10 Mart 2013, Pazar
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Ya arkadas kafayımı yediniz.Bu yorumlar ne.Havacımısınız sizler yahu.
  • 3 ) Yetmedi bir yil boyunca hastalanan yabanci pilota (62) yasinda taniyorum bunun gibi onlarca var olmasina karsin tedavi masrafi ve maas verirken sekiz ay bu hal uzre devam etti.biliyormusunuz harcadigi her kurusu ve hastane masraflarini kendi ulkesinde yaptirdigi ozel saglik sigortasindan aldigini,kaldiki benim ulkem onun kurum harcasini yabanci calisan uzerinden odedigi halde kendi ulkesinde sigortasindan aldigini.Bize durust calisan takdir edilmezken bizi soyan dune kadar muhalif olan Avrupali cakmalari aldik veziri azam yaptik.Yetmedi benim kkaptanlarima insanlarima IKINCI sinif muamelesi yapar hale geldi.Avrupali pilot iyi calisiyor prensipli diye issiz takimini ise aldin simdi adam oldular TURKIYE nin haritadaki yerini bilmeyen bu adamlari da basimiza bas pilot yaptik.Yetmedi evlendirdik eniste dedik.Yetmedi sunnetli olup olmadigini sormadik.Avrupanin en iyi hava yolu olmamamiz da bunlarmi bizi tasidi dusunelim lutfen,Ulkemin insani bizim icin degerden ote iste benim pilotlarm
  • 2 ) Yabanci pilotlarin THY icin verdigi hatta THY ye ile alakasi olmayan pilot adayi sarlatanlarinda Basina vetdigi yalan beyanlar degerli pilotlarimizi ne denli rencide ettigini hep beraber sahit olduk. Kendi pilotlarina yaptirim uygulayan her Yonetici bunun hesabini Copenhag basin yazisinin cevabinikendi pilotlarina vermedigi deger uzerinden yansimasini gormustur.Kendi ulkesinde vergiden sonra alacagi maas 6500 EURO is saatine gore degisen maastir.Thy yede durum ise ikramiye ile ortalama maas 12.000 EURO kendi ulkesinde ne kadar cok calisirsan o kadar fazla vergi verirsin.Fazla calismak fazla vergi vermek demektir sene sonu balansi daha kotudur Avrupa fazla kazancin karsiligi fazla vergiyle es degerdir.Kendi ulkesinde sigortali ve cift emeklilige sahip.Biz nerden emekli olacagiz sahtekarliktan mi? Neden arastirilmiyor bu insanlara calisma musaadesi verirken hangi haktan faydalacaksiniz.Yabanci isen yasam senin icin TURKIYE de hayal bile edemeyeceginiz alim gucune sahipsiniz.
  • 1 ) Degerli arkadaslar,yabanci pilot alimlarinda bire bir icinde bulunan birkisi olarak su soyleyebilirim.Yabanci pilot aliminda pilot kendisi Thy muracat edip akebinde ilgili yurt disi ofisinden petsonelle konsolosluk isleri bitince tum ucuslar Ortakligimiz tarafindan saglanirken bundan aileleride faydalaniyor ,sinirsiz ucus ve ozel muamele yurt disi ofislerinde uygulama cok farkli.Iflas eden her yabanci sirketten yas ortalamasi 25-62 yasinda dahi yabanci pilot istihdam edilip,maaslari bizim degerli pilotlarimizdan daha yuksek 21.000,-TR bu yetmedi calisma sartlari yerliye gore daha iyi nasil mi ?bes gun yuksek ucus arti dort gun tatil ozel duzenlenmis ev komplekls havuzlu sinirsiz ID aile boyu.Bir ornegini vereyim Copenhag tan istihdam edilen 14 pilottan biri hem kendi hanimini ve bizim hostesten birini ayirtim bosanmadan IST evleniyor personel bakim yerini kizin ismini yaziyor.ilk esi durumu polise bildiriyor ve COPENHAG havalimaninda adam sahte evlilikten tutuklaniyor.
  • bızde bu mantık devam ettıgı surece yerlı pılot yetısmez turkıye de yasıyoruz turkıye de ucuyoruz ama pılotlar turkce bılmıyor boyle sacmalık mı olur bu duruma bır an once dur demek lazım ve turkce ogrenme bılme sartı getırmek lazım nasıl ıngılızce bılmek gerekıyorsa bu ulkede para kazanıyorsa turkce de ogrenecek arkadas
  • Erdal bey, senin Allahın varmı ? çok merak ediyorum.
  • evet uçuş okullarına gittiginizde herkes oluyor sen niye olamayacakmışsın diye sizi bir güzel sıvazlayacaklar daha sonra uçağa bineceksiniz eğitimin ilk safhası güzel geçecek ilk yalnız kontrolünden sonra yalnız uçmaya başlayacaksınız..O sırada yavaş yavaş rüzgarlar termiklerle boğuşacaksınız bir şekilde ineceksiniz,oturup dersleri ezberleyip onları da halledeceksiniz..Sonra tekrar uçuş safhasına geleceksiniz o neşeli haliniz olmayacak çünkü alet uçuşu yapacaksınız..Uçuş saatinize bağlı size olan bakış açısı değişecek sonra yeni gelmiş bir PPL öğrencisi size yardım edecek anlatacak.Moraliniz bozulacak CPL/IR da da fail olursanız zor demeye başlayacaksınız..Ama daha line eğitiminde bile değilsiniz ki..Kaptanlar size daha iyi olmanız için bağıracak size part a nın biyerini soracak sinirleneceksiniz sonra belki de yapmıyorum bu mesleği bu ne diyeceksiniz..Onun için iyi düşünün tutkuyla bağlı değilseniz bu işe,havada o lafları içinize atamazsınız 45bin euroya o laflar yenmez..
  • asker çocukları elendi demiş bir arkadaş, asker çocukları eleniyor da askeriyeden gelme pilotlar nasıl oluyor da alınmaya devam ediyor ??? denk gelmiştir eminim işe alınan asker çocukları da bir hayli çoktur.
  • Türkiye deki vergi sisteminden dolayı yabancılar Türkiye de uçmak ister.Almanya da F/O maaşı 5 000 euro,devlet bu maaş dan 2 000 EURO vergi almakta.Bizde ise 4 000 -5 000 euro maaş alan F/O var.Ödediği vergi ise asgari üçret alan işçi kadar.Adalet mi bu?bizden çacık olmaz.selamlar
  • Sizin saf bir kişiliğiniz olduğu benim hakkımda bilgi sahibi olmadan açıkogretım mezunu gibi bir eleştırı yapmanızdan bellı..ayrıca hitap şeklinizde sokak ağzıyla konuşmanızda seviyenizi apaçık ortaya koyuyor..ben sizi muhatap almıyorum,çünkü bu kadar low Level birisiyle münakaşa etmek yakışmaz kişiliğime...tedavi bence sizin su andaki yorumunuza bakarak esas tedavi ihtıyacının exiktrofobi olarak adlandırdığımız kendini ispat etme yada bastırılmış duyguların açığa vurumu davranışını sergileyen size gerek..bu size yetmiştir umarım..bide illa yuzyuze gelelım dersen a girişi güvenlik kapısı securty personelıyım..istedıgın an gelebilirsin..bu yazıyı cozebılmen ımkansız ama yınede yazdım..

