18 Mayıs 2012, Cuma 12:46:43

"YURTDIŞINDA GAYET İYİ DURUMDAYIZ"

AirportHaber, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adına SAFA ve SANA denetimlerini gerçekleştiren Ahmet Şamil Demir’e havacılık sektörünün en çok merak ettiği konuları sordu, yanıtlarını aldı….
  • Siz ya sayi saymayi bilmiyorsunuz ya da hic dayak yememissiniz. Turk ucaklarinin bulgu ortalamasini dusuren tek faktor yeni ucak kullanimidir. AIRBUS' larda 5 yasindan sonra BOEING' lerde 8 yasindan sonra surekli bulgu alarak surekli kotuye giden bir egri gorulmektedir. Eger art niyetiniz yoksa , maluplasyon yapmaya calismiyorsaniz, birakin istastistigi ilkokul matematiginizde sorununuz var demektir.
  • Türk şirketlerinin 2011 SAFA bulgu ortalamaları 0.86. Bu rakam Avrupa ortalaması ile aynı. Şirketlerle paylaşılan resmi rakam bu. Fransa, Polonya vs. bazı ülkelerin denetçileri SAFA denetlemesi görüntüsünde tetikçilik yaparak yabancı şirketleri ülkelerine uçamaz hale getirmeye çalışıyorlar, oralarda yaşanan sıkıntı bundan, bunu tüm sektör bilir.
  • Siz acaba hangi vasıfla 'türk uçaklarının şimdiki bulgu ortalaması Avrupa standartlarının bile altına düştü' cümlesini açıklayabiliyorsunuz? Bunu bir açıklayın da sizin vasfınızı bir görelim. Ayrıca bu cümlenin de vasfını görmüş olalım.
  • Avrupa nın kara listeye girmiş havayolları neden Turkiye ye ucuyor diye gayet ne sormuşlar? verdiği cevaba bak.. sonuç? uçuyor işte! niye bizim neyimize kuralları uygulamak, nasıl olsa bişey olmaz.. e
  • yalan külli yalan... Parise gidip de safa ya takılmayan uçak yok... Madem iyiyiz açıklasınlar hangi havayonlunda ne bulgu var ama yemez...
  • bulgu ortalamasını denetimi bizzat yapan arkadaşımız doğru bir şekilde açıklamış zaten. sen hangi vasıfla kalkmış bu kişinin ortalamalardan haberdar olmadığını yazıyorsun. Evet geçmişte bulgu bakımından çok üst seviyelerdeydik, ama şamil bey bulgu ortalamasının azaldığını söyleyerek şimdiki zamandan bahsediyor. galiba geçmiş zamanda nostalji yaşıyorsunuz hala...
  • Bu kişi ya avrupa bulgu ortalamalarından habersiz, ya bulgu ortalamasını okumasını bilmiyor ya da işine geldiği gibi yorumluyor. Maalesef ülkemizde şimdiye kadar her çeşidinden bolca görülmüştür. Bizim gördüğümüz avrupa bulgu ortalamalarında türk şirketlerinin durumunda ne yapıyor acaba kendi kafasına göre parametre değiştirip, istediği sonuca mı ulaşmaya çalışıyor ?
  • burası türkiye..yol geçen hanı...40 yıllık rus uçağıda gelir yasaklı şirket de...

SAFA ve SANA denetimlerinin belirli aşamalarla ve kurallarla belirlendiğini ifade eden Ahmet Şamil Demir, AirportHaber’in sorularını yanıtladı.

Avrupa’nın kara listeye aldığı şirketler Türkiye’ye neden uçuyor? Uçan şirketler nasıl denetleniyor? Yaptırımlar neler?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Avrupa Birliği’nde olmadığımız için kara listeyi biz uygulamıyoruz. Bu anlamda bir zorunluluğumuz yok.  Bu şirketlerin kara listeye girmesinin sebebi, elbette bazı eksiklik ve aksaklıkların olmasından kaynaklanmıştır. Avrupa Birliği’nin böyle bir uygulamasının olması bize aslında yol gösterici oluyor. Biz bu bilgiler ışığında şirketin uçağını denetlemeye alıyoruz. Eğer bahsedilen eksiklikler ve bulgulara rastlarsak biz de uçuşunu kesiyoruz.

Bunun örnekleri de geçmişte var. Yaptığımız denetimlerde şayet kategori 3 bulgusunda yoğunlaşma olmamışsa uçuşuna devam ediyor ancak bu demek değildir ki bir Lufthansa yada Emirates kadar nadir denetleniyor. Asla böyle bir şey yok. Kara listede olan şirketlere her zaman bir şüpheyle yaklaşıyoruz.

Zaten sezonluk bir denetim periyodu var. Bu periyotta her operatörün ayda kaç defa denetlemesi konusunda bir tablomuz var. Bu tabloya göre de denetlememizi gerçekleştiriyoruz. Ancak herhangi bir ihbar yada olumsuz bir durum sözkonusu olursa da bu periyodu daraltarak da denetim zamanını öne çekiyoruz.

Yabancı uçaklara uygulanan denetimlerde nelere dikkat edilir? Bulgu halinde neler yapılır? Kategori 3 bulgusuna rastlandığında yaptırım nedir?

