23 Aralık 2010, Perşembe 14:43:49

ÇÖZÜM ISITMALI PİST Mİ?

Avrupa'yı etkisi altına alan kara kış, son haftalarda binlerce uçuşun ertelenmesine neden oldu. Zararın milyonlarca Euro ile ifade edildiği iptaller akla, havaalanlarındaki pistlere maliyetleri çok yüksek olan jeotermik teknolojilerin uygulanıp uygulanamayacağı sorusunu getiriyor.
  • İstanbulun göbeğinde "Atlantic" :) isimmi kalmadı nedir..
  • herkes aya diyarbakır yaya.. devamı sayın ulaşturma bakanını ve hava alanları genel müdürünü göreve çağırıyorum... yazıktır bu devirde köy garajı bile böyle idare edilmez. işi sadece çanta taşımak olan müdürler bu devirde istemiyoruz....
  • herkes aya diyarbakır yaya merhaba ben diyarbakır hava alında bir yolcuyum. bu alanda şu anda inşşaat çalışması var.giden yolcu binası içinde ve yolcunun uçağa geçişi yolunda inşaat var . örnegin bu gün uçaklar yogun ken wc aramak için alanda geziyoruz çocuklu bayanlar ben felan çünkü aşşagıda bulunan wc kapalı yukarda bir wc bulduk kapalıdır yazısı yok ama kapalı sorduk neden görevli bu wc sadece meydan müdürüne ait o tek kullanıyor. dedi aklıma bir film geldi aganın p... ustune pk olmaz diye bu adam anladığım kadarıyla ağa. hangi bakanın uzatması veya millet vekilinin. ögrenin. ayrıca güvenlik zaafiyeti var bizi arıyorlar boru ne bulursan uçağa götür. saygılarama uçaga gecerken yerlerde testere deni
  • dunyada bir tane bile ornegi varmi alltan isitmali pist diye birsey?kim gormus yada kim duymus?uyduruk uyduruk haberler.sanki pistler ilk kez donuyor yada karla kaplaniyor.boyle bir sistem ise yarayacak olsaemin olunki simdiye kadar kac kez yapilmisti.varmi ornegi?
  • Alttan Isıtma işletmesi pahalı ve çok fazla yatırım gerektiren bir seçenek. İzlanda gibi yer altı termik sularının bol ve parasız olduğu yerlerde kurulabilir. Daha pratik, ucuz ve de uygulaması kolay çözüm yolu ise; 'Kar küreme makineleri' Gerektiği sayıda alınır ve çalıştırılırsa sorun giderilir. Kuzey İskandinavya ülkerinde hava alanlarının kardan kapatıldığı pek ender görülür.
  • Bu sistem japonyada 20 senedir var pistlar alttan ısıtılıyor , hatta disneyland ta oturduğun taşları bile ısıtmışlardı ,
  • lufthansa nin volkanik olaylardan sonra bir haftada 200 milyon euro zarar etmesi yolcularin konaklamasindan vesaire kaynaklaniyor fakat bu havayollarinin kendi operasyon aksakligiyla hic alakali degil. boyle bir durumda sadece bilet ucreti geri odenmeli neden butun hersey sirketlere yan siyor bilen var mi?? ya da mantikli mi bu?? bana hic mantikli gelmiyor yolcunun haklari varsa sirketlerin de olmali.
  • Artık çok az işletme maliyeti ile bu mümkün, zira ısı transfer sistemi ile zeminin 10-15 metre altındaki ısı yüzeye taşınabilir. Avusturya'da binalar, iş merkezleri, bu yöntemle daha düşük yakıt maliyetleriyle kışın ısıtılmaya- yazın soğutulmaya başlandı.
  • çok zeki arkadaşım.. ufo sistemi konsa diyorsun, örnek london heathrow havalimanını vereyim sana, orda abartmadan söylüyorum yaklaşık 50 sn de bir uçak iniyor orada ufoları açamazsın bile:)
  • Maalesef böyle bir uygulama uygulanamaz çünkü sıcak su soğuk havada soğuk sudan bile daha çabuk donuyor. Sıcak su dökülürse 10 dakika içerisinde pist buz kütlesine döner.
İnsanoğlunun doğa karşısında çaresizliğine gelişmiş teknolojiler de yardımcı olamıyor. Son teknolojilerle geliştirilmiş uçaklar, Avrupa'yı etkisi altına alan kar yağışları nedeniyle havaalanlarından burnunu dışarı çıkaramazken, iptal edilen uçuşlara her gün yüzlercesi ekleniyor. Tatile gidenlerin ülkesine dönemediği, havaalanlarında yüzlerce yolcunun iptal edilen uçuşlar nedeniyle mahsur kalıp, portatif yataklar üzerinde yatmak zorunda kalmalarına neden olan çetin kış koşullarına karşı teknoloji de çaresiz. Uçakların zamanında uçamamasının zararı milyonlarca Euro ile ifade ediliyor. Havaalanlarındaki pistlerin kardan temizlenmesi için gece gündüz çalışılırken, kış koşullarının yarattığı maddi zarar akla, uçuş pistlerine kurulacak ısıtma sistemleriyle pistlerin kardan temizlenip buzlanma tehlikesine karşı korumak gibi alternatif teknolojik yöntemleri getiriyor. 60 metre genişliğinde 4 kilometre uzunluğunda pistlere sözkonusu ısıtma sistemlerinin uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki fikirler ise şöyle:

