01 Ekim 2012, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

YETENEK – SİZ – MİSİNİZ?

 

Merhaba,

Hayatımızı emanet ettiğimiz  beyin cerrahı , açık kalp ameliyatı yapan  cerrah veya başka bir doktorun nasıl bir süreçten geçerek cerrah olduğunu biliyor musunuz ?

Tıp fakültesi ile başlayan ve TUS ( tıp uzmanlık sınavı ) ile devam eden bir süreç sonunda mütehassıs ( uzman ) doktor olunuyor.

Bu doktorların üniversite sınavında yetenek sınavı yapılıyor mu  yoksa puanı yeterli olan tıp fakültesini kazanıyor mu ?

Üniversite sınavında gerekli  puanı almanız  yeterli oluyor ayrıca bir yetenek sınavı yapılmıyor.

Puan esaslı değil de yetenek sınavı esaslı olsaydı  taban puan olarak da 180  puan deseler şu an tıp fakültesinde okuyanlar aynı kişiler olur muydu ?

Cevabı hepimiz biliyoruz  (en azından bir bölümü olmazdı )

Yetenek önemli fakat hak edenler girsin bu nedenle taban puan 450 gibi bir puan deseler ve en düşük puanlı  öğrencinin  bile belli bir seviyede olmasını garanti altına alsalar güzel olmaz mı ?

???

Evet buradan itibaren kısa cevaplar yerine konuyu üniversitelerde bulunan havacılık  ile ilgili bölümlere ve bu bölümlerin öğrenci kabul yöntemleri konusunda  düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Havacılık ile ilgili üniversite bölümlerinden; Havacılık işletme, kabin , uçak bakım  bölümleri puan esaslı öğrenci alıyor.Pilotaj ve hava trafik bölümleri ise yıllardır çok düşük taban puan şart ve  yetenek esaslı sınavlar ile öğrenci alıyordu. Yetenek sınavı ile öğrenci alan pilotaj bölümü de artık YÖK’ün aldığı karar ile sadece  puan esaslı öğrenci kabul edecek.

Bu durumda çok düşük taban puan + yetenek sınavı ile öğrenci alan sadece hava trafik bölümü kalmış oldu.

Puanınız önemli olmakla beraber yetenek gerektiren bölümlere uygun  puan + yetenek sınavı ile öğrenci alınması en güzel  uygulama olmasına rağmen yıllardır kanayan bir yara olarak bu konu  ki sorunlar konuşuldu. Ülkemiz adına meydana gelen kaynak israfları tartışıldı  bu israf bazen çok trajikomik olabiliyor O kadar ki kamunun çok büyük yatırımlar ile kurduğu hava  trafik bölümü mezunlarının bazıları – atc ihtiyacının zirvede olduğu dönemde bile - DHMI tarafından istihdam edilemedi.

Üniversite sınavında nispeten düşük  puan ( 300 altında )  alarak ve yetenek  sınavı ile hava trafik bölümünü kazanan bu öğrenciler  atanma şartı olan KPSS sınavından 80 puan alamadı.

(normal koşullarda üniversite sınavında 400 puan  altı puanı olan  bir öğrencinin  mezun olduktan sonra  KPSS de 80 ve üstü puan alması çok zor ) siz çok düşük taban puan ile  öğrenci kabul ederseniz sonuç  :BİLE BİLE  LADES.

Meşhur örneğimiz , deveye sormuşlar yokuş yukarı mı çıkarsın yokuş aşağı mı inersin ?

Devenin cevabı : düz yol yok mu ?

Bu işin düz yolu ne sadece puan ne de sadece yetenek sınavıdır, en güzeli yüksek taban puan alanlar içinden yetenek sınavı ile öğrenci almaktır.

Başvuru için taban puanı 270 yapıp   bin kişi içinden  15 yetenek arayacağınıza taban puanı  400  yapıp 500  kişi içinden  15 yetenek ararsınız fakat en düşük seviyenin  270 yerine 400 olması da garanti olur.

270  taban puan ile yetenek sınavına davet etmek zorunda  olsanız bile  prensip olarak ve asla taviz vermeden 400 puan üstünü değerlendirseniz bu mezunlar rahatlıkla  gerekli KPSS puanını alacaklardır.

Bu kadar basit ise yıllardır  niçin yapılmadı diye sorabilirsiniz , sizce ???

**

DHMI, doğru bir kararla mezunları değerlendirmek için - üniversite mezunu hava trafikçilerin  yeterli KPSS puanı alamaması üzerine- kontrolör adaylarını stajyer ve asistan olarak farklı iki isim altında istihdam etmeye başladı burada maksat 80 KPSS puanı alamayan hava trafik mezunlarını  asistan kadrosu ile ve KPSS 70 puan ile istihdam etmek. Stajyer adı altında            ( hava trafik mezunu olmayanlar )  istihdam edileceklerden KPSS 80 puan isteniyor.

