11 Aralık 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • ÇETİN BEY BAŞLIK ATARKEN DİKKAT EDİN. EN BÜYÜK HAVALİMANI BİZİM Kİ Mİ? DİYE YAZILIR.
  • Bir umut bağlandı ve bekliyoruz. Ben bu havalimanı işini şuna benzetiyorum. Oğluna babasından bir tarla kalmış. Bakmış çalışmak, ekip-biçmek zor. Kendi oğulları da bütün gün bilgisayarda oyun oynuyor. İyisi mi bankadan kredi çekelim şu tarlanın üzerine bir beton döktürelim otopark, araba yıkama, lokanta, wc ve benzin pompası kurduralım. Oğlanlara da oturduğu yerden yönetici olma şansı doğar hem de. Tutar mı? Tutmasa da zaten bizim akrabalardan kefil olan birileri yıllar içinde bu borcu öder. Çalışmak üretmek genlerimizde yok galiba. Bunca parayı gömdüğümüz havalimanında 10bin veya 20bin kişi vasıfsız işlerde, çoğu taşeron olarak asgari ücretlerle çalışacak. 3 ay çalıştırıp atarlar yeni geçici eleman alırlar. Bunlar iş sahası değildir. Neden böyle? Yoldan geçen Araba, Afrikalıya hizmet verip 3 kuruş kazanmak için. Kendi yolcun zaten belli. Onun sayısı artmıyor. Tatilci Turist? Turist denen insan zaten Dalaman'a falan direk uçuyor her şey dahilci turist onlar. İstanbul'dan geçmek zorunda da değil. Sonuç? Devlet eliyle fabrika kurulması da doğru değil ama bundan daha iyi olurdu hiç olmazsa bir iki parça üretim yapılırdı. Bu havalimanı Almanya, İngiltere gibi zengin bir ülkede olsa anlarım da bunca problemi olan, petrolü, uçağı ve parası olmayan bir ülkede biraz kelebek gibi duruyor. Neyse iş bulup çalışacaklara şimdiden mutluluklar ve bol kazançlar. Paranızı güle güle harcayın.
  • Çinlileri getireceğiz deyip duruyorlar 1.5 milyarlık Çinden 1 milyon gelen yok. Boş vaatlerle olacak iş değil maalesef.
  • Geçenlerde bi abim zaten havalimanlarimiz var turist gelse gelir yeni havalimaniyla olucak iş değil demisti. Bence ülke de tekrar güven ortamı saglanmali turist kendini güvende hissetmelidir.
  • Bir şeyin en büyüğünü yapmak çok önemli değil yapılanın verimli olması önemli. Hatırlarsınız bir zamanlar Çağlayan adliyesi yapıldığında da 'avrupa'nın en büyük adliye sarayı' tabelası asılmıştı sanki bu övünülecek bir şeydi onu gören bu ülkede suç oranı ne kadar yüksek ki böyle büyük bir bina yapmak zorunda kalmışlar diye düşünebilirdi ki nitekim öyle de oldu ve tepkiler sonucu o tabela oradan kaldırıldı. Sanırım Çinliler şu an en büyük havalimanını yapıyorlar. İga'nın yapılması güzel de dünyada finansman ve ekipmanının çoğunun yurtdışından temin edildiği ve yapana yolcu-araç garantisinin verildiği havaalanı,yol vs yaparak ileri gitmiş bir ülke var mı? Böyle büyük bir havalanını adam gibi işletebilecek miyiz o da ayrı sorun. Yoksa her zaman olduğu gibi kervan yolda düzülür prensibini mi uygulayacağız? Tav bu konuda çok yol aldı tamam da burada olmayacaklar yanlış bilmiyorsam ve mesela thy iga'da yine torpile devam ederse kalifiye olmayan,bilgisiz,yeteneksiz partizanlarla başarılı olabilecek mi? Çok zor. Sonuçta en ufak krizde kağıt gibi sallanıyor,uçaklarını yatırıyor vs. İga faaliyete geçtiğinde bilhassa thy'nin sefer yaptığı ve gelirlerinin büyük kısmını kazandığı ülkeler terör ve güvenliği bahane ederek ülkemize ve ülkemizden uçuşları kısıtlar ya da iptal ederse ne olacak? Bu olma olasılığı maalesef yüksek bir risk. Umarım göz ardı edilmiyordur. Ülkemizde turizm'in gelişmesi ucuz iş gücü diye görmemiş,cahil,türkçe konuşamayanları çalıştırmakla ve kazıkçı,sahtekar,denetlenmeyen,cezalandırılmayan taksici,otelci,turcu,lokantacı,esnaf vs ve her an Allah muhafaza yaşanabilecek terör riski ile çok çok zor. Avrupa'daki turizm bloglarında hakkımızda neler yazılıyor bir bilseniz. Ayrıca kendi insanına kendi ülkesinde ucuz tatil yaptırmayan buna karşın yabancılara uçak vs herşey dahil kapsamında onların gelirlerine göre komik fiyatlarla tatil yaptırmak ve devlet olarak da buna izin vermek de ayrı bir rezalet. Ve bize vize sıkıntısı yaşatan Çinliler bize slot hakkı vermiyor, yıllar önce Rusya'dan aldıkları uçak gemisinin boğaz'dan geçiş izni karşısında ülkemize 1 milyon turist sözü yollama vermişler sonra sözlerini yemişlerdi hala oradan turist bekliyoruz. Dolayısıyla onlara güvenmek de ne kadar doğru ve bizim dış politikalarımız ne kadar tutarlı ve doğru o da ayrı. Herşeyden önce biz, kendi insanımızı maddi olarak kalkındıralım onlara hesaplı tatil imkanı verelim hem onlar hem ülkemiz kazansın,yabancıdan medet ummayalım onlara turizmi bize karşı tehdit aracı olarak kullandırtmayalım diyeceğim de nerede? Uzun yazı oldu, özür diler,saygılar sunarım.
  • Merhabalar, turistlerin ortalama harcamalarinin dolar bazinda dusmus olmasi son 2 yildir kurlardaki anormal yukselmeden kaynaklanmis olabilecegini dusunuyorum son iki yılın kurlarını karşılaştırırsak sanki bir düşüş yok aksine artış var yanılıyormuyum teşekkürler
  • "Havalimanının 29 Ağustos 2018’ de açılacağını basından okuyoruz." demişsiniz. Ben 29 Ekim 2018 olarak okuyor ve biliyorum ki, malumunuz kış tarife sezonu başlangıcı olduğundan, yaz ortasına göre daha makul bir tarih gibi.. Ne dersiniz, hangimiz yanlış biliyoruz ki acaba?
  • her zamanki gibi muhteşem bir yazı çetin bey...

