04 Kasım 2008, Salı 15:58:02

Lufthansa krize meydan okuyor

Luftahansa yılın ilk dokuz ayında 984 milyon avro işletme kazancı sağladı...

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Deutsche Lufthansa AG zorlu ekonomik koşullara rağmen yılın ilk dokuz ayında gerek hizmetlerini gerekse satışlarını artırmayı başardı. Şirketler Grubu 984 milyon € işletme kârı sağladı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 101 milyon Euro’ lük bir gerilemeye denk geliyor. Şirketler Grubu kârı 551 milyon € olarak açıklanacak. Bir önceki yılın şirketler grubu kârı 1.6 milyar Euro olmuştu; ancak  Thomas Cook AG hisselerinin satışından elde edilen 503 milyon Euro ve WAM Acquisition S.A tarafından geri alınan hisselerden elde edilen 82 milyon Euro da bu rakamın içinde bulunuyordu. Deutsche Lufthansa AG Şirketler Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Wolfgang Mayrhuber yılın ilk dokuz ayına ilişkin rakamlarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Finans piyasalarındaki krize dayalı olarak ortaya çıkan baskılar ve makroekonomik durum dikkate alındığında bunun saygı duyulacak bir sonuç olduğunu görüyoruz. Ekonomik kriz dönemlerinde elbette tüm dikkatimizi bu başarıyı güvence altına alma üzerinde yoğunlaştırıyoruz. Esnek olmaya ve değişen koşullara uyum sağlamaya gayret ediyor ve talebe göre hareket ediyoruz. Bunların yansıra verimliliğimizi artırmak, yakıt tüketimini azaltmaya yönelik önlemler almak ve harici giderlerimizi kısıtlamak için  çalışıyoruz. Söz konusu çabalar ve tüm personelin ortaya koyduğu başarılı ekip çalışması istikrarımızı korumanın yansıra pazardaki yeni alanlara girebilmemiz için de olanak sağlıyor.”

Ekonomik konjonktürün dünya genelinde hız kaybetmiş olması özellikle yolcu taşımacılığı ve catering alanlarını etkilerken, lojistik, teknik ve IT hizmetleri alanlarında işletme kârı açısından olumlu gelişmeler kaydedildi.

Yolcu taşımacılığı alanında artan yakıt giderleri, grevler nedeniyle ortaya çıkan kazanç kaybı ve konjonktüre dayalı talep azalması daha iyi bir sonuç alınmasını engelleyen faktörleri oluşturdu. Buna rağmen cazip Premium ürünler, uçuş ağının hedefe uygun şekilde genişletilmesi ve SWISS havayolu şirketinin başarılı entegrasyonu  sayesinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla – satışları artırmak mümkün oldu.  Mayhuber konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: ”Havayolu sistemimizi geliştirmek ve diğer havayolu şirketleriyle güçlü işbirliği girişimleri gerçekleştirmek suretiyle hizmetlerimizi daha da geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Kriz dönemleri çoğu kez yapısal değişiklikler için fırsat oluşturur. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan olanakları uzun vadede finansal yapımızı korumak amacıyla değerlendirmeyi hedefliyoruz.” Mayrhuber ayrıca Avrupa’da mümkün olduğu kadar çok pazarı birbiriyle bağlantılı hale getirebilmek için pazarlara giriş konusunda spesifik yöntemlere sahip çok sayıda bağımsız havayolu şirketinden oluşan bir modüler sistem yaratılmasının geleceğin pazarlama konseptini oluşturacağını belirtti.

Lojistik alanında yılın ilk dokuz ayında satışların belirgin şekilde artırılması suretiyle işletme kârı da yükseltildi. Maliyetin düşürülmesine ve verimliliğin artırılmasına yönelik önlemler teknik hizmetler alanında da işletme kârının yükseltilmesini sağladı. IT hizmetleri alanında da hedefe yönelik bir maliyet yönetimi sayesinde işletme kârını artırmak mümkün oldu.

