07 Mayıs 2010, Cuma 08:40:14

KTHY'nin özelleştirilmesini istemiyorlar!

KKTC'deki sendika yetkilileri, milli hava yolunun bugünlere kötü yönetim ve siyasilerin yanlış politikaları sonucu geldiğini belirterek özelleştirilmesine karşı çıktı...
  • Herkes nedense KTHY nin battığını şimdi gördü. Yeni mi oldu bu olaylar. Sayın akıl verici sendika yetkilileri bugüne kadar neredeydi ? 5 kuruş için greve gittiğiniz günleri unuttunuz mu ? Her yaptığınız grev kaç yüz bin dolarlara patladı haberiniz var mı ? Eminim yoktur. Şimdi atıp tutmayın lütfen. Satın sağlam bir şirkete gitsin. Hiç olmazsa KTHY adı yürür.
  • KTHY bugüne kadar sendika yüzünden bu hale gelmiştir. Her istediği hakkı alan sendika bu şirketin batma sebebidir. Üstelikte çalışmayan ve şirketini sevmeyen bir personel topluluğu vardır. Sendika şimdi şirketi kurtarma çabasını sergilemeye çalışmaktadır. Neden ? Çünkü hepsi işsiz kalacaktır. Tüm sendikacılar müdür veya müdür yardımcısı olmuştur. Her birinin şirkete maliyeti 7000 tl den aşağı değildir. Şimdi şirketi ben mi batırdım ? Şimdi bedel ödeme zamanıdır ve ödeyeceklerdir. Kimse kızmasın. Yerken iyidi. Şimdi de deniz tükendi. Herkese geçmiş olsun.
  • bugün dünyaya baktığımız zaman çok büyük şirketler bile ortaklıklarla hayatını sürdürüyor. bence KTHY ile Atlas jet veya Anadolu jet belirli destinasyonlarda ortaklık yapabilir. slot kiralamaya gidebilir. yeterki şirketin yaşaması istensin. yapılabilecek çok işler var.
  • KTHY misyonu zararına olsa bile ülke ulaşımını potansiyele bakmadın tüm KKTC halkına ulaşım hizmeti vermektir. bugüne kadar bu hizmeti sunmuştur. oluşan rekabet koşullarına rağmen misyonuna devam etmiştir. yeni oluşum tedbir alınmasını gerektirir. ancak profosyenel kişilere ihtiyaç var. işte devlet burada alınacak kararlara destek vermesi gerekir. personel sayısı çokmu alınız sivil havacılık gümrük veya limanlar dairesine KTHY istenilen sayıya ulaşsın çekin elinizi KTHY üzerinden özerk yapıya geçirin. hatır gönül işlerinden vazgeçin ozaman şirket düzlüğe çıkar bakın rekabet yapabilirmi KTHY....
  • ormalar yandı milli değer dedik hak olarak katkı koyduk. santral alınacak dendi milli değer dendi katkı koyduk. Avrupa ve kuzey yarım küresinde bircok noktaya uçarak bayrağımızı ve adımızı dünyaya tanıtan milli hava yolumuz için bukadar acizmiyiz. 1974 tarihinden itibaren hep var olan ve sizleri sevdiklerinize kavuşturan KTHY na sahip çıkma zamanıdır. meclis komisyonu hızlı kararlar almak zorundadır. adınızı altın harflerle yazdırmak isterseniz Sn Ali Çetin Amcaoğlunun başkanlığındaki komite hiç beklemeden radikal kararlarla KTHY daha ileriye taşımalıdır.
  • Ben yut dışında yaşayan ve her zaman KKTC ye uçarken KTHY tercih eden bir KKTC sevdalısıyım.Bugüne kadar KKTC meclisinde görev yapan tüm partili vekillere seslenmek istiyorum. Milli değerlerinize sahip çıkın. ne pahasına olursa olsun. milli değerler yok olduğu zaman sizlerinde pek değeri kalmaz. öncelikle profosyenel ellere KTHY teslim edilmesi gerekir. borç batağından kurtarmak için milli havayolumuz fonlara kısa sürede ayağa kaldırabilirsiniz. işte ozaman bu ülkede ve dünyada yaşayan benim gibi KKTC sevdalıları sizleri ayakta alkışlasın. sayın vekillerim ben yur dışında yaşayan KKTC li biri olarak İngilterye KTHY uçağı geldiği zaman hissetiğim mutluluğu kelimelerle anlatamam. sayın vekiller KTHY bayrağını göklerden indirmeyin..
  • KTHY nin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi Pegasus havayollarıdır. İstediği saate slot alan ve hükümete kafa tutabilen bir patrona hiç kimse sana slot veremeyiz demedi. Aldı başını gidiyor ve Ercanı base olarak kullanıyor. Herkes KTHY ye laf söylüyor ama başkalarına verilen bu tavizler ne yazık ki KTHY ye verilmedi. Milli havayolu ülkesinde 3. sınıf havayolu haline getirildi. Bir de zaten sendika var. Tam battılar.
  • Zaten KTHY nin başını sendika yedi. Şimdi de buna karşı çıkıyor. Neden gücünü ve saltanatını kaybedecek. Koruduğu sendikalılar ise bir avuç tembel. Ne çalışmasını bilirler ne de iş bilirler. İnşallah özelleşir de KTHY de nefes alır. Ayrıca biri aşağıda zeki ziyadan bahsetmiş. KTHY nin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi kendisidir. Şimdi Pegasusu karıştırmaya çalışıyor. Neyseki Pegasus durumu biliyor.
  • Satin turizm sirketlerine gitsin hemen yuzde 80 adam azaltip bu yaz sonuna kadat kara gecmeye baslar.Sendikalarda devre disi kalmis olur sirket istenildigi gibi yapilandirilir.Ozellesirse sendika diy biseyde olmaz mis gibi toparlanir sirket.
  • DÜNKÜ ISPONSORLUK YAZISINDAN SONRA, SENDİKANIN BU TALEBİ ; KATEHEYE' NİN BATTIĞINI - BİTTİĞİNİ DEKLARE ETMESİDİR.. AÇILIMI , " TİCARİ OLARAK KAR ETMİYOR AMA SATMAYIN." SATARLARSA , HANGİ KEBABI YEYCEGLER BİLİN BAKALIM..

