05 Temmuz 2015, Pazar 09:36:17

Lufthansa'nın 3. havalimanındaki kuş korkusu

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker bugünkü 'Lufthansa'nın kuş korkusu' başlıklı yazısında kuşların göç yolunda bulunan 3. Havalimanında kuşların uçakların iniş kalkışını engellememesi için geliştirilen sistemleri yazdı. Toker uluslararası havayolu şirketi Lufthansa’nın bu hususta çekinceli olduğunu kaleme aldı.
  • Dispatch/pilot: kardeslerim ltba daki problem tk nin sacma sapan birsekilde gereksiz buyumesidir ataturk hava limaninin adi turkhavayollari havaalani olarak degistirilmeli ve meydan operasyonlariyla alakali ciddi skintilar mevcut tk ya ait yer hizmetleri (onlar oyle iddia ediyor) operasyondan baska herseyi yapiyorlar kapilar 20 dk sonra acilabiliyor kargo ucagi operayonlari saatler surebiliyor apron kazalarini saymiyorum bile ucus operasyonlarina gelince vor yaklasma artik kullanilmasin RNP performansi yuksek ucaklar var adam translation level dan sonra routum belli takiben gel in diyor dolayisi ile minimum ayirmalar maximum safety ile saglanabiliyor biz bunlari yapamiyoruz iki yanyana pist var ayni type ucagi 4 dk ayirma vererek yaklastiriyoruz bu rnp sistemlerle saglanabilir ataturk havalimaninin trafigi %20-30 arttitilabilir avrupada iki pist ve ltba dan daha kucuk meydan neredeyse iki kati trafik kaldiriyor yapmayin gelen ctot lere yapacak bisey yok tabi ready i cek bekle derim.;)
  • Hemen düşmancılık, hainlik, thy en büyük, lufthansa korkuyor. Milyonlarca kuştan söz ediliyor, sığırcık, serçe değil. Ördek, kaz, leylekler. Almanlar, japonlar, hainler öyle söylese de söylemese de durum budur. On binlerce yılda oluşan ve hafızaya alınan göç yollarını değiştirmek iki top bir ultrasonik cihazla olmayacak. Atatürk havalimanının perişanlığını pek çoğumuz biliyor, burada sıkıntı yok. Yok ama bir tane bile olay olsa vicdanen altından kalkılamaz. Newyork'a atıfta bulunmuş birisi, iki motoruna da kaz giren American a320 Hudson nehrine indi ya!
  • Bu havalimanının yer seçiminin yanlışlığını tüm şirketler belirtmelidir
  • LUFTHANSA YANAŞMASIN KORKUYOR İSE .D
  • LUFTHANSANIN TEK ENDIŞESİ THY VR BÜYÜMESİDİR.
  • sımdıden dokanmıs bırılerıne orası
  • Kim bu uydurma haberi yazmis Lufthansa böyle bir aciklama yapmadiki
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • çekincelerinin olması bu projenin ehemmiyetini ve doğruluğunu tasdikler nitelikte. Durmak yok yola devam. Bu davayı sekteye uğratamayacaklar..
  • Cumhuriyet sözcü ,doğan medya ve paralelciler bu ülkeye düşmanlar,..,
İşte Çiğdem Toker'in yazısının ilgili bölümü:

Konsorsiyum ortağı Limak’ın patronu Nihat Özdemir’in, bundan iki ay önce Murat Çelik’e, Kuşların göç rotası konusunda çok özel bir çalışma yürüttüklerini” açıklamıştı. Buna göre, sinyaller kullanarak kuşların rotasını değiştirecek bir sistem için uzmanlarla çalışılıyordu. O gün, projenin fizibilite ve ÇED aşamasında çalışılması gereken bu işin, neden ihaleden iki yıl sonra yapıldığını merak etmiştim. Bugün artık bu çalışmanın, kuşların vebalini üstlenmeme kaygısı taşındığı için yapılmadığını biliyorum. Meğer Lufthansa, çekince bildirmiş.  150 milyon yolcu kapasitesiyle “dünyanın en büyüğü” iddiasındaki bir havalimanına Lufthansa’nın iniş-kalkış yapmayı reddettiğini bir düşünün....

“Kulis” bilgisi olarak aktardığım Lufthansa’nın bu çekincesi, boşuna değil:  Uçuş güvenliği ile maliyet olmak üzere, iki boyutlu bir arka plana dayanıyor.  Uzun anlatımlara gerek yok: İnternete “Lufthansa ve kuş” sözcüklerini yanyana yazmanız, bu havayolu devinin atlattığı sayısız tehlike hakkında yeterince fikir veriyor: Yolcuların can güvenliği, uçak filosunda meydana gelen hasarlar, zaman kaybı ve şirket bilançosuna yansıyan onarım maliyetleri, yolcu sigorta bedelleri...

Cengiz-Kolin-Limak- Kalyon-Mapa OGG’yi Türkiye’nin alanında en önemli isimlerden biri kabul edilen bir “ornitolog” bilim adamı ve ekibiyle çalışma yapmaya yöneltmiş.
Ekip, hayli meşakkatli bir iş olan “kuş gözlemi”ni halihazırda sürdürüyor. Özel ses sinyali ve radar sistemleriyle, kuşların, binlerce yıllık doğal göç güzergâhlarını, değiştirmenin ne kadar olanaklı olduğunu araştırıp bir rapor sunacak.
Gerçekten de dünyanın pek çok yerinde, kuşların uçuş güvenliğine dönük “tehdidini” en aza düşürecek “kuş kovucu” sistemler geliştiriliyor.

