zamanda cay icmek icin beklerim.. belki sorumun cevabini yuzume karsi soylemek istersin... saygilarimla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
degerli yorumcu arkadaslarim, oncelikle sunu belirtmeliyim..gerekli kontroller my technic e sunulan bakim paketine istinaden zamaninda yapilarak allaha sukur ki korozyonlu bolge tespit edilmis ve istenmeyen olasi olaylarin meydana gelmesinin onune gecilmistir. sorunun duzeltilmesi isin gerekli tum girisimler profesyonelce yerine getirilmistir. tabi ki ucakta boyle bir korozyonla karsilasmak istemezdik. ama bu bulgu, my technic in ve personelinin ise verdigi degeri ortaya cikartir. buda bir basaridir... korozyonu iskur teknisyeni buldu diyen arkadas; iskurla piyasaya girmis cok degerli arkadaslarimiz var. azimlerine de saygi duyuyorum. siz ister kabul edin ister etmeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
:D ne alıyosanız siz banada verin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ayın 19 u oldu maaaslardan ses yok ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000