04 Kasım 2009, Çarşamba 16:42:24

Lufthansa grubu ilk 9 ayı kârla kapattı

Lufthansa Şirketler Grubu bu yılın ilk 9 ayında 226 milyon Euro işletme kârı elde etti...

Deutsche Lufthansa AG yılın ilk dokuz ayında 226 milyon Euro işletme kârı elde etti. Elde edilen kazanç içinde ilk kez Austrian Airlines ve bmi havayolu şirketlerinin de toplam 28 milyon Euro katkısı bulunuyor.

Şirketler grubunun kazancı yılın ilk dokuz aylık dönemi sonunda da bir önceki yıla kıyasla düşük düzeyde kaldı. Kârın düşük olmasının en önemli nedenlerini ekonomik konjonktür dolayısıyla talebin gerilemiş olması ve yolcu taşımacılığı alanındaki ortalama kazancın büyük oranda azalmış olması oluşturuyor. Yaşanan ekonomik krize dayalı olarak özellikle iş seyahatlerinde belirgin gerileme görüldü. Bunun neticesinde tüm yolcu sınıflarında daha hassas bir fiyat politikası uygulanmak zorunda kalındı. Deutsche Lufthansa AG yönetim kurulu başkanı Wolfgang Mayrhuber ilk dokuz ayın bilanço verilerini şu şekilde açıkladı: “Sektördeki türbülansları önceden görerek sağlam bir temel ve cazip ürünlerle kemerlerimizi sıkıca bağlamış olmamızın yararını şimdi görüyoruz. Buna rağmen elde etmiş olduğumuz sonuçtan memnun olamayız. Çabalarımızı yoğunlaştırmalı ve kârlılığımızı korumaya yönelik önlemleri sürdürmeliyiz. “

Mayhuber münferit faaliyet alanlarının göstermiş olduğu gelişmelere ilişkin olarak da şu açıklamayı yaptı:” Rakamlar zaten gerçeği açıkça ortaya koyuyor. Yolcu taşımacılığı alanındaki talebin son zamanlarda istikrara kavuşmuş olduğu, ancak rekor düzeyde doluluk oranına rağmen satış gelirlerinde artış sağlanamadığını görüyoruz. Tüm faaliyet alanlarında krizin etkisini frenlemeye ve mevcut yapıları rekabet koşullarına uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz.” Bu yıl ilk kez Austrian Airlines ve bmi havayolu şirketlerinin de dahil olduğu Passage Airline grubunun işletme kârı geçen yılın aynı dönemine kıyasla çok düşük düzeyde kaldı. En önemli faaliyet alanındaki olumsuz gelişmeyi engellemek için şirketler grubu bünyesindeki tüm havayolu şirketleri kârı sürdürmeye yönelik önlemler aldılar ve bunları yılın üçüncü çeyreğinde daha da hızlandırdılar. “CLIMB 2011” olarak adlandırılan önlemler paketinin hedefini yolcu taşımacılığı alanındaki kârın 2011 sonuna kadar bir milyar Euro artırılması oluşturuyor. Program yılın üçüncü çeyreğinde uygulanmaya başladı. Lojistik alanında yılın ilk dokuz ayında satışlar rekor düzeyde gerileyerek zarara geçildi. Uçak kapasitesinin azaltılması, kısa süreli mesai uygulamasına geçilmesi, masrafların ve proje bütçelerinde kısıtlamaya gidilmesi gibi Lufthansa Cargo tarafından alınan önlemler uygulanmaya devam ediyor. Lufthansa Technik ise zor koşullara rağmen cirosunu artırmayı başardı. Teknik hizmetleri kapsayan faaliyet alanı, bazı bölümlerdeki talep gerilemesini dengeleyerek faaliyet kârını –bir önceki yıla kıyasla- artırmış oldu. IT hizmetleri alanında  yılın üçüncü çeyreğinde gelirlerin az da olsa yükselmiş olmasına rağmen, elde edilen faaliyet kârı bir önceki yılın gerisinde kaldı. Bu nedenle kârlılığın korunmasına yönelik önlemler bu alanda da uygulanmaya devam edecek. Catering alanında gerek satışlarda gerekse faaliyet kârında gerileme görüldü. Bu nedenle LSG Sky Chefs gelirlerdeki azalmayı önlemeye yönelik girişimlerini sürdürüyor.

