21 Aralık 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Way bee. 8500 maaş mi olur yaa. Birde ikramiyesi var. Arara indiregandi de yapiyorlardir. Ohh ne alamemleket
  • Olay sadece müdür ,yönetici vs dediğiniz kişilerin aldıkları maaşlar mı yoksa sayıları mı? Biraz bilimsel yaklaşalım. Katma değer üretmese de prestijli ve büyük paraların döndüğü bir sektör havacılık. Finans sektörü gibi. Burada da bir portföy yöneticisi maaşı bankasına bağlı olmakla birlikte 20.000 TL ye yakın ücretler alabiliyor. Burada sizin çok dediğiniz maaşlar (ki gidin bakın ABD'de asgari ücret 36.000 USD olmuş yani aylık 3000 usd) açıkçası özel sektör için düşük seviyelerde . Bugün Türkiye'de şirketler avrupada katma değeri en çok olan (yani 1 tl lik yatırımla 5 tl kazanmak gibi) ülkeler listesinde ama maaşlar Romanya-Bulgaristan seviyesinde. 1300 TL asgari ücretin pazarlığının yapıldığı bir yerde böyle bir yazı gayet normal tabi. Bu arada THY'de çalışmıyorum . Sadece "Patronlar" yerine "Çalışanlar" ile uğraşanlarla sıkıntım var.
  • Bu yazıdanmı bilmem 20 tane müdür başkan vs gidiyormuş konuşulanlarda can ve ahmet karaman da var
  • Bırakın bu ayakları, gidin bi maden suyu için de hazımsızlığınıza çare olsun;)
  • müdür 8 bin 500 mü alıyor ? ne müdürü bu çay ocağı müdürü mü ?
  • Ali Bey Dostum Merhaba, Kaleminize yüreğinize sağlık. Evet çiftlik. Maalesef öyle.THY ve THY Teknik'te hep aynı şeyler. Nasıl müdür olurum? Nasıl başkan olurum da maaşım artar derdindeler. Yanıbaşlarında çalışan arkadaşları umurlarında değil. Ben hayatımda bu şirketin yöneticileri kadar duyarsız, vurdumduymaz başka bir şirketlerde görmedim. Lütfen İlker Bey buna bir el atsın. Adam yıllardır Başkanlık yapıyor, yıllarca yöneticilik yapıyor. Suya sabuna dokunmadan. Kafasını öne eğip gidip geliyor. Böyle bir yönetici olur mu? AZ BİLE Rumuzlu 8.500 tl maaştan bahsediyor yanlış biliyor. 15.000 tl bir müdürün maaşı.Yanında çalışan TAŞERON ise 1400 tl alıyor. Bu insanlık mı? Bunun biride geri dönüşümü var. Daha anlatılması gereken çok şey var. Burada yazılmaz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan bu şirketlerin bu şekilde çalıştığını inanın bilmiyordur. Bilse tüm yöneticileri kapı önüne koyacaktır.
  • Ali Bey, güzel belirtmişsiniz ama güya işten anlıyormuş sanılıp sanat okulu mezunundan müdür yapılan şirkette bir çok lisans ve lisans üstü insan onun altına çalıştırılırsa, aynı konuda şirket içinde hizmet veren birimler varken sırf A.O.'ya bağlı olsun diye bazı gereksiz birimlerdeki kişiler hala beslenirse, onun yeğeni bunun dostu ve 30 yaşın altındaki kişiler daha çook müdür olur... Hırsızlığın çok yönü vardır ve hak emek hırsızlığı en adi olandir..
  • THY'nin pilot alımında uyguladığı ve alman görevlilerin inisiyatifinde yapılan DLR1 ve DLR2 sistemleri kaldırılmalıdır.Dünyada hiç bir hava yolu şirketinin pilot alımında ipleri yabancıların ellerine verdiğini sanmıyorum. Bu onur kırıcı bir şey.
  • Kaptan 32 F/0 18 alıoruz çatır çatır yiyoruz sıkıysa olda sende ye koçum.
  • 8500 müdür maaşı bence azdır. 15 bin tl olmalı. Hakkı budur. O kadar şefle memurla uğraşmak hepsini adam etmek kolay mı?

THY'nin mevcut yapısını yıkın...

