26 Mart 2015, Perşembe 14:24:21

"YARDIMCI PİLOT KASTEN UÇAĞI DÜŞÜRMÜŞ OLABİLİR"

Fransa'nın güneyinde 150 kişinin öldüğü uçak kazasını araştıran savcılık, yardımcı pilotun uçağı kasten düşürmüş olabileceği üzerinde duruyor. Olayın terör saldırısı olduğuna dair bir kanıt yok.
  • Sivil havacılıkta odunu verirsen sonuç böyle olur.Odun yerine Crm var,Insanların şahsiyetine zarar verilirse bir toplumda işte böyle gizli arızalar çıkar.
  • Airbus firması başkanının yaptığı açıklamaya göre şu an halihazırda 2 insansız a320 tipi uçak hazırda fakat birtakım testler nedeniyle uçuşa surulmuyor. Dolayısı ile garson olarak nitelendirdiginiz insana dokunan bin kahirlarini çeken sen inkapasite olduğunda sana maskeyi takacak olan yolcu emniyeti ve güvenliğini sağlayan garsona alternatif yok ama sana var. Ömrünüz tükeniyor o zaman belki sende birikiminle cafe açarsın sen de patron garson olursun.
  • Geçmiş olsun sally :D bittin sen
  • Burada Kaptanlarin FO'lari nasil azarladigini sürekli okuyorum. Siz FO'lari kibiriniz'le psikolojik baski yaparsaniz - herseyi daha iyi biliyorum; sen bir hicsin - muamele yaparsiniz, bu pilot sizi kokpit'te nasil ve ne kadar destekleye bilir? Sizin yaniniza ikinci pilot vermisler size yardimci olsun, sizi desteklesin diye. Onlar da egitim görmüs pilot lisansi olan meslektaslariniz. Bence biribirinize saygili olursaniz beraber calismak/ucmak hepimiz icin (yolculari kast ediyorum) daha emniyetli olmaz'mi? Insaniz hata yapabiliriz, kaptan da hata yapabilir; yaninizda oturan azarlanacagim diye yanlisi görüp susarsa hepimiz kaybederiz. Degilmi? Elbette son söz kaptanlarin dir, ama insanca muamele görmeye de FO'un hakki dir. Bu bir kültür meselesi. Herkeze hayirli geceler.
  • Yanlış anlaşılmasın ben kesinlikle olay intihar değildir demiyorum. Yalnızca bana inandırıcı gelmediğini yazdım. Zira kısa bir uçuşta pilot niye kokpiti terketsin. Ayrıca daha önce pilot emergency ilan etti dediler sonra tekzip ettiler bu durumu. Bence 2 pilotda kokpitteydi. Peki bu intihar hikayesini niye kurguladılar? Zira A320 lere karşı muazzam bir güvensizlik oluştu kabin ekiplerinde ve yolcularda. Pilotlar A320 ile uçmayı redettiler. Bunun önüne geçmek istediler. Yazık ki airbusteki uçuş kontrol yazılım sıkıntısının devam ettiğini düşünüyorum.
  • Rambo nun fikrine ben de katılıyorum ..açıklama hiç inandırıcı gelmedi zira benzer durum Brezilya Fransa uçuşu esnasında okyanusa düşen aırbus da yasanmisdi ... Teknik bir sıkıntı var gibi ..
  • Aydınlanmakta direnenler, cahil kalmak isteyen okuyucular bu siteyi niye okur niye yorum yazar anlabilmek zor. Yaptıkları tek şey "Allah rahmet eylesin" veya "Çok iyi bir yazı olmuş .. bey yazılarınızdan yararlandım ". Gerçekten değişik fikir ortaya koyanlar ya ölenlere saygısızlık olarak algılanır ya da yazara hakaret etmiş olur veya ahmak olur. Bilim şüphecilik ve deney üerine kurulmuştur. Kaza kırım ders çıkartmak için araştırılır. Bazılarında bırakalım devletler ve sermaye araştırsın bize sonucu bildirsin havası olabilir. Diğer bir kesim ise yalnız rahmetle yetinmiyor, olabidiğince bilgi sahibi olup fikir üretiyorlar. Fark bu işte burda.
  • ne ara dinlediler cvr yi arkadaş ya
  • Ahmak yorumcularin yok Boeing iyi, yok Airbus kotu, yok ucak yasliydi, yok teknik ariza vardi gibi asli olmayan bos yorumlarini okumaktan gina gelmisti. Sanki butun havacilik uzmanlari toplanmis vaaz veriyordu. Gordunuz mu adam intahar etmis. Simdi herkes yavasca basi onunde dagilsin lutfen.
  • Kazanın nedeni ıntihar değil, zira 8 dakikalık bir alçalma var. İntihar vakalarında bugüne kadar daha dikey bir çakılma söz konusu. Soma ve Katmandu nun gerçek nedeni bulundu mu? Böylesı olayların gerçek nedenleri hiç bir zaman kamuoyuyla paylaşmaz, sermaye(Airbus ve Lufthansa). Görünen o ki airbuslerde software den kaynaklanan bir yavaş alçalma dolayısıyla kaza kırım sorunu var. Bu sorun ilk Airbuslerden bu yana var. Hala tam olarak çözemediler. Bilindği gibi Airbuslerde pilot(genelde) uçağı bılgisayar vasıtasıyla uçuruyor. Halbu kı 777 lerde aynı sistem(fly by wire) kullanıldığı halde uçağı uçuran pilot ve pilot istese uçağa bir kaç takla attırır, uçağa zarar verecek manevra yaptırablir. Ancak bu airbuslerde olmaz, yazılım uçağı pilot hatasından koruma adına pilotun her dediği yapmıyor(bu yazılımı pilot devre dışı bırakılabilir). Sorunda tam da burada aramak lazım. Kaza intihar değil Airbusun uçuş kontrol software hatası olarak duşünüyorum.

