03 Nisan 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Selam. Türk hava yolları türk vatandaşlarına ait diyorsunuz. Ama yurt dışına taşıdığınız müşterilerinizi geri almak için hiç emek göstermiyorsunuz. Böyle yönetim kadrosu olmaz. Biz canımızı t.h.y.na türkiye cumhuriyeti olarak sonderece güveniyoruz. Lâkin ben ve benim gibi binlercesi dünyanın dörtbirtarafından bizi kurtarın diye mesaj atıyor. Biletli taşıma yaptığınız insanları hiç aramıyorsunuz sormuyorsunuz sorumsuzca davranıyorsunuz. 03.06.2020 saat 05.00 tarihinde istanbula indigimde bütün başını oraya çağıracağım. Bütün basınla herşeyi paylaşacağım. Siz sadece paraya tapan insanlarsınız size saygı duymuyorum
  • Biraz evel Facebook’da Thy nin yüzde kırk hissesini Katarlılar almış diye bir haber çıktı inşallah doğru değildir
  • Türk Hava Yolları "İdare"nin Neresinde? http://www.msydergi.com/uploads/dergi/228.pdf THY tüzel kişiliği, altın hisse, kamu gücü ayrıcalığı gibi birçok unsur irdelenmiş, tartışamaya geniş bir perspektiften bakmış, faydalı olabilir.
  • sayın yazar eleştirmemde sizi küçük düşürmek istemedim. yanlış anlamışsınız sadece haber olarak yazınızı yazmış olsaydınız sorun yoktu fakat siz yorum getirmiştiniz şu andaki işinbaşındakileri sanki küçümsüyordunuz onun için sizi eleştirdim. ismimi belirtmediğimi söylemişsiniz belirtebilirdim fakat şu anda bir hava yollarının genel müdürü olduğumdan sizinle polimiğe girmek istemedim.sadece size sitem ettim. artık işlerin sizin bildiğiniz gibi gitmediğini havacılığın çağ atladığını belirttim. sizi üzdüysem özür dilerim.sağlıklı günler.
  • büyük bir kısmı yahudi iş adamlarının diye biliyorum yanlış mıyım?
  • Fuzuli'nin meşhur 'sussam gönül razı değil söylesem tesiri yok' sözü sizin haleti ruhiyenize çok uygun. Maalesef imam bildiğini okuyor. Thy, hepimizin ancak son yıllarda başarısız yönetildiği de bir gerçek, sizin,bizlerin eleştirileri thy ve ülkemizin daha iyi olması için kötülemek için değil bu ayırımı yapamayanlar ya art niyetlidir ya cahil. Son iki yılda memleketimizde olanlar dünyada başka hangi ülke ve şehirde olmuş ? Ahl baskını, darbe olayı, apronda yolcunun çalışanlarca dövülmesi, Sultanahmet katliamı, Ankara bombalanmaları, reina olayı ,daha geçen gün ülkemizin en büyük havalimanı ahl'de,turistlerin gözü önünde taksiciler birbirini bıçaklamadı mı ? Böyle olayların yaşandığı bir ülkeye karşı güvenlik yaptırımları uygulanması çok mu mantıksız? Ticari kaygılar olabilir elbette ama adamlar isteseler bu yaşananları öne sürüp, ülkemize veya ülkemizden ülkelerine yapılacak olan uçuşlara kısıtlama ya da yasaklama getiremezler mi ? Yaptırım gücümüz de ortadayken akıllı olmalıyız.
  • THYnin altin hissesinin sahibi devlet degildir. Oyle olsa KPSS ile personel alirdi. THY na bir statu gerekiyor ise (HIT) Hukumet Iktisadi Tesekkulu en uygunu olur. Bu konuda guzel bir yaziniz cikmisti. Hatirlatmak istedim. http://m.airporthaber.com/kose-yazilari/thy-ozellestirilmedi-hukumet-iktisadi-tesekkulune-hit-donusturuldu.html
  • BURADA ALTIN HİSSE MECAZİ ANLAMDA MİLLETİN HİSSESİNİN ÖZELLİĞİNİ, ÖNEMİNİ TARİFLEMEK AMACI İLE KULLANILMAKTADIR. VE DE YAZININ SONUNDA YER ALAN DEVLETİN HİSSESİ BULUNDUĞU SÜRECE SÖZÜ MEVCUTTUR.YAZDIĞIM YAZIYI TABİİ Kİ HATIRLIYORUM.TEŞEKKÜRLERİMLE.