Dahası, DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) ile TÜBİTAK’ın bu konuda ortak geliştirdiği KUŞRAD projesinde sona yaklaşıldığı haberlerini de okuyoruz.
Ancak yapılan çalışmanın; göçmen kuşların dünyadaki üç büyük göç güzergâhından biri olan İstanbul Boğazı’nda, bu “tehlikeyi” sıfırlayacak bir sisteme ne kadar geçit vereceği ancak rapor bittiğinde ortaya çıkacak.

Lufthansa'nın 3. havalimanındaki kuş korkusu

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dispatch/pilot: kardeslerim ltba daki problem tk nin sacma sapan birsekilde gereksiz buyumesidir ataturk hava limaninin adi turkhavayollari havaalani olarak degistirilmeli ve meydan operasyonlariyla alakali ciddi skintilar mevcut tk ya ait yer hizmetleri (onlar oyle iddia ediyor) operasyondan baska herseyi yapiyorlar kapilar 20 dk sonra acilabiliyor kargo ucagi operayonlari saatler surebiliyor apron kazalarini saymiyorum bile ucus operasyonlarina gelince vor yaklasma artik kullanilmasin RNP performansi yuksek ucaklar var adam translation level dan sonra routum belli takiben gel in diyor dolayisi ile minimum ayirmalar maximum safety ile saglanabiliyor biz bunlari yapamiyoruz iki yanyana pist var ayni type ucagi 4 dk ayirma vererek yaklastiriyoruz bu rnp sistemlerle saglanabilir ataturk havalimaninin trafigi %20-30 arttitilabilir avrupada iki pist ve ltba dan daha kucuk meydan neredeyse iki kati trafik kaldiriyor yapmayin gelen ctot lere yapacak bisey yok tabi ready i cek bekle derim.;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ya ~ 9 yıl önce
Teknik zırvaları geçtikte, THY nin büyümesine saçma diyenden daha saçma bir adam görmedim ben daha ;)
Meka ~ 9 yıl önce
Hemen düşmancılık, hainlik, thy en büyük, lufthansa korkuyor. Milyonlarca kuştan söz ediliyor, sığırcık, serçe değil. Ördek, kaz, leylekler. Almanlar, japonlar, hainler öyle söylese de söylemese de durum budur. On binlerce yılda oluşan ve hafızaya alınan göç yollarını değiştirmek iki top bir ultrasonik cihazla olmayacak. Atatürk havalimanının perişanlığını pek çoğumuz biliyor, burada sıkıntı yok. Yok ama bir tane bile olay olsa vicdanen altından kalkılamaz. Newyork'a atıfta bulunmuş birisi, iki motoruna da kaz giren American a320 Hudson nehrine indi ya!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilge ~ 9 yıl önce
Bu havalimanının yer seçiminin yanlışlığını tüm şirketler belirtmelidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilge Kağan ~ 9 yıl önce
Evet havalimanı hemen durudurulmalı, 3. köprü de iptal edilmeli. IMF den borç alınıp bazı şirketlere verilmeli.Var mı başka arzunuz?
Acı ~ 9 yıl önce
Ne kadar cahil durumda olduğunuzu neden iki de bir belli etmek zorunda hissediyorsunuz kendinizi. Biraz olsun sevin şu ülkeyi biraz olsun özenmeyin araba irana. Ne olur allah aşkına
Acınası cahil ~ 9 yıl önce
Ne komik adamsınız var ya. Şu her şeyin en iyisini biz biliriz tavrından, kompleksinden kurtulun artık. Hiç bir halt değilsiniz, artı kara cahilsiniz. Ben yapmıyorsam, başkası da yapmamalı kıskançlığıyla ülkenin geri kalmasını istemek onu sevmek değildir. Ayrıca ırkçılık iyi bir meziyet değildir. Başkası da gelip sana aynı muameleyi yaparsa şikayet etmeye hakkın kalmaz. Azcık sevgi lütfen, ama bencilce olmayanından.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
LUFTHANSA YANAŞMASIN KORKUYOR İSE .D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi.. ~ 9 yıl önce
bir laf ettiniz de o seçılen yer hakkında ve söylenenlere yalan diyebilecek pozisyon ve de bilginiz varmı yada futbol takımı tutar gibi 7 tane yesede o takımı tutarız ya !! o şartlar altında mı Lufthansa yaklaşmasın korkuyor ise , diyorsunuz .
CREW ~ 9 yıl önce
LUFTHANSANIN TEK ENDIŞESİ THY VR BÜYÜMESİDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabı cnaım ~ 9 yıl önce
sımdıden dokanmıs bırılerıne orası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LH CREW ~ 9 yıl önce
Kim bu uydurma haberi yazmis Lufthansa böyle bir aciklama yapmadiki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal olsun ~ 9 yıl önce
Gördün mü kardeş bizim hainleri LH. ye Almanlar'a Nasıl da arka çıkıyorlar. Bunlar vatansever bunlardan bi cacık olmaz Sözcü ve cumhuriyetlerini alsınlar Defolup gitsinler
Bence ~ 9 yıl önce
Bence siz cüppe ve sarıklarınızı alıp irana gidin de Türkiye de kurtulsun
İrqn ~ 9 yıl önce
İran bile almaz bunları. Kafalar karanlık
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hürkuş ~ 9 yıl önce
çekincelerinin olması bu projenin ehemmiyetini ve doğruluğunu tasdikler nitelikte. Durmak yok yola devam. Bu davayı sekteye uğratamayacaklar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayırdır ~ 9 yıl önce
hafriyat işleri sizin galiba ..
Ajan x ~ 9 yıl önce
Cumhuriyet sözcü ,doğan medya ve paralelciler bu ülkeye düşmanlar,..,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000