Türkiye Turizmi ve İstanbul Grand Airport (IGA)

Geçen gün “ Türkiye’nin Dünyada İlk Sırada Olduğu 7 Konu”  isimli bir dosyayı incelerken 5 nci sırada İstanbul Grand Airport’ un bulunduğunu gördüm. Havalimanı ile ilgili başka dosyalardaki resimlerine ve havalimanının diğer özelliklerine tekrar baktım.  Kapasitesi, 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle sağlanan 4 ayrı terminal binası ve havalimanının üzerine kurulduğu arazinin 11 futbol sahası büyüklüğünde olması bir tarafa, üzerinde çok konuşulan maliyet unsuru dikkate alınmadığı takdirde bu özgün sistemin bütünü ile gurur duymamak mümkün değil dedim kendi kendime. Her ne ise benim kişisel derecelendirmem için beğenmem ve bunun da ötesinde hayran olmam yeterli.

ATA Havalimanı açıldığı zaman THY adına orada görevliydim. Yeni Havalimanı muhteşemdi.  Bu terminal  “ Türk Yolculara ve ülkeye gelen yabancı misafirlere verilen önemin göstergesi” diye düşünmüştüm. Aradan uzun seneler geçti. IGA’ nın terminallerinin görselleri de bunu hatırlattı bana. Çok güzeller.

Bu arada IGA’nın bu gün TAV’ da olduğu üzere ulusal ekonomimize küçümsenmeyecek bir katkı sağlayacağı mutlak.

Tabii ki, havalimanının yolcusu arttıkça, hali ile uçuşlarda artacak ve bu paralelde doğal olarak ülkeye sağlayacağı istihdam da daha üst seviyelere çıkacaktır..

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI BİZİMKİ Mİ?

Bir raporda okumuştum. IGA’’un ilk fazı tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.  Daha sonra, daha da büyüyecek. Örneğin 2025 yılında 120 milyon yolcu kapasitesinde olacağı da aynı raporda yazılı. Değişti mi, değişmedi mi?