Memur, öğretmen ve bazı işçi sendikalarının yetkilileri, KKTC’nin bayrak taşıyıcısı Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) bugün içinde bulunduğu duruma, kötü yönetim ve siyasilerin şirketi “oy arpalığı” olarak gören yanlış politikaları sonucu geldiğini belirterek, “Bir bedel ödenecekse onlar ödesin” dedi. Sendikacılar, özelleştirmeye de karşı çıkarak KTHY’nin mutlaka kurtarılması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Emek-İş ve Hür İş Federasyonu yöneticileri, şirketin batma noktasına gelmesindeki bir diğer önemli faktörün KTHY ile aynı saatlerde verilen uçuş izinleri olduğuna işaret etti. KTHY’nin özelleştirilmesi ve elden çıkarılması için son yıllarda bilerek yanlış icraatlar yapıldığını öne süren sendika başkanları, hükümet, KTHY yönetimi ve sendikasının bir masa etrafında toplanıp şirketin kurtarılması için kararlar üretebileceğini söyledi.

“İlerisi düşünülmedi”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, devlete ait bir kurum olan KTHY’nin bir zamanlar ülkede tekel durumunda ve kar eden bir kurum olduğunu, ancak ileriyi düşünerek hareket edilmemesinden dolayı bu duruma düşürüldüğünü söyledi.
  
Hükümetin bugün yapmaya çalıştığının, şirketin zarar ettiği gösterilerek birilerine satılması olduğunu ifade eden Şener Elcil, milli hava yolunun kapatılıp devredilmesini kesinlikle istemediklerini söyledi. 
  
Siyasilerin şirkete aşırı istirham yaptığını, bugüne kadar şirketin yönetimine atananlara yüksek maaşlar verildiğini ve değişen dünyaya göre yenileme yapılmadığını anlatan Elcil, KTHY’nin bugün ciddi bir kriz içerisine girdiğini belirtti.
  
Elcil, krizin önlenmesi için zamanında tedbir alınmadığını ve hükümete gelenlerin tümünün Türkiye’den döviz bazında alınan yardımları repoya yatırarak buradan elde etikleri karlarla şirketi idare etmeye çalıştıklarını ifade etti.          
  
Türkiye’deki özel hava yolu şirketlerine ülkemize ve ülkemizden de dış ülkelere KTHY’nin uçtuğu saatlerde uçuş izni verilmesinin şirketin sonunun gelmesinde en önemli faktörü oluşturduğunu da işaret eden Elcil, “Bu KTHY’de rekabet şansını azalttı. Şirket daha fazla zarar etmeye başladı.” dedi.

