09 Nisan 2010, Cuma 08:26:02

UÇAK VAR, KAPTAN PİLOT YOK

Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Türkiye'de sivil havacılığın gelişiminin Avrupa'nın çok üzerinde olduğunu, yılda yüzde 10'un altına düşmediğini, bu nedenle kaptan sıkıntısı yaşandığını bildirdi.
  • Ben de yabancı pilot alımının belli bir yuzde den fazla olmasını dogru bulmuyorum. Ancak Turk ucus okullarında yeterli egitim verilmiyor.Ingilizceleri iyi olmayan pilotlar ise kitaplardan yararlanamıyor. cunku tum dokumanlar ingilizce. Dogrusu kotu hava sartlarında ve arızalı ucakta hickimse birbirinin pasaportuna bakmaz.Isini iyi ogrenmis yeterli egitim almıs pilotların kokpitte olması icin dua eder.
  • Bence Türk Sivil Havacılığındaki yöneticiler, Nasreddin Hoca'nın "Bindiği dalı kesme" hikayesini iyi hatırlayıp, kendi durumlarına uyarlamalıdır. Bugün, büyüyen bu sektörde, Türk F/O'ları kapıda bekletip yabancılara eğitim vermek, doğrudan bindiği dalı kesmekten başka anlam taşımamaktadır. Ortada iflas gibi bir gerekçe olmadığına göre, bu yapılanı onaylamak mümkün değildir. Havayolu şirketleri ellerini taşın altına koymak zorundadır. Bugün bunu yapmazlarsa yarın o taşın altından daha büyük tehlikeler çıkar, bunu göremeyenler artık yönetimlerden çekilsinler. Yöneticilik, öngörü ister. Bir de, her alandaki sayısal büyümeye göre, gelir büyümesi küçük kalmış galiba; bu nasıl bir başarıdır, şimdilik çözemedim. Saygılar.
  • hadi hadi iyisiniz...sunexpress pilotların maaşlarına zam yapıyormuş,gözünüz aydın;)
  • DLR olması gereken bir sınav ne yazıkki. DLR'daki ingilizce de zor değil, eğer ingilizcen biraz iyiyse rahat anlarsın. THY'nın DLR şartları daha kolay, Sunexpress Lufthansa şartlarında DLR testi yapıyor ve o testte başarı yüzde 4.
  • Sunexpressteki Alman alma zihniyeti olduktan sonra, bizim pırlanta gibi ATPL sahibi Türk gençlerimiz daha çok işsiz kalır. DLR da bile Almanlara yapılan kişilik testleri Almanca ama Türklere yapılanlar İngilizce. Bu gidişle Sunexpress bütün Türk pilotlarını işten çıkarsın yerine Almanları koysun, ne de olsa Almanlar Sunexpressin şartlarını daha çok beğeniyor.....
  • HAFTADA : 5 gün -AYDA : 56 iniş - YILDA : 999 saat uçmak isteyen varsa gitsin...!
  • uçuş okullar reklam ile vatandaşın cebındeki paraya bakıyor.. kaptan :)) yahu yeni pilot adayı f/o DEĞİL.. tip eğitimi almıs (airbus-boeing) 1000lerce saatte uçuşu olan pilot ihtiyacı var.. şimdi bir sürü pırıl pırıl genç arkadaşlar pilot lisansı almış ve iş beklıyor.. sizler şans versenız onlarda başaracaklar. ama GELIN IDDASINA GİRELİM SNX, LUFTANSA HATTA TK NIN YÖNETIM KURULU BASKANLARI, GENEL MÜDÜRLERİ VE UÇUŞ İŞLETME MÜDÜRLERİ GELSINLER VE ŞU DLR GİRSİNLER 4KİŞİDEN 1İ GEÇSİN!! TURKIYEDEKI HİC BİR YENİ PİLOTUDA İŞE ALMASINLAR.. BİZİM IRKIMIZ NANKÖR, KENDI MILLETINE SAHİP ÇIKMIYOR.DAHA YENİ BIR MET AİR VAKASI VAR 1000LERCE DOLAR PARALARI CALINDI VE SHGM DAHIL HERKES BÖN BÖN BAKTI..UÇUŞ OKULLARIDA MİLLETİ MAĞDUR ETMESİN...
  • bakın havaclık sektöründe kaptan açığı var evet var..sektör dışındakiler bunun anlamını bilmedikleri için hemen herkes uçuş okullarına saldırıyor.yanılmayın f/o deği( yeni başlayacak pilot açığı değil). neden mi? çünkü sivil havacılık ve havayolu şirketleri nankör ve basiretsiz. bu ülkenin ekmeğini yabancı yeni pilotlara yediriyorsunuz.üstelik biz türk yardımcı pilotların lisansını hiçe sayacak ülkelerin pilot adaylarına.evet yeni yetişen pilot adaylarımızda eksiklikler var. ama siz yetkililerde biraz yatırım yapın, shgm ve dhm eğitim için 1 havalimanı tahsis edemez ..havayolu şirkeltleride kazancının 100de 1'ine kıyamıyor..SNX luftansanın çürük pilotlarını toplasın yetiştirsin ve LUFTANSAYA yollasın. ONLARDA GELSINLER TURK DLR'ını geçsin
  • merak etmeyin yabancı f/o lar kontratları dolar dolmaz memleketlerine geri dönüyor. Sun'ın temposuna ayak uyduramıyorlar çünkü.
  • yabancı F/O alıyor sunexpress, almaya devam etsin, emin olsun ki ileride o yabancı F/O lar Türkiye'de kalıp sunexpress'de kaptanlık yapacaklar... biraz uzun vadeli düşünme zamanı Hacı Bey...
Hacı Say, bir toplantıya katılım için geldiği Adana'da, Sun Express'in, her ikisi de dünyanın en önemli havayolu şirketlerinden olan Türk Hava Yolları ve Lufthansa'nın eşit ortaklığında, 1989 yılında kurulduğunu, güçlü hissedar yapısından gelen Alman ve Türk havacılığının zengin bilgi birikiminden faydalanarak büyüdüğünü belirtti.
 