Türk Hava Yolları'nın Altın Hissesinin Sahibi Kim?

Herhalde sütunlarında Türk Hava Yollarını benim kadar misafir eden yoktur veya çok azdır. Türk Hava Yolları için İyi olana sevinir, kötülerine kalbi üzüntü duyarım. 1971 yılında şirkete girdim. Biricik kızımı şirkette çalışırken büyüttüm. Bu gün bildiklerimin tamamına yakınını o okulda öğrendim. Dolayısı ile kendimi her zaman borçlu hissettim. Peki; neden Türk Hava Yollarının bu sütundaki misafirliği hiç sonlanmıyor? İnşallah sonlanır. Bir gün her şey yoluna girince. Zaman zaman kendime gülüyorum Ama bana ters gelenleri yazmasam da olmuyor. Yazsam da bir şey değişmiyor. Bu nasıl bir ikilemdir? Ben de anlamıyorum.

Geçen gün bir arkadaşımla futbol konuşuyorduk. Finlandiya maçı öncesiydi. Arkadaşım Fatih Terim’i hiç sevmeyen biriydi. Söylediği söz beni çok şaşırtmıştı. İnşallah bizimkiler yenilir de Terim de gider dedi. Akşam Türk Hava Yollarını konu ederek kaleme aldığım bir yazım için Airporthaber’ e gönderilen bazı yorumları tekrar okudum. Yazanlardan bir kısmının THY tepe yönetimini tasvip etmediği ifadelerinden anlaşılıyordu. Ve de onlarında THY başarısız olsun, büyük zarar etsin de bu insanlar gitsin diye düşünebilecekleri aklıma takıldı. Zira bunu beklediklerini ifade eden saçma yorumlar okumuş ve mesajlar almıştım. Böyle düşünenleri en hafif deyimi ile ayıplıyorum. Bu ayıplıyorum yerine her istediğiniz kelimeyi yazabilirsiniz. Sizinle beraberim. Malum yazıda “sin kaf ” kullanmak doğru olmayacaktır Siyasi düşüncemiz ne olursa olsun, bu tutum ( bizim siyasilerin sık kullandıkları deyim ile ) kabul edilemez.

Türk Hava Yolları kimin?  Hepimizin. Yalnız şu anda veya geçmişte şirkette çalışanların değil tüm Türklerin, hepimizin bayrağını taşıyan bir havayolu. Dolayısı ile hepimiz mal sahibiyiz. Sizde, bende. Ve tabii ki her Türk gibi Türk Hava Yolları ile iftihar etmek isteriz.Bunun tersini düşünmek bizim açımızdan mümkün değil.

Evet; Türk Hava Yolları bizim. Hepimizin. Bunu, yazılarımdaki olası hataları açık açık belirterek onların düzeltilmesini istemek yerine; SANA NE, KABAK TADI VERDİN, EKMEK YEDİĞİN ŞİRKETE VE DEVLETE SALDIRMA, GÜLÜNÇ OLUYORSUN diye bağıran okumuş cahillere duyurmak istedim. Ve de bunu 50 uçak ve 10000’nin üzerinde çalışanı olan bir havayolunda görev yapmak konusunda kendisini yetersiz gören, aklınca başkasını küçük düşürmek için çabalarken kendi aczini yorum formatı altında yazan düşünme yoksunu THY EMEKLİSİNE, duyurmak istedim.

Türk Hava Yolları A.O ’ nın oluşan bilanço zararı geçmişte de olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden, halkın her sene ödediği vergilerden karşılanmakta olup karının ise bir bölümü yol, su elektrik olarak yine vergi ödeyen Türk halkına dönmektedir. Tapunun teslim alınmasından bu yana bu sorumluluğu taşıyan Türk Milleti bu gün de yarında Türk Hava Yollarının sahibi olacak ve mal sahibince üstlenilmesi gereken tüm görevleri, tenkit ve ikaz başta olmak üzere yerine getirecektir. Unutmayın ki; kanuna göre bir yapının demirbaşlarının ve ortak kullanım alanlarının bakım ve onarımı da mal sahibine aittir.