“Günübirlik kararlar aldılar”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan, KTHY’nin bugünlere gelmesindeki en önemli etkenlerin siyasetçilerin günü birlik aldığı kararlar ve yönetime atanan tecrübesiz kişiler olduğunu söyledi.
  
KTHY’nin zarar etmesinde çalışanlarının hiç bir suçu olmadığı halde zararın diyetinin çalışana çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Eraslan, “KTHY ile diğer özel şirketlere aynı saatte uçuş izini verilmesiyle şirket yolcuları diğer uçaklara kaymış ve mali zarar tablosu çok yükseltmiştir. Bize göre siyasetin atamış olduğu kişilerin beceriksizliği ve siyasetin özel şirketlere vermiş olduğu özel uçuş izinleri ve gereksiz dönemlerde uçakların belirli noktalara kaldırılması şirketin batmasına neden olmuştur” diye konuştu.
  
Şirketin kapatılmasının asla doğru olmadığını, siyasetçilerin kendi yanlışlarının faturasını bugün çalışana ödettirilmemesi gerektiğini belirten Eraslan, “Burası devlet ise ve bunu iddia ediyorlarsa, bu devletin milli hava yolu olur. Bu gibi yapıların iyi incelenmesi gerekir. İngiltere’de British Hava Yolları bir dönemde büyük sıkıntı yaşadı ve İngiltere hükümeti hava yoluna değişik yöntemlerle katkı koydu ve hava yolunu kurtardı” diye konuştu.
  
“KTHY kapatılamaz”

Kamu – Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, KTHY’nin ülkemizin dışa açılan bir penceresi ve milli hava yolumuz olduğunu söyledi.
  
KTHY’nin rekabet ve kalite açısından da bir denge unsuru olduğunu, ülkeye yaptığı katma değer dışında istihdam yaratan bir değer konumunda bulunduğunu ancak iyi yönetilemediğini ve siyasilerin “oy arpalığı” olduğunu ifade eden Özkardaş, son 5-6 yılın CTP döneminde şirketin çok kötü yönetildiğini, uçakların bakımı için Türkiye yerine Singapur ile anlaşma imzalandığını ve milyonlarca doların havalara atıldığını ifade etti. Özkardaş, “Bir uçak motoru bakım için başka bir uçağa yüklenip gidecek. Onun yanında ekibi de gidecek ve uçuş da yapamayacaklar. Dünyanın parası da boşa harcanacak. İzaz ikramlar ise ‘ahbap- çavuş’ ilişkileriyle idare edildi” diye konuştu.
 
KTHY’nin yapılan yanlışlarla batma noktasına getirilip bugün tasfiye veya özelleştirilmesinin gündeme geldiğini, kötü yönetimin faturasının çalışanlara çıkarılmaya çalışıldığını belirten Özkardaş, KTHY’nin özelleştirilmesine veya birilerine peşkeş çekilmesine karşı olduklarını vurguladı. Özkardaş, şöyle konuştu:

“Eğer, KTHY’yi turizmle uğraşan 6-7 firma devralmak veya ortak olmak istiyorsa onlar da bazı şartlar ortaya koyacaklar. Ama her halükarda KTHY’nin kapatılmaması için hükümet edenler, ilgili sendika ve sivil toplum örgütleri bir araya gelip bir çıkar yol aranmalıdır. Çalışanlar fedakarlık etmeye hazırdır, yapıyorlar da.”.
  
“Çiftlik olarak kullanıldı”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTHY’nin Kıbrıs Türkü’nün öz malı olduğunu ve yıllarca siyasilerin bir çiftlik olarak kullanıldığını, bunun faturasının ise bugün çalışandan çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.
  
KTHY ile ilgili bir fatura çıkacaksa yıllarca şirketi yöneten tüm siyasilerin aldıkları kararların yargılanması ve onların cezalandırılması gerektiğini kaydeden Kaptan, “Çalışanlar anayasanın kendilerine vermiş olduğu iş hakkını kullanarak ve ailesini geçindirme adına iş arıyor ve bu imkan da kendilerine verildiği zaman alın terini emeğini ortaya koyarak çalışıyor. Yıllarca parti ocaklarından insanlara sözler verilir ve insanlar işlere alınır, sonra da ‘ne yapalım kapatıyoruz’ denilmek istenir” diye konuştu.
  
