06 Haziran 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Servet Bey Havacılık kuralları için ECAC üyesi ülkeler tarafından getirilen gereklilikler ile Türkiye gerçeğini birbirine çok karıştırmış. Eğer ülkemizde özellikle çalışan standartları konusunda uluslararası kurumlarca getirilen düzenlemelere uyulssa idi.. Acaba Ankaradan gönderilen ve bu standartları % 10 oranında bile karşılamayan kimseleri THY yönetimi nasıl işe başlatırdı. Özel havayolları bu satndartlardaki personele ücret ödeseler 59 Tl lik ücretlerle nasıl yolcu uçurabilirlerdi. Düşünmek gerek... Türk toplumu sosyal ve idari yapının rasyonel düzenlemelere konu olmasını isteseydi AK Partiye % 50 lik bir oranda desteği verir miydi acaba... değerlendirmelerinize arz olunur.
  • herkesin kısa sureli bir egitim ve tecrube ile yapabilecegi bir meslek dali icin koruma kelimesi cok komik oluyor;okul acılması keza cok komik olmus,okuldan gelenlerin ne kadar bos ve gereksiz bilgilerle donatılmıs oldugunu gorunce;insanın yazık bu cocuklara diyesi geliyor,bosuna okumuslar..ama Turkiye gercegi bu;muhendislerin bankacı,isletmecilerin donerci,hukuk mezunlarının bakkal oldugu bir sistemde hukuksal koruma konusunu tartısmak cok sacma..
  • Engelli yolcularla ilgili her şey ICAO Chap. 8 .23, Ecac Doc 30 Part 1 Anex 5A-2 belirtilmiştir. Adına ister kanun ister tüzük ister bzük deyin sizi bağlar. Avrupa’ya uçuyorsan ECAC kurallarını tanımam diyemezsin. Bayrak kanununa gelince kanun ve tüzük detayı yine yazarın önceki yazılarında verilmiş.Tüzük uygulanmaz diye bir şey var diyorsanız, ben daha ne diyeyim. Hocam son sözüm size eğer sizi takip edenlerin yarısı bu yorumları yazanların seviyesinde ise daha çok kitap yazmalısınız.
  • O kadar havacılık okuduğun sanan havacı öğrenciler.Çok meraklısnın okuyorsunuz ya.Ondan sonra iş yok şu yok.Sürünün.Az bile size.
  • Bayrağın dikey stabilizere çizileceği, tekerlekli sandalyenin ücretsiz verileceği hangi kanunda yazılı Servet bey? Galiba yine kanunla, yönetmelik ve talimatları karıştırıyorsunuz? O sizin söyledikleriniz hiç bir kanunda yazılı değil. Talimatlar kanun değildir.
  • Havacılık işinde çalışanlar için, hukuksal koruma istediğinizi yazıyorsunuz. Ne gibi bir hukuksal koruma istiyorsunuz? Bunu açarsanız herkes daha iyi anlar. Söylemek istediğiniz, havacılık işinde çalışanlar, hakimler kanununa mı tabi olsun, yoksa milletvekili dokunulmazlığı mı? Veya maaşlarının, malvarlıklarının hiç bir şekilde haczedilemeyeceği mi?
  • bizde finaller bitmek üzere sizinkiler daha vize demi servet bey haziranda vizenin ne işi var!! hımm bu arada vizeyle mezun olunmuyo!!
  • Servet bey en sonunda kitabi yayinlayacaksiniz....
  • Tebrik ederim çok güzel bir konuya değinmişsin sadece bu dönek herifi değil diğerlerinide yaz bulabildiğin bütün dönekleri buraya yaz ki dürüst olanlar ile dönek olanlar ortaya çıksın. Bazılaının işine gelmiyor bu yazıların çünkü bir çok dönek te buralara bakıp foyalarının ortaya çıkıp çıkamayacaklarını kestirmeye çalışıyorlar. Kendi arkadaşları dışında kimseyi insan yerine koymayan, Kendi çıkarları dışında kimseye nefes dahi aldırmayan, Kendi egoları sayesinde insanlara zülüm yapan bizanslılarıda çıkar buradan. Havacıyım diye hava atan sokakta görsen selam vermeyeceğin insanlarıda yaz buradan, Havacılık haberi işte aslan gibi havacılık haberi ne kadar cılık bir iş yaptığımızın belgesi,izahatı,söylemi işte her kes ayağını denk alsın artık
  • burada şahışları ilgilendiren bir konuda yazılabilir elbetde,eğer bu şahıslar HAVACILIK CAMİASINDAN BESLENEN YA DA ''BESLEME'' DİYE NİTELENDİRİLEBİLECEK İNSANLARSA...

Yaz Geldi!