Dolayısı ile Türk Hava Yollarında devlet hissesi var olduğu sürece hiçbir kimse, başka bir kimseye Türk Hava Yollarından veya nasıl yönetildiğinden sana ne diyemez. Derse de, bunun cevabı atasözleri için de var.

Airporhaberde yer alan yazılarıma gelince;  Hani orman yangınını söndürme çalışması yapılırken gagasına su alıp, o bir damla suyu alevlerin üstüne bıraktıktan sonra defalarca aynı şeyi yapan serçenin “Ne yapıyorsun,  taşıdığın bir damla su bu yangının söndürülmesine ne faydası sağlar ki ” diye soran diğer kuşlara “Bunu biliyorum ama ben elimden geleni yapmış olayım da. “ cevabı var ya. İşte o hesap. Tabii ki bu anlatım anlayabilenler için.

AMERİKA VE İNGİLTERE’NİN GÜVENLİK MAZERETLİ TEKNOLOJİK YASAĞI

Şu Amerika Birleşik Devletleri çok değişik bir ülke. Kendi menfaatlerine uygun olmayan her atılımı köreltmek için gerekli tedbirleri süratle alıyor. Malum son seçimdeki slogan bile “ Önce Amerika“ Kendi açılarından doğru, dünya ülkeleri açısından egoist bir ifade.

ABD ve İngiltere bazı ülke havayollarının Amerika’ya yönelik uçuşlarında kabinde elektronik cihaz bulundurma ve kullanma yasağı koydular ve bunu güvenlik gerekçelerine dayandırdılar.  Ancak uygulamanın kökeninde Amerika havayolu şirketlerinin bazı ülkelerin Havayolları ile aralarında mevcut rekabete destek konusunda Başkandan istekte bulunduklarına ilişkin haberler de okuduk. 

Cumhurbaşkanımız ve Başbakan ve diğer ilgililer konuya ilişkin açıklamaları yaptılar, alınan kararı kınadılar ve uygulamadan vazgeçilmesini istediler. Hepimizin kanaati bu kararın siyasi olmadığı ve de ticari olduğu yönünde. Artık Amerika’ya yönelik uçuşlarda dizüstü ve tablet bilgisayarlar, elektronik kitaplar, Fotoğraf Makineleri, Taşınabilir DVD oynatıcıları, Oyun konsolları ve taşınabilir yazıcılar yolcu beraberi olarak kabine alınmayacak. Allah razı olsun yine de, hiç olmaz ise medikal ( tıbbi) cihazları da yasak kapsamına almamışlar.

Evet; Amerika Birleşik Devletleri çok enteresan bir ülke. Devletin tepesi bir yasaklama koyuyor ve alınan kararın gerekçesini Amerika halkının en hassas olduğu konu ile ilişkilendiriyor.  Bu arada Amerikan Washinton Post gazetesi ABD Başkanının ülkeye sekiz farklı kentten belirli hava yollarıyla yapılacak direkt uçuşlara yönelik elektronik cihaz yasağının gerçek nedeninin güvenlik değil, ekonomik misilleme olduğunu öne sürüyor.

Acaba; diğer gazeteler arasında Washinton Post’a Amerikan yönetiminin kararına ve uygulamasına ters olan bu haberinden ötürü saldıran adı geçen gazeteyi Amerikan ulusunun menfaatlerine ters hareket etmekle ve hatta teröre ışık yakmakla suçlayan basın kuruluşları olmuş muydu? Bu merakımı gidermek için Amerika’da ikamet eden bir arkadaşımıza telefon ederek sordum. Görmediğini ama istersem araştıracağını söyledi. Ertesi gün hayır başka bir haber yok şeklindeki cevap ile merakımı giderdi. Evet; Amerika’ nın tepeleri        “ Önce Amerika “ deseler bile demek ki bu egoist ülkede Başkana rağmen doğruyu söyleyebilen basın kuruluşları var. Hem de bizim lehimize. Türkiye’nin lehine

Evet: gelelim İngiltere’ye. Aynı yasağı Kraliçenin ülkesi de uygulamaya koydu. Gel ki, o ülkeden de çatlak bir ses yükseldi. BBC muhabiri Daniel Sandford,  İngiltere'nin bu uygulamaya iştirak etme kararının "çok açık bir şekilde ABD ile koordineli bir şekilde hareket etme çabası olduğunu" ifade etti. Aynı yasağı kendi ülkelerinin havayollarına da uyguladıkları görülüyor. Haberde aynı yasaklamanın British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch,Thomas Cook, Thomson Havayollarını da kapsadığı yazıyordu.Yasağın uygulandığı diğer havayolları ise: Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas-Global, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian,Tunis Air, Saudia.

