13 Şubat 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Grev hakkı olmadıktan sonra işveren ne buyurursa o olur.İster %1 verir ister % 10 isterse %30 azaltır.Kimsede birşey yapamaz.İtiraz etsen ne olacak grev yapamadıktan sonra
  • İstanbuldan sonra Antalyada'da Havaşın otobüs seferleri durdurulmuş acaba Antalya büyükşehir belediyesi kime rant sağlayacak.
  • atarsın uçuş ekibini getirirsin yabancı pilotları hem kafan rahat olur hemde daha uyğun maaşa çalışrlar...bizim açğözlü astronotlarında burnu düşer yere...hem çuvalla parayı götür hemde efelik yap haaaaa....artık devir değişti
  • uçucu ekibin hakedilmiş ücretlerine dokunun da gorun bakalım neler oluyor, herkes masa başında sabah 8 akşam 5 keyif çatsın gecegündüz karkış her türlü sorumluluğun itelendiği, en ufak yanlışında kıçına tekmeyi yemeye hazır uçucular şimdiye kadar olduğu gibi kuyruğunu sıkıştırıp pıssın yok ööyyle yağma.... grevse grev
  • Ali Bey yazınız çok güzel ve günümüzün şartları iyi değerlendirilmiş. THY'de ücretlerün yüksek olduğu malum ve artış teklif oranı kabul de edilebilir, tartışılabilir de. Bu konu gerçekleri de görerek tarafların karar vereceği bir konudur. Ancak Sendika öncelikle HAVA İŞ KANUNUNUN çıkarılması konusunda bakanlıkla görüşmelidir ki sektörde en azından tüm şirketler eşit taban şartlarından personele haklar versinler. Atilay Ayçin Bey'in politikaları bana 60'lı 70'li yılların sendikacılığını hatırlatıyor. Kendisi resmen sendika ağasına dönmi durumdadır.
  • unuttugunuz bir sey var gibi, personelin derdi para degil, insan gibi yasamak, bir sosyal hayat bir ozel hayata sahip olmak,is hayatin bir parcasidir elbet ama hayat isin bir parcasi olmamali diye dusunuyorum.. sanirim farkli dusunmezsiniz detaylari incelediginizde.
  • THY SADECE DÜZ MEMUR VE İŞÇİSİNE ZAM YAPSIN ...ZATEN YENİ YETME MÜDÜRLER VE BAŞKANLAR DÜNYANIN MAAŞINI ALIYORLAR ŞİRKETTEN...YÜZDE 15 MEMUR-İŞÇİYE YÜZDE 3 BAŞKAN-MÜDÜRE.BAŞKANLAR ARADAKİ FARKI ÖZEL ŞÖFÖRLÜ PASSATLARINLA ÇIKARTIR..MÜDÜRLERDE ZATEN HAVADAN İNME TORPİLLE O MAKAMLARA GELDİKLERİ İÇİN SESLERİNİ ÇIKARTMAZ...BÖYLECE HERKES MUTLU OLUR...
  • haklısınız. Önerilen artım oranı hakikaten tatminkar değil. Eskiden Sendikada akçeli taleplerini görüşmeler başlamadan ilan ederdi. Personelin tepkisini alır ve kendisini mümkün olduğu kadar ona göre ayarlardı. ŞİRKET OLMAZ İSE PERSONELDE OLMAZ. VEYA TERSİ. TOP.SÖZ.NİN HEM ÇALIŞANLAR HEM DE THY AÇISINDAN İYİ VE GÜZEL BİTMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ.
  • yazıya lafım yokta ,tüm sucu sendıkayada atmamak lazım .thy nin tavrı çok kötü sendikaya ve sendikalılara karşı.bu işin sonunda busefer olmasa bile gelecek sefer thy çıkıcak.çünkü sendika üyeleri işçilik vasfını kaybettiler neden diceksiniz ufak bi örne 89 lu kabine girmek isteyen gen arkadasımız ortalamada 4000 5000 arası maas almaya başlıo en yakın rakibi pegasusda 1210 tl :) oyüzden thy deki arkadasların çoğu bu imkankarı kaybetmemek için ses çıkarmıyo ama haklılar thy sivrileni yada hak arayanın gözünün yaşına bakmıyo.bu konuya benzer bi durumdan mağdur olan arkadaslarımız kusura bakmasın ama gerçek bu.ben kaptanların grev yapmayalım %3 %4 zammı kabul edelim dediğinide bilioruz :))ama haklılar bidaha hiç bizaman böyle para kazanamazlar
  • Çok ölçülü bir yazı. Yaklaşımınız çok makul. Sektörü temel dinamikleri ile bilince daha sağlıklı yorumlar ortaya çıkıyor demekki. Herkesin adalet ve hakkaniyetle haraket etmesi her meseleyi çözecektir.