YERLİ PİLOTA İŞ YABANCIYA LEVEL 4 TÜRKÇE

 

Bu kadar pilot ihtiyacı varken işsiz pilot nasıl olur ? sorusunun cevabı için –istisnaları ayrı tutalım- işsiz pilotlarımızın özelliklerine  bakmak gerekiyor. Çözüm: bende bu var yerine siz ne istiyorsunuz?

Sadece bir havayolu olsa bir şekilde izah etmeye çalışabiliriz fakat bu kadar farklı özellikte havayollarımız varken böyle bir sorun varsa bakış açımızı değiştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Geçtiğimiz haftalarda yapılan pilotlar  çalıştayı  süresinde ve sonrasında hem bu konu hem de başka konular  gündeme geldi.

Öncelikle sağlık…    Pilotların çalışma şartları gerçekten zor hem çok sağlam bir  fizyoloji hem de  çok sağlam psikolojik yapıya sahip olmak gerekiyor.Bu manada mesleğe girişte sağlık kontrolünün yeterli seviyede olmadığını düşünüyorum.PPL başvurum sırasında bu süreci bizzat yaşadım (başvurum ppl olmasına  rağmen atpl seviyesi sağlık muayenesi talep etmiştim)  Hem psikiyatri hem diğer bölümlerin daha detaylı ve özenli olması gerekir. Çalıştay sürecinde konuya ilişkin yapılan açıklamalarından bazı satır başları ; 

-Pilotlar sosyal hayatını feda ediyor.

