15 Aralık 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Arkadaşlar zamdan haber varmı nekadar olmuş %7diyorlar doğrumu teşekkürler
  • TGS bugüne kadar calistigim en iyi ve kurumsal bir yapi.Allah a şükürler olsun.piyasaya göre cok cok iyi.birazcık kanaatkar olmak lazım en büyük zenginligi bulmak için. gününde maasini alip,sürekli çalışıyorsan.fazla fevri davranmamak lazım.elbette gözümüze görünen bir takım adaletsiz diyebileceğimiz mantiksizliklar olabilir.zamanla yerine oturacaktir hersey.saygilar
  • Merhaba Cetin Bey, işden kalan zamanda yazılarınızı severek okuyorum nedeni gerçekleri yazıyorsunuz sorunlara parmak basıyorsunuz. Iş istemek insanların gözünde borç para istemek gibi algılanıyor. Türkiye şartlarında iş seçme lüksü olmuyor. Havacılık sektöründe en iyi çalışabilcek yer THY olarak gözüküyor. Şirketlerin yönetim politikasıda yanlış! Az personel çok iş uygulaması. Bu olduğu sürece hem para kaybı hem yetişmiş personel kaybı hemde insanlar arasında stress fazlalaşacağı gibi personelden de verim beklenilmemeli! Not: Burda size ukalaca yazan size bir büyük olarak saygı duymayan seviyesizleri ciddiye almayın ben size okur olarak ciddiye alıyorum Cetin Bey. Selamlar.
  • Tgs ye alım varmı bilen yardımcı olabilirmi ??
  • işçi çalışır,yhm çalışır ops çalışır abi şef oturur otursun devam abi hadi abi şunuda kapatalım abi az kaldı uçak ilave oldu ,takviyeye kal abi mesai yok abi yemek yok kumanya var yersen zam mı o da yok abi %5 belki allah bereket versin allah şirketmize zeval vermesin, vermesin tabi dimi şefcikler yıl sonu geldi pirimler cebe hadi bakalım az personel az masraf fazlası cebe azı personele çoğu şefe
  • Tgs 2015 zam oranı % 7 olur alışıla geldi artık apronda anamız ağlıyor ama iş yok ne yapalım razıyız ne yapalım işveren de bunu bildiği için ne verirsek kabul eder diye düşünüyor sendika desen kağıt üzerinde kalan Bi örgüt nerde olduğunu bilen yok
  • işte handling şirketleride sizinle aynı görüşte oldukları içindir ki ücretler bu denli yerlerde..en doğru tabirle ,ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar çalışanlarını..sen işi yapmazsan kapıda yapacak onlarca kişi sıra bekliyor..sonrada utanmadan birde kalite departmanları kuruyorlar şirketlerine..bir ağustos ayının pazar sabahı antalya apronuna davet ediyorum sizi ve sırça köşk patronlarını kaliteyi görebilmeniz adına..sonuç;çalışan haline şükretsin,gıkı çıkmasın nasıl olsa işi var..
  • Ne sendikasi ne haberi, maaslar gecen seneden beri minumum 25% eridi sen personelin yuzde kac zam alacagini zannediyon? 3 mu 4 mu
  • Yer Hizmetleri çalışanlarının yoğun tempo içerisinde çalışmasına rağmen oldukça düşük ücret almaları sadece çalışan ve işveren için değil hepimiz için utanç verici. Bu çalışanlar köle gibi görülmemeli ve hak ettikleri ücreti almalılar.
  • Ücret artışında ne kadar özgürüz TİS olsada HABOM'da eski abiler olmasaydi yine oyuna geliyorduk bugünki gibi.3 sene önce THY HAVA oyununda kaybettirildik bugün yine HAVA nın satışıyla eşeği bulduk ama bacakları yok .Bugün günlerden mahkeme bahaneler bitsin isimize bakalımGonlum adından hava diyor aklım metal ogün gelsın ÇİF sueye gönderecek CİFCI lerimiz olacak