Türk sivil havacılık sektörünün yıllık büy üme hızının yüzde 10'un altına düşmediğini ifade eden Hacı Say, şunları kaydetti:
"Bu gelişime firmamdan örnek verecek olursam, 2009 yılını şirket tarihinde rekor büyüme rakamlarıyla kapattık. Sun Express, 2009'da yolcu sayısını yüzde 323 artırarak 5 milyon 593 bin 199'a çıkardı. Aynı dönemde gelirleri yü zde 4,8'lik artışla 429,6 milyon Avro'ya yükselten Sun Express'in, uçuş sayısı yüzde 30,7 artışla 39 bin 563'e, uçuş saati ise yüzde 19,9 artışla 93 bin 500'e ulaştı. Sektörde 20. yılını kutlayan Sun Express 2009 yılında yüzde 77,5 doluluk oranıyla uçtu."

Say, bu olumlu gelişmelerin yanı sıra yaşanan en önemli sorunlarından birinin "kaptan sıkıntısı" olduğunu belirterek, "Kaptan bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu yüzden yurt dışından kaptan getiriyoruz. Ancak, hostes istihdamında böyle bir sıkıntı yok. Çünkü, hosteslik prestijli meslek oldu. Yüzde 90'ını üniversite mezunları oluşturuyor ve tamamı en az bir dil biliyor" dedi.

Sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın bulunması, artan yolcu talebiyle rekabetin boyutlarının büyümesinin sektörde kaliteye olumlu yansıdığını ifade eden Say, bazı firmaların uçaktaki ikramdan ücret almamasının yarattığı sıkıntının da aşıldığını ifade etti.

Sun Expres'in uçaktaki ikramlarını ücrete tabi tutmasındaki amacının, koltuk başına yolcu maliyetini düşürmek olduğunu belirten Say, şöyle devam etti:
"Yolcularımızın bu konuda son derece anlayışlı, tepki kalmadı. Uygulamanın ilk gününde tepki almıştık. Ancak, daha sonra müşteri bir başka firmanın bilet ücreti ile bizim aldığımızı karşılaştırdığında bu uygulamanın yerinde olduğunu anlıyor."

Say, müşterilerinin de sivil havacılıktaki gelişimin güzellikleri yaşadığına dikkati çekerek, "Bizi en fazla memnun eden konu, özellikle yaşlılarımızın, otobüsle ya da başka araçlarla 10-12 saat süren bir yolculuğu ortalama 1 ya da 1,5 saatte tamamladığında yüzlerinde gördüğümüz tebessümdü r. Yaşlılarımız yolculuklarını bize dua ederek sonlandırıyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

(NetGazete)