-Aile bağları zayıflayan pilotların sağlığını kaybeden bir meslek grubuna dönüştü.

 -Uzun uçuş süreleri, dinlenme sürelerinin yavaş yavaş azaltılması, niteliğinin ve kalitenin deforme edilmesi, uçuş programlarındaki değişiklikler nedeniyle artık değil aylık, günlük dahi yapılamaz hale gelen özel hayat planlamaları, pilotun sadece fiziksel dengesine etki etmekle kalmamakta, ruhsal dünyasında da onarılmaz yaralar açmaktadır.

-Kozmik radyasyona ve uçuş aletlerinden yayılan elektromanyetik dalgalara, jet yakıtı buharına, ultraviyole ışınlarına maruz kalan pilotların en sık yakalandığı hastalığın kanser olduğunu neredeyse her hafta kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acı haberleriyle öğrenmek bizleri derinden yaralamaktadır.

- Ülkemizde uçan yabancı pilotların Türkçe öğrenmesi faydalı olacaktır.

-192’si İşkur’a kayıtlı 500 civarında ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı) sahibi pilotumuz çalışma olanağı bulamamaktadır.

                                                                                **

Rahatsızlıklar akut (geçici)  ve kronik (sürekli )  olarak ikiye ayrılıyor, hemen hepimiz iş ve sosyal yaşantımızda stres yaşarız hatta stresin belli seviyede faydalı olduğu biliniyor bu tarz geçici stres sorun olmazken işinizin kendisi bizatihi stresli ise o zaman kalıcı etkiler oluşabiliyor.Pilotaj gibi  sürekli stres yaşanan mesleklerde bunu görmek mümkün.Sadece stres değil aynı zamanda çalışma şartlarının fizyolojik olarak da yıpratıcı olduğu kesin.

Havacılık tıbbı ile ilgili kişiler bile teknik konularda yanlışlıklar yapabiliyor örneğin pilotların sürekli kabindeki havayı soluduğu için sorun olduğu yazılıyor-söyleniyor.İşin aslı kokpitte kabin havası olmaz kabinden farklı olarak kokpit havası sirkülasyona tabii değildir sol pack’ten alınan özel bir hat ile doğrudan ve sürekli temiz hava verilir.

Kozmik radyasyon ve kokpitin radyasyon etkisi midir yoksa weather radar etkisi midir tıbben izah edilmiş ve ispatlanmış bir konu değil fakat hayatın bir gerçeği pilotların çocukları büyük oranda kız çocukları  olmaktadır.

Sadece pilot değil  faal uçak üzerinde çalışan hat bakım teknisyenlerinin ve radarlarda görev yapanların da çocukları çoğunlukla kız olmaktadır.Yanılmıyorsam 99 yılı idi hat bakım c ekibinde çalışıyordum o yıl ekipte çalışanların toplam 11 çocuğu olmuştu 10’u kız 1’i erkek çocuktu.

                                                                                     **

Çalıştay sürecinde ki bir başka  gündem yabancı pilotların Türkçe öğrenmesi konusu..

20 şubat 2012 tarihli yazımdan  alıntı yapayım :  “… Aynı zamanda yabancı pilotlarımız için kurumsal aidiyet sağlanması, crm için pozitif katkısı olması vb nedenlerle Türkçe kurslar gerçekleştirdik. evet yanlış okumadınız. Yabancı pilotlara TÖMER’den Türkçe uzaktan eğitim temin ettik. Sadece yabancı pilot değil çok sayıda yurt dışı yabancı mahalli personelimiz ( 1000 civarında idi) için de Türkçe eğitim düşünmüştük fakat başlatmak kısmet olmamıştı. Düşünsenize yurt dışında bankoya gelen yolcumuza Türkçe “ hoş geldiniz” diyen yabancı personel güzel olmaz mı? 25 yıl maaş verdiğiniz personeliniz emekli olurken bir kelime Türkçe bilmiyor. İngilizce bilmeyen Türk yolcumuza yardımcı olamıyor, umarım bu personeller için Türkçe eğitimler başlatılır…”

                                                                                   **

Pilotaj eğitiminin herhangi bir safhasında başarısız olanları eğitimden ayırmak yerine kendilerinin ayrılmalarına izin veriliyor haliyle kişilerin pilotaj geçmişi ve ne tip hatalar ile devam ettikleri kayıt altında olmuyor. SHGM’nin bu konuya ve devamında bu kişilerin nerede nasıl uçtuğuna iyi bakması lazım.İnsanız başarısız olan biri daha sonra hatalarını giderip çok iyi bir pilot olabilir fakat sürecin kayıt altında olması ve izlenmesi gerekir.Sektörün isim bazında bildiği ve hayretle nasıl pilot  oldu dediği kişiler var.

