10 Haziran 2010, Perşembe 09:28:38

Havayolu şirketleri hükümete tepkili!

Almanya’da, hükümetin aldığı önlemler kapsamındaki “Ekolojik Hava Ulaşımı Vergisi” nin havayolu şirketlerine yolcu başına 9-14 avro ek yük getireceğini belirten sektör temsilcileri karara sert tepki gösterdi.
  • bu vergilerin tek nedeni devlet kasasina para girmesi... eger doga gercekten umurlarinda olsa,vergi koymazlar... eurocontrol daki personel eksigini giderip,ucaklarin havada ve karada beklemelerini engellerler...ekonomik ve ekolojik ucus yönetimini desteklerler.bu konuda bircok proje var.mesela sas´in kopenhagda,iberia´nin madrid de uyguladigi stepless aproach,directrouting gibi konular...bu projeler birlestirilip avrupa capinda kullanilsa daha az kerozin harcaniryakilir,cevre ko
  • bence çok yararlı ve faydalı bi kampanya. kar hesabı yapılırken doğ da düşünülsün biraz...

Avrupa’nın seyahatteki lokomotif ülkesi olarak bilinen Federal Almanya’da, seyahat sektörü Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonunun geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve 7 Temmuz Pazartesi günü Alman parlamentosu Bundestag’da onaylanan tasarruf paketini tartışıyor.

CDU’lu Şansölye (Başbakan) Angela Merkel’in açıkladığı ve Almanya genelinde 2014 yılına kadar yaklaşık 80 milyar avro tasarruf öngören paket, seyahat sektöründe tepkiye yol açtı. Tasarruf paketi çerçevesinde konulan hedef rakamın yıllık 1 milyar avrosunu havayolu sektöründen çıkarmayı planlayan Merkel hükümetinin bu kararı, seyahat sektöründe endişe yarattı.

Havayolu şirketlerine yolcu başına 9-14 avro arasında ek maliyet yükü getirmesi beklenen karara tepki veren sektör çevreleri, tasarruf paketi kapsamında “Ekolojik Hava Ulaşımı Vergisi” adı altında toplanması planlanan verginin turistik turları da olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyorlar.

Merkel hükümetinin tasarruf paketi kapsamında uygulamaya koymayı planladığı ında “Ekolojik Hava Ulaşımı Vergisi”ne en sert tepkiyi konunun direkt muhatabı havayolu şirketleri verirken, turizm sektör çevrelerinden de farklı tepkiler geldi.

Lufthansa: Havayolu sektörü için kara gün

Ülkenin iki büyük havayolu şirketi Lufthansa ve Air Berlin, kararı “kabul edilemez” biçiminde yorumluyor. Alman Hava Yolları Lufthansa’dan yapılan açıklamada CDU hükümetinin kararı “Alman havacılığı için kara gün” şeklinde değerlendirilirken, ülkenin en büyük özel havayolu şirketi Air Berlin sözcüsü ise “kesinlikle anlaşılmaz” biçiminde yorumladı. Havayolu çevreleri, Almanya’da havayolu sektörünün çevre ve altyapı için yılda zaten 3,3 milyar avro civarında vergi ödediğini, yeni vergi ile sektörün daha da zora gireceğini savunuyorlar.

CDU hükümetinin tasarruf paketi kapsamında havayolu sektöründen almayı planladığı Ekolojik Hava Ulaşımı Vergisi”, bu sektörle direkt bağlantılı olan turizm sektörü çevrelerinde de tepki yarattı.

Laepple: Bu turizm düşmanı mantıksız vergiden vazgeçin!

Alman Federal Turizm Ekonomi Birliği (BTW) ve Alman Seyahat Birliği (DRV) olmak üzere iki büyük meslek örgütünün başkanlığını yapan turizmci Klaus Laepple BTW Başkanı sıfatı ile yaptığı konuyla ilgili değerlendirmede CDU hükümetinin kararının turizm endüstrisinin tamamına zarar verecek nitelikte olduğunu vurguladı. Laepple, bütün Alman politikacılarına seslenerek, bu turizm düşmanı ve mantıksız vergi uygulamasından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

DRV Genel Sekreteri Koch: Turistik turları da olumsuz etkiler

Tasarruf paketi kapsamındaki vergi uygulamasının Alman havayolu sektörünün Avrupa ve dünya genelinde rekabet edebilirliğine zarar vereceğini belirten DRV Genel Sekreteri Hans-Gustav Koch, bu uygulama sonucunda sınır bölgelerinde yaşayan kişilerin komşu ülkelerin havalimanlarını tercih edeceklerini, bu durumun da Alman havalimanları ve havayollarının gelirini düşüreceği uyarısında bulundu. Sonuçta, turistik turların da bundan etkileneceğine işaret eden Koch, tatilin pahalanacağını ve turizmde işten çıkarmaların da gündeme gelebileceğini kaydetti. Koch, Alman hükümetini plan üzerinde bir kez daha düşünmeye davet etti.

Alltours kararı destekledi

Alman hükümetinin tasarruf paketi kapsamında uygulamayı planladığı kapsamında “Ekolojik Hava Ulaşımı Vergisi”, sektörün genelinde eleştiri ve tepkilere yol açarken, sektör içinde farklı bir ses ise orta ölçekli tur operatörü Alltours’tan geldi. Açıklandığından bu yana hükümetin vergi kararını olumlu bulan tek sektör temsilcisi olan Alltours’un sahibi Willi Verhuven, “Ucuzcu havayolu taşımacılığı ve 9,90 avroya uçak bileti ile çevrenin kirletilmesine göz yumulmaması gerekir” dedi. Sektörün karardan olumsuz etkilenmeyeceğini savunan Verhuven, 2007 yılında da “kerozin vergisi” talep eden turizmci olarak dikkat çekmişti. (Turizm Gazetesi)

Havayolu şirketleri hükümete tepkili!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bu vergilerin tek nedeni devlet kasasina para girmesi... eger doga gercekten umurlarinda olsa,vergi koymazlar... eurocontrol daki personel eksigini giderip,ucaklarin havada ve karada beklemelerini engellerler...ekonomik ve ekolojik ucus yönetimini desteklerler.bu konuda bircok proje var.mesela sas´in kopenhagda,iberia´nin madrid de uyguladigi stepless aproach,directrouting gibi konular...bu projeler birlestirilip avrupa capinda kullanilsa daha az kerozin harcaniryakilir,cevre ko

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bence çok yararlı ve faydalı bi kampanya. kar hesabı yapılırken doğ da düşünülsün biraz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000