06 Ocak 2009, Salı 09:00:55

“ÜVEY EVLAT GİBİYİZ!”

Her hafta farklı konu ve konuklarla izleyicilerle buluşan “Kara Kutu” programı bu hafta Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul’u ağırladı.
  • Allah a şükür edip oturun yerinizde.işsiz ve azıcık tecvrübe yapmak için kapı kapı kovulan gençleri düşünün.işiniz gücünüz para olmuş,nerdee havacılık sevdası
  • ışten çıkardıgın personele neden kıdem tazmınatını verdırmıyorsun.adalet mı bu.avukatın sen ve patronların kar gutmek amacı ile kul hakkını yıyorsunuz.bır kontrol edın kaç kişi tazminatını alamadı bu patronlar ve vıcdansız mudurler sayesınde.vermenızı ve bır gun ınsafa gelmenızı dılıyorum.yoksa başka bir yerlerden çıkar bu haksızlık...üvey uçucu.
  • macauda gorev basındayken bir bayan otel calısanına herkezin önünde fiziksel sarkıntılık gibi yüz kızartıcı bir suctan dolayı kurul kararı ile işten atılan adam olarak hala utanmadan yazı yazıp yorum yapıyorsun... bravo dogrusu. bari rumzunla adını kimligini açıklama da insanlar haline gülmesin.çok yazık...
  • hangısı genel mudur anlıyamadım al bırını vur bırıne ıkı eskı arkadas nasıl ......olacaktıkı......2 sene 3 ay 1800 saat uctuktan sonra feo olarak tabıı...hıc bır sey alamadım ama usa ekıbı hala yada ıran ekıbı hkg.da ayda ekıp bası 20 saate ucuyor......onlara 6500usd verırken bana 5 bın verıyordu ve onlardan fazla ucuyordum.....bunlar sorulmadıkı .....al gulum ver gulum su havacılık sektorunde bır erkek adama rasflıyamadım vesselam tabıı bı kısı harıccccccc
  • Air Mark olayına gelince sahipleri ile MNG ye dayalı arkadaşlıkları bu yüzden de occ yi tüm itirazlara rağmen kapatıp onlara devretme mişmiydi?2 yıl sonra niye Occ yi kurdurdu acaba?Nasıl oluyoru da Türk ekipler 1 ay kalıp dönüyorlardı ve harcırah 100 usd (günlük ) alırken orda uzun süre kalanların harcırahları düşük tutul du özellikle shanghai dan daha pahalı olan macau da 50 usd düşürüldü.macau da personel neler yaşadı. gereksiz dünya kadar harcamaları nasıl yaptırdığını söylemiyor.macau da en az 400 bin usd (benim bildiğim) cöpe attığı gecmiyor bu kousmada.Ama personele gelince performan mış. hadi canım sen de.FY atma din kardeşiyiz yukarıda ALLAH var.Kaç kişinin ahı var biliyormusun.Sefa bey arada bir de düello da yaptır ben varım
  • Keşke Fy nin Karşısında otursaydım da bir düello yapsaydık.Kimse karşısında yokken istediği gibi konuşuyor.Ama doğru değil.oncelikle hic bir zaman 6 ucak olmadık Çin de aynı anda 4 ü macau 1 de son 4 ay icin shanghai da uctu yani sadece 3 ay için 5 e cıktı bu sayı.Dogru Çin cok iyi pazar da FY niye ve nasıl pazarı kaybettiklerini söylemedi?ayrıca china eastern le ve aırmacau ile olan anlaşmaların neden uzatılmadığı?Uçakların hangi şekilde nasıl personelin sadece özverisiyle uctuğu (AOG olmuşken).Nasıl ucak motor unun kapağını düşürdüklerini ,Vietnam FIR ların da yaşadıkları sorunu,HKG un kac kere rapor ettiğini bahsetmemiş.Ya personelin orda yaşadıkları Ozellikle macau da sağlık sorunlarına kayıtsız kaldıklarını.daha bitmedi
  • PARK SORUNU CİDDİ ANLAMDA ARTIYOR.ÖNCE ŞU HURDA UÇAKLAR APRONDAN TEMİZLENMELİ.DAHA SONRA YAPICAK ŞEYLER SINIRLI MAALESEF.YAPILAŞMA ATATÜRK HAVALİMANI ETRAFINI ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARDI.MEYDANI BÜYÜTMEK ZOR.TEK ÇÖZÜM,DOĞRU BİR PLANLAMA İLE YENİ BİR MEYDAN İNŞA ETMEK.YADA TRAFİĞİN BİR KISMINI BİR ŞEKİLDE SABİHA GÖKÇENE AKTARABİLMEK.FAKAT 2 .ŞIK DA ZOR GÖZÜKÜYOR.İLERİDE APRON İSTANBUL SOKAKLARINA DÖNÜNCE NASIL OLSA BİR ÖNLEMİNİ ALACAKLAR;)
  • Kuzu Havayolları Çin de hiç bir zaman 6 uçak ile operasyon yapmadı, maksimum 4 uçak ile yaptı yada yapmaya çalıştı.

