11 Kasım 2008, Salı 15:05:52

"Anıtkabir Kuzey Kıbrıs'ta" sergisi açıldı

Daha önce, İzmir, Bakü, Sarajevo ve Srebrenica kentlerinde açılan belgesel sergi, 10 Kasım (dün) günü Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından KKTC’de açıldı.
  • Lütfen Kıbrıs Türk Hava Yolları'na biraz da destek olalım :)
  • DIŞI SENİ İÇİ BENİ YAKAR
  • kthy şu türkiye havacılık camiasında kaptanından kabin memuruna genel mudur den işcisine kadar en mutavazi havayolu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 1’nci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün aramızdan ayrılışının 70. Yılı nedeni ile tüm Türkiye’de ve dış temsilciliklerde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de çok farklı bir etkinlikle anıldı.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın evsahipliğini yaptığı “Anıtkabir Kuzey Kıbrıs’ta” sergisi 10 Kasım 2008 Pazartesi günü saat 18.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından açılışı yapılarak,  KKTC halkının ziyaretine sunuldu.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan KTHY Genel Müdürü Kpt.Plt. Ahmet Akpınar, böylesi önemli ve anlamlı bir serginin Kıbrıs’ta açılmasına öncülük etmekten son derecede onur duyduklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu sergiyi, KTHY’nın bir kültür etkinliği olarak gündeme getirmekten çok mutluyuz. Bu sergi ile  Kuzey Kıbrıslı çocuklar, gençler ve tüm halkımız M.Kemal Atatürk’ü yakından tanıma fırsatını bulacaklardır. Atatürk’ün esas mezarının bulunduğu odada yer alan 83 vazonun birinde de, KKTC toprağının yer almış olması bile bu serginin Kuzey Kıbrıs’ta açılmasının en temel nedenlerinden biridir. Atatürk’ün Kıbrıs ilgisi ve kurtuluş savaşı biter bitmez Lozan Barış Anlaşması’nın hemen ardından ilk konsolosluklardan birinin Kuzey Kıbrıs’ta açıldığını vurgulamak isterim. KTHY olarak böylesi bir sergiyi  KKTC’ne kazandırmaktan mutluyuz.”

Söz konusu serginin proje üretimini gerçekleştiren gazeteci-yazar Vecdi Altay da, bu sergi ile Atatürk’ü Kuzey Kıbrıs’la buluşturduklarını ve bu durumun oldukça anlamlı olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi:

"Türk ulusunun ve Türklerin, Cumhuriyet’e inanan herkesin, hiçbir şekilde ödün vermeden koruduğu, koruyacağı ve belki de birinci derecede korumakla sorumlu olduğu en büyük mirası, kuşkusuz ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyettir…

Halkın egemen olduğu Cumhuriyet yönetim düzeni, demokrasinin tam karşılığıdır. Halk egemenliği, tam bağımsızlık, ülke bütünlüğü, çağdaşlaşma, laiklik, özgürlük, barışçılık, eşitlik gibi temel ilkeler, Atatürk ve Cumhuriyetinin en büyük farklılığı ve seçkinliğidir kuşkusuz.

Türkiye’nin yakın denebilecek geçmişine şöyle bir baktığınızda, padişahlıkla idare edilen bir toplumun, cumhuriyet rejimine geçişinin zorluklarını görürüz. Günümüzde, bizler için bir “kelime” olan Cumhuriyet, aslında halk adına kazanılan bir destandır. Zaman zaman da olsa, bugün, ülkemizde farklı sorunlarla karşılaştırılarak bilinçli bir şekilde hırpalanmak, yıpratılmak istenen Cumhuriyetimiz, bu tartışmalardan kesinlikle arındırılmalı; bu en demokratik katılımcı devlet modeline sıkı sıkıya sahip çıkmalı ve Cumhuriyet karşıtı hareket, fikir ve unsurlara karşı tek vücut olunmalıdır.

Çünkü, YAŞANAN SORUNLARIN KAYNAĞININ CUMHURİYETTE DEĞİL, ÇÖZÜMLERİN KAYNAĞININ CUMHURİYET’te olduğuna inanmalıyız.

İşte bu düşünceden hareketle, Türk ulusuna bu günleri yaşatan Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 70. Yılı’nda, bu kez farklı bir etkinlikle Kuzey  Kıbrıs’ta anmak istedik. Bu sergi ile Anıtkabir’i, Ankara’ya gidemeyen veya gittiği halde fırsat bulamayıp, göremeyen tüm konuklarımıza getiriyoruz."

41 essesrin yer aldığı serginin açılışı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan Güneşin Adı: Mustafa Kemal Atatürk adlı film gösterimi yapıldı.

Açılışa katılanlara sembolik olarak Türkiye toprağı dağıtılarak, Kuzey Kıbrıs’tan tüm dünyaya barış mesajları verildi.

"Anıtkabir Kuzey Kıbrıs'ta" sergisi açıldı

Yorumlar

Kıbrıslı ~ 15 yıl önce
Lütfen Kıbrıs Türk Hava Yolları'na biraz da destek olalım :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
DIŞI SENİ İÇİ BENİ YAKAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ltac ~ 15 yıl önce
kthy şu türkiye havacılık camiasında kaptanından kabin memuruna genel mudur den işcisine kadar en mutavazi havayolu

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000