28 Ocak 2009, Çarşamba 08:08:52

Ulaştırma Bakanı Usar, 2009 hedefini açıkladı

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, 2008’de yaklaşık 1 milyon 850 bin yolcu tarafından kullanılan Ercan Havalimanı’nda 2009 hedefinin 2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu söyledi.
  • CTP liler daha da zenginleşşin. CTP li olmayanlar gebersin.
  • Referandum nedeniyle BM ve AB'nin verdiği sözlere karşın Ercan Havaalanını ICAO'ya tescilini yaptırıp uluslararası trafiğe açsanız bütün sorunlar çözülecek. Bakın o zaman KKTC'ne nasıl bir uçak trafiği olur. çin bile bu sorunu çözdü. BM ve AB isterse bir günde bu sorun çözülür. Umarım bu fırsatı KKTC iyi kullanır.
  • Referandum nedeniyle BM ve AB'nin verdiği sözlere karşın Ercan Havaalanını ICAO'ya tescilini yaptırıp uluslararası trafiğe açsanız bütün sorunlar çözülecek. Bakın o zaman KKTC'ne nasıl bir uçak trafiği olur. çin bile bu sorunu çözdü. BM ve AB isterse bir günde bu sorun çözülür. Umarım bu fırsatı KKTC iyi kullanır.

Hedef 2 milyon yolcu

· “1999-2003 dönemindeki 5 yıllık sürede inen ve kalkan toplam uçak sayısı 34 bin 525 ve gelen-giden yolcu sayısı 4.1 milyon iken, 2004-2008 döneminde toplam uçak sayısı 61 bin 550 yani uçak sayısında %78’lik bir artış ve toplam yolcu sayısı ise 7.4 milyon yani %81’lik artış söz konusu”

· “Şu anda Ercan dünya standardlarındadır, her yönüyle... Hele hele geçici kabulü yapılmak üzere olan SMART projesinin devreye girmesiyle ve 2010 yılında kurulacak olan yeni radar sistemimizle birlikte Ortadoğu’nun en güvenli hava trafik kontrol mekanizmasının oluşturulacağı bir yapı olacaktır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, 2008’de 1 milyon 845 bin 901 yolcu tarafından kullanılan Ercan Havalimanı’nda 2009 hedefinin 2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu söyledi.

Hedefe ulaşmak için KTHY’nın yeni destinasyonlara uçma hedefleri olduğunu kaydeden Usar, Türkiye’deki yeni destinasyonların yanı sıra İtalya, İskandinav ülkeleri ve İran’ın da gündemlerinde olduğunu söyledi.

Usar, Ercan Havalimanı’nın şu anda her yönüyle dünya standartlarında olduğunu ifade etti. Ercan Havalimanı’nın 25-30 yıllık süreçteki ihtiyaçlarını karşılayacak bir master plan hazırlama çalışmasının da başlatıldığını söyleyen Usar, Ercan Havalimanı’nın 2010 yılında Ortadoğu’nun en güvenli hava trafik kontrol mekanizmasına sahip olacağını belirtti.

5 senede 61.550 uçak, 7.4 milyon yolcu

· Soru: Ercan Havalimanının her yıl giderek artan bir kulanım oranı var. Ercan'ın kullanım durumu nedir?

· Usar: 1999-2003 dönemindeki 5 yıllık sürede inen ve kalkan toplam uçak sayısı 34 bin 525 ve gelen-giden yolcu sayısı 4.1 milyon iken, 2004-2008 döneminde toplam uçak sayısı 61 bin 550 yani uçak sayısında %78’lik bir artış ve toplam yolcu sayısı ise 7.4 milyon yani %81’lik artış söz konusu. Bu da özellikle CTP-BG döneminde rakamlara baktığımız zaman, Kıbrıs’a çözümün gelmesi yönündeki genel politik çizgimiz nedeniyle, bunun yanı sıra referandumda CTP’nin diğer barış güçleriyle ortaya koyduğu ortak çabanın sonrasında, referandumdan %65 oranında evet çıkarmakla dünyanın Kıbrıs Türk halkına bakış açısında çok büyük değişiklik olmuştur. Bu oluşan olumlu iklim turizmimizde ve dolayısıyla ülkemize gelen ve giden yolcu sayısında önemli artış olmasına neden olmuştur.