YOK, BİRBİRİMİZDEN BİR FARKIMIZ AMA BİZ OSMANLI BANKASIYIZ

Evet, bu konu da nereden çıktı. Malum yılbaşı. Bu günler gerek havayollarında ve gerekse Yer Hizmeti kuruluşlarında çalışanların maaşlarına uygulanacak olan artımlarla ilgili olarak yetkililerin karar verme dönemi. Havayollarının babası durumundaki Türk Hava Yollarında çalışanlar sendika üyesi. Onlar yılbaşında ne kadar artım alacağını zaten biliyor. Malum THY’ de artımlar Toplu İş Sözleşmesi ile belirleniyor. Diğer Havayolları ve Yer Hizmeti Şirketlerine gelince yapılacak olan maaş artımlarının açıklanmasından sonra çalışanlardaki memnuniyetsizliğin artacağı da geçmiş dönemlerde yapılan uygulamalar sonrası olanı biteni düşününce anlaşılıyor. Son bir haftadır gelen mailler geçmişin yaşanmışlarına dayalı olan bu varsayımın doğru olduğunu gösteriyor. Evet; gelelim esas konumuza.

Bu yazımı yanlış değerlendirmeyin lütfen. Konu,  tanıdığım sektör şirketlerimizin tümünü kapsıyor. Türk Hava Yollarını, TGS, HAVAŞ ve ÇELEBİ’ yi ve de tabii ki diğer havayollarını. İşte size bir sual ve de o sualin cevabı.

Sual: Sektörde şartları en iyi olan iş hangisi?

Cevap: Mevcut şartlarda daha iyisini bulana kadar en iyi iş, sahip olduğun iş.

Tüm çalışma yaşamımda çözümünün mümkün olmadığı bilinen uygulamalara kızan ve işten ayrılma konusunu sürekli gündeminde tutarak bunu uluorta dile getiren iş arkadaşlarımıza söylediğim sözdür bu.  Kaldı ki ülkemizdeki işsizliğin iki haneli rakamlara tırmandığı bu dönemde anlatımın doğruluğu daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ne hikmettir bilinmez.  Kimse işinden memnun ve mutlu değildir. Ben onun, oda başkasının işine imrenir. Herkes birbirine kendi işinin kötü taraflarını anlatır. Nitekim bu köşeye yazdığım yazılarda hiçbir firmanın ismini vermememe rağmen okuyucuların yorumlarında, yazıda kendi çalıştığı şirketin konu edildiği noktasından hareketle değerlendirdiklerini ve bazen acımasızca olduğunu düşündüğüm yorumlarını tüm okurlarla paylaştıklarını gördüm. Dahası bir yazıyı üç Yer Hizmeti şirketi ve bir havayolu mensubunun “ yazıda anlatılan bizim şirket “ kelimeleri ile başlayarak olabildiğince menfi yorumladıklarını hatırlıyorum. Nedense çalıştığı şirketin doğrularından bahseden kimse yoktu. Hatta tüm yöneticilere hakaret eden kendini bilmezi de gördüm bu yazışmalarda.

Geçenlerde bir okur kardeşimiz yazı konusu itibarı ile yorum sayılması mümkün olmayan bir not yazmıştı,  “Saygıdeğer makale yazarları THY yer hizmetleri ihalesi hususunda bizleri bilgilendirip değerli yorumlarınızı da katarsanız çok seviniriz. Teşekkürler” diyordu satırlarında.  Kardeşimiz bir TGS çalışanıydı. Rumuz hanesinde “ TGS çalışanları “ ibaresi mevcuttu.  Merak ettiği husus ise kanaatimce ihaleyi TGS’ kaybetmesi halinde çalışanların ne olacağıydı. Ben de olsam konu ile ilgili  kişilere aynı noktadan hareketle bunu sorardım. Aynı mealde bir mail de özel adresime gelmişti. Mail gönderen arkadaşıma kendi kanaatimi aşağıdaki şekilde yazdım. AIRPORT’’a yorum yazan kardeşimize de aşağıda belirtilen metnin özeti ile seslendim. “İhaleyi TGS’nin almamasının ne demek olduğunu düşünebiliyorum. Şartnameyi görmedim. Detay bilgim yok. Yine de üzülmeyin. Normal şartlarda ihale TGS' de kalır. TGS' nin teşkilatlanamadığı yerlerde HAVAŞ varsa oralarda hizmeti sürdürür. HAVAŞ’ın bulunmadığı Anadolu istasyonlarında ise ÇELEBİ hizmete devam eder. Başka bir deyişle bu günkü uygulama aynen devam eder.  Şartlar normal gelişmez ise hususunu şu an için düşünmemek gerek. Bana göre böyle bir ihtimal yok. Aslında çalışanlar için de hayırlısı bu. Farz edin ki ihaleyi ÇELEBİ veya HAVAŞ aldı. Kiminle yürütecekler bu işi. Kendi yer personelinin adet olarak yeterli olmadığı malum. Zorunlu olarak TGS' den ayrılan personeli hali ile bünyelerine katacaklardır. Tabii ki kendileri ile çalışırken istifa ederek TGS’ ye geçmiş olanlar dışında. Doğrusunu isterseniz ben de olsam aynı şeyi yapardım. ÇELEBİ’ nin ve HAVAŞ’ ın işi daha az personel ile yürütecekleri ise malum. THY şartnameye her tip uçağa yolcu durumuna da bağlı olarak kaç personel ile hizmet verileceğini ve uçak başında hizmet verecek olan tecrübeli personel ile tecrübesiz personel adet veya oranını da ilave etti ve de bu hususa uyulmamasını küçük olmayan bir parasal cezai hükme bağladıysa herkes bu gün olduğu yerde kalacaktır.