Denetim sıklığımız bahsettiğim süreçte devam eder. Yabancı uçaklara uygulanan SAFA denetimleri de belirlenen periyoda göre gerçekleştirilir. Kategore-3 bulgusu konusuna gelecek olursak; bu bulguya sıklıkla rastlıyoruz. Ama her kategori 3, şirketin kara listeye girmesini gerektirmez.

Çok basit bir örnek verecek olursak, mesela kabindeki life jacket’ın (can yeleği) süresinin geçmiş olması kategori 3 bulgusudur. Çünkü acil bir durumda yolcu life jacket’a ulaştığında çalışmama durumu sözkonusu olacaktır. İşte böyle bir durumda bu şirketin kara listeye girmesi sözkonusu olmaz. Yedek life jacket ile değiştirilerek bu sorun giderilir ve uçak uçuşuna devam eder. Ama bu duruma sıklıkla rastlarsak öncelikle yaptırım bir üst seyiyeye çıkar ve priority listeye, eğer bir düzelme olmazsa kara listeye doğru gider. Bu her yabancı uçak için geçerlidir.

Türk uçaklarının yabancı ülkelerdeki bulgu ortalaması nedir?

Öncelikle söylemek gerekir ki, bu anlamda çok aşama kat ettik. Türk uçaklarının bulgu ortalaması geçmişte maalesef Avrupa standartlarının çok üstündeydi. Bulguya çok sıklıkla rastlanabiliyordu. Ancak durum şimdi böyle değil. Türk uçaklarının şimdiki bulgu ortalaması Avrupa standartlarının bile altına düştü. Artık çok daha iyi durumdayız. Bu verilerin rakamsal değerlerini ancak Genel Müdürlüğü’müzden edinebiliriz. Durum şimdi gayet iyi durumda.

©AirportHaber

"YURTDIŞINDA GAYET İYİ DURUMDAYIZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Siz ya dayak yememissiniz... ~ 12 yıl önce
Siz ya sayi saymayi bilmiyorsunuz ya da hic dayak yememissiniz. Turk ucaklarinin bulgu ortalamasini dusuren tek faktor yeni ucak kullanimidir. AIRBUS' larda 5 yasindan sonra BOEING' lerde 8 yasindan sonra surekli bulgu alarak surekli kotuye giden bir egri gorulmektedir. Eger art niyetiniz yoksa , maluplasyon yapmaya calismiyorsaniz, birakin istastistigi ilkokul matematiginizde sorununuz var demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
safacı ~ 12 yıl önce
Türk şirketlerinin 2011 SAFA bulgu ortalamaları 0.86. Bu rakam Avrupa ortalaması ile aynı. Şirketlerle paylaşılan resmi rakam bu. Fransa, Polonya vs. bazı ülkelerin denetçileri SAFA denetlemesi görüntüsünde tetikçilik yaparak yabancı şirketleri ülkelerine uçamaz hale getirmeye çalışıyorlar, oralarda yaşanan sıkıntı bundan, bunu tüm sektör bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
'başlıklı arkadaş' cevap veriyor: ~ 12 yıl önce
Siz acaba hangi vasıfla 'türk uçaklarının şimdiki bulgu ortalaması Avrupa standartlarının bile altına düştü' cümlesini açıklayabiliyorsunuz? Bunu bir açıklayın da sizin vasfınızı bir görelim. Ayrıca bu cümlenin de vasfını görmüş olalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bu kafayla nereye?? ~ 12 yıl önce
Avrupa nın kara listeye girmiş havayolları neden Turkiye ye ucuyor diye gayet ne sormuşlar? verdiği cevaba bak.. sonuç? uçuyor işte! niye bizim neyimize kuralları uygulamak, nasıl olsa bişey olmaz.. e

Yanıtla

Kalan karakter 1000
safa cı ~ 12 yıl önce
yalan külli yalan... Parise gidip de safa ya takılmayan uçak yok... Madem iyiyiz açıklasınlar hangi havayonlunda ne bulgu var ama yemez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"bulgu ortalaması hakkında" başlıklı arkadaş, ~ 12 yıl önce
bulgu ortalamasını denetimi bizzat yapan arkadaşımız doğru bir şekilde açıklamış zaten. sen hangi vasıfla kalkmış bu kişinin ortalamalardan haberdar olmadığını yazıyorsun. Evet geçmişte bulgu bakımından çok üst seviyelerdeydik, ama şamil bey bulgu ortalamasının azaldığını söyleyerek şimdiki zamandan bahsediyor. galiba geçmiş zamanda nostalji yaşıyorsunuz hala...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bulgu Ortalaması Hakkında ~ 12 yıl önce
Bu kişi ya avrupa bulgu ortalamalarından habersiz, ya bulgu ortalamasını okumasını bilmiyor ya da işine geldiği gibi yorumluyor. Maalesef ülkemizde şimdiye kadar her çeşidinden bolca görülmüştür. Bizim gördüğümüz avrupa bulgu ortalamalarında türk şirketlerinin durumunda ne yapıyor acaba kendi kafasına göre parametre değiştirip, istediği sonuca mı ulaşmaya çalışıyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
han.. ~ 12 yıl önce
burası türkiye..yol geçen hanı...40 yıllık rus uçağıda gelir yasaklı şirket de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000