KTHY’nin bugün bu noktaya getirilmesinin planlı ve programlı bir iş olduğunu ifade eden Kaptan, “Sırf özeldeki birkaç sermayeciye peşkeş çekilsin diye şirket bu durumlara getirildi” dedi.

Tasfiye olmaz
  
Emek- İş Başkanı İsmail Özbarış da, ülkenin milli hava yolu konumundaki KTHY’nin kapatılmasına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.
  
KTHY’yi elden çıkarma, devretme veya kapatmanın devletin kendi kendini inkar etmesi demek olduğunu ifade eden Özbarış, KTHY’nin kendini idame ettirebilmesi için yer, teknik ve ‘catering’ bölümlerini kurması gerektiğine işaret etti.
  
Özbarış, KTHY’nın 30-40 milyon dolar birikmiş parasının ve yaptığı operasyonlarda kar oranlarının bir birini dengelediğini ifade ederek, “Çünkü borsada bu para duruyor ve faiz getirip gelir elde ediyordu. Bu dönemde şirket başa baş bir durumda idi. KKTC, KTHY’yi devraldığı gün elindeki parayı inkişaf sandığı kanalı ile verdi” dedi.
  
Ülkemize yolcu getiren özel uçak şirketlerinin sayılarının geçtiğimiz yıllarda artırıldığını belirten Özbarış, “Özel havacılık şirketlerine KTHY ile ayni saatlerde uçuşlar verilmemesi gerekirdi. Verilmeden önce hava yollarının kendini idame ettirmesi yönünde büyük sıkıntı yaşayacak yönündeki uyarılar da dikkate alınmadı. Şirketin daha iyi şartlara gelmesi için önlemler alınması gerekirken bunlar yapılmadı ve sanki hava yollarını batırma operasyonu düzenlendi” diye konuştu.
 
“Siyasiler bu duruma düşürdü”

Hür İş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğulları, yönetiminde siyasilerin doğrudan doğruya müdahil olmasının KTHY’nin kötü duruma gelmesindeki en önemli neden olduğunu söyledi.

KTHY’nin milli hava yolu ve devletin malı bir şirket olduğunu ifade ederek kesinlikle kapatılmaması gerektiğini kaydeden Latifoğulları, tüm ülkelerde havacılığın sıkıntılı döneme girdiği zaman devletin hava yollarına katkı koyarak idame ettirilmesini sağladığını söyledi.

Latifoğulları, devletin KTHY’ye katkı koyması gerektiğini ancak bu yapılırken haliyle yönetimin profesyonel yöneticilere devredilmesi gerektiğini söyledi.

(Kıbrıs Gazetesi)