Bu arada üstteki konu ile birleştirerek dikkatinizi çekmek istediğim husus APH' a TGS ve diğer kuruluşlar ile ilgili olarak yazılan menfi yorumlar. Bakın herkes şimdi işi düşünür oldu. TGS mensubu olup ta 2015’ de maaşlarına ne oranda zam yapılacağını soran, düşünen kimse yok.  Şu anda TGS uygulamalarından şikâyetçi olan kimse de yok görüldüğü üzere. Konu TGS ihaleyi alacak mı? Ve bizler çalışmaya devam edecek miyiz?  Bu dönemi hayırlısı ile atlattıktan sonra konuyu bir kez daha değerlendirin isterseniz. İşte, ağırlığını omuzlarınızda hissettiğiniz yaşamın realitesi bu. Bu realiteyi dikkate alıp, salt kendinizi düşünerek adımlarınızı dikkatli atmakta fayda var. ÇELEBİ mensupları için de, TGS ve HAVAŞ çalışanları için de, THY’ nın iş görenleri için de durum farklı değil.

Reklamcılığın bu günkü kadar gelişmemiş olduğu günlerde ( 1995-96)  televizyonlarda bir banka tanıtımı yayınlanırdı Reklam spotunda “Yok birbirimizden bir farkımız ama biz Osmanlı Bankasıyız” sözü geçerdi. O dönemde sloganlaşmıştı bu spot. Çalışanlara yönelik özellikle akçeli uygulamalarda Havayollarımızın ve Yer Hizmetleri kuruluşlarının birbirlerinden pek bir farkı yok gibi.

İçinizi dökme ihtiyacınızı anlamasına anlıyorum. Buda bir ihtiyaç onu da biliyorum. Yine de bu boşalmayı, böyle günlerin de gelebileceğini ve bu durumda sessiz kalma durumunda olabileceğinizi de düşünerek yapmalısınız. Unutmayınız ki; zamansız ve düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeğe mahkûm olmaktır. Gelin böyle bir sıkıntıya ve bu denli ağır bir mahkûmiyet çekmeye kendinizi mecbur bırakmayın.

Aslında sıkıntıyı baştan kabul etmişiz. Senelerce önce. Şimdi zamları tartışıyoruz. Fıkra bu ya.

Şirkette çalışanların maaş alırken imzaladıkları kâğıtta patronun bir mesajı yazılıymış." Maaşlarınız tamamıyla sizinle patron arasında özel bir konu olup miktarı sizden başka hiç kimse bilmemelidir” Notu okuyan yeni eleman parasını alıp kâğıdı imzalarken bu cümlenin altına bir iki satır yazmış. “ Takdir edilen maaşın tarafı olmam ve kabulümden ötürü ben de en az sizin kadar utanç içindeyim. Bu nedenle kimseye maaşımın tutarından bahsetmeyeceğime lütfen inanınız.”

Belki okuyanlar hatırlıyordur. Yer Hizmeti şirketlerinden birinde çalışan bir kardeşimiz parasal konulu bir yazıya yazdığı yorumda aynı şeyleri söylemişti. “ Birisi maaşımı soracak diye korkuyor ve utanıyorum “ diyordu. Aslında fıkradaki gibi sizin için öngörülen maaşın takdir makamında bulunan kimseyi utandırdığı yok. Bunu beklemeyecek kadar sistemi iyi tanıdığınıza eminim.