**

Pilotaj bölümüne olan talep ve yetenek sınavı sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle  YÖK yetenek sınavı uygulamasını  iptal edip puanı yeten okusun dedi ve sadece puan esaslı öğrenci kabulü başladı bir açıdan doğru  bir karar fakat yeteneği uygun olmayanların hem kendi hem de ülkenin kaynağını israf edip  sürecin bir yerinde “bana müsaade “ demesi  mümkün.

Öğrencinin kayıp yıllarına mı yanarsınız , boş kalan kontenjanı yabancı bir pilot ile doldurmak zorunda kalacağınıza mı yoksa bu öğrenci için kamunun yaptığı yatırımın buharlaşmasına mı  ya da hepsine birden mi?

Maalesef  sorunları  ortadan kaldırmak için yapılan iyi niyetli çalışmanın kendisi de hatalı.

Yine de sorunu görmüş olmayı  ve çözüm için adım atılmasını pozitif değerlendiriyorum.

**

Pilotaj bölümüne yetenek sınavı ile girilen dönemde 300 puan altında bile öğrenci olduğunu görüyoruz oysa şu an hem THK hem A.Ü pilotaj bölümleri  öğrencileri 500 puan civarında  puan alarak kayıt yaptırdı. Bu öğrencilere aynı sınıfta ders anlatacak akademisyenlere şimdiden kolaylıklar diliyorum.( farklı sınıflarda olduklarını unutmadım bir bölümü ders tekrarı yapacak bir bölümü önümüzdeki  yıllarda line’da birlikte kurs görecek)

Bir yıl önce 300 puan şimdi 500 puan biri mi az diğeri mi çok  ? bu  ne yaman çelişki.

**

MEB, SHGM, YÖK, DHMİ ve diğer ilgili birimler toplanıp çözüm arasalar  makul çözümler üreteceklerine inanıyorum.296 puanla pilot 350 puanla dispeç veya 440 puanla uçak teknisyeni  olunuyordu bu hakkaniyete uygun değil.  Unutmayın ki 1 puan fazla alıp hakim  1 puan eksik alıp mübaşir oluyorsunuz  veya 1 puan fazla alıp doktor 1 puan eksik alıp hemşire oluyorsunuz.

Özel üniversite –uçuş okulu ortak pilot programları , mühendislik eğitimi, teknik personel lisans yetenek sınavı olmaması gibi konuları da başka bir yazı da gündem yapacağım.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

NOT: Bu dönem sizden gelen talepler nedeniyle gündem içinden yazılara daha çok yer ayıracağım.

YETENEK – SİZ – MİSİNİZ?

Yorumlar

HANGİ SINAV ~ 12 yıl önce
TUS da bile hatalı sorularla artık sıralamalar değişiyorsa , bakanların kızları istedikleri üniversitelere yatay geçiş yapıyorlarsa , en önmelisi üniversite sınav soruları artık çalınıp bellirli tarikatların ellerinde yandaşların belirli okullara yöneltmek amacı ile kullanılıyorsa insan hangi sınav , hangi üniversite diye sorası gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotaj Adayı ~ 12 yıl önce
Dünyanın en iyi mülakat-yetenek sınavı yapılsa bile bu durum insan yorumuna ve değerlendirmesine çok açık olduğu için illaki olumsuz sonuçlar söz konusu olabilir, bundan dolayı prestiji en yüksek mesleklerden olan pilotluk için ideal adayları seçmekteki dengeyi kurmak gerçekten zor bir durum Lakin şu anki sistem belki de olabilecek en iyi seçim yolu kanatimce, çünkü bu bölümü seçenler gerçekten çok iyi araştırarak, çok isteyerek çok yüksek puanlarla çok da bilinçli bir şekilde seçiyorlar, bundan dolayı ilerleyen süreçte kazanan adaylar arasından pek de kaynak israfı olacağını, elenenlerin, bırakanların falan olacağını pek sanmıyorum,tabi bu söylediklerim çok yüksek puanlarla tam burslu falan kazananlar adaylar için, yoksa paralı okuyanların durumu her zaman tartışılabilir (Bu arada thk ü. nin paralı pilotaj bölümünün bile puanı fena sayılmaz, fakat özyeğin üniversitesi paralı bölümünün puanı çok düşük)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Yorumunuz
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Yorumunuz
SHYO mezunu Uçak Mühendisleri? ~ 12 yıl önce
Erdal hocam saygılar, SHYO mezunlarına Uçak Mühendisliği ünvanı verilmesini de masaya yatırsanız. Bu hususta bir siz kaldınız konuşmayan. SHYO mezunları olarak desteklerinizi bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Dost ~ 12 yıl önce
Kardeşim ellerine sağlık çok güzel olmuş. Çok doğru bir noktayı gündeme getirmişsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
b.sönmez ~ 12 yıl önce
ilave olarak; yıllardır shyolardan alınan tıptan bile yüksek harçlar ayrı bir haksızlıktı neyseki artık kaldırıldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000