 Şu sıralar vize zamanı ve sınavlar için soru hazırlarken hep aklımda bu gençlerin mezun olunca ne yapacakları. 2007 den beri “meslek” üzerine yazılar yazıyor, “hukuksal koruma” istiyorum havacılık işinde çalışanlar için.

Seminerlerde, Konferanslarda ve Söyleşilerde anlatmaya ve bilgilendirmeye devam ediyorum. Sonra ICAO bir plan yapıyor. NGAP adı altında yapılanma ve gerçekleşmesi için neler yapılacak, kıta kıta dolaşıp konferanslar düzenliyor.

Kaderin bir cilvesi, ECAC eğitim toplantısı tam da ICAO nun NGAP projesini ilan edişinden iki ay sonra İstanbul’da yapılıyor.

Bir seneye yakın bekliyorum, bakalım bizim SHGM ne gibi bir hazırlık yapacak ve çözüm getirecek diye, hiç ses yok. Geçen bir sene içerisinde ICAO dört kıtada seminer ve konferanslar düzenliyor NGAP konusunda, bizden yine ses yok.

ICAO çalışma prensibi hiç değişmedi. Konuyu gündeme getirmek için en az üç sene üzerinde çalışır, gündeme getirdikten sonra ortalama 5 sene içerisinde olgunlaştırarak kural olarak yayınlar ve der ki, bu kural 5 sene sonra yürürlüğe girecek. Yani önümüzde 9 sene gibi bir süre var. NGAP henüz gündemimize girmedi. Zaten biometrik pasaport şartı da ilk 2001 senesinde duyuruldu ve 2005 senesinde 188 üye ülkenin onayı ile 2010 senesine kadar her ülkenin biyometrik pasaporta geçmesi kararlaştırılmıştı. Bizde 2011 de ancak verilmeye başlandı.

Hep yumurtanın kapıya gelmesini bekleriz ama bu sefer o kadar kolay olmayacak. Karşımızda dört bakanlık var. Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ve Adalet Bakanlığı.

Anayasa mad.90 son ile karşımıza gelecek olan bu soruna şimdiden hazırlanmak ve uyum yasaları için taslak hazırlamalıyız. Pilot sıkıntısı daha da büyüyecek diye haberler okuyoruz, yabancı pilot sorunu ortada, teknisyen, uçuş işletme uzmanı, harekat ve yardımcı personel ihtiyacı doğal olarak artacak.

Ortada bir de SHGM nin 7-7-2005 tarihli Genelgesi durmakta. “Filoya Hava Aracı İlave Etme Usul ve Esasları” Onlarca uçak siparişi veriliyor, hangi şirket bu genelgenin gereğini yapıyor? Ortada bir plan, program yok. Kim kimden ne isteyecek? Şirketler kendi başlarına gereken personeli THY da dahil yetiştiremiyorlar.

Hele THY, bırakın pilot yetiştirmeyi, yabancı pilot almakta, bu yetmezmiş gibi uçuş işletme uzmanını da dışarıdan alıyor. THY böyle yaparsa öbürleri ne yapmaz? Hava hukukunu bilip bilmemek değil bizim sorunumuz. Sorun hukukla ilgilenmemek. Bir zamanlar bizleri hava hukuku gereklerinden nasıl sıyrılırız diye yüksek ücret ödeyerek işe alıyorlardı.

Şimdi o korku da yok. “Bayrak dikey stabilizere çizilir” diyor kanun, “böyle saçma kanun olmaz, kanunu değiştirsinler” deniyor. “Tekerlekli iskemle Meydan İşleticileri tarafından ücretsiz verilir” diyor kanun, “ben karışmam” diyor meydan işleticileri. 34 haftadır yazıyorum. Bazen bana kızıyorlar, hukuktan bahsetme diyorlar.

Bazen de bu konular derin konular, kimse seni anlamaz diyorlar. Bazen de güncel yazı yaz, okuyucun artsın diye yol gösteriyorlar. Farkındasınız 34 yazının tümünü de hep bir soru ile bitiriyorum. Bu sefer de sorularının cevaplarını neden vermiyorsun diyorlar. Yorumlara hiç cevap yazmayışıma kızıyorlar. Yanlışları kanun maddesi ile ortaya koyuyorum, kanun değişmeli diyorlar.

Araştırıyorum, inceliyorum, soruyorum, soruşturuyorum, yazıyorum, yazıyorum. Sanırım artık ara vermenin zamanı geldi. Yaz yoğun geçeceğe benziyor. Bu arada, benim tatilim ise kitap yazmak. Eylül ayına kadar bana müsaade. Kısmet olursa Eylül ayında yine buluşuruz. Arada sırada yazmaya da çalışacağım.

