01 Kasım 2011, Salı 13:04:46

KAZANÇ YÜKSELDİ ORANLAR DÜŞTÜ

Lufthansa Şirketler Grubu yılın ilk 9 ayında faaliyet kazancını 578 milyon Euro ‘ya yükseltti
  • Bursa Münih seferleri niye iptal oldu? Niçin Bursa Frankfurt seferini Lufthansa yetkilileri düşünemediler? Sorun neydi? Mevcut potansiyeli iyi göremediler.Buna açıkçası çok şaşırdık.
Lufthansa ekonomik gelişmedeki yavaşlamaya yolcu taşımacılığındaki büyüme oranını 2012 yılı için yüzde 9’ dan yüzde 3’ e indirerek yanıt veriyor

Bu rakam yüzde 5.6 oranında bir gerileme ile bir önceki yılın rakamlarının biraz gerisinde kaldı.

Satış gelirleri 22.1 milyar Euro, şirketler grubu kârı ise 288 milyon Euro oldu.Lufthansa AG yönetim kurulu başkanı Christoph Franz Frankfurt’ta bilanço verilerinin sunumu esnasında şu açıklamayı yaptı: “Karşı rüzgarlara ve olumsuz çerçeve koşullarına rağmen iyi bir sonuç almış bulunuyoruz. Rakiplerimizin büyük bölümü en azından yılı zararla tamamlamamak için çaba gösteriyor. Oysa biz üç haneli milyon düzeyinde kazanç bekliyoruz. Christoph Franz şirketin gelecekteki stratejik yönelimine ilişkin olarak da sözlerine şöyle devam etti . “ Avrupa’daki liderliğimizi kalıcı kılmak istiyoruz. Bu nedenle hem güçlü olduğumuz alanlarda gelişmek hem de daha az popüler olan hususları test ediyoruz. Kârlı bir şekilde büyümeye devam etmek istiyoruz ve faaliyet alanlarımıza, filomuza, hizmetlerimize ve çalışanlarımıza yönelik yatırım yapmamıza olanak verecek bir finansal yapıyı güvence altına almayı hedefliyoruz.

Deutsche Lufthansa AG Finansman ve Havacılık Hizmetleri Bölümü başkanı Stephan Gemkow ise şirketler grubunun gelecek yıl gerek yolcu gerekse cargo taşımacılığında daha düşük oranlarda büyüme kaydedeceğini belirtiyor ve ekonomik büyüme hızındaki yavaşlamanın finansal kayıtlara da yansıdığını ekliyor. Eylül ayında Lufthansa kış tarifesindeki uçuş planı için yapılan tahminler yüzde 4 oranında geri çekilmişti. Şirketler grubu şimdi de 2012 yılı geneli için yolcu taşımacılığındaki kapasite artış oranını yüzde 9’ dan yüzde 3 seviyesine indirdi. Kapasitedeki artışın filo modernizasyonu kapsamında kullanılmaya başlanacak daha büyük uçaklarla ve Lufthansa kıtalararası uçuşlarındaki yeni koltuk düzeni ile sağlanması hedefleniyor. Stephan Gemkow alınan bu önlemlerle parça başına maliyetin düşürülmesini ve havayolu şirketinin rekabet gücünü yükseltmeyi amaçladıklarını belirtiyor. 

Şirketler grubu cargo taşımacılığı alanındaki kapasitesini de daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor. İleriye yönelik kesin tahminler yapılamadığı ifade edilerek , gece yasağı öncesinde bile yoğun rekabet ortamı nedeniyle piyasanın çerçeve koşullarının yeterince zorlu olduğu belirtiliyor. Havaalanının gece uçuşlarına kapatılmasının yaratacağı yeni koşulların da üstesinden gelinmesi gerekiyor. Christoph Franz konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yapıyor: “Dünyanın en büyük cargo havalimanlarından birini gece yapılacak cargo uçuşlarına kapatmak ticaret ve ihracat merkezi olan Almanya için ciddi bir darbedir. Almanya’nın bu koşullar altında liderlik mücadelesini ne şekilde devam ettirebileceği soru işaretidir. “

2011 yılının ilk üç çeyreğinde istikrarlı bir gelişme gösterilmiş olması öncelikle yılın ilk altı ayında elde edilen olumlu gelişmeye dayanıyor. Şirketler grubu söz konusu dönemde Japonya’da yaşanan felakete ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ayaklanmalara rağmen başarısını sürdürmeyi başarmış bulunuyor. Yıl genelinde işletme kârının üç haneli milyon düzeyine ulaşması bekleniyor. Gemkow yıl genelinde belirgin bir işletme kârı elde edeceklerini vurgulayarak, dalgalanan rezervasyon rakamları, yüksek yakıt fiyatları ve Frankfurt havalimanının neredeyse ani bir şekilde gece uçuşlarına kapatılmış olmasının daha kesin bir tahminde bulunmayı güçleştirdiğini ifade ediyor.

