08 Mart 2008, Cumartesi 11:18:48

Uçak şirketleri bayram YAPIYOR!

Zaman darlığı, güvenlik ve günübirlik seyahatler nedeniyle özel uçağa talep arttı. Uçak kiralama şirketlerinin verdiği rakamlar dudak uçuklatıyor... çak şirketleri bayram YAPIYOR!

Zaman darlığı, güvenlik ve günübirlik seyahatler nedeniyle özel uçağa talep arttı. Uçak kiralama şirketleri 'Ayda 300'e yakın talep alıyoruz. Ama yüzde 15'ine cevap verebiliyoruz' derken Türkiye'nin önde gelen yaklaşık 20 şirketi de hava taksi kurmak için harekete geçti.

İşadamlarının yurtdışında artan yatırımlarına bağlı olarak sıklaşan toplantıları ve jet sosyetenin günü birlik dünya turu zevki hava taksilerin sayısında patlama yapacak. Son dönemde Türkiye'ye yatırıma gelen dünyaca ünlü uçak kiralama şirketlerinin yanı sıra birçok holding de havacılığa merak sardı. Doğuş Grubu, Çağdaş inşaat, Cengiz İnşaat, Aydoğanlar Grubu ve Türkmen Holding'in de aralarında olduğu yaklaşık 20 firma, hava taksi şirketi kurmak için düğmeye bastı. Firmalar uçak siparişlerini de verdi. Kısa bir süre önce Türkiye pazarına adım atan BluStar Jet ve Chapman Freeborn da filolarını işadamlarının uçakları ile genişletmek için yarış halinde. Sektörde son iki senedir aylık hava taksi talebi 3 bini buluyor. Ancak talebin önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek olacağı tahminleri yapılıyor.

Doğan Holding, Park Holding, ENKA Holding, Koç Holding, Akkök Holding, TAV Hava Limanları Holding, Çukurova Holding, Fıratpen, Adopen, Arkas Holding, MNG Holding, Sanko Holding, Rixos, Nurol Holding, Fiba Holding, Ahsel Holding, Palmali Holding, Veyen Havacılık ve Sertur Havacılık şu anda uçağı olan ve yöneticileri kullanmadığı zamanlarda kiralama yapan Türkiye'nin önde gelen şirketleri arasında yer alıyor.

Ayda 300'e yakın sipariş alıyoruz

Doğuş Grubu tarafından geçen yıl kurulan Körfez Havacılık sektörde yerini almak için gün sayıyor. Şirket önümüzdeki hafta ilk uçağını alacak. Bu yıl içinde daha önce hava taksi yatırımı yapacağını açıklayan Atasay'ın da sektörde yerini alacağı belirtiliyor.

Şirketlerin sahip oldukları uçakları kiralamaya yönelmelerinin nedeni de yerde kalan uçağın aylık maliyetinin 200 bin dolar civarında olması. Özel uçak şirketlerinin pazarlama ve danışmanlığını yapan Jet Analiz Havacılık Ticaret Müdürü Gökçe Boztepe özellikle yurtdışında iş yapan büyük inşaat şirketleri ile son dönemde altın ve pırlanta sektörlerinden şirketlerin havacılığa girdiğini belirtti. Avusturya kökenli European Alliance Group ile beraber yürüttükleri hava taksiciliğinde de ayda 300'e yakın sipariş aldıklarını ifade eden Boztepe, "Bu talebin ancak 15'ine cevap verebiliyoruz. Gerek patronların uçuşu yüzünden uçaklarda kısıtlı zamanların boş olması, gerek yabancı gruplara ait uçakların geç cevap vermesi engel oluyor. Türkiye'de kendi uçağıyla hava taksicilik yapmak ancak 2-3 sene içinde oturur" dedi.

11 Eylül'den sonra talep arttı

Diğer yandan İsviçreli Exklusiv Aviation AG ve dünyanın en büyük özel uçak kiralama şirketi Amerikan BlueStar Jets'ten sonra İngiliz Chapman Freeborn da Türkiye pazarındaki yerini aldı. Şirketlerin ortak beklentisi tüm dünyada özellikle 11 Eylül'den sonra artan özel uçak talebinin Türkiye'de de en az 3 yılda ikiye katlanması. Kendi filolarını Türkiye'ye sokan firmalar ayrıca patronların özel uçaklarını da boş zamanlarında müşterilerine sunacak. Dolayısıyla da patron uçaklarının talipleri arttı. Avrupa'da artık iş dünyasının özel uçak almaktan vazgeçtiğini söyleyen Chapman Freeborn Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Adnan Duran, "Uçak sahipleri bizimle çalıştıklarında kısa zamanda maliyetini çıkarıp kâra geçebiliyorlar. Şu an Türkiye'de bu tip bir işbirliğimiz yok. Ama 2008 sonunda büyük bir portföyümüz olacak" dedi. "Eskiden firmaların kendi sahiplerine yönelik uçaklar alınırdı ama şu anda Türkiye'de de bilinçlenme başladı. İşadamları kendi uçaklarında önceliği satmaya veriyor, eğer uygun zaman yoksa da tarifeli sefere geçiyor" diyen Duran, VIP sektörüne girecek 4 yeni şirket olduğunu ekledi.

İş dünyasına sosyete takibi

Chapman Freeborn Genel Müdürü Tekin Ertemel, Türkiye'den özellikle yurtdışına özel uçuş yapıldığını aktarırken Orta Asya, Türki cumhuriyetler gibi business class uçuş olmayan yönlere de VIP uçak istendiğini söyledi. "İnşaat firmaları, sigorta firmaları, bankalar, banka yöneticileri hedef kitlemiz. İç piyasada inşaat firması yöneticileri özel uçakları çok sık kullanıyor" diyen Ertemel, Orta Asya, Kazakistan, Rusya, Katar ve Dubai tarafında hareketlilik yaşandığını dile getirdi. Şirketin Satış Müdürü Emin Özdabak da işadamlarının uçakları ofis gibi kullandıklarını ve iç toplantılarını uçuş sırasında yaptıklarını aktardı. Özdabak, "Sosyete de yoğun ilgi gösteriyor. Paris'te öğle yemeği yiyip akşam Milano'da alışveriş yapanlar var" dedi. Özdabak özellikle 11 Eylül'den sonra özel uçak taleplerinin arttığına işaret ederken işadamları ve ünlülerin saatler süren havalimanı kontrollerinden bu sayede kurtulduğunu belirtti.

İş dünyasının uçak sahibi isimleri

Mustafa Koç

Turgay Ciner

Selçuk Oral

M. Emin Karamehmet

Aydın Doğan

Nurettin Çarmıklı

Halis Toprak

Sani Şener

Fettah Tamince

Abdülkadir Konukoğlu

Lucien Arkas

Ahmet Nazif Zorlu

Mustafa Sak

Hüsnü Özyeğin

Ferda Yıldız


Referans gazetesi

Uçak şirketleri bayram YAPIYOR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000