Türkiye’de hava kargo taşımacılığı denildiğinde akla gelen ilk firmalardan biri olan Kuzu Kargo Havayolları’nın Genel Müdür Fatih Yurdakul, Sefa İnan’la Kara Kutu programına konuk oldu.

Küresel krizden son dönemdeki işçi çıkarmalarına, ULS Cargo bünyesine katılmalarından yaptıkları operasyonlara kadar birçok konun ele alındığı program, her hafta olduğu gibi bu pazartesi gecesine de damgasını vurdu.

Fatih YURDAKULHAVACILIK SEVDASI ÇOCUKLUK YILLARINA DAYANIYOR

Havacılık dünyasıyla tanışmasının 8-9 yaşlarında olduğunu söyleyen Fatih Yurdakul, “O yıllarda Ankara’da oturduğumuz için, THK sayesinde model uçaklara havacılık dünyasının içine amatörce girdim. Daha sonra ilerleyen yıllarda, profesyonel olarak Boğaziçi Hava Taşımalığı (BHT) bünyesinde çalışamaya başladım. Ancak BHT’nin özelleşmesini ardından oradan ayrıldım. Ardından ABD’ye gittim ve iş hayatımı yaklaşık 7-8 yıl kadar orada sürdürdüm. Daha sonra MNG Havayolları’nda göreve başladım ve 7,5 yıl kadar MNG Havayolları bünyesinde çalıştıktan sonra 2004 yılında Kuzu Kargo Havayolları’na geçtim ve o gün bugündür genel müdür olarak burada bulunuyorum” dedi.

NEDEN KUZU?

Kara Kutu programını hazırlayıp sunan Sefa İnan’ın “Neden Kuzu Havayolları?” sorusuna, Yurdakul şu şekilde yanıt verdi:

“Şirketin ilk adı Baron Havayolları’ydı. Daha sonra şirketin sahibi olan Kuzu Grup yöneticileri ile bir araya geldik. Bu isimden rahatsızlık duyduklarını belirttiler. Ben de şirketin adını “Kuzu koyalım” dedim ve yöneticilerimiz de bunu kabul ettiler. Daha sonra Kuzu adı çok yadırgandı. Ama 3-4 ay sonra sektör de bu ismi kabullendi. Zaten olaya farklı bir açıdan bakarsanız; “Koç” dediğiniz zaman aklınıza havyan olan koç değil Koç Grubu geliyor. Bu da onun gibi bir şey.”

“MNG’DEN ESİNLENİLMİŞ OLABİLİR”

Sefa İnan’ın “Kuzu Grup’un kökü inşaat sektöründen geliyor. Havacılık sektörüne girmek nereden akıllarına gelmiş?” sorusu üzerine Yurdakul, “Bu konuda net bir şey söyleyemem ama MNG havayolları bu konuda bir esin kaynağı olmuş olabilir. Biliyorsunuz onlar da inşaat kökenli bir gruptan geliyorlar” dedi.