                                                                                  **

Geçen hafta sektörün çok hareketli bir dönemi idi şirketlerde çok sayıda yeni atama , görev değişikliği,iş kazaları ,değişik gelişmeler oldu bunları zaten airporthaber’den detaylı okudunuz.           İki konuda kısaca yazmak istiyorum; çok yakınen bildiğim bir konuda neredeyse tüm basın yanlış haber yaptı.HABOM personeli iş kazasında Y.E’nin aracı kullanması asla söz konusu değil.Detaylı bilgi dosya da var.Sonuçlandığında herkes görmüş olur.Lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım.Diğer konu ise  beni çok sevindiren ve  ülkemizin istikbali adına çok  önemli gördüğüm konu , Kale havacılığın  Boeing’ten aldığı mükemmellik ödülü.Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

 

YERLİ PİLOTA İŞ YABANCIYA LEVEL 4 TÜRKÇE

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

Zeka ~ 11 yıl önce
Ya arkadas kafayımı yediniz.Bu yorumlar ne.Havacımısınız sizler yahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amitos ~ 11 yıl önce
3 ) Yetmedi bir yil boyunca hastalanan yabanci pilota (62) yasinda taniyorum bunun gibi onlarca var olmasina karsin tedavi masrafi ve maas verirken sekiz ay bu hal uzre devam etti.biliyormusunuz harcadigi her kurusu ve hastane masraflarini kendi ulkesinde yaptirdigi ozel saglik sigortasindan aldigini,kaldiki benim ulkem onun kurum harcasini yabanci calisan uzerinden odedigi halde kendi ulkesinde sigortasindan aldigini.Bize durust calisan takdir edilmezken bizi soyan dune kadar muhalif olan Avrupali cakmalari aldik veziri azam yaptik.Yetmedi benim kkaptanlarima insanlarima IKINCI sinif muamelesi yapar hale geldi.Avrupali pilot iyi calisiyor prensipli diye issiz takimini ise aldin simdi adam oldular TURKIYE nin haritadaki yerini bilmeyen bu adamlari da basimiza bas pilot yaptik.Yetmedi evlendirdik eniste dedik.Yetmedi sunnetli olup olmadigini sormadik.Avrupanin en iyi hava yolu olmamamiz da bunlarmi bizi tasidi dusunelim lutfen,Ulkemin insani bizim icin degerden ote iste benim pilotlarm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amitos ~ 11 yıl önce
2 ) Yabanci pilotlarin THY icin verdigi hatta THY ye ile alakasi olmayan pilot adayi sarlatanlarinda Basina vetdigi yalan beyanlar degerli pilotlarimizi ne denli rencide ettigini hep beraber sahit olduk. Kendi pilotlarina yaptirim uygulayan her Yonetici bunun hesabini Copenhag basin yazisinin cevabinikendi pilotlarina vermedigi deger uzerinden yansimasini gormustur.Kendi ulkesinde vergiden sonra alacagi maas 6500 EURO is saatine gore degisen maastir.Thy yede durum ise ikramiye ile ortalama maas 12.000 EURO kendi ulkesinde ne kadar cok calisirsan o kadar fazla vergi verirsin.Fazla calismak fazla vergi vermek demektir sene sonu balansi daha kotudur Avrupa fazla kazancin karsiligi fazla vergiyle es degerdir.Kendi ulkesinde sigortali ve cift emeklilige sahip.Biz nerden emekli olacagiz sahtekarliktan mi? Neden arastirilmiyor bu insanlara calisma musaadesi verirken hangi haktan faydalacaksiniz.Yabanci isen yasam senin icin TURKIYE de hayal bile edemeyeceginiz alim gucune sahipsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amitos ~ 11 yıl önce
1 ) Degerli arkadaslar,yabanci pilot alimlarinda bire bir icinde bulunan birkisi olarak su soyleyebilirim.Yabanci pilot aliminda pilot kendisi Thy muracat edip akebinde ilgili yurt disi ofisinden petsonelle konsolosluk isleri bitince tum ucuslar Ortakligimiz tarafindan saglanirken bundan aileleride faydalaniyor ,sinirsiz ucus ve ozel muamele yurt disi ofislerinde uygulama cok farkli.Iflas eden her yabanci sirketten yas ortalamasi 25-62 yasinda dahi yabanci pilot istihdam edilip,maaslari bizim degerli pilotlarimizdan daha yuksek 21.000,-TR bu yetmedi calisma sartlari yerliye gore daha iyi nasil mi ?bes gun yuksek ucus arti dort gun tatil ozel duzenlenmis ev komplekls havuzlu sinirsiz ID aile boyu.Bir ornegini vereyim Copenhag tan istihdam edilen 14 pilottan biri hem kendi hanimini ve bizim hostesten birini ayirtim bosanmadan IST evleniyor personel bakim yerini kizin ismini yaziyor.ilk esi durumu polise bildiriyor ve COPENHAG havalimaninda adam sahte evlilikten tutuklaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
bızde bu mantık devam ettıgı surece yerlı pılot yetısmez turkıye de yasıyoruz turkıye de ucuyoruz ama pılotlar turkce bılmıyor boyle sacmalık mı olur bu duruma bır an once dur demek lazım ve turkce ogrenme bılme sartı getırmek lazım nasıl ıngılızce bılmek gerekıyorsa bu ulkede para kazanıyorsa turkce de ogrenecek arkadas