Evet, buna rağmen, her şeye yaşadığınız tüm olumsuzluklara rağmen şu anda sizin için en iyi iş sahip olduğunuzdur. Ta ki daha iyi şartlarla bir yenisini bulana ve o kuruluş ile sözleşme imzalayana hatta yeni işe başlayana kadar. Bu devirde işsizliğin sıkıntısı yaşadıklarınızın hepsini anında unutturur ve de hepsinden kötüdür. Muradım sizlere 2015’ de işinizi bu çerçevede değerlendirmeniz gerektiğini dilim döndüğünce anlatabilmek. Ona mümkün olduğunca daha sıcak bakın. Bakmaya çalışın. Kendinizi buna zorlayın. Önünüzde duran klavyeyi de daha düşünceli kullanın.

YOK, BİRBİRİMİZDEN BİR FARKIMIZ AMA BİZ OSMANLI BANKASIYIZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

tgd ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar zamdan haber varmı nekadar olmuş %7diyorlar doğrumu teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tgs ~ 9 yıl önce
TGS bugüne kadar calistigim en iyi ve kurumsal bir yapi.Allah a şükürler olsun.piyasaya göre cok cok iyi.birazcık kanaatkar olmak lazım en büyük zenginligi bulmak için. gününde maasini alip,sürekli çalışıyorsan.fazla fevri davranmamak lazım.elbette gözümüze görünen bir takım adaletsiz diyebileceğimiz mantiksizliklar olabilir.zamanla yerine oturacaktir hersey.saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 9 yıl önce
Merhaba Cetin Bey, işden kalan zamanda yazılarınızı severek okuyorum nedeni gerçekleri yazıyorsunuz sorunlara parmak basıyorsunuz. Iş istemek insanların gözünde borç para istemek gibi algılanıyor. Türkiye şartlarında iş seçme lüksü olmuyor. Havacılık sektöründe en iyi çalışabilcek yer THY olarak gözüküyor. Şirketlerin yönetim politikasıda yanlış! Az personel çok iş uygulaması. Bu olduğu sürece hem para kaybı hem yetişmiş personel kaybı hemde insanlar arasında stress fazlalaşacağı gibi personelden de verim beklenilmemeli! Not: Burda size ukalaca yazan size bir büyük olarak saygı duymayan seviyesizleri ciddiye almayın ben size okur olarak ciddiye alıyorum Cetin Bey. Selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP THY ~ 9 yıl önce
DERT ETMEYİN LTF. ADINI VE SOY ADINI YAZMADAN UKALALIK YAPANLARI KENDİME SIKINTI ETMEM.HERKES İSTEDİĞİNİ, KENDİNE YAKIŞTIRDIĞI ŞEKİLDE İFADE EDEBİLİR TABİİ Kİ, HAKARET VB.. ŞEYLER İÇERMEDEN. AKSİNİ ZATEN APH YÖNETİMİ YAYINLAMIYOR. THY'NİN BELİRLİ FARKLILIKLARININ OLDUĞU MUTLAK. BU ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ŞİRKET YÖNETİCİLERİNİN VERİMDEN ŞİKAYETLERİ YOK. BİLANÇONUN SAĞ ALT KÖŞESİNİN SÖYLEDİĞİ ONLAR İÇİN EN ÖNEMLİSİ. TAKİBİNİZ VE DÜŞÜNCENİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
acaba ~ 9 yıl önce
Tgs ye alım varmı bilen yardımcı olabilirmi ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hav-aç ~ 9 yıl önce
işçi çalışır,yhm çalışır ops çalışır abi şef oturur otursun devam abi hadi abi şunuda kapatalım abi az kaldı uçak ilave oldu ,takviyeye kal abi mesai yok abi yemek yok kumanya var yersen zam mı o da yok abi %5 belki allah bereket versin allah şirketmize zeval vermesin, vermesin tabi dimi şefcikler yıl sonu geldi pirimler cebe hadi bakalım az personel az masraf fazlası cebe azı personele çoğu şefe