Konuya başka pencereden bakarsak; TAV Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener.  Amerika hattına giden uçakların yolcu aldığı kapılara bir ne EDS cihazı koyarak bu işin çözülebileceğini söylüyor beyanatında. Nitekim bu cihaz 245 bin dolarlık bir cihazdır diye de ekliyor. Peki, Sanı Beyin aklına gelen bu çözümü Amerikalı yetkililer, Başkanın Sivil Havacılık Danışmanları düşünemiyorlar mı? Düşünmesine düşünürler ama adamların, uygulamanın amacı güvenliği sağlamak değil ki?  Bu kurgunun amacı başka.

Evet;:zaman zaman böyle efeleniyoruz, söyleniyoruz ama maalesef Amerika’dan da vazgeçemiyoruz.

Türk Hava Yolları'nın Altın Hissesinin Sahibi Kim?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

H.kurum ~ 4 yıl önce
Selam. Türk hava yolları türk vatandaşlarına ait diyorsunuz. Ama yurt dışına taşıdığınız müşterilerinizi geri almak için hiç emek göstermiyorsunuz. Böyle yönetim kadrosu olmaz. Biz canımızı t.h.y.na türkiye cumhuriyeti olarak sonderece güveniyoruz. Lâkin ben ve benim gibi binlercesi dünyanın dörtbirtarafından bizi kurtarın diye mesaj atıyor. Biletli taşıma yaptığınız insanları hiç aramıyorsunuz sormuyorsunuz sorumsuzca davranıyorsunuz. 03.06.2020 saat 05.00 tarihinde istanbula indigimde bütün başını oraya çağıracağım. Bütün basınla herşeyi paylaşacağım. Siz sadece paraya tapan insanlarsınız size saygı duymuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ergün Enver şener ~ 5 yıl önce
Biraz evel Facebook’da Thy nin yüzde kırk hissesini Katarlılar almış diye bir haber çıktı inşallah doğru değildir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilimsel bir makale ~ 7 yıl önce
Türk Hava Yolları "İdare"nin Neresinde? http://www.msydergi.com/uploads/dergi/228.pdf THY tüzel kişiliği, altın hisse, kamu gücü ayrıcalığı gibi birçok unsur irdelenmiş, tartışamaya geniş bir perspektiften bakmış, faydalı olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emekli ~ 7 yıl önce
sayın yazar eleştirmemde sizi küçük düşürmek istemedim. yanlış anlamışsınız sadece haber olarak yazınızı yazmış olsaydınız sorun yoktu fakat siz yorum getirmiştiniz şu andaki işinbaşındakileri sanki küçümsüyordunuz onun için sizi eleştirdim. ismimi belirtmediğimi söylemişsiniz belirtebilirdim fakat şu anda bir hava yollarının genel müdürü olduğumdan sizinle polimiğe girmek istemedim.sadece size sitem ettim. artık işlerin sizin bildiğiniz gibi gitmediğini havacılığın çağ atladığını belirttim. sizi üzdüysem özür dilerim.sağlıklı günler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ ~ 7 yıl önce
“ SEN VE BEN ARTIK ÇAĞ DIŞIYIZ, YERİNİ GENÇLERE BIRAK “diyerek THY’da ARADA KAYNAYIP GİDEN YÖNETİMLERLE ÇALIŞMIŞ OLDUĞUNU İFADE EDEN ve şimdi bir havayolunun tepe yöneticiliğini yaptığını söyleyen beyefendi. Şu iş yanlış demeyi YÖNETİCİLERE VE DEVLETE SALDIRMA OLARAK GÖREN sn. ÇAĞ DIŞI OLDUĞUNU KABUL EDEN Sn. GENEL MÜDÜR. Ben Türk Hava Yollarına 1971 senesinde girdim. O seneden 2003 yılına kadar şirketi yöneten tüm yönetimlere ne gözle baktığınızı ifadenizden anlamak zor değil. Sizin bu ifadeniz