05 Ağustos 2008, Salı 11:39:45

Air France ve KLM'e petrol darbesi

Air-France-KLM’den yapılan açıklamada, şirketin Nisan-Haziran döneminde karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,4 azalarak 168 milyon avro olduğu belirtildi...

Air France-KLM havayolu şirketinin karı, yüksek petrol fiyatları ve ekonomik yavaşlama nedeniyle düştü. Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Air-France-KLM’den yapılan açıklamada, şirketin Nisan-Haziran döneminde karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,4 azalarak 168 milyon avro olduğu belirtildi. Açıklamada, şirketin bir yıl önce aynı çeyrekte 1,09 milyar avro olan akaryakıt maliyetinin yüzde 24,3 artarak 1,36 milyar avroya yükseldiği, bir yıllık akaryakıt maliyetinin ise 5,86 milyar avro olmasının beklendiği kaydedildi.

Şirket, "yeni ekonomik duruma karşılık" ek olarak 190 milyon avro tasarruf yapacağını, böylece 2008-2009 mali yılı için toplam tasarrufun 620 milyon avro olmasının hedeflendiğini de bildirdi. Bu arada İspanya havayolu şirketi İberia da bu yılın ilk yarısında 32,2 milyon avro zarar açıkladı. İngiliz havayolları şirketi British Airways ile birleşme görüşmeleri  yapan İberia, bir yıl önce 69 milyon avro kar etmişti.

Geçen hafta British Airways, Nisan-Haziran döneminde karının yüzde 88, Almanya’nın Lufthansa havayolları şirketi ise bu yılın ilk yarısında karının yüzde 60 düştüğünü bildirmişti. Geçen yıla göre yüzde 60 artan petrol fiyatlarının yol açtığı yüksek maliyetlerle boğuşan havayolları şirketlerinin birçoğu çalışan sayısını ve güzergahlarını azaltarak artan maliyetlerini kısmaya çalışıyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (IATA) göre, yüksek petrol fiyatları küresel çapta akaryakıt faturasını 91 milyar dolar artırdı ve jet yakıtı bir yıl önceye göre yüzde 75,5 yükseldi. Petrol fiyatları geçen ayın ortasında 147 dolara kadar çıkmıştı.

 

Air France ve KLM'e petrol darbesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000