30 Mayıs 2009, Cumartesi 17:04:43

Erken teşhis MNG personelini kurtarabilir miydi?

MNG Havayolları’nda yükleme uzmanı (load master) olarak çalışan İbrahim Tanyeli’nin, Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da kaptığı sıtma mikrobu nedeniyle hayatını kaybetmesi, hastalığın korkunç boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.
  • sitma başlıklı yorumu yazan sayın misafir, lütfen yorumlarınızı ilerde küçük kızının ve toparlandığında eşinin okuyabileceğini ve okuduğunda ne hissedeceğini düşünerek yazın, çok rica ediyorum. Fatma Yiğit Şerbetçi
  • Biz de Bengaldeş e gittik. Ama bize aşımız var mı yok mu, ne tür bir aşıya ihtiyacımız var kimse sormadı.
  • Sitma icin seyahate cikmadan ilac almaya baslayip dondukten sonra da en az 2 hafta ilca devam edilmeli. Bizim hastanelerimiz maalesef tropikal hastaliklar karsisinda son derece bilgisiz. Daha once Afrika'da salmonella kapan bir arkadasima da haftalarca teshis konulamadi sonunda Belcika'da ilk seferde dogru teshisle tedavi olabildi. Afrika ile ticari iliskilerin arttigi bir donemde tam tesekkullu bir tropikal hastaliklar bolumunun bulunmamasi cok yazik. Sn Tanyeli tabiri caizse boku bokuna kolayca onlenebilecek bir hastalik yuzunden hayatini kaybetmis.

Tanyeli’nin hayatını kaybetmesinin ardından AirportHaber ve Airport TV’ye açıklamalarda bulunan Alman Hastanesi Yoğun Bakım Direktörü Uzm. Dr. Tülin Erdem, İbrahim Tanyeli’yi yoğun bakıma aldıklarında organlarının büyük oranda iş görmez durumda olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Erdem, “Bu tip hastalıklarda, bazı durumlarda maalesef erken teşhis bile ölümün önüne geçemiyor” diye konuştu.

Dr. Erdem ayrıca, sıtma hastalığından korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler de verdi.

MNG Havayolları’nda yükleme uzmanı şefi olarak görev yapan 38 yaşındaki İbrahim Tanyeli’nin, görev için gittiği Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da kaptığı sıtma virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi, en tehlikeli bulaşıcı hastalıklar listesinde üst sıralarda yer alan sıtma hastalığını yeniden gündeme getirdi.

Tanyeli’nin hayatını kaybetmesinin ardından AirportHaber ve Airport TV’ye açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Tülin Erdem, “İbrahim Tanyeli hastanemize geldiğinde, iç organları büyük oranda zarar görmüştü. Maalesef bu tip hastalıklarda erken teşhis bile yeterli olmaya biliyor. Eğer erken teşhis yapılsaydı hasta kesin olarak kurtulabilirdi diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Sıtma hastalığının bölgelere göre farklılık gösterdiğini ve bazı türlerinin çok daha tehlikeli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Erdem şöyle konuştu:

Alman Hastanesi Yoğun Bakım Direktörü Uzm. Dr. Tülin Erdem“Hastalar bize geldiklerinde ilk sorduğumuz ‘Uzun bir seyahatten gelip gelmedikleri’ oldu. En büyük şanssızlıkları ise bizden önce gittikleri hastanelerde son günlerde popüler olan Domuz Gribi şüphesiyle vakalara yaklaşılması olmuş. Ki bunu da doğal olarak karşılıyoruz. Sıtmanın birçok çeşidi var ve bu tropikal bölgelerde görülen bir türü. O yüzden bizim ülkemiz tropik bir iklime sahip olmadığı için tedavisi de kolay olmuyor. Ölümcül sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

Hastalığın yoğun bir şekilde görüldüğü ülkelere yapılan iş ziyaretlerinde, sıtma virüsünden korunmak için bir takım önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erdem, koruyucu hekimliğin de çok büyük önem taşıdığını hatırlattı.

Dr. Erdem, sıtma hastalığı teşhisinin genelde zor olduğunu ifade ederek, “Halkımızın ve doktorlarımızın bu hastalık hakkında mutlaka bilinçlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Alman Hastanesi Yoğun Bakım Direktörü Uzm. Dr. Tülin Erdem son olarak, sıtmanın virüslü bir hastanın kanını emen sivri sineklerin başka sağlıklı bir insan ile temasından sonra bulaştığını sözlerine ekledi.

Hatırlanacağı üzere, İbrahim Tanyeli’nin sıtma teşhisiyle hastaneye kaldırılmasını ardından 5 kişilik uçuş ekibi de Alman Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Aynı uçuşta ikinci pilot olarak görev yapan ve yoğun bakıma alınan Fatih Keklik’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Aynı ekipte bulunan teknisyen Taylan Menekşe’nin kanında ise çok düşük düzeyde mikrop tespit edildi. Menekşe, Alman Hastanesi’nde kontrol altında tutuluyor. Ekipteki diğer kişilerde ise herhangi bir sağlık sorununa rastlanmadı.

MNG Havayolları yetkilileri, Afrika gibi riskli bölgelerde görev yapan personelin aşılarının tam olduğu, kendilerine dönüşte 6 gün içinde kullanılmak üzere ilaçların düzenli olarak dağıtıldığını açıkladı.

Alman Hastanesi

©AirportHaber.com

Erken teşhis MNG personelini kurtarabilir miydi?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
sitma başlıklı yorumu yazan sayın misafir, lütfen yorumlarınızı ilerde küçük kızının ve toparlandığında eşinin okuyabileceğini ve okuduğunda ne hissedeceğini düşünerek yazın, çok rica ediyorum. Fatma Yiğit Şerbetçi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Biz de Bengaldeş e gittik. Ama bize aşımız var mı yok mu, ne tür bir aşıya ihtiyacımız var kimse sormadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sitma icin seyahate cikmadan ilac almaya baslayip dondukten sonra da en az 2 hafta ilca devam edilmeli. Bizim hastanelerimiz maalesef tropikal hastaliklar karsisinda son derece bilgisiz. Daha once Afrika'da salmonella kapan bir arkadasima da haftalarca teshis konulamadi sonunda Belcika'da ilk seferde dogru teshisle tedavi olabildi. Afrika ile ticari iliskilerin arttigi bir donemde tam tesekkullu bir tropikal hastaliklar bolumunun bulunmamasi cok yazik. Sn Tanyeli tabiri caizse boku bokuna kolayca onlenebilecek bir hastalik yuzunden hayatini kaybetmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000