13 Ocak 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Merhabalar Çetin bey, öncelikle böyle önemli bir konuyu gündeminize getirdiğiniz için çok teşekkürler...Kısaca söylemek gerekirse THY'nin çalışanına verdiği değer onlara verdiği yemeklerin kalitesinden bellidir...Bizlere bunları layık görenler,en basit yemek işini bile yapmayanlar acaba 5 yıldızı,başarıyı,parayı ,prestiji kendilerinin mi getireceklerini sanıyorlar yoksa biz çalışanların mı ? Eğer öyleyse öncelikle hemen gitsinler kontuarlara,uçaklara küfür,hakaret işiterek kendileri müşterilere hizmet etsinler onları memnun etsinler de görelim bakalım nasıl yapıyorlarmış !!!
  • Eskiden apronda çalışan brikomşumuz var. Restoran hikayesiniona sorduk. eksik yazılmıs.anlattı cok gulduk.
  • Cetın bey merhabalar, yemek konusundakı derdımızı cok guzel yazmıssınız tesekkurler...THY , su an yemek hızmetı aldıgı fırmaya pıyasanın cok altında ucret verıyor ( duydugumuza gore 3,75 tl ) sırkette portfoyunde THY olsun dıye bu fıyatı kabul edıyor ( yıne duydugumuza gore sırket sahıbı ıktıdara yakınmıs ) ama bu paraya ancak bu kalıte yemek dıyor !!! Corbalar o kadar tuzlu yapılıyor kı ınanılmaz hele o pısmemıs,cogunlukla cıg olan ana yemeklere ne demelı ya da bastan savma kesılen,olması gerektıgı gıbı temızlenmemıs, kalan salataların ertesı gune tekrar servıs edıldıgı, pıyaz,patates,makarna,brokolı vs gıbı sebzelerın pısmemıs sekılde salatabara konmasına,kullanılan mayonez,salam,yogurt vs nın markalarının pıyasada adı sanı duyulmamıs olmasına ve her yemekten sonra mıdelerı agrıyan,eksıyen,yanan bız personellerın sesını duymayan ama luks restorantlardan kendılerıne en guzel yemekler gelen veya gıdıp oralarda afıyetle yıyıen sozum ona yonetıcılerımızı protesto edıyoruz !!!
  • Iki gundur takipteyim acaba bir arkadasim da bu tecrube ve bilgi aktarimi dolu degerli kalemi okuyacak ve tesekkur edecek mi diye. Evet daha arilardan henuz icimzde kalanlar var. Hocam yine cok faydalanacagim bir demet sundunuz. Son zamanlarda sektordeki teknisyeni pilota, muhendise; pilotu kabine teknisyene; kabini de digerlerine carpan ve parcalayici oyle seyler okuyoruz ki; apronda diger biranslardan ekip arkadaslarimi gordugumde - tum bu yaptirimin farkinda olmama ragmen- bir gerginlik hissediyorum. Tabii ki icimde ve gercek duygularim baskin her zaman. Tekrar tesekkur ederim ve pazar geceyi bekliyorum yeniden bilgi ve tecrubelerinizden alabilmek icin.
  • Haklısınız hocam arılar olmasa dünyanın sonu gelmiş demektir. Onu anlayacak insan kalmadı maalesef.

TÜRK HAVA YOLLARI PERSONEL LOKANTASI

04 Ocak 2013 günü APH’ da Türk Hava Yolları personel lokantası ile ilgili bir haber neşredildi. Bu ara THY 1971 Charter çalışması ile çok uğraşmam nedeni ile bu haber beni eskilere götürdü. Bu konu ile ilgili bir anıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Türk Hava Yollarında çalışanlara öğle yemeklerinde döner verilmesine bayağı kafam takılmıştı. Birkaç kez menüye döner konulmaması için başvuruda bulunmuştum.  O tarihlerde piyasada donmuş ve kesilmiş döner yoktu daha.  Mutfağa giderek üretimde çalışanlarla görüşmüş ve bu arada da tesisi görme imkânım olmuştu. 1000’in üzerinde çalışanın yemek yediği restoranın mutfağında sabahın erken saatlerinde döner kesilmeye başlanıyor, paslanmaz çeklik kaplar içerisinde, sıcak durması için kuzine üzerinde bekletiliyor ve de öğle yemeğinde servis ediliyordu. İşletmeci ile de görüşüp talebi ilettikse de, sözümüzü dinletemedik bir türlü.