Hangisi doğru bilmiyorum. Daha önceki bir yazımda değindiğim üzere; Havalimanları sistemin kurulduğu arazinin ve üzerine konulan terminal, pist ve diğer yapı ve sistemlerin devasalığı ile “dünyanın en büyüğü “. Unvanını kazanmaz. Ülkemizin havalimanının kapasitesini tam olarak kullanması ile havalimanı büyüyecek ve de ülkeyi onurlandıracaktır. Tabii ki bu konuda İGA yöneticilerinin sorumluluğu işletmeyi Havalimanının 5x5 görünümüne uygun bir seviyede yapmak. Eğer bu hususta herkes hemfikir olur ve de ülke turizminin gelişmesi için el birliği ile çalışırsa ve de devlet ülke turizmini baltalayan faktörlerin menfi etkilerini müspete çevirme gayreti için de olur ve bunu sağlarsa, ülkemize gelen yabancı misafir sayısı ve Turizm gelirimiz Havalimanımızı dünyanın en büyüğü yapacak düzeye çıkacaktır.  Ve de en önemlisi bu sonuç tüm ülkemizi mutlu edecektir. Evet, bu günkü durumda, çok büyük ve çok çok lüks bir apartmanı inşa edip, daireleri satamaz veya kiraya veremezsek finansal zararı tüm ağırlığı ile omuzlarımızda taşırken, boş binanın önüne geçip kameralara buranın en büyük konutunu ben inşa ettim diye övünemeyiz.  Bilmem yanlış mı düşünüyorum?  Bu konuda realist olmamız gerekir.

TURİZM FAALİYETLERİNİN SONUÇLARI DHMI KANALI İLE BİZE NASIL YANSIYACAK?

Bu yazıda Havalimanının diğer konularına değinmeyeceğim. Geçtiğimiz yazımda o hususlara fazlası ile dokundum. Konumuz, ülkemiz Turizm’i ve bunun sonuçlarının İstanbul Grand Airport’ a daha doğrusu DHMI kanalı ile bize nasıl yansıyacağı. Öyle ya, gelir garanti edilenin altında kalırsa bunu kim ödeyecek. Tabii ki bizler. Halk. Havalimanının 29 Ekim 2018’ de açılacağını basından okuyoruz. Kişisel inancım o dur ki IGA’ da operasyon tümü ile bu tarihte başlamayacak ve havalimanının tam randıman ile çalışması 2019 yılına sarkacaktır. En büyük kullanıcı olan Türk Hava Yollarının  taşınması düşünemeyeceğimiz kadar büyük bir sorundur. Bundan ötürü de memnunum zira 2018-2019 yılında ülkemiz turizm faaliyetlerine ilişkin sonuçların ne ülkemiz ne de yeni havalimanı açısından yeterli denilebilecek bir seviye çizgisini yakalayamayacağına inanıyorum.

TÜRKİYE’MİZ AÇISINDAN KONUYA KISA BİR BAKIŞ.

Konuya ülkemiz açısından yaklaşırsak, gelen yabancı misafirlerin ortalama harcamalarının 2014 yılında 828 USD olduğu görülüyor. Bu ortalama harcama miktarı 2015’ de 756,  2016 yılında 705 ve de 2017 yılında ise 664 dolara ( 10 aylık ) düştüğü görülecektir. Turizm sektöründe yurdumuza gelen yabancı misafir sayısı kadar nitelikli misafirlerin gelmesi de büyük önem taşıyor. Sektörde gelişmiş ülkeleri ziyaret eden yabancı misafirler 1500 USD ortalama harcama yaparken ülkemize gelen yabancı misafirlerin ortalama harcamalarının düşüklüğü ve bu harcamalardaki sistematik azalma şu anda yarışın bir adımdan da fazla gerisinde kaldığımızı gösteriyor. Resmi yayınlara göre Turizm gelirlerinde dünyada 17 sırada olduğumuz bildiriliyor. Sonuçta ne gelirde ne de turist sayısında ilk 10’ girmemiz mümkün olmadı.

TURİZM FAALİYETLERİMİZİ MENFİ ETKİLEYEN UNSURLAR.

