11 Mart 2009, Çarşamba 18:10:58

Lufthansa'dan milyar Euroluk kâr açıklaması

Deutsche Lufthansa AG 2008 yılında gerek arz gerekse talep açısından artış kaydetti. Şirketler Grubu 1.35 milyar Euro dolayında faaliyet kârı elde ederek bir önceki yıl elde etmiş olduğu başarıyı sürdürdü. Şirketler Grubu kârı 599 milyon Euro olarak açıklandı.
  • SUN EXPRES İN ALMANLARIN BU KARINA NE KADAR KATKISI OLMUŞ ACABA TÜRKİYE İÇ HAT UÇUŞLARINDAN . Volkan Sütçüoğlu
  • Biraz once BBC de Lutfhansanin karinin gecen yila oranla buyuk dusus kaydettigi haberi vardi. Bir kontrol etmekte fayda var.

Bir önceki yıl şirketler grubunun kârı 1.66 milyar Euro olarak açıklanmıştı; ancak bu rakama bir kerelik satış işleminden sağlanan 585 milyon Euro tutarındaki gelir de dahil bulunuyordu. Deutsche Lufthansa AG yönetim kurulu başkanı Wolfgang Mayrhuber 2008 yılı bilançosuna ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Dünya genelinde hakim olan ekonomik kriz döneminde böyle bir başarı elde etmiş olmamız büyük önem taşıyor ve şirketimizin kalitesini kanıtlıyor. Güçlü bir ekip, güçlü ürünler ve güçlü bir bilanço başarımızda belirleyici rol oynadı. Lider konumumuzu daha da çetin koşulların hakim olacağı 2009 yılında da korumayı hedefliyoruz. Finans ve işletme alanlarındaki esnekliğimiz bize kriz dönemlerinde bile olanakları değerlendirme imkanı veriyor.

Elde edilen kâra uygun olarak, ama aynı zamanda da sürmekte olan ekonomik kriz dikkate alınarak Denetleme Kurulu ve Genel Kurul hisse başına 70 Cent kâr payı ödenmesi konusunda karar almış bulunuyor.

Dünya ekonomik konjonktüründeki yavaşlama özellikle yolcu taşımacılığı ve catering alanlarında kendini hissettirirken, şirketler grubunun diğer faaliyet alanlarında  olumlu gelişme kaydedildi. Yolcu taşımacılığı alanında rekor düzeye çıkan yakıt giderleri, grevler dolayısıyla oluşan gelir kaybı ve yılın ikinci yarısında konjonktüre dayalı talep azalması faaliyet kazancı üzerinde frenleyici etki yarattı. Ancak cazip Premium ürünler, talebe yönelik olarak oluşturulan satış stratejisi ve SWISS ile  başarılı bir birleşme gerçekleştirilmiş olması sayesinde bir önceki yıla kıyasla satışları artırmak mümkün oldu. Lufthansa yönetim kurulu başkanı Wolfgang Mayrhuber konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:”Kriz dönemleri yeni çıkış yollarının oluşturulmasına neden olur. Biz de doğru çıkış yolları yaratıyoruz . Gerek Lufthansa’nın gerekse işbirliği yapmakta olduğumuz diğer havayolu şirketlerinin pazardaki konumunu güçlendirmek için bütçemizi kontrol altında tutmak, verimliliğimizi artırmak ve havayolu sistemimizi daha da genişletmek suretiyle önemli adımlar atacağız. Austrian Airlines ve Brussels Airlines ile başlatılan birleşme girişimlerine ilişkin olarak da entegrasyonun önüne engel konulmaması gerektiğini vurgulayan Mayrhuber sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’nın gelecekte de havayolu taşımacılığı alanında önemli bir merkez olarak dünya çapında rekabet gücüne sahip olabilmesi için birleşme işlemlerinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde uygulanması gerekiyor. Sürmekte olan ekonomik kriz Avrupa havayolu taşımacılığının yapısal eksikliklerini ortaya çıkarmış bulunuyor. Artık görülüyor ki küçük veya ortaçaplı pazarlar Avrupa veya kıtalararası uçuş ağlarını tek başlarına yönetecek güce sahip değildirler. Avrupa ekonomisi ve Avrupa’daki üretim merkezlerinin küresel bir taşımacılık ağına kavuşabilmesi ve çalışanların uzun vadeli güvenceye sahip olabilmesi için Avrupa’da güçlü ve başarılı bir ortak havayolu taşımacılığı yapısı oluşturulmalıdır.“ Lojistik alanında da geçtiğimiz yıl olumlu gelişme kaydedilmiş bulunuyor. Lufthansa Technik sivil uçaklara yönelik bakım, tamir ve teknik denetim hizmetleri alanındaki lider konumunu daha da güçlendirerek, gerek satış gerekse faaliyet kârı açısından bir önceki yıla kıyasla artış sağladı.  Bilgiişlem faaliyetleri alanında da verimliliği artırmaya yönelik önlemler sayesinde faaliyet kazancında belirgin yükselme görüldü. Catering alanında maliyeti düşürmeye ve verimliliği artırmaya yönelik önlemler alınmış olmasına rağmen bir önceki yıla kıyasla faaliyet kârında azalma kaydedildi.