O ara yemeklerden bayağı şikâyet vardı ve de bir türlü düzeltilemiyordu. Tesisi de ben görüp incelemiştim.  Müstecirle döner yüzünden münakaşa ettiğim için bu konudan mümkün olduğunca uzak duruyordum. Aslında o ara şirketin maddi durumunun iyi olmadığını biliyorduk. Çok mübrem bir ihtiyaç olmayınca harcama yapılmıyor ve de kemer sıkılıyordu.  Tabii ki hangi ihtiyacın önemli olduğu konusu ise kişiye göre değişkendi. Ve de bu nedenle talebi tepelere taşımamıştık.

Bir gün; apron binasında otururken bir gazetenin Havalimanı muhabiri telefonla arayarak Hava İş Sendikasının o gün öğle yemeğinde Genel Müdürlük personel lokantasında boykot organize ettiğini söyledi ve oraya gelip gelmeyeceğimi sordu. Gelemeyeceğimi söyledim ve bir postabaşı arkadaşımdan apron yemekhanesinde öğle yemeği servisinin saat 11.45’ de başlatılmasını sağlamasını istedim. Genel Müdürlük yemekhanesi saat 12.de açılıyordu. Ve de 11.45’ de apron yemekhanesi açıldı.  Yemek almak için İlk sırada da ben vardım. Personel arkamda sıraya girmişti.  Apron personel yemekhanesinde servis elemanı önündeki buzlu cam nedeni ile kime yemek verdiğini göremezdi. Tepsiyi ve onu kendisine uzatan elleri görürdü yalnız. Hiç unutmam kabak dolması vardı menüde. Yoğurtla karışmış suyu ile fazla pişmekten dağılmış kabağa benzer bir şey koyuldu tabağıma. Onu görür görmez  “ kimse yemek yemesin, yemeği boykot ediyoruz “ diye bağırıp kâğıt kalem istedim ve kâğıda başlığı yazarak boykota iştirak eden personel listesinin ilk sırasını adımı soyadımı ve unvanımla imzaladım. Genel Müdür Yardımcısı boykot yapıyordu. Bunu gören, duyan herkes yemekhaneye gelip sıraya girdi ve listede imzalar çoğaldı. Sonuçta o gün kimse yemek yemedi. Daha ben “ boykot ediyoruz “ diye bağırırken saat 11.45’ de Genel Müdürlükte yemekhanenin açılmasını bekleyen sendikacılara haber uçurulmuştu bile. Bunu sağlamıştık. Nedenini bilmem ama Sendika boykotunu erteledi. Ben olsam ertelemezdim ve apronda yapılan boykotu da kullanarak haklılığımı daha kolay anlatırdım. Basın için de enteresan olurdu. Belli ki yönetimin yaptığı bir boykota iştirak etmek istemediler. Bu stratejik bir karardı ama Sendikanın bu tutumu bana yardımcı oldu. O sayede kovulmadım şirketten. Aslında ihtimal hesabım iyi gidiyordu galiba. Doğrusunu isterseniz  “ şimdi ne yapacağım “ diye haltı yedikten sonra düşünmeye başlamıştım. Bunu nasıl anlatacaktım ki?