Wolfgang Mayrhuber güncel duruma ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Lufthansa güçlü bir ekibe sahip olan güçlü bir şirkettir. Kısa vadeli kârlılık oranı ile uzun vadeli avantajlar arasında denge kurmaya çalışıyoruz. Artık türbülansların içinden güvenli bir şekilde uçmayı öğrenmiş bulunuyoruz. Aldığımız sonuçlar da bunu bir kez daha kanıtlamış oldu.” Mayrhuber şirketler grubunun halen belirgin ciro ve kazanç kayıplarının söz konusu olduğu zor bir ortam içinde bulunduğunu belirtiyor ve talep ve yakıt fiyatlarındaki gelişmelerin risk oluşturmaya devam edeceğini vurguluyor. Şirketler grubuna yeni katılan havayolu şirketlerinin faaliyet kârı üzerindeki olumsuz etkilerinin önümüzdeki aylarda da devam edeceği tahmin ediliyor. Mayhuber şirketler grubunun kârlılığında yılın son çeyreğindeki gelişmelerin ve uygulamaya konulan önlemlerin yaratacağı etkinin belirleyici olacağını belirterek, bu konuda da yıl sonuna kadar bazı risklerin söz konusu olduğunu ekliyor.

2009 yılının ilk 9 ayına ilişkin rakamlar

Lufthansa Şirketler Grubu’nun cirosu 2009 yılının ilk dokuz ayında 16.2 milyar Euro ile –bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla – yüzde 13.2 oranında geriledi. Bilet satışlarından elde edilen gelir yüzde 16.3 azalarak 12.6 milyar Euro oldu. Bunda yolcu ve cargo rakamlarındaki düşüş ve yolcu başına elde edilen ortalama kazanç belirleyici rol oynadı. Şirketler grubunun toplam işletme geliri –söz konusu dönem içinde – yüzde 8.7 azalarak 18.1 milyar Euro oldu.          

İşletme giderleri yılın ilk dokuz ayında yüzde 5.8 oranında gerileyerek 17.8 milyar Euro düzeyine indi. Bunun en önemli nedenini yakıt giderlerinin 1.5 milyar Euro azalmış olması oluşturdu. Yüzde 36.4’ e denk gelen bu azalma gerek fiyattan gerekse miktardan kaynaklanıyordu. Harçlarda yüzde 3.0 artış oldu. Ancak konsolide şirketlerden arındırılmış oran –bir önceki yıla kıyasla – yüzde 2.1 oranında gerilemeye denk gelmekteydi. 

Şirketler grubunun işletme kârı yılın ilk 9 ayı için 226 milyon Euro olarak açıklandı. Böylelikle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla işletme kârı 728 milyon Euro gerilemiş oldu. İşletme kârı Austrian Airlines ve bmi havayolu şirketlerinin toplam 28 milyon Euro’ lük katkısını ve aynı zamanda Austrian Airlines’ ın (Badwill) ilk alım işleminden kaynaklanan 61 milyon Euro tutarındaki farkı da içeriyor. İşletme kârındaki gerileme öncelikle yolcu taşımacılığı ve lojistik alanlarındaki olumsuz gelişmeden kaynaklanıyor. Şirketler grubunun toplam kârı ise 32 milyon Euro oldu. Geçen yılın aynı döneminde toplam kâr 529 milyon Euro düzeyinde bulunuyordu.

Lufthansa 2009 yılının ilk dokuz ayında 1.8 milyar Euro değerinde yatırım gerçekleştirdi. Bunun 1.4 milyar Euro’lük bölümünü filonun genişletilmesi ve modernizasyonu için yapılan yatırımlar oluşturdu. 65 milyon Euro ise SN Airholding SAC/V (Brussels Airlines) şirketinin yüzde 45’ lik hissesinin alımı için ödendi. Şirketler grubuna dahil edilecek havayolu şirketlerinin (Austrian Airlines ve bmi) alımı için ayrıca 56 milyon Euro harcama yapıldı. Kalan Condor hisselerinin satışından ve bununla bağlantılı kredilerin ödenmesinden sonra 77 milyon Euro tutarında gelir elde edildi. Operasyonel cashflow 1.4 milyar Euro oldu. Şirketler grubunun yılın üçüncü çeyreğinin sonundaki net kredi borcu 1.9 milyar Euro olarak belirlendi.

Lufthansa grubu ilk 9 ayı kârla kapattı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000