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah Biliyor ya ~ 11 yıl önce
Erdal bey, senin Allahın varmı ? çok merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inanç ~ 11 yıl önce
Allah'ın varlığına ve bir olduğuna iman eden sıradan bir müslümanım.e.g
pilotluk ~ 11 yıl önce
evet uçuş okullarına gittiginizde herkes oluyor sen niye olamayacakmışsın diye sizi bir güzel sıvazlayacaklar daha sonra uçağa bineceksiniz eğitimin ilk safhası güzel geçecek ilk yalnız kontrolünden sonra yalnız uçmaya başlayacaksınız..O sırada yavaş yavaş rüzgarlar termiklerle boğuşacaksınız bir şekilde ineceksiniz,oturup dersleri ezberleyip onları da halledeceksiniz..Sonra tekrar uçuş safhasına geleceksiniz o neşeli haliniz olmayacak çünkü alet uçuşu yapacaksınız..Uçuş saatinize bağlı size olan bakış açısı değişecek sonra yeni gelmiş bir PPL öğrencisi size yardım edecek anlatacak.Moraliniz bozulacak CPL/IR da da fail olursanız zor demeye başlayacaksınız..Ama daha line eğitiminde bile değilsiniz ki..Kaptanlar size daha iyi olmanız için bağıracak size part a nın biyerini soracak sinirleneceksiniz sonra belki de yapmıyorum bu mesleği bu ne diyeceksiniz..Onun için iyi düşünün tutkuyla bağlı değilseniz bu işe,havada o lafları içinize atamazsınız 45bin euroya o laflar yenmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kamil ~ 11 yıl önce
asker çocukları elendi demiş bir arkadaş, asker çocukları eleniyor da askeriyeden gelme pilotlar nasıl oluyor da alınmaya devam ediyor ??? denk gelmiştir eminim işe alınan asker çocukları da bir hayli çoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vergi ~ 11 yıl önce
Türkiye deki vergi sisteminden dolayı yabancılar Türkiye de uçmak ister.Almanya da F/O maaşı 5 000 euro,devlet bu maaş dan 2 000 EURO vergi almakta.Bizde ise 4 000 -5 000 euro maaş alan F/O var.Ödediği vergi ise asgari üçret alan işçi kadar.Adalet mi bu?bizden çacık olmaz.selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Sizin saf bir kişiliğiniz olduğu benim hakkımda bilgi sahibi olmadan açıkogretım mezunu gibi bir eleştırı yapmanızdan bellı..ayrıca hitap şeklinizde sokak ağzıyla konuşmanızda seviyenizi apaçık ortaya koyuyor..ben sizi muhatap almıyorum,çünkü bu kadar low Level birisiyle münakaşa etmek yakışmaz kişiliğime...tedavi bence sizin su andaki yorumunuza bakarak esas tedavi ihtıyacının exiktrofobi olarak adlandırdığımız kendini ispat etme yada bastırılmış duyguların açığa vurumu davranışını sergileyen size gerek..bu size yetmiştir umarım..bide illa yuzyuze gelelım dersen a girişi güvenlik kapısı securty personelıyım..istedıgın an gelebilirsin..bu yazıyı cozebılmen ımkansız ama yınede yazdım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000