THY’NİN ÖNERDİĞİ ZAM YETERSİZ!

Şu sendikal görüşmelerde artık eski heyecanların olmadığını düşünüyorum. Gerçi “Ah neydi o eski günler” diyecek kimse de kalmamıştır THY’de. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin en eski şahitleri belki beş parmağın beşini de geçecek kadar değildir THY’de. Zira hemen hepsi emekli oldular. Bu TİS görüşmelerinin en kıdemlisi de Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin olabilir. Ayçin ise sendikal kişiliğinden dolayı.

THY çalışanlarını doğrudan ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, geçmişte tam bir heyecan fırtınası şeklinde gerçekleşiyordu. Çalışanlar pür dikkat sendikadan gelecek habere kilitlenirken işveren temsilcileri olası grev endişesi ile hareket ediyorlardı.

Bugün olduğu gibi iletişim olanakları yoktu o zamanlar. Kıran kırana geçen görüşmelerin ardından ortak nokta bulunamayınca greve gidildiği bazen ise grevden son dakikada dönüldüğü dönemler olmuştu.

Son on yılda yapılan TİS görüşmeleri Atilay Ayçin’in hedefine oturttuğu Ak Parti iktidarını ve başbakanı eleştirmesinin gölgesinde geçti. Ak Parti iktidarına düşman bir THY kitlesi oluşturmaya çalıştı ama bence bunda başarılı olamadı.

Oysa değişen dünyada sendikacı söylemlerinin değişmesi, çalışanların hakkını arama argümanlarının da farklı olması gerektiği gerçeğini anlaması gerekiyordu Atilay Ayçin’in.

Öteden beri söylediğim gibi; TİS görüşmelerinde çalışanların hakkını korurken işverenin de düşünülmesi gerektiği inancım hala devam etmekte.

Bu yıl başlayan görüşmelerde ilk defa farklı bir süreç izleyeceğiz gibi. THY kendi hamlesini yaparak Hava-İş’in beklemediği bir tutum sergiledi. Beğeniriz, beğenmeyiz THY belli bir zam önerisinde bulundu.

THY’nin bu önerisine karşılık Hava-İş ne yaptı? Hava İş Sendikası’nın sitesini açıp okuyun. Çağ dışı davranışa devam etti.

Yapılması gereken THY’nin teklifine karşılık teklifle gitmekti. Ama yine klasik sendikacılıkla sadece suçlama yöntemi seçildi.

Yazının başlığına uygun bir şeyler yaz dediğinizi duyar gibiyim.

THY’nin önerdiği toplamda yüzde 6’lık rakam bana göre az. Ama THY şartlarına göre çok olabilir. Zira THY’de maaş skalasının olduğunu düşünmüyorum. Çok yüksek maaş alan zümrenin yanında düşük maaş alan emektarlar olduğu gerçek.

Hava-İş maaş farklarının düzenlenmesine ilişkin öneri paketi sunmuş olsa idi daha çok alkış alabilirdi.

Türkiye şartlarına baktığımızda refah düzeyi en yüksek kesim THY olarak görülebilir. Özellikle havacılık sektöründe diğer şirketlerle ücret açısından uçurum var.

İki farklı yazı yazdım THY’de gelecekte yaşanan gelişmelere alakalı. Biri “THY KABİNİNİN PARA EGOSU” diğeri ise “THY, HAVA-İŞ VE KAMBURLARI”

Bu yazılarımı okuyanlar hatırlayacak. THY’nin personel maliyeti oldukça yüksek. İşte bu yüzden özellikle kabin ve kokpitin dikkatli olmasını önermiştim. Ama anlamayan kabin memuru hanımlarımız ve kaptan beylerimizin hışmına uğramıştım. İşte dediklerim gerçekleşiyor. THY'nin, Anadolujet markasını nasıl şekillendireceğini yazdık. THY maliyetleri düşürmenin çaresini arıyor.

Sendikalı bir THY’de bu gerçekleşemeyeceğine göre alternatif çözümler geliştiriliyor. O halde mevcut çalışanlar bugünün değerini iyi bilmeli.

Yarın geç olacak. İşte THY param parça oldu. Bir dolu şirketler doğdu. Yarın eğitim, akademi, kargo gibi yeni şirketler de doğarsa hiç şaşmayın.

Sendikaya önerim. Bu bir savaş değil. Çalışanların haklarını alırken hasmane tutumla değil dostane önerilerle yaklaşmalısınız. THY’ye önerim. Para bende güç bende, istediğim gibi dağıtırım mantığıyla değil başarıların asıl emektarları çalışanlar olduğu düşünülerek masanın başında olunmalı. Kazanılan her başarı çalışanlarla birlikte paylaşılmalı.