küçümseyici değil mi? İlk yorumunuzdaki üslubunuza rağmen sizinle polemiğe girmedim. Ve de verdiğim cevapta bir emeklinin ismini, saklamasının gülünç olduğunu söyledim o kadar. Her ne ise taşıdığınız unvanı belirterek yazdığınız bu yorum en azından daha kibar. İlk yorumu yazan kimsenin THY’da nasıl bir unvan taşıyabileceğini düşünmüş, yakıştıramamış ve sonuçta bulamamıştım. SİZİ ÜZDÜYSEM ÖZÜR DİLERİM. SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM. ( Büyük harfle yazılan ifadeler yorumlarınızda tarafınızca kullanılmıştır.)
km ~ 7 yıl önce
büyük bir kısmı yahudi iş adamlarının diye biliyorum yanlış mıyım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KM ~ 7 yıl önce
BUNUN BİLİNMESİ İÇİN THY'NİN SPK'DAN ORTAKLARININ AÇIKLANMASINI İSTEMESİ GEREKİR. ÖYLE BİE GEREKLİLİK DE YOK.
değerli üstadım ~ 7 yıl önce
Fuzuli'nin meşhur 'sussam gönül razı değil söylesem tesiri yok' sözü sizin haleti ruhiyenize çok uygun. Maalesef imam bildiğini okuyor. Thy, hepimizin ancak son yıllarda başarısız yönetildiği de bir gerçek, sizin,bizlerin eleştirileri thy ve ülkemizin daha iyi olması için kötülemek için değil bu ayırımı yapamayanlar ya art niyetlidir ya cahil. Son iki yılda memleketimizde olanlar dünyada başka hangi ülke ve şehirde olmuş ? Ahl baskını, darbe olayı, apronda yolcunun çalışanlarca dövülmesi, Sultanahmet katliamı, Ankara bombalanmaları, reina olayı ,daha geçen gün ülkemizin en büyük havalimanı ahl'de,turistlerin gözü önünde taksiciler birbirini bıçaklamadı mı ? Böyle olayların yaşandığı bir ülkeye karşı güvenlik yaptırımları uygulanması çok mu mantıksız? Ticari kaygılar olabilir elbette ama adamlar isteseler bu yaşananları öne sürüp, ülkemize veya ülkemizden ülkelerine yapılacak olan uçuşlara kısıtlama ya da yasaklama getiremezler mi ? Yaptırım gücümüz de ortadayken akıllı olmalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DEĞERLİ.. ~ 7 yıl önce
ÜSTAT OLMAK İÇİN BİR FIRIN EKMEK DAHA YEMEM GEREK. EH TELEVİZYONLARDA EKMEĞİN ZARARINI SAATLERCE ANLATIYORLAR YA. BU YAŞTAN SONRA BU KONU İÇİN GEREKLİ OLAN EKMEĞİ YİYEBİLMEM ZOR İŞ. YİNE DE TEŞEKKÜR EDİYORUM. NE DEMEM GEREK BİR TÜRLÜ BULAMADIM. MAALESEF SÖYLEDİKLERİNİZ DOĞRU.EVET YAPTIRIM GÜCÜMÜZ ORTADAYKEN AKILLI OLMALIYIZ SÖZÜNÜZÜ HERKES DİKKATE ALMALI. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Altin Hisse ~ 7 yıl önce
THYnin altin hissesinin sahibi devlet degildir. Oyle olsa KPSS ile personel alirdi. THY na bir statu gerekiyor ise (HIT) Hukumet Iktisadi Tesekkulu en uygunu olur. Bu konuda guzel bir yaziniz cikmisti. Hatirlatmak istedim. http://m.airporthaber.com/kose-yazilari/thy-ozellestirilmedi-hukumet-iktisadi-tesekkulune-hit-donusturuldu.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ALTIN HİSSE ~ 7 yıl önce
BURADA ALTIN HİSSE MECAZİ ANLAMDA MİLLETİN HİSSESİNİN ÖZELLİĞİNİ, ÖNEMİNİ TARİFLEMEK AMACI İLE KULLANILMAKTADIR. VE DE YAZININ SONUNDA YER ALAN DEVLETİN HİSSESİ BULUNDUĞU SÜRECE SÖZÜ MEVCUTTUR.YAZDIĞIM YAZIYI TABİİ Kİ HATIRLIYORUM.TEŞEKKÜRLERİMLE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000