Rusya ve Almanya ile yaşadığımız krizin ülkemiz turizmini ne denli sarstığı malum. Evet, Ülkemiz Turizmi 2018 ve 2019’ da nasıl bir gelişme gösterir?  Hepimiz tarafından bilindiği üzere ülkemiz turizmini menfi etkileyen belli başlı faktörler aşağıdaki gibi özetlenebilir. Tabii ki bu konuda tarafınızca yapılacak ilaveler de bulunacaktır.

1.Terör tehlikesi tek başına aleyhte önemli bir faktör teşkil etmekte olup Turizm faaliyetlerimizin karşı karşıya olduğu tehditler içinde ilk sırayı almaktadır.

2)  Ülkemizin bazı bölgelerinde güvenlik ile ilgili sorunların devam etmesi nedeni ile ülke imajının zedelenmesi ve dış ülkelerin bu konuyu abartarak istismar etmeleri

3) Ülkemizin jeopolitik konumundan kaynaklanan dış tehditler.

4) Özellikle 1 ve 2 nci maddeden ötürü Uluslararası medyada ülkemizle ilgili abartılı olarak yayınlanan olumsuz haberler, 

5) Devletlerin her politik anlaşmazlık durumunda Turizmi ülkemize karşı silah olarak kullanması ve vatandaşlarının ülkemizi ziyaretleri konusunda bir anlamda kısıtlama koymaları.

6) Avrupa Birliği’ne katılım konusunda sürecin duraksaması. Süregelen belirsizlik.

7) Uluslararası seyahat organizatörlerinin fiyat ve koşulları tek taraflı belirleyerek turizm sektörünün verimliliğini olumsuz yönde etkilemeleri,

8) Turizm konusundaki rakip ülkelerin rekabet gücünün artması.

Evet;  ülkemiz turizmininin gelişmesi yukarıda belirtilen tehditlerin ortadan kaldırmamıza bağlı olduğu kabulü zorunlu olan bir gerçek. Önümüzdeki bir, iki senede bunların nasıl halledilebileceğini düşünemiyorum. İnşallah ötesi bir şey söylemem zor.

EVET; ŞU ANDA YENİ VE ÖNEMLİ BİR KRİZ YAŞANIYOR. ALLAHTAN YAZ AYLARINDA DEĞİLİZ.

Bu konudaki sıkıntılarımız yetmezmiş gibi, şu an için yakınlarımızda yaşanan yeni bir kriz var. Hem de oturaklı bir kriz.  Amerika Kudüs’ün İsrail’in başşehri olmasını kabul etti. Bu günkü görünüm, buna karşı çıkanlar yalnız Müslüman ülkeler değil. Her ne kadar bu günkü görünüm bu merkezde ise de yarın ne olacağını kestirebilmek mümkün değil. Amerikalılar bu yaptırımı kabul eden ülke sayısının artacağını söylüyor. Çek’ler bunu kabul ettiklerine ilişkin açıklamayı yapmış bile. Zaman için de Müslüman ülkelerin dışında kalanların görüşlerini değiştirmesi halinde bunun da ülkemiz turizminini menfi bir şekilde etkileyeceği mutlak gibi. Arap ülkelerinin 100 sene önce olduğu gibi Kudüs konusunda bizi yine yarı yolda,  yalnız bırakması da mümkün.  Orta doğunun bir ucunda olan bir şeyin bizim turizmi neden yıpratsın diye düşünenler olabilir. Geçen senelerdeki Ortadoğu krizini hatırlayın. Yabancı misafirlerin ülkemize gelişleri bıçak gibi kesilmişti. Bunun için bahane arayan birçok devlet var. Türkçesi bu kriz aklı selimin gösterdiği yolda  sonuçlanmaz ise Turizmi sıfırlayabilecek şekilde sonuçlanabilir.