Diğer bir faaliyet alanı olan catering ise döviz paritelerindeki olumsuz gelişmeler, artan malzeme giderleri ve bu seneye özgü olumsuz koşullar dolayısıyla geçtiğimiz yıl elde edilen başarıyı tekrarlayamadı.

Mayrhuber Lufthansa’nın geleceğe yönelik olarak gerekli önlemleri almış olduğunu şu sözlerle ifade etti:”Lufthansa böylesine zorlu ekonomik koşulların yaşanmakta olduğu bir ortamda güvenilirliğini koruyarak uzun vadeli önlemler alıyor. Sağlam bir bilanço elde edilmesi için çaba sarfederken finansman ve operasyon alanlarındaki esnekliğimizi koruyor, sadece satabileceğimiz ürünleri arz ediyor ve sadece kazançlı olacak alanlarda yatırım yapıyoruz. Diğer rakiplerimizin yapamadığını başarıyla uyguluyor, dolayısıyla krizden bile kârlı çıkabildiğimiz gibi gücümüzü koruyor ve şirketimizin hissedarlar, müşteriler ve çalışanlar için cazip olmaya devam etmesini sağlıyoruz.” Lufthansa yönetim kurulu başkanı ayrıca kazancı artırma amacıyla uygulamaya konulan önlemlere ve katı maliyet yönetimine gelecekte de önem vermeye devam edeceklerini belirtti. Yönetim kurulu 2008 yılı kazancının bir önceki yıla kıyasla artış göstermesini bekliyor. Şu ana kadar elde edilen verilere göre yıl sonu itibariyle 1.1 milyar € işletme kârı bekleniyor. Ancak bu tahmin makroekonomik faktörlerdeki şiddetli dalgalanmaların sonucunda ortaya çıkabilecek dalgalanmalara ve risklere bağlı bulunuyor.

2008 yılının ilk dokuz ayına ilişkin rakamlar

Lufthansa Şirketler Grubu 2008 yılının ilk dokuz ayında 18.6 milyar € ciro gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13.6 oranında bir artışa denk geliyor. Yolcu taşımacılığından elde edilen gelirler yüzde 17.9 artışla 15 milyar € oldu. Bunda SWISS şirketinin tamamen entegre edilmiş olmasının dışında yolcu taşımacılığı alanında  sabit ortalama kazancın yansıra yolcu sayısının yükselmiş olması belirleyici rol oynadı. Şirketler grubunun işletme gelirleri söz konusu dönem içinde yüzde 13.4 artışla 19.8 milyar Euro’ya yükseldi.

İşletme giderleri ise yılın ilk dokuz ayında yakıt giderlerinin 4.1 milyar Euro’ya yükselmiş olması dolayısıyla yüzde 48.9 artışla 18.9 milyar € düzeyine ulaştı. Bu artış fiyat ve miktarlara dayalı olmanın yansıra grup bünyesindeki şirketlerin sayısının artmış olmasından da kaynaklandı.

Şirketler grubunun faaliyet kârı yılın ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 101 milyon € azalarak 984 milyon € oldu. Bu azalma özellikle yolcu taşımacılığı alanındaki olumsuz gelişmeden kaynaklandı. Şirketler grubu kârı 551 milyon € olarak açıklandı. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 1.6 milyar € düzeyinde bulunuyordu. Ancak bir önceki yılın rakamına Thomas Cook hisselerinin satışından elde edilen 503 milyon € ve WAM Acquisition S.A tarafından geri alınan hisselerden gelen 82 milyon Euro da dahil edilmişti.

Lufthansa yılın ilk dokuz ayında 1.7 milyar € yatırım yaptı. Bunun 1.1 milyar Euro ‘lük bölümü filonun genişletilmesi ve modernizasyonu için, 214 milyon Euro’ lük bölümü ise 22 Ocak 2008 tarihinde JetBlue Airways Corporation şirketinin azınlık hisselerinin satın alınması için harcandı. Operasyonel cashflow 2.1 milyar Euro oldu. Şirketler grubu yılın ilk dokuz ayı sonunda 357 milyon Euro net likidite açıkladı.



istatistik

 

Lufthansa krize meydan okuyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000