Herkese kolay gelsin. Zaten havacılık kolay bir iş değil mi?

Sevgiler.

www.servetbasol.com
Yaz Geldi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 13 yıl önce
Servet Bey Havacılık kuralları için ECAC üyesi ülkeler tarafından getirilen gereklilikler ile Türkiye gerçeğini birbirine çok karıştırmış. Eğer ülkemizde özellikle çalışan standartları konusunda uluslararası kurumlarca getirilen düzenlemelere uyulssa idi.. Acaba Ankaradan gönderilen ve bu standartları % 10 oranında bile karşılamayan kimseleri THY yönetimi nasıl işe başlatırdı. Özel havayolları bu satndartlardaki personele ücret ödeseler 59 Tl lik ücretlerle nasıl yolcu uçurabilirlerdi. Düşünmek gerek... Türk toplumu sosyal ve idari yapının rasyonel düzenlemelere konu olmasını isteseydi AK Partiye % 50 lik bir oranda desteği verir miydi acaba... değerlendirmelerinize arz olunur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
herkesin kısa sureli bir egitim ve tecrube ile yapabilecegi bir meslek dali icin koruma kelimesi cok komik oluyor;okul acılması keza cok komik olmus,okuldan gelenlerin ne kadar bos ve gereksiz bilgilerle donatılmıs oldugunu gorunce;insanın yazık bu cocuklara diyesi geliyor,bosuna okumuslar..ama Turkiye gercegi bu;muhendislerin bankacı,isletmecilerin donerci,hukuk mezunlarının bakkal oldugu bir sistemde hukuksal koruma konusunu tartısmak cok sacma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Engelli yolcularla ilgili her şey ICAO Chap. 8 .23, Ecac Doc 30 Part 1 Anex 5A-2 belirtilmiştir. Adına ister kanun ister tüzük ister bzük deyin sizi bağlar. Avrupa’ya uçuyorsan ECAC kurallarını tanımam diyemezsin. Bayrak kanununa gelince kanun ve tüzük detayı yine yazarın önceki yazılarında verilmiş.Tüzük uygulanmaz diye bir şey var diyorsanız, ben daha ne diyeyim. Hocam son sözüm size eğer sizi takip edenlerin yarısı bu yorumları yazanların seviyesinde ise daha çok kitap yazmalısınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
O kadar havacılık okuduğun sanan havacı öğrenciler.Çok meraklısnın okuyorsunuz ya.Ondan sonra iş yok şu yok.Sürünün.Az bile size.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bayrağın dikey stabilizere çizileceği, tekerlekli sandalyenin ücretsiz verileceği hangi kanunda yazılı Servet bey? Galiba yine kanunla, yönetmelik ve talimatları karıştırıyorsunuz? O sizin söyledikleriniz hiç bir kanunda yazılı değil. Talimatlar kanun değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havacılık işinde çalışanlar için, hukuksal koruma istediğinizi yazıyorsunuz. Ne gibi bir hukuksal koruma istiyorsunuz? Bunu açarsanız herkes daha iyi anlar. Söylemek istediğiniz, havacılık işinde çalışanlar, hakimler kanununa mı tabi olsun, yoksa milletvekili dokunulmazlığı mı? Veya maaşlarının, malvarlıklarının hiç bir şekilde haczedilemeyeceği mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bizde finaller bitmek üzere sizinkiler daha vize demi servet bey haziranda vizenin ne işi var!! hımm bu arada vizeyle mezun olunmuyo!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Servet bey en sonunda kitabi yayinlayacaksiniz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tebrik ederim çok güzel bir konuya değinmişsin sadece bu dönek herifi değil diğerlerinide yaz bulabildiğin bütün dönekleri buraya yaz ki dürüst olanlar ile dönek olanlar ortaya çıksın. Bazılaının işine gelmiyor bu yazıların çünkü bir çok dönek te buralara bakıp foyalarının ortaya çıkıp çıkamayacaklarını kestirmeye çalışıyorlar. Kendi arkadaşları dışında kimseyi insan yerine koymayan, Kendi çıkarları dışında kimseye nefes dahi aldırmayan, Kendi egoları sayesinde insanlara zülüm yapan bizanslılarıda çıkar buradan. Havacıyım diye hava atan sokakta görsen selam vermeyeceğin insanlarıda yaz buradan, Havacılık haberi işte aslan gibi havacılık haberi ne kadar cılık bir iş yaptığımızın belgesi,izahatı,söylemi işte her kes ayağını denk alsın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
burada şahışları ilgilendiren bir konuda yazılabilir elbetde,eğer bu şahıslar HAVACILIK CAMİASINDAN BESLENEN YA DA ''BESLEME'' DİYE NİTELENDİRİLEBİLECEK İNSANLARSA...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000