KTHY'nin özelleştirilmesini istemiyorlar!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes nedense KTHY nin battığını şimdi gördü. Yeni mi oldu bu olaylar. Sayın akıl verici sendika yetkilileri bugüne kadar neredeydi ? 5 kuruş için greve gittiğiniz günleri unuttunuz mu ? Her yaptığınız grev kaç yüz bin dolarlara patladı haberiniz var mı ? Eminim yoktur. Şimdi atıp tutmayın lütfen. Satın sağlam bir şirkete gitsin. Hiç olmazsa KTHY adı yürür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY bugüne kadar sendika yüzünden bu hale gelmiştir. Her istediği hakkı alan sendika bu şirketin batma sebebidir. Üstelikte çalışmayan ve şirketini sevmeyen bir personel topluluğu vardır. Sendika şimdi şirketi kurtarma çabasını sergilemeye çalışmaktadır. Neden ? Çünkü hepsi işsiz kalacaktır. Tüm sendikacılar müdür veya müdür yardımcısı olmuştur. Her birinin şirkete maliyeti 7000 tl den aşağı değildir. Şimdi şirketi ben mi batırdım ? Şimdi bedel ödeme zamanıdır ve ödeyeceklerdir. Kimse kızmasın. Yerken iyidi. Şimdi de deniz tükendi. Herkese geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bugün dünyaya baktığımız zaman çok büyük şirketler bile ortaklıklarla hayatını sürdürüyor. bence KTHY ile Atlas jet veya Anadolu jet belirli destinasyonlarda ortaklık yapabilir. slot kiralamaya gidebilir. yeterki şirketin yaşaması istensin. yapılabilecek çok işler var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY misyonu zararına olsa bile ülke ulaşımını potansiyele bakmadın tüm KKTC halkına ulaşım hizmeti vermektir. bugüne kadar bu hizmeti sunmuştur. oluşan rekabet koşullarına rağmen misyonuna devam etmiştir. yeni oluşum tedbir alınmasını gerektirir. ancak profosyenel kişilere ihtiyaç var. işte devlet burada alınacak kararlara destek vermesi gerekir. personel sayısı çokmu alınız sivil havacılık gümrük veya limanlar dairesine KTHY istenilen sayıya ulaşsın çekin elinizi KTHY üzerinden özerk yapıya geçirin. hatır gönül işlerinden vazgeçin ozaman şirket düzlüğe çıkar bakın rekabet yapabilirmi KTHY....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ormalar yandı milli değer dedik hak olarak katkı koyduk. santral alınacak dendi milli değer dendi katkı koyduk. Avrupa ve kuzey yarım küresinde bircok noktaya uçarak bayrağımızı ve adımızı dünyaya tanıtan milli hava yolumuz için bukadar acizmiyiz. 1974 tarihinden itibaren hep var olan ve sizleri sevdiklerinize kavuşturan KTHY na sahip çıkma zamanıdır. meclis komisyonu hızlı kararlar almak zorundadır. adınızı altın harflerle yazdırmak isterseniz Sn Ali Çetin Amcaoğlunun başkanlığındaki komite hiç beklemeden radikal kararlarla KTHY daha ileriye taşımalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben yut dışında yaşayan ve her zaman KKTC ye uçarken KTHY tercih eden bir KKTC sevdalısıyım.Bugüne kadar KKTC meclisinde görev yapan tüm partili vekillere seslenmek istiyorum. Milli değerlerinize sahip çıkın. ne pahasına olursa olsun. milli değerler yok olduğu zaman sizlerinde pek değeri kalmaz. öncelikle profosyenel ellere KTHY teslim edilmesi gerekir. borç batağından kurtarmak için milli havayolumuz fonlara kısa sürede ayağa kaldırabilirsiniz. işte ozaman bu ülkede ve dünyada yaşayan benim gibi KKTC sevdalıları sizleri ayakta alkışlasın. sayın vekillerim ben yur dışında yaşayan KKTC li biri olarak İngilterye KTHY uçağı geldiği zaman hissetiğim mutluluğu kelimelerle anlatamam. sayın vekiller KTHY bayrağını göklerden indirmeyin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY nin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi Pegasus havayollarıdır. İstediği saate slot alan ve hükümete kafa tutabilen bir patrona hiç kimse sana slot veremeyiz demedi. Aldı başını gidiyor ve Ercanı base olarak kullanıyor. Herkes KTHY ye laf söylüyor ama başkalarına verilen bu tavizler ne yazık ki KTHY ye verilmedi. Milli havayolu ülkesinde 3. sınıf havayolu haline getirildi. Bir de zaten sendika var. Tam battılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zaten KTHY nin başını sendika yedi. Şimdi de buna karşı çıkıyor. Neden gücünü ve saltanatını kaybedecek. Koruduğu sendikalılar ise bir avuç tembel. Ne çalışmasını bilirler ne de iş bilirler. İnşallah özelleşir de KTHY de nefes alır. Ayrıca biri aşağıda zeki ziyadan bahsetmiş. KTHY nin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi kendisidir. Şimdi Pegasusu karıştırmaya çalışıyor. Neyseki Pegasus durumu biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Satin turizm sirketlerine gitsin hemen yuzde 80 adam azaltip bu yaz sonuna kadat kara gecmeye baslar.Sendikalarda devre disi kalmis olur sirket istenildigi gibi yapilandirilir.Ozellesirse sendika diy biseyde olmaz mis gibi toparlanir sirket.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DÜNKÜ ISPONSORLUK YAZISINDAN SONRA, SENDİKANIN BU TALEBİ ; KATEHEYE' NİN BATTIĞINI - BİTTİĞİNİ DEKLARE ETMESİDİR.. AÇILIMI , " TİCARİ OLARAK KAR ETMİYOR AMA SATMAYIN." SATARLARSA , HANGİ KEBABI YEYCEGLER BİLİN BAKALIM..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000