ÇİN PAZARI

Çin pazarının çok cazip olduğunu ifade eden Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul, “Çin, gerçekten kargo pazarı için çok cazip bir nokta. Orada ağırlıklı olarak; ileri teknoloji ürünleri, tekstil ürünleri taşıdık. Bunun yanı sıra tehlikeli madde dışında genel olarak birçok ürün taşıdık. Timsah taşıdık, yunus taşıdık. Yumurtadan 1 saat önce çıkan civcivleri bile taşıdık” şeklinde konuştu.

Kara Kutu

KÜRESEL KRİZ VE İŞTEN ÇIKARMALAR

Başbakan Erdoğan’ın “Kriz teğet geçti” sözlerine rağmen krizin Türkiye’yi de derinden etkilediğini belirten Sefa İnan’ın “Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ne gibi önlemler alıyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Fatih Yurdakul, “Hayatın gerçeklerinden uzaklaşmamak gerekiyor. Kriz başladığından bu yana Türkiye’de yaklaşık olarak 300 bin kişi işinden oldu. Biz de bu yönde önlemler almak zorundayız. Kişiler kadar kurumları da düşünmemiz gerekiyor” dedi.

2008’in son döneminde işten çıkartılan çalışanları gündeme getiren Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’a Kuzu Havayolları Genel Müdürü şu şekilde yanıt verdi:

“Biz bugüne kadar daima alkışlanan bir şirkettik. Ama son dönemde krize karşı önlem almak ve 1 uçağımızı da satma kararı aldığımız için o uçağın ekibini mecburen işten çıkarmak zorunda kaldık. 2009 yılının 2008’e göre çok daha kötü geçeceğini tahmin ediyoruz. Krizi iyice ölçüp tartmak istiyoruz. Bu sebeple krize hazırlıklı girmek istedik. Uçağı gönderip ekiplere “siz burada oturun bekleyin” demek gibi bir şansımız da yok maalesef.”

“SEKTÖRDE CİDDİ BİR KÜÇÜLME VAR!”

Dünya genelinde nakliye sektörünün küçülmeye gittiğine dikkat çeken Yurdakul, “Dünyadaki nakliye sektöründe çok ciddi bir küçülme var. Son 6 ayda 55 civarında şirket, kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Biz de varlığımızı sürdürebilmek için maalesef çalışanlarımızı çıkarmak durumunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Sefa İNANULS CARGO DÖNEMİ

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Kuzu Havayolları’nı bünyesine katan ULS Cargo hakkında bilgi verir misiniz?” şeklindeki sorusuna Fatih Yurdakul, “Şirket, 1993 yılında 2 Türk ve 2 Rus işadamının ortaklığı ile kurulmuş. Kara taşımacılığında ciddi atılımları var. 900 tırlık devasa bir filoya sahipler ve tamamı kendilerine ait. Son 6 ayda da Kuzu Havayolları için ciddi alt yapı çalışmaları yaptılar” dedi.

“HEDEFİMİZ BOEING 777”

Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul, uçuk da olsa bir hedeflerinin olduğunu belirterek, “Belki şimdilerde uçuk bir fikir gibi gelebilir ama bizim bir hedefimiz var. Filomuza Boeing 777 katmak istiyoruz. Tabi bu şimdilik bir hayal... Ama ilerleyen dönemler için böyle bir planımız var. Bu uçağı da sıfır (0) almak istiyoruz” dedi.

Ayrıca Yurdakul, pazar bulmaları durumunda dünyanın her yerinde operasyon yürütebileceklerini belirtti.

“BÜYÜMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ”

2009 yılı ile ilgili düşüncelerini dile getiren Fatih Yurdakul, “2008 yılı son dönemde kendini gösteren krizden dolayı zorluklar yaşandı. Bunu değerlendirdiğimiz zaman 2009 yılında büyümeyi düşünmüyoruz. Ancak şuanki öngörülerimize göre, 2010 yılının ortalarına doğru hareketlilik bekliyoruz. Tabi bunu kesin olarak söylemek de mümkün değil” şeklinde konuştu.

KOMİK İDDİALAR!