Buzlanma tehlikesine karşı ısıtmalı pistlere sahip havaalanları var mı?
1930'lu yılların başında Almanya'nın Magdeburg kenti yakınlarındaki Dessau kentinde Hugo-Junkers firmasının işlettiği havaalanında bu sistemde çalışan zamanın en modern iniş ve kalkış pistlerinden biri vardı. Ama bu teknoloji günümüzdeki havaalanlarında artık kullanılmıyor.

Pistler neden ısıtılmıyor?
Bir iniş pisti 60 metre genişliğinde ve 4 kilometre uzunluğunda. Böylesi bir ısıtma sisteminin pistlerde uygulanması 240 bin metrekarelik bir alanın ısıtılması bu da önemli ölçüde enerji ihtiyacı anlamına geliyor. Öte yandan günümüzdeki hava trafiği hesaba katıldığında pistlerin dayanıklılığı büyük önem arzediyor, asfalt pistlere ısıtma sistemi için öngörülen boruların döşenmesinin de zor olduğu belirtiliyor.

Pistlerin bu şekilde ısıtılması hava koşulları yüzünden uçuşların iptal edilmesi gibi aktüel problemleri ortadan kaldırabilir mi?
Pistlere döşenecek ısıtma sistemleri çok kar yağmadığı, hava sıcaklıklarının eksilerle ifade edilmediği değerlerde işe yarayabilir. Aksi durumlarda pistlerin bilinen klasik yöntemlerle kardan temizlenmesi gerekiyor.

'Jeotermik' teknolojiler pistlerde kullanılabilir mi?
Teoride bu teknolojiyi pistlerde kullanmak mümkün. Avrupa'nın en büyük havaalanı işletmecilerden Alman Fraport bu teknolojiyi pistlerde kullanabilmek için gerekli araştırmaları yaptırdı. Her ne kadar pistlerde kullanmak için gerekli adımlar atılmasa da, Frankfurt'taki terminallerde yerden ısıtma sistemi kullanımına geçildi. Pistlerde yerden ısıtma sisteminin Frankfurt'ta kullanılmamasının en büyük nedeni bu sistemin çok pahalı olmasıydı. Bu tip jeotermik ısıtma sistemlerinin yatırımının metrekare başına 1500 Euro gibi yüksek bir ısıtma giderini de beraberinde getirmesi, 4 kalkış-iniş pistinde toplam maliyeti 1,15 milyar Euro'yu bulacak olması, Frankfurt'ta bu teknolojiden vazgeçilmesine neden oldu.

Uçuşların iptal olmasının maliyeti nedir?
Uçak şirketleri her ne kadar uçakların kötü hava şartları nedeniyle zamanında uçamamasının neden olduğu zararlar konusunda net açıklamalarda bulunmasalar da, uzmanlar zararı milyonlarca Euro ile ifade ediyorlar. Geçtiğimiz aylarda İzlanda'daki "Eyyafyallayöküll" buzulu altındaki yanardağın, 190 yıl sonra geceyarısı püskürmeye başlamasıyla, Lufthansa bir hafta içerisinde iptal edilen uçuşlar nedeniyle 200 milyon Euro zarar ettiğini açıklamıştı.

