09 Ocak 2009, Cuma 14:15:55

Air France ve KLM, Türkiye'de hedef belirledi!

Türkiye ve Bulgaristan Genel Müdürü Gerard Lanfrey Türk havacılığının geleceğinin çok parlak olduğunu belirterek, Air France ve KLM'in İstanbul çıkışlı sefer sayısını haftada 35'ten 56'ya çıkaracağını ve Türkiye pazarında yüzde 6'lik bir büyüme hedeflediğini söyledi.

Air France'ın kuruluşunun 75’inci yılı kutlamaları için geldiği Türkiye ofisinde Air France ve KLM Türkiye ve Bulgaristan Genel Müdürü Gerard Lanfrey, Transport Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

Air France ve KLM'in Türkiye Genel Müdürü Gerard Lanfrey, Air France ve KLM'nin Türkiye'deki 65 çalışanının çok büyük bir büyük bir kısmını Türkler'in oluşturduğunu ifade etti.

Air France ve KLM’nin Alitalia’nın satın alınmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Lanfrey, şöyle devam etti: “Alitalia ile görüşmelerimiz hala devam ediyor. Dolayısıyla çok fazla açıklama yapılamıyor. Alitalia'nın şu anda sadece yüzde 50'si satıldı. Geri kalan hisseleri tamamen satılmış değil. Onun dışında Avusturya Havayolları ile görüşmeler yaptık ama Lufthansa'nın bu konuda daha istekli bir atağı vardı. Bu sebeple Avusturya Havayolları ile ilgili beklenen doğal bir sonuç oldu. Hem daha önceden belli olan partner durumları hem de pozisyon anlamında yakınlıklarıyla Lufthansa daha avantajlıydı. Eğer holdingin başka tür satın alma görüşmeleri varsa şu an bizim bu konuda bir bilgimiz yok.”

Küçüklerin ayakta durması çok zor
Önümüzdeki 10 yılda SkyTeam, Star Alliance ve One World adlı havayolu birlikteliklerinin sektörün yüzde 60'lık gücünü oluşturacağını savunan Lanfrey, “Yüzde 40'ı ise büyük firmaların uçuş gerçekleştirmediği niş pazarlarda toplanacaktır. Benim görüşüm özellikle bu gruplara bir odaklanma olacağı yönünde. Gruplar güçlenecektir. Gruplaşma eğilimi daha çok artacaktır. Küçük havayolu firmalarının ayakta kalması çok zor, çünkü şu anda petrolün fiyatı düşmüş olsa bile havacılıkta hayatta kalabilmek için yapılan harcamalar çok yüksek. O nedenle küçükler çok fazla ayakta duramıyor” diye konuştu.

29 Mart'ta yapılacak kapasite artışı ve ek uçaklar ile Air France ve KLM'in Türkiye'den hizmet veren uçak sayısı 8'e, haftalık sefer sayısının ise 35'ten 56'ya çıkacağını belirten Lanfrey, “Bu kararlar krizden önce alınmış olmasına rağmen Türkiye pazarına güvenimiz konusunda hiçbir şey değişmediğinden dolayı planlarımızı bu şekilde uygulamayı öngörüyoruz. Türkiye'de turizm, her yıl artan turist sayısıyla sürekli büyüyen bir sektör. 2009'da Fransa'da 7-8 ay sürecek. Türk sezonu adlı bir organizasyon olacak. Bu organizasyonda Türkiye'nin her türlü kültürel, ekonomik ve diğer birçok konuda farklı özellikleri Fransa'nın önemli şehirlerinde tanıtılacak” dedi.

 Air France ve KLM'in Türkiye Genel Müdürü Gerard Lanfrey, 2009 hedefleriyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Air France ve KLM'in dünya genelindeki 2008 Nisan-Ekim sonuçlarına göre ciromuz geçen yıla göre yüzde 4,4 artışla 13 milyar avro. Yine bu dönemdeki net gelirimiz ise 385 milyon avro. Türkiye'de ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 15'lik bir büyüme gerçekleştirdik. Zaten her yıl Türkiye havayolu sektöründe yaklaşık yüzde 15'lik bir büyüme gerçekleşiyor. Bizde bu büyümeyi takip ettik. 2009'a gelince, krizin sonuçlarını zamanla göreceğiz, fakat beklentimizin ek seferlerimiz göz önünde bulundurularak pozitif olduğu anlaşılabilir. 2009 için global anlamda 2008 kadar güçlü beklentilerimiz olmayacak. Bu sadece Air France ve KLM için geçerli değil tüm sektör için geçerli.

Air France ve KLM ciro bazında dünyanın 1'inci havayolu grubu, taşınan yolcu sayısı bakımından (Air France ve KLM bu yıl 75 milyon yolcu taşıdı) Avrupa'nın 1'inci havayolu grubu. Air France ve KLM filosundaki toplam 606 uçak ile dünyanın 258 noktasına ulaşıyor. Ayrıca, kargoda da Air France ve KLM dünya 1'incisi.”

(Transport Dergisi)

Air France ve KLM, Türkiye'de hedef belirledi!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000