25 Mayıs 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

TOPRAĞA GÖMÜLEN MİLYON DOLARLAR

Bilinçsiz yatırım planları ve yeteneksiz yöneticiler sayesinde havacılık sektöründe milyon dolarların nasıl batırıldığını, nasıl toprağa gömüldüğünü uzun süredir havacılık sektörünü takip eden biri olarak biliyorum. Son dönemin başarısız yatırımlarını irdelemek istiyorum bu hafta köşe yazımda.

Birçok fiyasko yaşandı ama bu fiyaskolardan en büyüğü ve en balon olanı bana göre 120 uçaklık bir filo kuracağını açıklayan Atasay Kuyumculuğun grup şirketlerinden biri olan MyJet’e ait. Hatırlayacağınız gibi 2008’de düzenlenen Airex Fuarı’nda en ilgi çeken standlardan birisi MyJet standı idi. Eclipse 500 tipi bir uçakla adeta gövde gösterisi yapan MyJet, bu uçaklardan 120 tane alınacağını söyleyerek büyük bir bomba patlamıştı. Atasay Kuyumculuk kaynaklarından edindiğim bilgilere göre bu şirkete alınan pilotların bazılarına 25 bin dolara yakın maaş ödendiği yönünde idi.

Ancak MyJet’in getirdiği şov uçağı resmen fiyasko uçağına dönüştü. Zira Eclipse firması da battı, MyJet projesi de harcanan paralarla hayallerde kaldı. Şimdi insanın aklına neler geliyor neler? Yazsan bir türlü yazmazsan bir türlü… Ama şunu düşünmeden ve bu düşüncemi de sizlerle paylaşmadan edemeyeceğim. Atasay Grubu’nun aklına havayolu firması kurma fikri kim sokmuştu? Proje için ne kadar para harcandı? Böyle bir şirket kurmanın arkasında ne gibi planlar vardı? Yorumu sizlere bırakıyorum.

İkinci fiyasko Ayjet’in kuracağı bölgesel havacılık ile ilgili. Aynı senaryo Ayjet için de geçerli. Onlarda yine Airex Fuarı’nın yapıldığı günlerde bölgesel uçuş yapacaklarına dair bir açıklama ile havacılık sektörünü heyecanlandırdılar. Hatta 11 Haziran 2008’de şirketin sözcülerinden Ahmet Ergene Referans Gazetesi’ne şu açıklamayı yapmıştı. “Havacılık için niyet aşamasını geçtik görüşmelerimiz devam ediyor. Bombardier Q400 uçakları ile bölgesel havacılık yapacağız. İlk uçak bir hafta içinde geliyor”

Bölgesel havacılık yapabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuran Ayjet’in başvurusu da kabul edilmişti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Bu proje için de bir milyon dolardan fazla paranın harcandığı ifade edildi. Gelinen noktada evdeki hesabın çarşıya uymadığı ortaya çıktı ve bu projenin de olabilirliği mümkün görünmüyor. Ayjet’in son hamlesi Bursa Ticaret Odası ile oldu. Bursa Ticaret Odası ile bölgesel havacılık konusunda bir görüşme yapan AyJet yetkililerinin kaynak konusunda destek istedikleri belirtiliyor. Bu görüşmenin sonu ne olur bilinmez ama bana göre bu proje hedeflenen noktaya gidemeyecek.

Aslında asıl soru sonuçsuz kalan bu yatırımlara harcanan paralarla neler yapılabilirdi? Örneğin Atasay Grubu bir havayolu şirketi satın alabilirdi. Bu şirkete getirecekleri profesyonel yöneticilerle operasyonlara devam ederken, hayal ettikleri özel jet taşımacılığını da planlayabilirlerdi. En güvenilir, en sessiz, en çevreci kısacası en’lerin Eclipse firması THE END demek zorunda kaldı. MyJet ise en büyük fiyaskoyu yaşayan ve hayalperest yaklaşımlarla harcadığı paralarla tarihe karıştı.

Önerim şu, yatırımcılar bir kişiye inanıp para harcamaktansa bin kişiye danışıp öyle hareket etsinler. Pazara çıkan Ayşe teyze bile domates alırken elli tane tezgâha uğruyor. Ama şuna diyeceğim yok. Toprağa gömülecek paranız varsa ya da başka amaçlarla bu parayı harcıyorsanız bize “Laf kalabalığı” yapıyorsunuz diyebilirsiniz.

Önümüzdeki haftalarda havacılık sektöründe çok sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Şimdilik sessiz yürüyen bazı çalışmaları biliyorum. Bombası her an patlayabilir. Hazırlıklı olun.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

TOPRAĞA GÖMÜLEN MİLYON DOLARLAR

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
THY A.O. hezarfen yakışır. Kıskanmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey, su havzası olması sebebiyle inşaat yapılması yasak olan Hezarfen Hava alanını THY 40 milyon dolara almak için çalışmalar başlatmış diye duyumlar var. Belki siz de biliyorsunuzdur. Bu parayla, etrafta mesela, Tekirdağda uçuş okulu için bir eğitim pisti yapılabildi sanıyorum. Amaç bu mu, yoksa Hezarfen sahibini bu arsadan kurtarmak için ona kıyakçılık mı? Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu yaşananlar bana yıllar önce Top-Air diye bir firmanın (hala varmı bilmiyorum) başına gelenleri hatırlattı. Onlarda yolcu taşımacılığı yapacağız diye eski SSCB'nin 60'lardan kalma külüstür uçaklarını, THY ile İstanbul Airlines'ın ıskartaya çıkarttığı 727'leri almış, işi eline yüzüne bulaştırmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali abi yine damardan girmişsin ve rezillikleri gözler önüne sermişsin. Allah sana kuvvet versin. siz de olmasanız havayolu sektörüyle ilgili bihaber olacağız. Yorumları yazan bazı sıkıntılı arkadaşların da sizden beklentilerde bulunması güzel. Allah sıkıntıdaki kardeşlerimize yardım etsin. Siz yazın biz rezillikleri öğrenelim. Size destek verelim. Hakedenlere de cezasını verelim. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BİZLER OREX AİRLİNES ÇALIŞANLARI OLARAK ARALIK DAHİL OLMAK ÜZERE ŞU GÜNE KADAR TEK MAAŞ ALAMAMAKTAYIZ.ŞİRKET YÖNETİCİLERİ TARAFINDAN BUGÜNE KADAR HEP KANDIRILDIK.AİLELERİMİZLE ÇOK ZOR DURUMDAYIZ,LÜTFEN SESİMİZİ DUYURUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayin Kidik, Ya havaalanlarina ne demeli? Gokceada, Iskenderun, Kastamonu gibi mesela... Onlardanda bahsediniz lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tespitlerin çok dogru fakat bu sonu hüsranla biten konular bana şunu anlatıyor;bizim insanımız gerçekten iyi niyetli ve mücadeleci.Çılgın türkler sıfatını hakediyormuşuz.Belki onlarca sonu sıfırla neticelenen mücadele görüçeğiz ama bunların umarım % 1 i bile hayata geçerse ülkemiz kazanaçak diye bakıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000