Bir iki saat sonra huzura çıktım.  Genel Müdüre personelin ve Sendikanın boykot etmekte haklı olduğunu, yemekhanenin mutfak bölümünün çok kötü durumda olduğunu, gidip bir kez daha görmelerinde fayda gördüğümü anlatarak başladım konuşmaya. Yalnız tesisin değil, üretimi yapan firmanın da düzgün olmadığını ve mutlak değiştirilmesi gerektiğini dilim döndüğünce anlattım. Esasen bunların büyük bir bölümüne vakıf olduklarını biliyordum.  Ve bir yönetici olarak, Sendikanın yapmayı planladığı bu boykotu daha uzak bir noktada da olsa bizzat kontrol etmemin daha doğru olacağını düşündüğümü söyledim.  Bu tutumun personelin yönetime olan güvenini artıracağını ve basının bu boykotu duymadığını, oysaki boykot Sendika tarafından Genel Müdürlükte yapılsaydı tüm gazetelere haber olarak gireceğini vb. ifadelerle yaptığım işin nedenini izah etmeye çalıştım.

Genel Müdürün söylediklerimi nasıl değerlendirdiğini yüzünden pek anlamadım. Pek belli etmezdi ama, kızgındı halen. En azından yüzünün kızarıklığını geçirmemişti söylediklerim. Hatta odasından çıkarken “ bu nedenle THY’ den atılırsam yazık olur geçen senelere “ diye düşündüğümü de anımsıyorum.

Saat 17’00 den sonra odama gelen THY’ nin inşaat işleri ile görevli Başkan Cahit Erkmen beyin söyledikleri beni biraz rahatlatmıştı. “Yemekhanenin bir hafta kapatılmasına, tüm sistemin yenilenmesine ve de daha önce kendilerine ulaşmış bulunan şikâyetleri de göz önüne alarak işletmeci ile THY arasındaki sözleşmenin iptaline” ilişkin olarak Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanından talimat aldığını söyledi. Eh, hem bunları yapıp hem de beni atacak değillerdi ya. Şimdilik kaydı ile tehlikeyi atlattım diye düşünmüştüm. Ancak yine de dört sene sonrada olsa Türk Hava Yollarından atılmayı başka bir şekilde de olsa başardım. “Olayları birer birer hatırlayınca ben bile, bu adamlar beni atmasın da ne yapsın diyorum bazen. Adamı Genel Müdür Yardımcısı yapıyorsun. O da geliyor, apron personelin aklından bile geçirmediği bir boykotun öncüsü oluyor.”

Ama sekiz on gün sonra apronda çalışan bazı arkadaşlar ile birlikte,  işletmecisi değiştirilen, mutfağı ve alet edevatı yenilenen lokantayı görmek için oraya gittiğimiz zamanki duygumu da, aldığım zevki de unutamam. Nasıl da kasılmıştım kendi kendime. Üstelik bir süre döner de konulmamıştı menüye. Sonrasını hatırlamıyorum.

THY’de şu anda çalışan arkadaşlarım, siz siz olun böyle veya benzeri bir şeyi denemeyin sakın. Ne o zamanki Genel Müdür Yusuf Bolayırlı var, ne de Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu. İyi niyetli de olsanız derdinizi anlatamazsınız vallahi.

Çalışan Hata Yapar.

DOĞRUYU ONU YAŞAYARAK ÖĞRENİN: Bilgeye sormuşlar. İki Kelime ile başarının sırrını özetler misiniz? Tabii ki, " Doğru kararlar." Peki; bu doğru kararları nasıl alınabilir, Bunu da iki kelime ile öğrenebilir miyim? Buda mümkün. İşte sana bir kelime ile doğru kararın sırrı. " Tecrübe  " O zaman bu tecrübe denen şeyin sırrını da bana iki kelime ile söyleyebilirsiniz demek ki? Tabii ki tecrübe yaşamda aldığın “ yanlış kararlar ” sonucunda edinilir.

Evet; çalışan hata da yapar sözünün arkasına sıklıkla saklanmışızdır hepimiz.

Bize çalışma yaşamımızda zaman zaman kalkan olmuştur bu deyiş.

Hep hatırlarım; öyle hatalarım olmuştu ki, eğer üstlerimizin toleransı olmasaydı anında atarlardı beni çalıştığım şirketten. O zamanlardaki hatalarımız da kendi çapımızdaydı tabii ki.

Sonuçta alt kademede bir memurduk o dönemlerde.

Ve de kısa bir sürede sora sora, baka baka doğruları öğrendik.