Şirketler grubunun faaliyet kârlılığına en önemli katkıyı, yılın ilk dokuz aylık döneminde – bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 49 milyon Euro düşüşle - 169 milyon Euro kâr elde eden Passage Airline yolcu taşımacılığı grubu sağladı. Yolcu taşımacılığı grubu söz konusu dönemde 161 milyon Euro faaliyet kârı elde etmiş bulunuyor. Kapasitenin belirgin şekilde artırılmış olmasına rağmen kârın bir önceki yıla kıyasla çok az yükselmiş olması , yakıt harcamalarındaki ve havaalanı vergilerindeki artışlardan kaynaklanıyor. SWISS de faaliyet kârını yılın ilk üç çeyreğinde 244 milyon Euro’ ya yükseltti. Austrian Airlines aynı dönem içinde zararını azaltarak, dönemi sadece 34 milyon Euro zararla kapattı. bmi havayolu şirketi Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yoğun faaliyet göstermekte olduğundan bu bölgelerdeki siyasi ayaklanmalardan ciddi ölçüde etkilendi. İngiltere bazlı havayolu şirketi ayrıca dahili pazardaki olumsuz gelişmelerden de etkilenerek yılın ilk dokuz aylık dönemini 154 milyon Euro faaliyet zararı ile tamamlamak zorunda kaldı. Germanwings havayolu şirketi ise yakıt fiyatlarında ve özellikle de hava ulaşım vergilerindeki artışların etkisiyle yılın ilk dokuz aylık dönemini 23 milyon Euro zararla kapattı.

Lojistik alanında ise Lufthansa Cargo –her ne kadar daha önceki aylarda kaydedilen yüksek büyüme oranlarına ulaşamamış olsa da – yılın ilk dokuz aylık döneminde 173 milyon Euro faaliyet kârı sağladı. Lufthansa Technik ise aynı dönemde 198 milyon Euro faaliyet kârı elde etti. Faaliyet kârındaki hafif gerileme, ilk altı aylık dönemde de olduğu gibi, uçak motoru sözleşmeleri için ayrılan ihtiyatlardan kaynaklanıyor. Bilgiişlem hizmetleri alanında Lufthansa Systems şirketinin istikrarlı bir şekilde yürütmekte olduğu yeniden yapılanma programı sayesinde 12 milyon Euro ile –bir önceki yılın düzeyine yakın – bir faaliyet kârı sağlandı. Catering alanında ise LSG SkyChefs faaliyet kârını belirgin şekilde artırarak 56 milyon Euro düzeyine çıkarmayı başardı.

2011 Yılının İlk Dokuz Ayına İlişkin Rakamlar

Lufthansa şirketler grubunun satış gelirleri 2011 yılının ilk dokuz aylık dönemi için 22.1 milyar Euro olarak açıklandı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9.6 oranında bir artışa denk geliyor. Bilet satışlarından elde edilen gelir yüzde 11.9 artışla 18.4 milyar Euro oldu. Şirketler grubunun söz konusu dönemdeki işletme kazancı yüzde 7.1 oranında artışla 23.9 milyar Euro oldu.

İşletme giderleri yılın ilk dokuz ayında yüzde 8.4 artışla 23.3 milyar Euro’ya yükseldi. Bunun en önemli nedenini toplamda 4.8 milyar Euro’ya ulaşan yakıt giderlerinde görülen 913 milyon Euro’luk artış oluşturdu. Bu rakam fiyat ve miktara dayalı yüzde 23.7 oranında bir artışa denk geliyor. Bu rakam fiyat güvencesi sayesinde kazanılan 616 milyon Euro tutarındaki meblağı da içeriyor. Vergi ve harçlar da – gelişmeye paralel olarak – bir önceki yıla kıyasla yüzde 15.7 oranında yükseldi.

Lufthansa böylelikle yılın ilk dokuz ayında 578 milyon Euro faaliyet kazancı elde etti. Böylelikle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla kâr 34 milyon Euro daha düşük düzeyde kaldı. Şirketler grubunun toplam kârı ise 288 milyon Euro oldu. Bu rakam geçtiğimiz yıl 524 milyon Euro olarak açıklanmıştı. Bu rakam IAS 39 Uluslararası Muhasebe Standartı uygulaması nedeniyle yapılan yeniden değerlendirmenin olumsuz sonucunu da içeriyor.

Hisse başına kâr 0.63 Euro oldu.

Lufthansa yılın ilk altı ayında 2 milyar Euro yatırım yaptı. Bu rakamın 1.7 milyar Euro’ luk bölümü filonun genişletilmesi ve modernizasyonu için harcandı. Operasyonel cashflow 2.2 milyar Euro, serbest cashflow (net yatırımların düşülmesinden sonra elde edilen operasyonel cashflow) 940 milyon Euro oldu. Şirketler Grubu yılın ilk dokuz aylık dönemi için net kredi borçlarını 1.6 milyar Euro olarak açıkladı. Bu rakam 2010 yılı sonundaki düzeye denk geliyor. Öz sermaye oranı da 2010 hesap yılı sonundaki yüzde 28.4’ lik düzeye yaklaşarak yüzde 28.0 oldu.
KAZANÇ YÜKSELDİ ORANLAR DÜŞTÜ

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Bursa Münih seferleri niye iptal oldu? Niçin Bursa Frankfurt seferini Lufthansa yetkilileri düşünemediler? Sorun neydi? Mevcut potansiyeli iyi göremediler.Buna açıkçası çok şaşırdık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000