Marsilya Savcısı Brice Robin, önceki gün Alpler'de 150 kişiyle yere çakılan uçağı yardımcı pilotun bilerek düşürdüğünü söyledi.
Savcı Robin 28 yaşındaki Alman yardımcı pilot Andreas Lubitz'in kokpit kapısını açan kodu girmeyi reddettiğini ve uçağın irtifa kaybetmesini sağlayan düğmeye bastığını söyledi.

Rubin, "Kokpitteki ses kayıtlarına göre kaptan pilot kokpiti terk ettikten sonra yardımcı pilot bir kelime bile söylemiyor. Kokpitte tam bir sessizlik var" dedi.
Savcı Rubin, yardımcı pilotun neden uçağı düşürdüğü hakkında hiçbir belirti olmadığını, onun herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olduğunu gösteren hiçbir bilgiye de rastlanmadığını belirtti.

"Bunun bir terör saldırısı olduğu kuşkusu yaratan hiçbir şey yok" diyen Savcı, olayın bir intihar sayılıp sayılamayacağı yönündeki bir soruya ise "İnsanlar genellikle tek başlarına intihar eder, ben buna intihar demiyorum" yanıtını verdi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yardımcı pilotun geçmişinde herhangi bir "terör eylemine" karışmadığını söyledi.
Düşen uçağın ait olduğu Alman Germanwings Havayolları da, Savcı Rubin'in açıklamalarını "şok edici" olarak nitelendirdi.

'Pilotu tersledi'
Savcı Rubin'in yaptığı açıklamaya göre ise Andreas Lubitz başta kaptan pilotla kibar bir dille konuşuyordu. Ancak kaptan pilot planlanan iniş hakkında bilgi verirken, ona "ters ve kısa" yanıtlar verdi.

Rubin, pilotun dini ya da etnik kökenleri hakkında ayrıntı vermeyi redderek, "Üzerinde durmamız gereken noktanın bu olduğuna inanmıyorum" dedi.
Fransız savcı, yardımcı pilotun uçağın düştüğü sırada hayatta olduğunun tespit edildiğini belirtti. Uçağın enkazından çıkarılan kara kutudaki kayıtların, yolcuların son ana dek ne olduğunu anlamadıkları izlenimi uyandırdığını da ekledi.

Rubin, Alman yetkililerden, Andreas Lubitz'le ilgili tüm bilgilerin kendisine verilmesini istedi.

UÇUŞ GEÇMİŞİ 630 SAAT
Andreas Lubitz, Almanya'nın Montabaur kasabasından. Uçuş eğitimini bir planör kulübünde almış.

Kulübün üyelerinden Peter Ruecker, Lubitz'in sıkı bir eğitim sonrası Lufthansa'ya stajyer pilot olarak kabul edildiğini söyledi.