Lufthansa zor dönemler için hazırlıklı

Lufthansa yönetim kurulu başkanı Wolfgang Mayrhuber 2009 yılının hava taşımacılığı tarihinin en zorlu yıllarından biri olacağını belirtiyor. Ekonomik krizin süresinin ve etkisinin tahmin edilemediğini ifade eden Mayhuber, bu konuda şu açıklamayı yapıyor: “ Lufthansa güvenilirliği ve ileri görüşlülüğü temsil eder. Ekonomik krizin hakim olduğu böyle bir dönemde geçtiğimiz yıl elde etmiş olduğumuz başarıya güvenerek dinlenmeyi düşünmüyoruz. Lufthansa sağlam mali yapısını koruyacak ve finans ve işletme alanındaki esnekliğini sürdürecektir. Satışlarımızı güncel talebe göre düzenleyeceğiz. Başarılı olabilmemiz için tüm meslek gruplarının ve faaliyet alanlarının, kısacası Lufthansa çatısı altında çalışan herkesin ortaklaşa hareket ederek krizi kontrol edebilmesi şarttır. Böylelikle kriz döneminde bile kârlı ve güçlü kalabilme olanaklarını değerlendirebilecek ve şirketimizin konumunu ve gücünü koruyabileceğiz. Filomuza, ürünlere ve eğitime yatırım yapmaya devam etmek istiyoruz. İstihdamı güvence altına almak ve yeni perspektifler sunmayı amaçlıyoruz. Ortaklarımıza kâr payı vermek istiyoruz.” Lufthansa bu amaçla kârlılığını korumak için önlemler almış bulunuyor ve katı bir maliyet yönetimi uygulamayı ve kapasiteyi talebe yönelik olarak düzenlemeyi sürdürüyor. Ancak ekonomik çerçeve koşullarının giderek daha da olumsuz hale gelmesi dolayısıyla ticari faaliyetler eskiye oranla daha ciddi riskler içeriyor. Bu nedenle yönetim kurulu 2009 mali yılı için -olumlu olmakla beraber- bir önceki yıla kıyasla daha zayıf bir kâr artışı olacağını tahmin ediyor. 

2008 yılı rakamları

Lufthansa şirketler grubunun 2008 yılı cirosu 24.9 milyar Euro’ ya ulaşarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 10.9 oranında artış gösterdi. Bilet satışları geliri yüzde 13.8 artışla 20 milyar Euro’ ya yükseldi. Bu başarıda 2008 yılının ilk yarısında SWISS havayolu şirketinin tümüyle şirketler grubuna dahil edilmiş olmasının yansıra yolcu sayısının artmış olması ve yolcu taşımacılığı alanında döviz kuruna dayalı olarak ortalama kazancın yükselmiş olması da belirleyici rol oynadı. Şirketler grubunun işletme faaliyetlerinden elde etmiş olduğu gelir yüzde 12.1 artışla 27 milyar Euro oldu.

İşletme giderleri - özellikle yakıt giderlerinin yüzde 39.3 artışla 5.4 milyar Euro’ya yükselmiş olması nedeniyle - 25.6 milyar Euro’ya ulaştı. Bu artışta gerek fiyatların gerekse tüketilen yakıt miktarının yükselmiş olmasının yansıra, 2008 yılının ilk yarısında SWISS havayolunun şirketler grubuna dahil edilmiş olması da önemli rol oynadı. 

Şirketler grubunun faaliyet kârı -2007 rekor yılına kıyasla 24 milyon Euro azalarak – 1.35 milyar Euro oldu. Bu gerileme ağırlıklı olarak yolcu taşımacılığı alanındaki olumsuz gelişmeden kaynaklandı. Şirketler grubu kârı 599 milyon Euro oldu. Geçtiğimiz yıl şirketler grubu kârı 1.7 milyar Euro olarak açıklanmıştı. Ancak  Thomas Cook AG hisselerinin satışından elde edilen 503 milyon Euro ve WAM Acquisition S.A tarafından geri alınan hisselerden elde edilen 82 milyon Euro da bu rakamın içinde bulunuyordu. 

Lufthansa 2008 mali yılında 2.2 milyar Euro’lük yatırım gerçekleştirdi. Bu rakamın 1.3 milyar Euro’lük bölümü filonun genişletilmesi ve modernizasyonu için, 214 milyon Euro’lük bölümü 22 Ocak 2008 tarihinde JetBlue Airways Corporation azınlık hisselerinin satın alımı için harcandı. Operasyonel cashflow 2.5 milyar Euro oldu. Şirketler grubu 2008 yılı sonu itibariyle net likiditesini 125 milyon Euro olarak açıkladı.

Lufthansa'dan milyar Euroluk kâr açıklaması

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
SUN EXPRES İN ALMANLARIN BU KARINA NE KADAR KATKISI OLMUŞ ACABA TÜRKİYE İÇ HAT UÇUŞLARINDAN . Volkan Sütçüoğlu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Biraz once BBC de Lutfhansanin karinin gecen yila oranla buyuk dusus kaydettigi haberi vardi. Bir kontrol etmekte fayda var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000