Yeni destinasyonlar...

· Soru: 2008’de 1 milyon 845 bin 901 kişi Ercan’ı kullandı. 2009 için hedef nedir?

· Usar: Hedef 2 milyon yolcuya ulaşmak. Bu nasıl sağlanacak? Bu elbette her şeyden önce KTHY’nın yeni destinasyonlara uçma yönünde koyduğu hedeflerin realize olması ile olacak. Bunlardan bir tanesi İtalya’dan charter uçuşlarla turist getirmektir. Bunun yanı sıra İskandinav ülkeleriyle yapılan bağlantı sonucunda belli sayıda turistin Türkiye’ye getirilmesi ve belli seferlerin KKTC’ye yapılması söz konusudur. Ayrıca İran ile KKTC arasında görüşmeler var, haftada bir charter uçuşlarla Tahran’dan Ercan’a, Türkiye’ye touch down yaparak, seferler düzenlenmesi gündemde. Üniversitelerimizde yaklaşık 100 civarında öğrenci vardır. Bu öğrencilerin, arkadaşlarının ve ailelerinin ülkeye taşınmasında katkı yapacaktır. Uzlaşma noktasına gelindi. KTHY ile yaptığımız değerlendirmelerde giderleri azaltacak, gelirleri artıracak, bunun yanı sıra verimsiz uçuşları ya azaltmak ya da tamamen kaldırmak ve daha verimli başka destinasyonlara uçmak söz konusu. Kayseri operasyonu da bu düşüncenin bir ürünüdür. 5 Nisan’da KTHY Ercan-Kayseri uçuşlarını gerçekleştirecektir. Bundan hem turizmimize, hem de hava ulaşımına önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

Ortadoğu’nun en güvenli hava trafik kontrol mekanizması 2010’da Ercan’da

· Soru: Güney Kıbrıs’tan zaman zaman Ercan Havaalanı'nın standard dışı olduğuna dair açıklamalar geliyor. Ercan’ın bu konudaki durumu nedir ve ne gibi projeleriniz var? ILS sisteminin 2010 yılında devreye girecek projeler arasında yer aldığını da biliyoruz...

· Usar: ILS pistin belli koordinatlarını uçağa ulaştıran ve daha bilinçli bir şekilde iniş sağlayan bir sistem. Özellikle görüş mesafesinin az olduğu dönemlerde ILS gerçekten önemli bir hizmet verecek. KTHY bu alanda da çok önemli bir atılım yaptı ve İngiltere ile yaptıkları temasler sonucunda 300 metreye kadar görüş mesafesi olan yerlere KTHY inebilmektedir. Yaklaşık 5-6 ay sonra da görüş mesafesi 100 metre olan yerlere de inebilecektir. Bu yetkiyi Eurocontrol’den aldı. Aletli iniş sistemi yani ILS’in Ercan’a kurulması aslında 2006 yılında gündemimizde vardı ancak Ercan ciddi bir gelişme trendi göstermekte, ciddi bir gelişme potansiyelini yakalamış durumdadır. O yüzden bugünkü yapısının yerine Ercan Havalimanı’nın yeni bir master plan çerçevesinde, yeni terminal binasından yeni apron inşaatını içeren bir proje var. Mevcut pistin Güney’inde yeni bir pist inşaatını da öngören, yeni bir körüklü terminal binası düşünmekteyiz. Master plan çalışmalarımız başlamıştır. Bir Arjantin şirketiyle iyi niyet mektubu imzalanmıştır. Önümüzdeki 25-30 yıllık süreçteki ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir master plan hazırlama çalışması başlatıldı. Önümüzdeki günlerde bir anlaşma imzalanarak master plan hazırlanacaktır. Bu master planın bir parçası olarak ILS sistemi de kurulmuş olacaktır. Şu anda Ercan dünya standardlarındadır, her yönüyle... Hele hele geçici kabulü yapılmak üzere olan SMART projesinin devreye girmesiyle ve 2010 yılında kurulacak olan yeni radar sistemimizle birlikte Ortadoğu’nun en güvenli hava trafik kontrol mekanizmasının oluşturulacağı bir yapı olacaktır. Kıbrıs Rum kesiminden Ercan’la ilgili yükselen sesler tamamen politik amaçlıdır, dünyadaki insanlarda kuşku yaratmak amacıyla propaganda sürdürülmektedir. Amaç Ercan’ın bu hızlı gelişim trendini yavaşlatmak, hatta durdurup geriye götürmektir. Biz bunlara kesinlikle aldırış etmiyoruz, biz yolumuza devam ediyoruz. 2010 yılında Rum tarafının bizim hava trafik kontrol sistemimizin yanına bile yaklaşması söz konusu olamayacaktır.