Yukarıdaki tablodan 2014-2015 ve 2016 yılları Turizm gelirlerimizi, yabancı misafir sayısını ve gerek yabancı misafirlerimizin ve gerekse Türk vatandaşlarımızın yaptıkları ortalama harcama tutarlarını bulabilmeniz mümkün. Kaynak TUIK, Merkez Bankası ve Turizm Bakanlığı kayıtlarıdır. Bildiğiniz üzere DHMI,  İstanbul Grand Airport’a verdiği garanti yolcu sayısı üzerinden değil gelir üzerinden hesaplanacak. Konuya çok yakın olmayanlar bazı kimselere Türk Hava Yollarının taşıdığı transit yolcu miktarının IGA gelirine nasıl yansıyacağı konusunda küçük bir not vermek isterim. Yapılan anlaşmaya göre Dış hat giden yolcu hizmet ücreti 20 EURO, dış hatlardan gelip, dış hatlara giden yolcular için yolcu hizmet ücreti ise 5 EURO’ dur. Gerek tablo ve gerekse yolcu hizmet ücretleri konunun geneli ile fikir verecektir. Tabloda yer alan 2017 bilgileri senenin 10 ayını kapsamaktadır. Kasım 2017 ‘ de THY’ nin 79,9 doluluk oranı ile uçtu.  Aralık 2017’ de aranın kapanıp 2016 yılı sonuçlarını, belki de biraz üstünü yakalayacağı kuvvetle muhtemeldir. Kendimizi ne kadar yırtarsak yırtalım 2018 ve 2019 yıllarında IGA’ ya garanti edilen miktardaki  ( 1 Yıl için 316.361, 370 Euro, 2 yıl için 333.847.140 Euro ) gelirin sağlanması uzak ihtimal gibi görünmektedir..

OLACAKLARI KESTİRMEK MÜMKÜN DEĞİLDİ.

Ülkemize 2014, 2015, 2016 ve 2017 senelerinde gelen yabancı misafir sayıları, yaptıkları ortalama harcamalar ve de yolcu sayılarındaki artış tahminlerden bizleri mutlu etmese de 2018 ve 2019 yılları için maalesef  böyle bir sonuç çıkıyor.. Turizmimizi baltalayan faktörlerin tamamı ile ortadan kaldırılmasının zorluğu malum. Ancak takdir edersiniz ki en son yaşanan Amerika-İsrail krizinde olduğu gibi ileride nelerle karşılaşacağımızı bilmiyorsak yazıda saydığımız diğer tatsızlıkların da oluşacağının, IGA ihalesi öncesinde tahmin edilmesi mümkün değildi. Ne Almanya ile ters duruma düşeceğimiz, ne Rusya ile darılıp, barışacağımız vb. Dolayısı ile bunun kabahatlisi yok. Milletçe durumu sineye çekip, naçar şartların düzelmesini bekleyeceğiz.

İÇERİ GİRMEYİ BECEREBİLİRSEK ÖNÜMÜZDE YENİ BİR KAPI AÇILIYOR: ÇİN

Hani bir söz var ya, bir kapı kapanırsa, başka bir kapı açılır. Evet;  bu sene için Çinli yabancı misafirlerden ümit varız. 2015 yılında yurt dışına çıkan Çinli sayısı 117 milyon. 2016’da bu rakam 122 milyona yükseldi. 2015 yılında Türkiye’mize gelen Çinli sayısı is yalnız 313 bin. Chına Today neşriyatı Çinin bu konudaki yeni gözdesinin Türkiye olduğunu ve Çinin 2018 yılını Türkiye Turizm Yılı “ olarak ilan ettiğini duyuruyor. Her ay 10 büyük turist kafilesinin Türkiye’ye geleceğini vurgulayan yayın Çinlilerin nelerden hoşlandığı, ne yedikleri ve ne aldıkları konusunda da ipuçları veriyor. Çinli misafirlerin ortalama harcamaları ise 1000 USD / şahıs civarında. Bu pastadan daha fazla pay almak için uğraş vermek gerek. Şimdi top, Turizm Bakanlığımız ve Türk Hava Yollarında.  Turizm Bakanlığımız Çin’ e Ocak sonuna kadar uzmanlar düzeyinde çıkartma yaparak ilgililere ülkemizin tarihi ve kültürel açıdan tanıtımını yapmalıdır. Bir tarihçimizin Çin ile Türkiye’nin 19 yüzyılda başlayan  geçmiş ilişkilerini  güncel gözle değerlendirmesinde fayda olacağı da açıktır.  Bu arada tanıtımda Safranbolu, Kapadokya ve Bodruma ağırlık verilmesinin gerektiğini Turizm yetkililerimiz biliyorlardır. THY tanıtımını Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır “Biz turizmciler açısından daha önemlisi ulaşım, yani uçak sorunudur. THY'nin Pekin, Şanghay ve Guangzhou gibi temel noktalara uçması önemli bir fırsat, ancak yeterli değil. Koltuk sayısı ve sefer sayıları ile kısıtlı bu rakamın tamamının direkt ülkemiz hedefli uçmadığı düşünüldüğünde, Çin'den 1 milyon turist beklemek, gerçeğe yakın bir hedef olmayacaktır. Dolayısıyla THY'nin yanında, Çinli havayolu şirketlerinin de İstanbul uçuşları yapması için hızlı girişimlerde bulunmamız gerek.”diyor.

