05 Haziran 2010, Cumartesi 09:30:52

KTHY'DE İHALE HAZIRLIKLARI

KKTC’nin milli havayolu şirketi Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) ortak alınması için, çalışmalar hızlandırıldı. KTHY için bakanlardan oluşturulan teknik komitenin toplanarak şartnameyi hazırlayacağı ve ardından ihaleye çıkılacağı açıklandı.
  • KTHY herkesin babasının çiftliği olmaktan hemen çıkmalı. Başka çaresi yok her geçen gün daha fazla batıyor.. Birilerinin emir eri şirketi gibi çalısması sonucu durm ortada felaket.. Çoğunluğu özelleşmeli..
  • %51 i almadan kimse para vermez bu şirkete. Adam parayı yatıracak ama yine şirketi hükümet ve eski zihniyet yönetecek. Var mı böyle bir şey ? Tüm eski yöneticiler temizlenmeden şirket para da etmez. Bakalım özelleşince ve maaşlar asgari ücrete inince sendika ne yapacak ?

Kıbrıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından yeni kurulan hükümet, her geçen gün borcu artan  Kuzey Kıbrıs Türk Havayolu’na (KTHY) ortak bulma girişimlerini hızlandırdı. KTHY için bakanlardan oluşturulan teknik komitenin toplanarak şartnameyi hazırlayacağı ve ardından ihaleye çıkılacağı açıklandı. KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ile birlikte dün Ankara’ya yaptığı ziyaret konusunda TAK’a yaptığı açıklamada, “KTHY ismi ve bayrak devam edecek, ancak ortak gelince doğal olarak teknik ve yönetim anlayışında değişiklik olacak” dedi.

Borç 92 milyon doları buldu

Tokel, ihalenin 7 Haziran pazartesi gününe kadar sonuçlandırılacağını kaydetti. Ankara'da Bayındırlık Bakanı ile toplantı yaptıklarını ifade eden Tokel, KTHY’nin 2007 yılından itibaren kan kaybetmeye başladığını, 2007 yılı zararının 92 milyon dolar olduğunu anlattı. Tokel, bugün zararın 100 milyon doları aşan noktaya geldiğini, alacaklı herkesin kapıya dayandığını belirtti. Tokel, “Şirketin değil yıl, ay, bir gün dahi devam etme şansı yok” dedi.

KKTC Bakanlar Kurulu’nun 15 Mayıs’ta şirketin ekonomik faaliyetlerini sürdürmesi, sermaye yapısının güçlendirilmesi ve milli hava yolu olarak devam etmesi kararının ardından 10 günlük bir çalışma yapılarak raporlar hazırlandığını anlatan Bakan Tokel, çarşamba günkü Bakanlar Kurulu’nun ardından dün 5 bakan olarak Ankara’ya giderek teknik bilgiler aldıklarını söyledi.

Ankara yardım sözü verdi

KKTC’de daha önce özelleştirme yapılmadığı için ihtiyaç duydukları teknik bilgileri temin ettiklerini ve Ankara’da beklenenden daha fazla yakın ilgi gördüklerini ifade eden Tokel, operasyonun ardından borçların yapılandırılması konusunda “Ankara’nın yardım sözü verdiğini” vurguladı. Tokel, “Üzerinde durduğumuz konu, çalışanların en az zararla bu operasyondan çıkması. Bulunacak ortakla bu konuyu bire bir ele alacağız. Alınacak tedbirler konusunda da Ankara ile temas kurduk” dedi.

KTHY’nın özelleştirilmesi büyük kayıp olur

Öte yandan Kıbrıslı turizmciler KTHY’nın özelleştirmesine karşı çıkıyor. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) eski Başkanı ve Özbek Ömür Dedekorkut, KTHY’nin Kuzey Kıbrıs’ın nefes borusu olduğunu ve KTHY’nın kapatılmasının veya özelleştirilmesinin Kıbrıs için büyük kaybın göze alınması anlamına geleceğini söyledi. Dedekorkut, “Bizler, özel sektör olarak, bugünkü hali ile KTHY’nin kesinlikle devam edemeyeceğinin çok iyi farkındayız. Yeniden yapılandırma, mümkün olduğunca çok çalışan ile verimli bir ‘Yeni KTHY’nin kurulmasının şart olduğu inancındayız. Bu konuda zor ama orta vadede büyük yararları olacak yol izlenmelidir. Yani, 2 - 3 ayda  hayata geçirilecek bir plan ile, ‘Yeni KTHY’ sektörün de verdiği büyük destekle, Kuzey Kıbrıs Türk halkının geleceği için yaratılmalıdır” diye açıklamalarda bulundu.

Özbek Dedekorkut, KTHY’nin kısmi özelleştirme ile turizm, üniversite ve işadamlarına, yönetimi ve yüzde 50 hissesi ile devredilmesi gerektiğini belirterek, “Bunun karşılığında da bu ülkeye yatırım yapmış insanlar ve dolayısı ile bütün KKTC ‘Milli Havayoluna’ sahip çıkmış olacaktır. Fakat bu olmazsa, yapılacak olan yanlışın vebali altında Ulaştırma Bakanı ve mevcut hukümet kalacaktır” şeklinde konuştu.

(Turizmgazetesi)

KTHY'DE İHALE HAZIRLIKLARI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY herkesin babasının çiftliği olmaktan hemen çıkmalı. Başka çaresi yok her geçen gün daha fazla batıyor.. Birilerinin emir eri şirketi gibi çalısması sonucu durm ortada felaket.. Çoğunluğu özelleşmeli..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
%51 i almadan kimse para vermez bu şirkete. Adam parayı yatıracak ama yine şirketi hükümet ve eski zihniyet yönetecek. Var mı böyle bir şey ? Tüm eski yöneticiler temizlenmeden şirket para da etmez. Bakalım özelleşince ve maaşlar asgari ücrete inince sendika ne yapacak ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000