TİS görüşmelerinin sonucunda hem THY hem de çalışanların kazanması dileğiyle;

İyi haftalar
THY’NİN ÖNERDİĞİ ZAM YETERSİZ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

ne anlamı var ~ 12 yıl önce
Grev hakkı olmadıktan sonra işveren ne buyurursa o olur.İster %1 verir ister % 10 isterse %30 azaltır.Kimsede birşey yapamaz.İtiraz etsen ne olacak grev yapamadıktan sonra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İstanbuldan sonra Antalyada'da Havaşın otobüs seferleri durdurulmuş acaba Antalya büyükşehir belediyesi kime rant sağlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
atarsın uçuş ekibini getirirsin yabancı pilotları hem kafan rahat olur hemde daha uyğun maaşa çalışrlar...bizim açğözlü astronotlarında burnu düşer yere...hem çuvalla parayı götür hemde efelik yap haaaaa....artık devir değişti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
uçucu ekibin hakedilmiş ücretlerine dokunun da gorun bakalım neler oluyor, herkes masa başında sabah 8 akşam 5 keyif çatsın gecegündüz karkış her türlü sorumluluğun itelendiği, en ufak yanlışında kıçına tekmeyi yemeye hazır uçucular şimdiye kadar olduğu gibi kuyruğunu sıkıştırıp pıssın yok ööyyle yağma.... grevse grev

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ali Bey yazınız çok güzel ve günümüzün şartları iyi değerlendirilmiş. THY'de ücretlerün yüksek olduğu malum ve artış teklif oranı kabul de edilebilir, tartışılabilir de. Bu konu gerçekleri de görerek tarafların karar vereceği bir konudur. Ancak Sendika öncelikle HAVA İŞ KANUNUNUN çıkarılması konusunda bakanlıkla görüşmelidir ki sektörde en azından tüm şirketler eşit taban şartlarından personele haklar versinler. Atilay Ayçin Bey'in politikaları bana 60'lı 70'li yılların sendikacılığını hatırlatıyor. Kendisi resmen sendika ağasına dönmi durumdadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
unuttugunuz bir sey var gibi, personelin derdi para degil, insan gibi yasamak, bir sosyal hayat bir ozel hayata sahip olmak,is hayatin bir parcasidir elbet ama hayat isin bir parcasi olmamali diye dusunuyorum.. sanirim farkli dusunmezsiniz detaylari incelediginizde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
THY SADECE DÜZ MEMUR VE İŞÇİSİNE ZAM YAPSIN ...ZATEN YENİ YETME MÜDÜRLER VE BAŞKANLAR DÜNYANIN MAAŞINI ALIYORLAR ŞİRKETTEN...YÜZDE 15 MEMUR-İŞÇİYE YÜZDE 3 BAŞKAN-MÜDÜRE.BAŞKANLAR ARADAKİ FARKI ÖZEL ŞÖFÖRLÜ PASSATLARINLA ÇIKARTIR..MÜDÜRLERDE ZATEN HAVADAN İNME TORPİLLE O MAKAMLARA GELDİKLERİ İÇİN SESLERİNİ ÇIKARTMAZ...BÖYLECE HERKES MUTLU OLUR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
haklısınız. Önerilen artım oranı hakikaten tatminkar değil. Eskiden Sendikada akçeli taleplerini görüşmeler başlamadan ilan ederdi. Personelin tepkisini alır ve kendisini mümkün olduğu kadar ona göre ayarlardı. ŞİRKET OLMAZ İSE PERSONELDE OLMAZ. VEYA TERSİ. TOP.SÖZ.NİN HEM ÇALIŞANLAR HEM DE THY AÇISINDAN İYİ VE GÜZEL BİTMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yazıya lafım yokta ,tüm sucu sendıkayada atmamak lazım .thy nin tavrı çok kötü sendikaya ve sendikalılara karşı.bu işin sonunda busefer olmasa bile gelecek sefer thy çıkıcak.çünkü sendika üyeleri işçilik vasfını kaybettiler neden diceksiniz ufak bi örne 89 lu kabine girmek isteyen gen arkadasımız ortalamada 4000 5000 arası maas almaya başlıo en yakın rakibi pegasusda 1210 tl :) oyüzden thy deki arkadasların çoğu bu imkankarı kaybetmemek için ses çıkarmıyo ama haklılar thy sivrileni yada hak arayanın gözünün yaşına bakmıyo.bu konuya benzer bi durumdan mağdur olan arkadaslarımız kusura bakmasın ama gerçek bu.ben kaptanların grev yapmayalım %3 %4 zammı kabul edelim dediğinide bilioruz :))ama haklılar bidaha hiç bizaman böyle para kazanamazlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Çok ölçülü bir yazı. Yaklaşımınız çok makul. Sektörü temel dinamikleri ile bilince daha sağlıklı yorumlar ortaya çıkıyor demekki. Herkesin adalet ve hakkaniyetle haraket etmesi her meseleyi çözecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000