SATIR ARASINDA İYİ BİR HABER.

Hürriyet Gazetesinde 09 Aralık Cumartesi günü bir haber yayınlandı. Travel Turkey fuarına otel katılımının az olduğunu söylüyordu. Yazıda bir sitem vardı. Ancak ben sevinecek bir taraf buldum. Seyahat Acenteleri otelcilerin artan yabancı talebinden ötürü yerli turistleri unuttuğunu söylüyorlardı. Seyahat Acentelerinin bir üst düzey temsilcisi de “ Fuara katılımın az olduğunu, otel sahiplerince eskisi gibi aranmadıklarını söylerken, tabii ki fuara katılım da çok az bunun nedeni yurt dışından gelen taleplerin çok iyi olmasından öte değil diyordu. Başka bir büyük acentenin temsilcisi ise özellikle Rusya’dan gelen büyük talepler otelcilerin yine kafasını karıştırdı diyordu. Ve Rusya dışında Avrupa’ da ki kıpırdama ümit verici diye ilave ediyordu.

Tabii ki bu insanlar konunun içinde olmalarından ötürü değerlendirmeyi bizden iyi yapar.

Tabii ki gönlüm onların ifadelerinin doğru olduğuna inanıyor.

Hem ülkemiz turizmi büyük adımlar atsın, hem de IGA büyüklüğüne yakışır miktarda yolcu ile dolsun ve bizlerde dünyanın en büyük havalimanı Türkiye’mizde diyelim. İnşallah.

Türkiye Turizmi ve İstanbul Grand Airport (IGA)