Limanlar...

· Soru: Havalimanından deniz limanlarına gelirsek, bu konuda neler yapıldı, neler yapılacak? AB’ye uyum kapsamında neler yapılıyor?

· Usar: AB ile uyumlandırma çalışmaları kapsamında örneğin limanların serbest ticarete açılması için alınması gereken önlemler, yine liman, gemi ve yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla ISPS kodu denen yasal düzenlemelere gidilmesi ve bunun yanında bu güvenliği en yaygın biçimde sağlayacak önlemlerin de alınması gerekiyor. Bu doğrultuda bazı önlemler alınmıştır. Limanlar Dairesi’nin bazı kuruluş ve çalışma esasları yasasında bu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlemelere gidilmiştir. Bunlar hayata geçtikten sonra limanlarımız çok daha güvenli olacak. Bunun yanı sıra, geçen yıl limanlarımızın ve balıkçı barınaklarımızın taranması gerekiyordu çünkü deniz hareketinden ötürü kum balıkçı barınaklarındaki ve limanlardaki yığılmalar tabanın yükselmesine neden oluyor ve dolayısıyla giriş çıkışlar zorlaşıyor. Geçen sene Türkiye’den bu alanda bir romorkör gelecekti. Geçen sene Mayıs ayında bu faaliyetlere başlamayı planlıyorduk anck ne yazık ki romorkörün arızalanması nedeniyle 93 bin metreküplük kum taraması yapılamadı. Romorkörün arızalanmasından ötürü biraz geç kalındı, yaz da geçti. Bazı limanları taramak yerine konu 2009’a aktarıldı. Nisan-Mayıs aylarında romorkör gelecektir ve bütün balıkçı barınakllarını ve limanlarımızı tarafayarak daha etkin kullanım sağlanmış olacaktır.

Karayolları...

· Soru: Biraz da karayollarından bahsedelim. Neler yapıldı ve Girne Çevre Yolu ve Kuzey Sahil Yolu ile ilgili bir gelişme var mı?