Zararları kim karşılıyor?
Uçuşların iptal edilmesiyle ortaya çıkabilecek zararların büyük bir kısmını havayolu şirketleri ile havaalanı işletmeleri karşılıyor. Havayolu şirketleri ile havaalanı işletmeleri Avrupa Hukuku'na göre yolculara iptal edilen uçuşlar nedeniyle bilet parasını geri ödemek dışında, alternatif ulaşım, konaklama imkanlarını da sunmakla yükümlü.

(Hürriyet Avrupa)
ÇÖZÜM ISITMALI PİST Mİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
İstanbulun göbeğinde "Atlantic" :) isimmi kalmadı nedir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
herkes aya diyarbakır yaya.. devamı sayın ulaşturma bakanını ve hava alanları genel müdürünü göreve çağırıyorum... yazıktır bu devirde köy garajı bile böyle idare edilmez. işi sadece çanta taşımak olan müdürler bu devirde istemiyoruz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
herkes aya diyarbakır yaya merhaba ben diyarbakır hava alında bir yolcuyum. bu alanda şu anda inşşaat çalışması var.giden yolcu binası içinde ve yolcunun uçağa geçişi yolunda inşaat var . örnegin bu gün uçaklar yogun ken wc aramak için alanda geziyoruz çocuklu bayanlar ben felan çünkü aşşagıda bulunan wc kapalı yukarda bir wc bulduk kapalıdır yazısı yok ama kapalı sorduk neden görevli bu wc sadece meydan müdürüne ait o tek kullanıyor. dedi aklıma bir film geldi aganın p... ustune pk olmaz diye bu adam anladığım kadarıyla ağa. hangi bakanın uzatması veya millet vekilinin. ögrenin. ayrıca güvenlik zaafiyeti var bizi arıyorlar boru ne bulursan uçağa götür. saygılarama uçaga gecerken yerlerde testere deni

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dunyada bir tane bile ornegi varmi alltan isitmali pist diye birsey?kim gormus yada kim duymus?uyduruk uyduruk haberler.sanki pistler ilk kez donuyor yada karla kaplaniyor.boyle bir sistem ise yarayacak olsaemin olunki simdiye kadar kac kez yapilmisti.varmi ornegi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Alttan Isıtma işletmesi pahalı ve çok fazla yatırım gerektiren bir seçenek. İzlanda gibi yer altı termik sularının bol ve parasız olduğu yerlerde kurulabilir. Daha pratik, ucuz ve de uygulaması kolay çözüm yolu ise; 'Kar küreme makineleri' Gerektiği sayıda alınır ve çalıştırılırsa sorun giderilir. Kuzey İskandinavya ülkerinde hava alanlarının kardan kapatıldığı pek ender görülür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu sistem japonyada 20 senedir var pistlar alttan ısıtılıyor , hatta disneyland ta oturduğun taşları bile ısıtmışlardı ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
lufthansa nin volkanik olaylardan sonra bir haftada 200 milyon euro zarar etmesi yolcularin konaklamasindan vesaire kaynaklaniyor fakat bu havayollarinin kendi operasyon aksakligiyla hic alakali degil. boyle bir durumda sadece bilet ucreti geri odenmeli neden butun hersey sirketlere yan siyor bilen var mi?? ya da mantikli mi bu?? bana hic mantikli gelmiyor yolcunun haklari varsa sirketlerin de olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Artık çok az işletme maliyeti ile bu mümkün, zira ısı transfer sistemi ile zeminin 10-15 metre altındaki ısı yüzeye taşınabilir. Avusturya'da binalar, iş merkezleri, bu yöntemle daha düşük yakıt maliyetleriyle kışın ısıtılmaya- yazın soğutulmaya başlandı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok zeki arkadaşım.. ufo sistemi konsa diyorsun, örnek london heathrow havalimanını vereyim sana, orda abartmadan söylüyorum yaklaşık 50 sn de bir uçak iniyor orada ufoları açamazsın bile:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Maalesef böyle bir uygulama uygulanamaz çünkü sıcak su soğuk havada soğuk sudan bile daha çabuk donuyor. Sıcak su dökülürse 10 dakika içerisinde pist buz kütlesine döner.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000