Kurumu sarsacak daha büyük hatalar yapmadan doğruyu yanlıştan ayırmayı, doğru ne ise onu görmeyi, öğrenmeyi ve uygulamayı becerdik.

Bazılarından bir farkımız vardı belli ki?

Neyi kime soracağımızı çok iyi biliyorduk.

Kimi izlersek doğruyu görebileceğimizi de.

Onlardan aldıklarımızı biriktirdik, dağ gibi oldu.

Sonuçta kısmen de olsa tecrübeli olduk.

Bir farkımız da şu ki; halen bu gün bile öğrenecek çok şey olduğunu da biliyoruz

Evet; hata yapmaktan korkmayın.

Ancak; sonuçlarını iyi irdeleyin ki aynı hatayı ikinci kez tekrarlamayasınız.

Arıların Çalışma Ahlakı

Hani bir fıkra vardır. Hepimiz biliriz. Baş zebani cehennemde inanların haşlandığı kuyuları gezdiriyormuş yeni misafirlerine. Her kuyuya dünya ülkelerinden birinin günahkâr insanları konurmuş. Bu kuyuların başında bir zebani elinde büyük, uzun bir sopa ile kuyudan çıkmak üzere hareket yapan insanları tekrar kuyuya itmek için dururmuş. Yalnız bir tek kuyunun başında sopalı zebani yokmuş. Yeni misafirler bunun nedenini sormuş. Baş zebaninin cevabı net ” o kuyuda Türkler var. Onları itmeye, sopalamaya gerek yok. Şayet biri kuyudan çıkabileceği kadar yükselirse diğerleri onu ayaklarından aşağı çeker ve hiç biri kuyudan çıkamaz.

Bu anlatımı hepimiz bir değişik şekilde yaşamışızdır mutlak.

İş yerlerinde veya yaşamın herhangi bir durağında benzeri bir davranışla karşılaşmayanımız yoktur diye düşünüyorum. Bizler işte böyleyiz.

Arılar, 500 gram bal için 3 milyon 750 bin defa bir çiçeğe konup kalkıyor. Bir kg bal için ise 40 bin tane arı, 6 milyon çiçeği dolaşıyor. Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını emiyor ve 100.000 km kanat çırpıyor Bir Arı, vücut ağırlığının 330 katı yük çekebiliyor Bu deli çalışmanın arasında, dönüp “öbür arı benim kadar dolaşıyor mu?”diye kontrol gereği de duymuyor

Birbirlerine tam bir güven içinde sadece hedeflerine odaklanmışlar. Adeta kölesi olduğumuz bilgisayar saniyede 16 milyar aritmetik işlem yapabilirken, bilgisayarın doğadaki rakibi bal arıları bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyon civarında işlem yapabildikleri uzmanlarca ifade ediliyor..

Bir koloninin pazarlanacak 1 kg bal üretmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için 6 kez dünya çevresini dönmesi gerekiyor. Onlar bu işi canla başla yapıyor ve genetik olarak nesilden nesile aktarılmış bir tembellik asla söz konusu olmamış.  Bu arı cumhuriyetinde cinlik yapmak için “birkaç gram bal da kendime saklayayım” diye peteği hortumlayana da şimdiye dek rastlanmamış. Hepsi güneşin “kalk” ziliyle çalışmaya başlayıp, güneşin “paydos” ziliyle dinlenmeye çekiliyorlar.

Her bir petek gözünün altıgen prizma şeklinde inşa edilmesi ana peteğin direncini sağlıyor ve bu nedenle petekler kilolarca balı rahatlıkla taşıyabiliyor. “Gerçekten de en az balmumu harcayarak, maksimum ölçüde bal depolamak için en uygun şeklin, arıların inşa ettiği altıgen prizma olduğu fizikçiler tarafından da onaylanıyor.

Siz hiçbir arıyı sokan başka bir arı biliyor musunuz? Hiç böyle bir şey okudunuz mu? Elin hayvanı düzen tutturmuş, milyon yıldır hayatına fesat sokmadan sürdürüyor yaşamını.