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAV-AÇ ~ 9 yıl önce
PRİM ÖDEMESİ ŞEF UNVANI SEVİYESİNE KADAR İNDİRİLDİ İSE SEVİNİRİM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
tgs ~ 9 yıl önce
Tgs 2015 zam oranı % 7 olur alışıla geldi artık apronda anamız ağlıyor ama iş yok ne yapalım razıyız ne yapalım işveren de bunu bildiği için ne verirsek kabul eder diye düşünüyor sendika desen kağıt üzerinde kalan Bi örgüt nerde olduğunu bilen yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ~ 9 yıl önce
EVET, BİZİM SAYFALARCA YAZDIĞIMIZ KONULARI SİZ 2,5 SATIRDA GAYET NET ANLATMIŞSINIZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
eski handlingci.. ~ 9 yıl önce
işte handling şirketleride sizinle aynı görüşte oldukları içindir ki ücretler bu denli yerlerde..en doğru tabirle ,ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar çalışanlarını..sen işi yapmazsan kapıda yapacak onlarca kişi sıra bekliyor..sonrada utanmadan birde kalite departmanları kuruyorlar şirketlerine..bir ağustos ayının pazar sabahı antalya apronuna davet ediyorum sizi ve sırça köşk patronlarını kaliteyi görebilmeniz adına..sonuç;çalışan haline şükretsin,gıkı çıkmasın nasıl olsa işi var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ESKİ ~ 9 yıl önce
IK'LARIN VE KALİTE DEPARTMANLARININ YAPTIĞI BİR ÇOK ŞEY GÖSTERMELİK ARKADAŞIM.YÖNETMELİKLER KALİTE DEPT.NINI ZORUNLU KILMASA ORADA ÇALIŞAN 3-5 UZMANA MAAŞ ÖDEMEMEYİ TERCİH EDERLER ZANNEDERİM.BENİ APRONA DAVET ETME KARDEŞİM. ORADA UZUN SÜRE BULUNDUM. AĞUSTOS AYININ ANTALYASINI DA İYİ BİLİRİM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Komik ~ 9 yıl önce
Ne sendikasi ne haberi, maaslar gecen seneden beri minumum 25% eridi sen personelin yuzde kac zam alacagini zannediyon? 3 mu 4 mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KOMİK. ~ 9 yıl önce
5 VE ÜZERİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. AMA 5X2 OLACAĞINI ZANNETMEM.
Okuyucu ~ 9 yıl önce
Yer Hizmetleri çalışanlarının yoğun tempo içerisinde çalışmasına rağmen oldukça düşük ücret almaları sadece çalışan ve işveren için değil hepimiz için utanç verici. Bu çalışanlar köle gibi görülmemeli ve hak ettikleri ücreti almalılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havaş YHM ~ 9 yıl önce
Havaşta aldığım check in kontuarında 1160 TL idi. Sabah 06:00 dan gece akşam 17:00 de ye kadar çalışıyordum ve 17:00 de bile çıkamıyordum fazla mesai ücreti bile yoktu. Bu parayla ne yapılabilir? İstifa edip en sonunda ayrıldım.
Havaş YHM ~ 9 yıl önce
Havaşta aldığım check in kontuarında 1160 TL idi. Sabah 06:00 dan gece akşam 17:00 de ye kadar çalışıyordum ve 17:00 de bile çıkamıyordum fazla mesai ücreti bile yoktu. Bu parayla ne yapılabilir? İstifa edip en sonunda ayrıldım.
CVP OKUYUCU ~ 9 yıl önce
ÇALIŞANLAR İÇİN UTANÇ VERİCİ DEĞİL KARDEŞİM. SİZLERİN NEDEN BUNA RIZA GÖSTERDİĞİNİZ ORTADA. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Canip ~ 9 yıl önce
Ücret artışında ne kadar özgürüz TİS olsada HABOM'da eski abiler olmasaydi yine oyuna geliyorduk bugünki gibi.3 sene önce THY HAVA oyununda kaybettirildik bugün yine HAVA nın satışıyla eşeği bulduk ama bacakları yok .Bugün günlerden mahkeme bahaneler bitsin isimize bakalımGonlum adından hava diyor aklım metal ogün gelsın ÇİF sueye gönderecek CİFCI lerimiz olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CANİP ~ 9 yıl önce
İLK BAŞTA OYUNA MI GELDİNİZ YOKSA İLK SEÇİMLERDE KONUYU ÇALIŞANLAR TAM DEĞERLENDİREMEDİLER Mİ. SÖYLEMEK İSTEDİĞİM SENDİKALI OLMANIZ NEDENİ İLE HİÇ OLMAZ İSE OCAK AYINDA ALACAĞINIZ ARTIMI BİLDİĞİNİZDİR. ZAMMIN YETERLİLİĞİ VE YETERSİZLİĞİ KONUSUNDA BİR ŞEY SÖYLEMEDİM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000