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

AAA ~ 6 yıl önce
ÇETİN BEY BAŞLIK ATARKEN DİKKAT EDİN. EN BÜYÜK HAVALİMANI BİZİM Kİ Mİ? DİYE YAZILIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AAA ~ 6 yıl önce
BU TÜR KONULARLA İLGİLİ HATA YAPTIĞIMI BİLİYORUM. AMA BU DEFA DEĞİL. HER İKİSİ DE KULLANILABİLİR. Kİ EKİ ORADA BAĞLAÇ OLARAK KULLANILMAMIŞTIR. YİNE DE İKAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. HATALARIMI ARKADAŞLARIM İKAZ EDİNCE DÜZELTİYORUM.
Umut ~ 6 yıl önce
Bir umut bağlandı ve bekliyoruz. Ben bu havalimanı işini şuna benzetiyorum. Oğluna babasından bir tarla kalmış. Bakmış çalışmak, ekip-biçmek zor. Kendi oğulları da bütün gün bilgisayarda oyun oynuyor. İyisi mi bankadan kredi çekelim şu tarlanın üzerine bir beton döktürelim otopark, araba yıkama, lokanta, wc ve benzin pompası kurduralım. Oğlanlara da oturduğu yerden yönetici olma şansı doğar hem de. Tutar mı? Tutmasa da zaten bizim akrabalardan kefil olan birileri yıllar içinde bu borcu öder. Çalışmak üretmek genlerimizde yok galiba. Bunca parayı gömdüğümüz havalimanında 10bin veya 20bin kişi vasıfsız işlerde, çoğu taşeron olarak asgari ücretlerle çalışacak. 3 ay çalıştırıp atarlar yeni geçici eleman alırlar. Bunlar iş sahası değildir. Neden böyle? Yoldan geçen Araba, Afrikalıya hizmet verip 3 kuruş kazanmak için. Kendi yolcun zaten belli. Onun sayısı artmıyor. Tatilci Turist? Turist denen insan zaten Dalaman'a falan direk uçuyor her şey dahilci turist onlar. İstanbul'dan geçmek zorunda da değil. Sonuç? Devlet eliyle fabrika kurulması da doğru değil ama bundan daha iyi olurdu hiç olmazsa bir iki parça üretim yapılırdı. Bu havalimanı Almanya, İngiltere gibi zengin bir ülkede olsa anlarım da bunca problemi olan, petrolü, uçağı ve parası olmayan bir ülkede biraz kelebek gibi duruyor. Neyse iş bulup çalışacaklara şimdiden mutluluklar ve bol kazançlar. Paranızı güle güle harcayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trex ~ 6 yıl önce
Çinlileri getireceğiz deyip duruyorlar 1.5 milyarlık Çinden 1 milyon gelen yok. Boş vaatlerle olacak iş değil maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mevcut Havalimanlari ~ 6 yıl önce
Geçenlerde bi abim zaten havalimanlarimiz var turist gelse gelir yeni havalimaniyla olucak iş değil demisti. Bence ülke de tekrar güven ortamı saglanmali turist kendini güvende hissetmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MEVCUT.. ~ 6 yıl önce
AĞABEYİNİZLE AYNI GÖRÜŞTEYİM.
Sayın Üstad ~ 6 yıl önce
Bir şeyin en büyüğünü yapmak çok önemli değil yapılanın verimli olması önemli. Hatırlarsınız bir zamanlar Çağlayan adliyesi yapıldığında da 'avrupa'nın en büyük adliye sarayı' tabelası asılmıştı sanki bu övünülecek bir şeydi onu gören bu ülkede suç oranı ne kadar yüksek ki böyle büyük bir bina yapmak zorunda kalmışlar diye düşünebilirdi ki nitekim öyle de oldu ve tepkiler sonucu o tabela oradan kaldırıldı. Sanırım Çinliler şu an en büyük havalimanını yapıyorlar. İga'nın yapılması güzel de dünyada finansman ve ekipmanının çoğunun yurtdışından temin edildiği ve yapana yolcu-araç garantisinin verildiği havaalanı,yol vs yaparak ileri gitmiş bir ülke var mı? Böyle büyük bir havalanını adam gibi işletebilecek miyiz o da ayrı sorun. Yoksa her zaman olduğu gibi kervan yolda düzülür prensibini mi uygulayacağız? Tav bu konuda çok yol aldı tamam da burada olmayacaklar yanlış bilmiyorsam ve mesela thy iga'da yine torpile devam ederse kalifiye olmayan,bilgisiz,yeteneksiz partizanlarla başarılı olabilecek mi? Çok zor. Sonuçta en ufak krizde kağıt gibi sallanıyor,uçaklarını yatırıyor vs. İga faaliyete geçtiğinde bilhassa thy'nin sefer yaptığı ve gelirlerinin büyük kısmını kazandığı ülkeler terör ve güvenliği bahane ederek ülkemize ve ülkemizden uçuşları kısıtlar ya da iptal ederse ne olacak? Bu olma olasılığı maalesef yüksek bir risk. Umarım göz ardı edilmiyordur. Ülkemizde turizm'in gelişmesi ucuz iş gücü diye görmemiş,cahil,türkçe konuşamayanları çalıştırmakla ve kazıkçı,sahtekar,denetlenmeyen,cezalandırılmayan taksici,otelci,turcu,lokantacı,esnaf vs ve her an Allah muhafaza