Lubitz'i "sessiz ama cana yakın bir genç erkek" olarak nitelendiren Ruecker, "Germanwings'deki işinden memnundu. Başarılıydı" dedi.

Alman havayolları şirketi Lufthansa da, Lubitz'in eğitimini tamamladıktan hemen sonra, 2013 Eylül'ünde Germanwings havayollarında çalışmaya başladığını ve 630 saatlik uçuş geçmişi olduğunu açıkladı.

'KAPTAN PİLOT KAPIYI KIRMAYA ÇALIŞTI"
New York Times ve Fransız Haber Ajansı (AFP) tarafından daha önce duyurulan bir iddiaya göre kaptan pilot kaza öncesi kokpitten ayrıldı. Daha sonra kokpite dönmek isteyen pilot kapıya önce hafifçe, karşılık alamayınca daha sert şekilde vurdu. Kayıtlara göre kaptan pilot kapıyı kırmaya çalıştı. Bu sırada kokpitte bulunan yardımcı pilot herhangi bir karşılık vermedi.

AIRBUS KOKPİT KAPISI PROSEDÜRÜ
New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, "Pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz" dedi.

İşte bu nokta uçağın yardımcı pilot tarafından kasıtlı düşürülmüş olması ihtimalini güçlendiriyor.

Fransız savcı, yardımcı pilotun uçağın düştüğü sırada hayatta olduğunun tespit edildiğini belirtti.

"YARDIMCI PİLOT KASTEN UÇAĞI DÜŞÜRMÜŞ OLABİLİR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (82)