Hadi bakalım arılardan özür dileyelim, onlara “ hayvan ” dediğimiz için 

TÜRK HAVA YOLLARI PERSONEL LOKANTASI

Yorumlar

trajikomedi... ~ 10 yıl önce
Merhabalar Çetin bey, öncelikle böyle önemli bir konuyu gündeminize getirdiğiniz için çok teşekkürler...Kısaca söylemek gerekirse THY'nin çalışanına verdiği değer onlara verdiği yemeklerin kalitesinden bellidir...Bizlere bunları layık görenler,en basit yemek işini bile yapmayanlar acaba 5 yıldızı,başarıyı,parayı ,prestiji kendilerinin mi getireceklerini sanıyorlar yoksa biz çalışanların mı ? Eğer öyleyse öncelikle hemen gitsinler kontuarlara,uçaklara küfür,hakaret işiterek kendileri müşterilere hizmet etsinler onları memnun etsinler de görelim bakalım nasıl yapıyorlarmış !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TRAJİKOMEDİ ~ 10 yıl önce
APH'DA THY PERSONEL LOKANTASI İLE İLGİLİ HABER ÇIKINCA YAZIDA ANLATTIĞIM ESKİ BİR YAŞANMIŞ GELDİ AKLIMA. YÖNETİCİLER BİR ŞEYLERİ DÜZELTMEK İSTİYORLARSA OLABİLECEKLERİ GÖZE ALIP HAREKET ETMELİLER.İNANMAK İSTİYORUM Kİ, SENDİKA BU KONU İLE İLGİLENECEKTİR. TOPLU YEMEK İŞİNDEN BİRAZ ANLIYORSAM ÜRETİCİYE VERİLECEK 1 tl / KİŞİ ARTIM KALİTEYİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLEYECEKTİR. BİR ARKADAŞIMIZ 3.75 tl GİBİ BİR FİYATTAN BAHSETTİLER. TABİİ Kİ ÇOK AZ. BİZ YÖNETİCİLER ESKİDEN PERSONEL YEMEĞİNİ YERDİK. ŞİMDİ DE ÖYLEMİ BİLEMİYORUM. TAKİBİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
restoran ~ 10 yıl önce
Eskiden apronda çalışan brikomşumuz var. Restoran hikayesiniona sorduk. eksik yazılmıs.anlattı cok gulduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP RESTORAN ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. ÜZERİNDEN BİLMEM KAÇ SENE GEÇMİŞ BİR YAŞANMIŞI ANLATIRKEN KİMSEYİ İNCİTMEMEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR.BU NEDENLE BAZI ŞEYLERİ YAZIYA ALMAMIŞIMDIR.ESASEN ATLANILAN HUSUSLAR KONUYU ZENGİNLEŞTİRECEK ŞEYLER DE DEĞİL. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
protesto... ~ 10 yıl önce
Cetın bey merhabalar, yemek konusundakı derdımızı cok guzel yazmıssınız tesekkurler...THY , su an yemek hızmetı aldıgı fırmaya pıyasanın cok altında ucret verıyor ( duydugumuza gore 3,75 tl ) sırkette portfoyunde THY olsun dıye bu fıyatı kabul edıyor ( yıne duydugumuza gore sırket sahıbı ıktıdara yakınmıs ) ama bu paraya ancak bu kalıte yemek dıyor !!! Corbalar o kadar tuzlu yapılıyor kı ınanılmaz hele o pısmemıs,cogunlukla cıg olan ana yemeklere ne demelı ya da bastan savma kesılen,olması gerektıgı gıbı temızlenmemıs, kalan salataların ertesı gune tekrar servıs edıldıgı, pıyaz,patates,makarna,brokolı vs gıbı sebzelerın pısmemıs sekılde salatabara konmasına,kullanılan mayonez,salam,yogurt vs nın markalarının pıyasada adı sanı duyulmamıs olmasına ve her yemekten sonra mıdelerı agrıyan,eksıyen,yanan bız personellerın sesını duymayan ama luks restorantlardan kendılerıne en guzel yemekler gelen veya gıdıp oralarda afıyetle yıyıen sozum ona yonetıcılerımızı protesto edıyoruz !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PROTESTO ~ 10 yıl önce