· Usar: Karayolu Master Planı 1988 yılında yapılmış ve 1990’lı yılların başında o dönemin hükümeti master planın neticesinde bir işbirliği protokolü imzalamışlardı. Bu işbirliği protokolüne göre bölünmüş yıllar ile 10-11 metre genişliğindeki birinci sınıf yolların inşa edilmesi için Ankara’da ihaleye çıkılması, ikinci ve üçüncü sınıf yolları da Karayolları Dairesi’nin inşa etmesi veya Karayolları Dairesi’nin hazırladığı projelerin hizmet alımı şeklinde Kıbrıs’ta yapılması öngörülmekteydi. Bunun bir istisnası var, bölünmüş yol olan Lefkoşa- Güzelyurt yolu ülkemizde ihale edilmiştir. Birinci ve ikinci etaplarının toplamı yaklaşık 16 kilometredir. Son 20 kilometre civarındaki üçüncü etap, ki bu etap tamamlandıktan sonra Lefkoşa- Güzelyurt anayolu duble yol olarak inşa edilmiş olacaktır. Geriye dönüp baktığımız zaman 1988-2003 döneminde inşa edilen üçüncü sınıf yol miktarı 369 kilometredir. Son 5 yılda inşa edilen yol miktarı ise 524 kilometredir. Bu rakamlara Türkiye’de ihale edilip yapılan yollar dahil değildir. Görüldüğü gibi %50.2’den fazla yol inşa edilmiştir. Bu yöndeki çalışmlarımız devam ediyor, şu anda sonuçlanmış ve inşaatı devam eden yollar var. UBP döneminde imzalanan işbirliği protokolü uyarınca Girne Çevre Yolu ile Kuzey Sahil Yolu Türkiye’de ihale edilmiştir. Ne yazık ki dünya petrol fiyatlarında meydana gelen artıştan ötürü akaryakıt fiyatları, diğer maaliyetler artırmıştır ve ilgili firma bu yükün altından kalkamamıştır. Gelinen noktada bu ihale iptal edilmiş, ilgili firma yargı yoluna başvurmuştur. O nedenle herhalde yakın bir gelecekte yeniden ihaleye çıkılması ve kaldığı noktadan ileriye götürülmesi ve tamamlanması söz konusu olacaktır. Bazı noktalarda bazı dolgular, stabilize çalışmaları yapılmıştır. O noktalarda yolun bugünkü şekliyle kalmaması için kaynak arayışı içindeyiz. Bu kaynağı yarattıktan sonra örneğin Kuzey Sahil Yolu’nda yaklaşık 4 kilometrelik stabilize bölüm Karayolları Dairesi tarafından asfalt döşenecektir. Kuzey Çevre Yolu’nda da gerek toz gerekse yağmur nedeniyle çamurlaşan stabilize yollar vardır. Buradaki sıkıntıları da ortadan kaldırmak amacıyla benzer bir müdahaleyi Kuzey Çevre Yolu’nun belli bir noktasına yapmayı düşünüyoruz. Bu ihaledeki sıkıntıların aşılması, eğer yeni baştan ihaleye çıkılacaksa kısa sürede bir ihaleye çıkılıp yarım kalan bu iki stratejik yolun bitirilmesini arzulamaktayız. TC Ulaştırma Bakanlığı’nın da eğilimi zaten bu doğrultudadır.


(AB Haber)

Ulaştırma Bakanı Usar, 2009 hedefini açıkladı

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
CTP liler daha da zenginleşşin. CTP li olmayanlar gebersin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ab air ~ 15 yıl önce
Referandum nedeniyle BM ve AB'nin verdiği sözlere karşın Ercan Havaalanını ICAO'ya tescilini yaptırıp uluslararası trafiğe açsanız bütün sorunlar çözülecek. Bakın o zaman KKTC'ne nasıl bir uçak trafiği olur. çin bile bu sorunu çözdü. BM ve AB isterse bir günde bu sorun çözülür. Umarım bu fırsatı KKTC iyi kullanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ab air ~ 15 yıl önce
Referandum nedeniyle BM ve AB'nin verdiği sözlere karşın Ercan Havaalanını ICAO'ya tescilini yaptırıp uluslararası trafiğe açsanız bütün sorunlar çözülecek. Bakın o zaman KKTC'ne nasıl bir uçak trafiği olur. çin bile bu sorunu çözdü. BM ve AB isterse bir günde bu sorun çözülür. Umarım bu fırsatı KKTC iyi kullanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000