02 Aralık 2014, Salı 08:15:08

ÖLEN YOLCUNUN ANNESİ AİHM'DE DAVA AÇTI

Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde düşürülen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçağının hayatını kaybeden 23 yaşındaki Alman yolcunun annesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açtı.

Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayolları'na ait uçakta hayatını kaybeden Almanya vatandaşının annesi Ukrayna hakkında dava açtı. Ukrayna makamlarını 'görevi ihmal etmek' ve 'cinayet' ile suçlayan acılı anne, 1 milyon dolarlık manevi tazminat talebinde bulunuyor.

Kadın, Ukrayna makamlarının kızının ölmesinden suçlu olduğunu düşünüyor. Dava, güney-doğuda askeri hareketlerin olduğunda Ukrayna’nın kendi hava sahasının bu sektörünü sivil uçuşlara yasak bölge ilan etmemesine dayandırılıyor. Uçakların Ukrayna üzerinden geçmesiden elde edilen gelirleri kaybetmek istemeyen Kiev, insanların ölümüne sebebiyet vermekle suçlanıyor.  

Ukrayna’nın uçağın 298 yolcusunun ölmesinden cezalandırılması gerektiğini söyleyen dava avukatı ve hukuk profesörü Yanis Yukşa şunu dedi:

"Kendi toprakları üzerinden yabancı havayollarına ait uçakları için geçiş iznini vererek para kazanan her devlet, bu uçuşların güvenliklerini garanti etmelidir. Ukrayna’da askeri hareketleri vardı. Kime ait füzenin boeing tipi uçağını vurduğu, bunun bir füze olup olmadığı, kasten veya yanlışlıkla ateş edildiği net sonuçların olmamasına rağmen uçağın Ukrayna toprakları üzerinden uçuş yaptığı bilinir. Olasılıklı tehlikeyi bilen Ukrayna, hava sahasını kapatmalı ve diğer güvenilir uçuş güzergahını teklif etmeliydi. Dolayısıyla insanların ölmelerinden sorumlu olan devlet, Ukrayna’dır. Mahkeme muhtemelen Alman davacıların taleplerini haklı bulacak"

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan Malezya Havayollarına ait Boeing tipi uçak 17 Temmuz 2014’te Ukrayna’nın doğusunda düşürülmüştü.

ÖLEN YOLCUNUN ANNESİ AİHM'DE DAVA AÇTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000