YAPTIĞIM PEK MANTIKLI DEĞİLDİ. AMA ÇIKAR YOL BUYDU.SONUÇ İYİ OLDU.SORUN YAŞAMADIK. İŞ YERLERİNDE BİR ŞEYLERİ GÖZE ALMADAN İYİLEŞTİRMEYE YOL AÇMAK MÜMKÜN DEĞİL. BEN MEMUR OLSAM VEYA ORTA SEVİYEDE BİR YÖNETİCİ OLSAM BUNU YAPABİLİR-MİYDİM. KESİNLİKLE HAYIR.NEYSE EĞRİSİ DOĞRUSUNA DENK GELDİ. TOPLU YEMEK İŞİNDE 1 TL / KİŞİ + ÖDEMEK KALİTEYİ İNANILMAYACAK KADAR YÜKSELTİR. 3.75 TL'LİK BEDELİN DOĞRU OLDUĞUNA EMİN DEĞİLİM. ÇOK ÇOK DÜŞÜK. DOLAYISI İLE ŞİKAYETLERİNİZ AZ BİLE. BU KONUYU SENDİKANIZA DUYURMAK GEREK. TEMSİLCİLERİNİZİN BUNU YAPMASI LAZIM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Iki gundur takipteyim acaba bir arkadasim da bu tecrube ve bilgi aktarimi dolu degerli kalemi okuyacak ve tesekkur edecek mi diye. Evet daha arilardan henuz icimzde kalanlar var. Hocam yine cok faydalanacagim bir demet sundunuz. Son zamanlarda sektordeki teknisyeni pilota, muhendise; pilotu kabine teknisyene; kabini de digerlerine carpan ve parcalayici oyle seyler okuyoruz ki; apronda diger biranslardan ekip arkadaslarimi gordugumde - tum bu yaptirimin farkinda olmama ragmen- bir gerginlik hissediyorum. Tabii ki icimde ve gercek duygularim baskin her zaman. Tekrar tesekkur ederim ve pazar geceyi bekliyorum yeniden bilgi ve tecrubelerinizden alabilmek icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANDROID UYG. ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. NEZAKETİNİZ İÇİN. FAYDALI OLABİLİYORSAM NE MUTLU. İKİ MAİL ALDIM BU YAZIDAN SONRA. YAZDIKLARINIZ YORUMU GEREKTİRMEYECEK KADAR AÇIK DİYORDU BİRİ. DİĞERİ İSE " BEN ARI DEĞİLİZ, SİZ ÖLÜM VARDİYALARIN DAN BAHSEDİN, MAAŞLARI YAZIN, YÖNETİCİLERİN YAPTIKLARINI ANLATIN " DİYOR.BUNLARIN HEPSİ ANLATILDI. BUNLARI BİLMEYEN Mİ VAR. YÖNETİCİLERİN NE YAPTIKLARINI İSE BİLMİYORUM. AMA TAHMİN EDEBİLİYORUM. OKUR SAYISI KONUYA GÖRE DEĞİŞİYOR. NETİCETEN YAZILARIMIZIN KAÇ KEZ TIKLANDIĞINI ÖĞRENME İMKANIMIZ VAR. FAZLA TIKLANMAK İÇİN TUTUM DEĞİŞTİRMEK İSTEMEM. SİZE TAKİBİNİZ İÇİN DE TEŞEKKÜR EDİYORUM. ESEN KALIN.
Arılar ~ 10 yıl önce
Haklısınız hocam arılar olmasa dünyanın sonu gelmiş demektir. Onu anlayacak insan kalmadı maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ARILAR. ~ 10 yıl önce
ASLINDA ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR. ARILAR, ANILAR VB..HER ŞEYDEN KÜÇÜKTE OLSA BİR DERS ÇIKARTABİLMEK MÜMKÜN. MÜMKÜN DE KİM OKUR, KİM ANLAR BİLEMİYORUM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000