01 Mayıs 2012, Salı 14:39:32

RÖTAR YAPAN YANDI...

Avrupa’nın en büyük seyahat Acentaları Birliği Schmetterling, yolcularına, havayolu şirketlerine pahalıya mal olabilecek, yeni bir hizmet sunuyor...
  • Bu olgu yeni degil ki. Avrupada böyle calisan 5-10 kurulus zaten var, bütün islemlerinizi de online yapabiliyorsunuz. Ancak secilen baslik biraz yaniltici olmus. Bizim hava yolu sirketlerine (özellikle son rötarlar nedeniyle) hic birsey olmaz. Olumsuz hava sartlari nedeniyle bir havalimaninin kapasite sorunu sonucunda geciken seferlerden hava yolu sirketi zaten sorumlu tutulamaz. Burda "Force majeure" uygulamasi söz konusu olur,ve hava yolu sirketi tazminat ödemek durumunda kalmaz.

 

Özellikle AB ülkelerine yolcu götüren veya getiren Türk havayolu şirketleri de Schmetterling’in bu hizmetinden olumsuz etkilenebilecek.
 
2004 yılında tasarlanan ve 2005 yılında yayımlanan AB ‘N. 261/2004’ nolu yasası, yolcuların uçak gecikmelerinde alacakları tazminat kesin olarak belirtiyor. Ne var ki uçuşu geciken çoğu yolcu, havayolu şirketlerinin ‘avukatlar ordusunun’ tehditkar tutumları sebebiyle, dava açmaktan ve yoğun bir iş gücü sarfetmekten çekiniyor ve böylece hakkı olmasına rağmen, yolcuların ancak yüzde 10-20’si hak ettikleri tazminatları alabiliyorlar.
 
Schmetterling burada devreye giriyor ve müşterisini bu zahmetten kurtarıyor. Tourexpi'de yer alan habere göre: Schmetterling acentalarının müşterilerine vaadi; uçuşun 3 saatten fazla gecikmesi durumunda, sizin bir şey yapmanıza gerek yok. Bizim aracı olduğumuz avukat her şeyi yapacak, dava kaybedilirse, size masraf çıkartılmayacak.
 
Yani uçuşu geciken yolcu, hem formalite işlemlerle uğraşmayacak hem de davanın bir sebepten kaybedilmesi durumunda avukat ve mahkeme masrafları üzerinde yük olmayacak. Avukatlar ise, dava kaybetme riskini taşıyacaklar ama kazandıkları her davanın tazminat miktarından yüzde 25 alacaklar.
 
Ancak bu Schmetterling acentalarının bu teklifi, sadece Lufthansa gibi acentalarla provizyon anlaşması olmayan, yani acentaların iş partneri olmayan havayolu şirketleri için geçerli.
 
AB’nin 231/2004 nolu yasasına göre, 3 saatten fazla gecikme yaşanan uçuşlarda bilet fiyatına bakmaksızın;
 
1.500 kilometreye kadar 250 Euro
3.500 kilometreye kadar 400 Euro
3.500 kilometreyi aşarsa 600 Euro
 
Tazminat ödeneceğine hüküm veriyor.
RÖTAR YAPAN YANDI...

Yorumlar

Volkan ~ 12 yıl önce
Bu olgu yeni degil ki. Avrupada böyle calisan 5-10 kurulus zaten var, bütün islemlerinizi de online yapabiliyorsunuz. Ancak secilen baslik biraz yaniltici olmus. Bizim hava yolu sirketlerine (özellikle son rötarlar nedeniyle) hic birsey olmaz. Olumsuz hava sartlari nedeniyle bir havalimaninin kapasite sorunu sonucunda geciken seferlerden hava yolu sirketi zaten sorumlu tutulamaz. Burda "Force majeure" uygulamasi söz konusu olur,ve hava yolu sirketi tazminat ödemek durumunda kalmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000