İşten çıkarmaların ardından ortaya atılan iddialara da Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu “Kara Kutu” programında cevap veren Yurdakul, “AirMark ile ilgili iddialar gerçekten çok komik. İşten çıkarılan arkadaşlar boş vakitleri olduğu için oturup kafalarındakileri şeyleri kolayca yazabiliyorlar. Bugüne kadar böyle bir şey yoktu. Ama işten çıkarmalar olunca böyle şeyler söylenmeye başladı. Burada biraz da basına iş düşüyor. Bunlar gerçekten komik iddialar” dedi.

“OPERASYONLAR ZORA GİRİNCE ‘EYVAH’ DEDİM”

“Hiç eyvah dediğiniz oldu mu?” diyen İnan’a, Çin’de yürüttükleri operasyonlardaki uçak sayısını 6’ya çıkardıktan sonra sıkıntılı dönemler yaşadıklarını söyleyen Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul, “Çin’de bu tip sıkıntılar yaşadık. 6 uçakla operasyon yürüttüğümüz dönemlerde zorluklarla karşılaştık. Uçaklarımız meydanlarda fazla bekliyordu ve bu operasyonlarda sıkıntı yaşatıyordu. O zaman “eyvah biz bu şekilde operasyon yürütürsek zor bir dönem yaşarız” dedim. Ardından da önlem aldık ve operasyonları 2-3 uçakla yapmaya başladık” şeklinde konuştu.

Kara Kutu

“ÜVEY EVLAT GİBİYİZ!”

Operasyonlar hakkında da konuşan Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul, Çorlu Havaalanı’nı faal hale getirdiklerini ancak orada gerekli depolama imkânları olmadığı için bu alanların temini konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Yurdakul, “Çorlu Havaalanı’ndan düzenli olarak günde 2 sefer düzenliyorduk. Ancak hava şartları kötüye gitmeye başlayınca depolama için uygun alanlar olmadığı için şimdilik operasyonlara ara verdik. Ayrıca orada bu operasyonlar için bir alan istedik ve bunun için gerekli çalışmalar başladı. Ama burada bürokrasi engeli ile karşılaştık. 7 aydır dosyalarımızın imzalanması için bekliyoruz” dedi.

Ayrıca Yurdakul, operasyon yürüttükleri Atatürk Havalimanı’nda üvey evlat muamelesi gördüklerini belirterek, “Atatürk Havalimanı’nda üvey evlat muamelesi görüyoruz. Onlara da hak veriyorum. Yolcu uçakları için park yeri bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Ama dünyada böyle bir denge var ve kargo uçaklarına da yer bulmak zorundasınız. Antrepo konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bu konuda alt yapısı en iyi meydan şimdilik Sabiha Gökçen Havalimanı olarak görünüyor. SAW bu konuda en iyi alt yapıya sahip. Ancak dediğim gibi Atatürk Havalimanı’nda park sorunu yaşıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kuzu Havayolları Genel Müdürü Fatih Yurdakul’un konuk olarak katıldığı, Sefa İnan’la Kara Kutu programının görüntüleri AirportHaber’de olacak.

“ÜVEY EVLAT GİBİYİZ!”

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 15 yıl önce
Allah a şükür edip oturun yerinizde.işsiz ve azıcık tecvrübe yapmak için kapı kapı kovulan gençleri düşünün.işiniz gücünüz para olmuş,nerdee havacılık sevdası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ışten çıkardıgın personele neden kıdem tazmınatını verdırmıyorsun.adalet mı bu.avukatın sen ve patronların kar gutmek amacı ile kul hakkını yıyorsunuz.bır kontrol edın kaç kişi tazminatını alamadı bu patronlar ve vıcdansız mudurler sayesınde.vermenızı ve bır gun ınsafa gelmenızı dılıyorum.yoksa başka bir yerlerden çıkar bu haksızlık...üvey uçucu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meslektaşın ~ 15 yıl önce
macauda gorev basındayken bir bayan otel calısanına herkezin önünde fiziksel sarkıntılık gibi yüz kızartıcı bir suctan dolayı kurul kararı ile işten atılan adam olarak hala utanmadan yazı yazıp yorum yapıyorsun... bravo dogrusu. bari rumzunla adını kimligini açıklama da insanlar haline gülmesin.çok yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamıdosanghay ~ 15 yıl önce
hangısı genel mudur anlıyamadım al bırını vur bırıne ıkı eskı arkadas nasıl ......olacaktıkı......2 sene 3 ay 1800 saat uctuktan sonra feo olarak tabıı...hıc bır sey alamadım ama usa ekıbı hala yada ıran ekıbı hkg.da ayda ekıp bası 20 saate ucuyor......onlara 6500usd verırken bana 5 bın verıyordu ve onlardan fazla ucuyordum.....bunlar sorulmadıkı .....al gulum ver gulum su havacılık sektorunde bır erkek adama rasflıyamadım vesselam tabıı bı kısı harıccccccc