UÇAK VAR, KAPTAN PİLOT YOK

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ben de yabancı pilot alımının belli bir yuzde den fazla olmasını dogru bulmuyorum. Ancak Turk ucus okullarında yeterli egitim verilmiyor.Ingilizceleri iyi olmayan pilotlar ise kitaplardan yararlanamıyor. cunku tum dokumanlar ingilizce. Dogrusu kotu hava sartlarında ve arızalı ucakta hickimse birbirinin pasaportuna bakmaz.Isini iyi ogrenmis yeterli egitim almıs pilotların kokpitte olması icin dua eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence Türk Sivil Havacılığındaki yöneticiler, Nasreddin Hoca'nın "Bindiği dalı kesme" hikayesini iyi hatırlayıp, kendi durumlarına uyarlamalıdır. Bugün, büyüyen bu sektörde, Türk F/O'ları kapıda bekletip yabancılara eğitim vermek, doğrudan bindiği dalı kesmekten başka anlam taşımamaktadır. Ortada iflas gibi bir gerekçe olmadığına göre, bu yapılanı onaylamak mümkün değildir. Havayolu şirketleri ellerini taşın altına koymak zorundadır. Bugün bunu yapmazlarsa yarın o taşın altından daha büyük tehlikeler çıkar, bunu göremeyenler artık yönetimlerden çekilsinler. Yöneticilik, öngörü ister. Bir de, her alandaki sayısal büyümeye göre, gelir büyümesi küçük kalmış galiba; bu nasıl bir başarıdır, şimdilik çözemedim. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hadi hadi iyisiniz...sunexpress pilotların maaşlarına zam yapıyormuş,gözünüz aydın;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DLR olması gereken bir sınav ne yazıkki. DLR'daki ingilizce de zor değil, eğer ingilizcen biraz iyiyse rahat anlarsın. THY'nın DLR şartları daha kolay, Sunexpress Lufthansa şartlarında DLR testi yapıyor ve o testte başarı yüzde 4.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sunexpressteki Alman alma zihniyeti olduktan sonra, bizim pırlanta gibi ATPL sahibi Türk gençlerimiz daha çok işsiz kalır. DLR da bile Almanlara yapılan kişilik testleri Almanca ama Türklere yapılanlar İngilizce. Bu gidişle Sunexpress bütün Türk pilotlarını işten çıkarsın yerine Almanları koysun, ne de olsa Almanlar Sunexpressin şartlarını daha çok beğeniyor.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HAFTADA : 5 gün -AYDA : 56 iniş - YILDA : 999 saat uçmak isteyen varsa gitsin...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uçuş okullar reklam ile vatandaşın cebındeki paraya bakıyor.. kaptan :)) yahu yeni pilot adayı f/o DEĞİL.. tip eğitimi almıs (airbus-boeing) 1000lerce saatte uçuşu olan pilot ihtiyacı var.. şimdi bir sürü pırıl pırıl genç arkadaşlar pilot lisansı almış ve iş beklıyor.. sizler şans versenız onlarda başaracaklar. ama GELIN IDDASINA GİRELİM SNX, LUFTANSA HATTA TK NIN YÖNETIM KURULU BASKANLARI, GENEL MÜDÜRLERİ VE UÇUŞ İŞLETME MÜDÜRLERİ GELSINLER VE ŞU DLR GİRSİNLER 4KİŞİDEN 1İ GEÇSİN!! TURKIYEDEKI HİC BİR YENİ PİLOTUDA İŞE ALMASINLAR.. BİZİM IRKIMIZ NANKÖR, KENDI MILLETINE SAHİP ÇIKMIYOR.DAHA YENİ BIR MET AİR VAKASI VAR 1000LERCE DOLAR PARALARI CALINDI VE SHGM DAHIL HERKES BÖN BÖN BAKTI..UÇUŞ OKULLARIDA MİLLETİ MAĞDUR ETMESİN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bakın havaclık sektöründe kaptan açığı var evet var..sektör dışındakiler bunun anlamını bilmedikleri için hemen herkes uçuş okullarına saldırıyor.yanılmayın f/o deği( yeni başlayacak pilot açığı değil). neden mi? çünkü sivil havacılık ve havayolu şirketleri nankör ve basiretsiz. bu ülkenin ekmeğini yabancı yeni pilotlara yediriyorsunuz.üstelik biz türk yardımcı pilotların lisansını hiçe sayacak ülkelerin pilot adaylarına.evet yeni yetişen pilot adaylarımızda eksiklikler var. ama siz yetkililerde biraz yatırım yapın, shgm ve dhm eğitim için 1 havalimanı tahsis edemez ..havayolu şirkeltleride kazancının 100de 1'ine kıyamıyor..SNX luftansanın çürük pilotlarını toplasın yetiştirsin ve LUFTANSAYA yollasın. ONLARDA GELSINLER TURK DLR'ını geçsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
merak etmeyin yabancı f/o lar kontratları dolar dolmaz memleketlerine geri dönüyor. Sun'ın temposuna ayak uyduramıyorlar çünkü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yabancı F/O alıyor sunexpress, almaya devam etsin, emin olsun ki ileride o yabancı F/O lar Türkiye'de kalıp sunexpress'de kaptanlık yapacaklar... biraz uzun vadeli düşünme zamanı Hacı Bey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000