Oduncuya ~ 9 yıl önce
Sivil havacılıkta odunu verirsen sonuç böyle olur.Odun yerine Crm var,Insanların şahsiyetine zarar verilirse bir toplumda işte böyle gizli arızalar çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptanlargidiyor ~ 9 yıl önce
Airbus firması başkanının yaptığı açıklamaya göre şu an halihazırda 2 insansız a320 tipi uçak hazırda fakat birtakım testler nedeniyle uçuşa surulmuyor. Dolayısı ile garson olarak nitelendirdiginiz insana dokunan bin kahirlarini çeken sen inkapasite olduğunda sana maskeyi takacak olan yolcu emniyeti ve güvenliğini sağlayan garsona alternatif yok ama sana var. Ömrünüz tükeniyor o zaman belki sende birikiminle cafe açarsın sen de patron garson olursun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Geçmiş olsun sally :D bittin sen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cologne ~ 9 yıl önce
Burada Kaptanlarin FO'lari nasil azarladigini sürekli okuyorum. Siz FO'lari kibiriniz'le psikolojik baski yaparsaniz - herseyi daha iyi biliyorum; sen bir hicsin - muamele yaparsiniz, bu pilot sizi kokpit'te nasil ve ne kadar destekleye bilir? Sizin yaniniza ikinci pilot vermisler size yardimci olsun, sizi desteklesin diye. Onlar da egitim görmüs pilot lisansi olan meslektaslariniz. Bence biribirinize saygili olursaniz beraber calismak/ucmak hepimiz icin (yolculari kast ediyorum) daha emniyetli olmaz'mi? Insaniz hata yapabiliriz, kaptan da hata yapabilir; yaninizda oturan azarlanacagim diye yanlisi görüp susarsa hepimiz kaybederiz. Degilmi? Elbette son söz kaptanlarin dir, ama insanca muamele görmeye de FO'un hakki dir. Bu bir kültür meselesi. Herkeze hayirli geceler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rambo ~ 9 yıl önce
Yanlış anlaşılmasın ben kesinlikle olay intihar değildir demiyorum. Yalnızca bana inandırıcı gelmediğini yazdım. Zira kısa bir uçuşta pilot niye kokpiti terketsin. Ayrıca daha önce pilot emergency ilan etti dediler sonra tekzip ettiler bu durumu. Bence 2 pilotda kokpitteydi. Peki bu intihar hikayesini niye kurguladılar? Zira A320 lere karşı muazzam bir güvensizlik oluştu kabin ekiplerinde ve yolcularda. Pilotlar A320 ile uçmayı redettiler. Bunun önüne geçmek istediler. Yazık ki airbusteki uçuş kontrol yazılım sıkıntısının devam ettiğini düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birisi ~ 9 yıl önce
Rambo nun fikrine ben de katılıyorum ..açıklama hiç inandırıcı gelmedi zira benzer durum Brezilya Fransa uçuşu esnasında okyanusa düşen aırbus da yasanmisdi ... Teknik bir sıkıntı var gibi ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rambo ~ 9 yıl önce
Aydınlanmakta direnenler, cahil kalmak isteyen okuyucular bu siteyi niye okur niye yorum yazar anlabilmek zor. Yaptıkları tek şey "Allah rahmet eylesin" veya "Çok iyi bir yazı olmuş .. bey yazılarınızdan yararlandım ". Gerçekten değişik fikir ortaya koyanlar ya ölenlere saygısızlık olarak algılanır ya da yazara hakaret etmiş olur veya ahmak olur. Bilim şüphecilik ve deney üerine kurulmuştur. Kaza kırım ders çıkartmak için araştırılır. Bazılarında bırakalım devletler ve sermaye araştırsın bize sonucu bildirsin havası olabilir. Diğer bir kesim ise yalnız rahmetle yetinmiyor, olabidiğince bilgi sahibi olup fikir üretiyorlar. Fark bu işte burda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 9 yıl önce
ne ara dinlediler cvr yi arkadaş ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eee Nasilmis, ~ 9 yıl önce
Ahmak yorumcularin yok Boeing iyi, yok Airbus kotu, yok ucak yasliydi, yok teknik ariza vardi gibi asli olmayan bos yorumlarini okumaktan gina gelmisti. Sanki butun havacilik uzmanlari toplanmis vaaz veriyordu. Gordunuz mu adam intahar etmis. Simdi herkes yavasca basi onunde dagilsin lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sayın cahil ~ 9 yıl önce
olasılık 1: pilot herkesi öldürmüştür olasılık 2: auto-pilot herkesi pilotlara rağmen öldürmüştür. 2. olasılığın açıklanma şansı var mı? Airbus batar. on milyarlarca euro luk anlaşmalar çöpe siparişler çöpe. Airbus kullanan firmalar sarsılır. on milyarlarca euro ne demek biliyor musun? birkaç savaş çıkartmaya değer bir para... ekonomik ve siyasal olarak uçağı deli pilot düşürdü demekten başka seçenekleri yok... bu yüzden politik konularda sıfır bilgi ve derin bir yabancı hayranlığı ile fransız-alman(airbus) açıklamalarına derinden itibar edip bakın gördünüz mü diye saçmalamayınız...
Rambo ~ 9 yıl önce
Kazanın nedeni ıntihar değil, zira 8 dakikalık bir alçalma var. İntihar vakalarında bugüne kadar daha dikey bir çakılma söz konusu. Soma ve Katmandu nun gerçek nedeni bulundu mu? Böylesı olayların gerçek nedenleri hiç bir zaman kamuoyuyla paylaşmaz, sermaye(Airbus ve Lufthansa). Görünen o ki airbuslerde software den kaynaklanan bir yavaş alçalma dolayısıyla kaza kırım sorunu var. Bu sorun ilk Airbuslerden bu yana var. Hala tam olarak çözemediler. Bilindği gibi Airbuslerde pilot(genelde) uçağı bılgisayar vasıtasıyla uçuruyor. Halbu kı 777 lerde aynı sistem(fly by wire) kullanıldığı halde uçağı uçuran pilot ve pilot istese uçağa bir kaç takla attırır, uçağa zarar verecek manevra yaptırablir. Ancak bu airbuslerde olmaz, yazılım uçağı pilot hatasından koruma adına pilotun her dediği yapmıyor(bu yazılımı pilot devre dışı bırakılabilir). Sorunda tam da burada aramak lazım. Kaza intihar değil Airbusun uçuş kontrol software hatası olarak duşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
intihar ~ 9 yıl önce
icerdeki fo niye acmiyor o zaman kapiyi? yazilim hata veriyor, bu arada fo kapiyi kilitleyip disaridan mudaheleyi devre disi birakiyor ve bayiliyor oyle mi?
rambo ~ 9 yıl önce
Bence 2 pilot ta kokpitdeydi. Sen BEA ve Lufthansanın sana verdiği bilgiyle bu soruyu soruyorsun. Yorumu iyi okursan intihar yok diyorum. Yani pilotlarda bir sıkıntı yok diyorum. Bu benim algım, yanlı, olabilir tabii. Ancak Fransız savcısının ve BEA nin basına sızdırmaları tam bir desinfarmasyon, bana göre.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000