10 Ekim 2014, Cuma 07:34:02

MALEZYA HAVAYOLLARI YOLCULARI ACI ÇEKEREK Mİ ÖLDÜ?

Temmuz ayında Doğu Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçakla ilgili son açıklama, 298 kişinin öldüğü olaya ilişkin soru işaretleri yarattı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, uçakta yaşamını yitiren 298 kişinin, ölmeden önce oksijen maskesi takacak kadar zamanları olduğunu söyledi. Timmermans'ın bu açıklaması, olayı araştıran savcılık tarafından da doğrulandı.

Bu bilgi, uçağın vurulma anından daha sonra parçalanmış olması ve yolcuların bir süre hayatta kalabilmeye çalışmış olmaları olasılığını gündeme getirdi.

Daha önce, Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan uçaktaki yolcuların, vurulma anında birkaç saniye içinde yaşamlarını yitirdikleri belirtilmişti. Yeni gelişme, bu açıklamanın doğruluğu konusunda kuşku yarattı.

Dışişleri Bakanı Timmermans, uçağın düşmesinden sonra Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada da "MH17 kurbanlarının ölmeden önce birbirlerinin ellerini tuttuklarını" söylemişti.

Timmermans, Hollanda'da katıldığı bir televizyon programında, "Yolcuların ne olduğunu anlayacak kadar zamanı oldu mu?" sorusuna, "Kurbanlardan birinin, oksijen maskesiyle bulunduğunu biliyor muydunuz?" karşılığını verdi.

Timmermans'ın açıklaması üzerine uçakta ölenlerin yakınlarına birer mektup yollayan savcılık, Avustralya uyruklu bir yolcunun oksijen maskesiyle bulunduğunu doğruladı.

BAKAN ÖZÜR DİLEDİ

Savcılığa göre maske, lastikle yolcunun boynuna takılı halde bulundu. Yapılan araştırmada, bunun Boeing 777 tipi uçaklarda kullanılan standart maskelerden biri olduğu belirlendi.

Bu maskeler, kabin basıncı düştüğünde kendiliğinden açılıyor; yolcular ve kabin ekibinin bir süre normal nefes alıp vermesini sağlıyor.

Araştırma devam ettiği için bu bilginin daha önce açıklanmadığını belirten savcılık, maskenin ne zaman ve nasıl takıldığı konusunda araştırmaların sürdüğünü bildirdi.

Güvenlik Araştırma komisyonu, yolcuların düşme sürecinin ne kadarını hissettiklerini de araştırıyor. Oksijen maskesi konusunda yeterli kanıt elde edilebilirse, bu gelecek yıl tamamlanması beklenen nihai raporda açıklanacak.

Savcılığın mektubunda, Timmermans'ın açıklamasından duyulan üzüntü de dile getirildi. Dışişleri Bakanı Timmermans da yaptığı açıklama nedeniyle kurban yakınlarından özür diledi. Timmermans, "Bu açıklamayı yapmamam gerekirdi. Çünkü geride kalanların bundan haberleri yoktu" dedi.

Timmermans'ın açıklaması uçak yolcularının yakınlarında hayret yarattı. MH17 olayında ölen yolcuların yakınları tepkilerini, "Timmermans bu bilgiye nasıl ulaştı? Herhalde bilmememiz gereken başka şeyler de var." sözleriyle dile getirdi.

Yolculardan 30'unun yakınlarını savunan bir avukat da, "Duyunca kulaklarıma inanamadım. Daha önce açıklanan raporlarla çelişkili bir gelişme" dedi.

Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt de, Bakan Timmermans'ı parlamentoyu bilgilendirmeye çağırdı. Bu gelişmenin araştırmaya ışık tutacağını belirten Omtzigt, gelecek hafta, Timmermans'ın elindeki bilgileri meclise sunmasını istedi.

Hollanda Güvenlik Araştırma Komisyonu'nun kazaya ilişkin ilk raporunda, MH17 sefer sayılı uçağın büyük bir objeden birden fazla darbe aldığı ve havada parçalandığı belirtilmişti.

MALEZYA HAVAYOLLARI YOLCULARI ACI ÇEKEREK Mİ ÖLDÜ?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000