yaşanabilecek terör riski ile çok çok zor. Avrupa'daki turizm bloglarında hakkımızda neler yazılıyor bir bilseniz. Ayrıca kendi insanına kendi ülkesinde ucuz tatil yaptırmayan buna karşın yabancılara uçak vs herşey dahil kapsamında onların gelirlerine göre komik fiyatlarla tatil yaptırmak ve devlet olarak da buna izin vermek de ayrı bir rezalet. Ve bize vize sıkıntısı yaşatan Çinliler bize slot hakkı vermiyor, yıllar önce Rusya'dan aldıkları uçak gemisinin boğaz'dan geçiş izni karşısında ülkemize 1 milyon turist sözü yollama vermişler sonra sözlerini yemişlerdi hala oradan turist bekliyoruz. Dolayısıyla onlara güvenmek de ne kadar doğru ve bizim dış politikalarımız ne kadar tutarlı ve doğru o da ayrı. Herşeyden önce biz, kendi insanımızı maddi olarak kalkındıralım onlara hesaplı tatil imkanı verelim hem onlar hem ülkemiz kazansın,yabancıdan medet ummayalım onlara turizmi bize karşı tehdit aracı olarak kullandırtmayalım diyeceğim de nerede? Uzun yazı oldu, özür diler,saygılar sunarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN ÜSTAD ~ 6 yıl önce
ÇAĞLAYAN ADLİYESİ TABİİ Kİ AKLIMDA.TABELAYI DA BİLİYORUM. ÇİNLİLERİN YAPTIĞI HAVALİMANINI BİLMİYORUM. BU AKŞAM ARAŞTIRACAĞIM.TABİİ Kİ BUNDAN SONRA ÖNEMLİ OLAN İŞLETME.ŞU VEYA BU NEDENLE ÜLKEMİZE YÖNELİK UÇUŞLARDA EKSİLME OLURSA BU IGA İÇİN FARK ETMEYECEKTİR.ZİRA GARANTİLERİ VAR. SÖZLEŞMENİN MÜCBİR SEBEPLER MADDESİNİ BİLMİYORUM AMA TAHMİN EDEBİLİYORUM.YAPTIKLARI BİR TARAFA ÇİNLİLER ŞİMDİ UMUT KAPISI. SİZE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAYGI BİZDEN
Ortalama harcama ~ 6 yıl önce
Merhabalar, turistlerin ortalama harcamalarinin dolar bazinda dusmus olmasi son 2 yildir kurlardaki anormal yukselmeden kaynaklanmis olabilecegini dusunuyorum son iki yılın kurlarını karşılaştırırsak sanki bir düşüş yok aksine artış var yanılıyormuyum teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ORTALAMA HARCAMA ~ 6 yıl önce
YANILIYORSUNUZ AMA SİZİ YANILTAN BENİM. YANILGINIZ TABLODAKİ RAKAMLARA DOLAR BAZLI YAZMAMAMDAN KAYNAKLANIYOR.BU DURUMDA HERKES SİZİN GİBİ OKUYACAKTIR. TOPLAM HARCAMA, KİŞİ BAŞI ORTALAMA HARCAMA MARİNA HİZMET GELİRİ DOLAR BAZLIDIR. ÖZÜRLERİMLE TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
Cvp'a Cevap ~ 6 yıl önce
Tamam işte. Ortalama harcama rumuzlu arkadaş doğruyu söylemiş. Eğer kur artarsa daha az dolara daha çok Tl karşılığı tatil yaparsınız. Basit finansal matematik. Bu da sizin dolar bazında daha az gelir elde etmeniz anlamına gelir. Nerede 2 TL'lik dolar kuru, nerede bugünkü 3,85-3,90'lık dolar kuru. 2014'te 828 dolar harcayan turist 2,6 TL kurdan 2,150 TL harcıyordu, bugün ise 665 USD x 3,85 kurdan 2,560 TL harcıyor. Aradaki farkı da % 20'lik bir enflasyon farkı ile açıklayabilirsiniz. Turizm gelirlerinde kişi başına harcama bazında kayda değer bir düşme yok, sadece kurlarımız mantıklı ve olması gereken yere geldi. Bırakın da, onca terör ve turist beklediğimiz ülkelerin aşağılanmasına rağmen, hart hurt ettiğimiz ülkelerin turistleri de bir miktar az harcama yapabilen fakir turist oluversin. O kadar da olacak.
CVP' CEVAP ~ 6 yıl önce
HESAPLAMAYI BÖYLE YAPARSANIZ SORUN YOK. ARKADAŞIMIZA TABLODAKİ HARCAMALARIN DOLAR NAZLI OLDUĞU BİLGİSİNİ VERMİŞTİM.
Yaz mı kış mı? ~ 6 yıl önce
"Havalimanının 29 Ağustos 2018’ de açılacağını basından okuyoruz." demişsiniz. Ben 29 Ekim 2018 olarak okuyor ve biliyorum ki, malumunuz kış tarife sezonu başlangıcı olduğundan, yaz ortasına göre daha makul bir tarih gibi.. Ne dersiniz, hangimiz yanlış biliyoruz ki acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YAZ MI K... ~ 6 yıl önce
SİZİNKİ DOĞRU. BEN KARIŞTIRMIŞIM. İNANMAYACAKSINIZ AMA INTERNETTE ŞUBAT 2017, EKİM 2017 VBB TARİHLERDE MEVCUR. HATA İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM.
CVP YAZ MI K.... ~ 6 yıl önce
DÜZELTİLMİŞTİR. TEKRAR TEŞEKKÜRLER.
AIRMAN ~ 6 yıl önce
her zamanki gibi muhteşem bir yazı çetin bey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AIRMAN ~ 6 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. TAKİBİNİZ İÇİN SAĞOLUN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000