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hv.ord.prof.doc.dr ~ 15 yıl önce
Air Mark olayına gelince sahipleri ile MNG ye dayalı arkadaşlıkları bu yüzden de occ yi tüm itirazlara rağmen kapatıp onlara devretme mişmiydi?2 yıl sonra niye Occ yi kurdurdu acaba?Nasıl oluyoru da Türk ekipler 1 ay kalıp dönüyorlardı ve harcırah 100 usd (günlük ) alırken orda uzun süre kalanların harcırahları düşük tutul du özellikle shanghai dan daha pahalı olan macau da 50 usd düşürüldü.macau da personel neler yaşadı. gereksiz dünya kadar harcamaları nasıl yaptırdığını söylemiyor.macau da en az 400 bin usd (benim bildiğim) cöpe attığı gecmiyor bu kousmada.Ama personele gelince performan mış. hadi canım sen de.FY atma din kardeşiyiz yukarıda ALLAH var.Kaç kişinin ahı var biliyormusun.Sefa bey arada bir de düello da yaptır ben varım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hv.ord.prof.doc.dr ~ 15 yıl önce
Keşke Fy nin Karşısında otursaydım da bir düello yapsaydık.Kimse karşısında yokken istediği gibi konuşuyor.Ama doğru değil.oncelikle hic bir zaman 6 ucak olmadık Çin de aynı anda 4 ü macau 1 de son 4 ay icin shanghai da uctu yani sadece 3 ay için 5 e cıktı bu sayı.Dogru Çin cok iyi pazar da FY niye ve nasıl pazarı kaybettiklerini söylemedi?ayrıca china eastern le ve aırmacau ile olan anlaşmaların neden uzatılmadığı?Uçakların hangi şekilde nasıl personelin sadece özverisiyle uctuğu (AOG olmuşken).Nasıl ucak motor unun kapağını düşürdüklerini ,Vietnam FIR ların da yaşadıkları sorunu,HKG un kac kere rapor ettiğini bahsetmemiş.Ya personelin orda yaşadıkları Ozellikle macau da sağlık sorunlarına kayıtsız kaldıklarını.daha bitmedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FREEBIRDPLT ~ 15 yıl önce
PARK SORUNU CİDDİ ANLAMDA ARTIYOR.ÖNCE ŞU HURDA UÇAKLAR APRONDAN TEMİZLENMELİ.DAHA SONRA YAPICAK ŞEYLER SINIRLI MAALESEF.YAPILAŞMA ATATÜRK HAVALİMANI ETRAFINI ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARDI.MEYDANI BÜYÜTMEK ZOR.TEK ÇÖZÜM,DOĞRU BİR PLANLAMA İLE YENİ BİR MEYDAN İNŞA ETMEK.YADA TRAFİĞİN BİR KISMINI BİR ŞEKİLDE SABİHA GÖKÇENE AKTARABİLMEK.FAKAT 2 .ŞIK DA ZOR GÖZÜKÜYOR.İLERİDE APRON İSTANBUL SOKAKLARINA DÖNÜNCE NASIL OLSA BİR ÖNLEMİNİ ALACAKLAR;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
detay ~ 15 yıl önce
Kuzu Havayolları Çin de hiç bir zaman 6 uçak ile operasyon yapmadı, maksimum 4 uçak ile yaptı yada yapmaya çalıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000