Türk Hava Yolları'nda kaç başkan, kaç müdür, kaç şef var desem kim cevap verebilir? Eminim bir solukta bu soruya cevap verecek kimse yoktur. Kısa bir araştırma ile birçoğunun gereksiz olduğu müdürlük ve şeflik sayılarına ulaşmak mümkün oldu.

Baştan şunu söyleyelim; Çok yönetici çok iş yapar veya çok sayıda personeli olan bir kurumda çok yönetici olması gerekir diye bir kural yoktur. Önemli olan şirketlerin nasıl yönetileceğine dair oluşturduğunuz sistemdir. Eğer sistem laçka ise ellibin çalışana 15 bin yönetici de atasanız bunun başarı şansı yoktur.

Örneklemede yanılgı payımı bir kenara bırakırsak; 80 milyonluk Türkiye'yi 550 milletvekilli TBMM'nin siyasi iradesi yönetiyor ise, THY gibi bir şirkette 33 başkanlık, 550 müdürlük ve 750 şeflik makamlarının yeniden dizayn edilmesinin elzem olduğunu düşünüyorum.

Tabi bazı başkanlıkların ekstra yardımcılıkları da var. Örneğin kargoda başkanın üç tane yardımcısı var.

THY arpalık mı desem, makamlık mı desem, arkasındaki desteğe ve sponsora göre yeni başkanlıklar açılanların yuvası mı desem. Kısacası ne desem yakışır.

Birkaç gereksiz başkanlık örneği verip, THY'deki arpalığın ne durumda olduğunun görülmesi için fazla araştırma yapmaya gerek olmadığını sergileyeceğim. THY'de personel ile ilgilenen iki başkanlık var. Biri Personel Yönetimi Başkanı diğeri İnsan Kaynakları Başkanı. Düşünün şimdi hangisinin dediği olacak?

Bu başkanların üzerinde bir de insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı var. Bitmedi. Yine çalışanlarla ilgili Eğitim Başkanı ile Sosyal ve İdari İşler Başkanı var. Neresinden tutsanız dökülüyor. Personel Başkanı ile İnsan Kaynakları Başkanlığı birleştirilmeli. Eğitim Başkanlığı ile Sosyal ve İdari İşler Başkanlığı da birleştirilmeli.

Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı'na bakın. Başkanlık kaynıyor. Sadece satışta üç tane başkan var. Yazık günah. Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı kesinlikle yeniden şekillendirilmeli. Kurumsal iletişim ile Basın Müşavirliği de tek çatı altında toplanmalı.

Sözün özü. THY bir başkanlar, müdürler ve şefler çöplüğü halinde. Bu durum hem mali israftır hem de gereksiz yönetim şeklidir.

Şöyle mali açıdan baktığınızda sadece müdürlerin aylık 8 binbeşyüz TL maaş aldığını ve bunu ikramiye ile birleştirdiğinizde 16 maaşla ödüllendirlidiği bir yapıda mali israfın boyutları görülecektir. Yanlış anlaşılmasın. Biliyorsunuz üç ayda bir çift maaş olayı ile birlikte 11 bin TL üzerine çıkıyor bu maaş. Fazla başkan fazla iş yaptırmaz, fazla müdür fazla gider demektir. Bu müdürlük ve başkanlık sistemlerini azaltmalı ve gerçek kahraman olan, yükü taşıyan emektarların gelirlerini artırmalı.

Şeflerin gereksizliğinden bahsetmiyorum bile.

THY'de aslında ne olmalı?

Ne olmalı biliyor musunuz? Güçlü bir irade olmalı. Yumurta tokuşmasından bıktı artık çalışanlar. Hangi yumurta kırılacak merakı içinde her iki yumurtaya da yakın olmak için iki farklı yüze sahip idareciler yaratmanın anlamı yok. Ya da yöneticileri o pozisyonda çalıştırmaya hakkınız yok.

Son günlerde ayyuka çıkan "Temel Kotil ayrılıyor" söylemleri bana şunu hatırlattı. Temel Kotil önce kendini zayıf gösterip sonra da bir şekilde zeytinyağı olmayı başarıyor. Geçmişe dönüp bakıyorum da Abdurrahman Gündoğdu, Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu sonuçlarında Temel Kotil imzası var. 

E-mail ile izne çıkarılma e-mail ile görevimin başındayım mesajlarını hatırlayın arkadaşlar.

Yine geçmişe bakıyorum da "Hırsızın hiç mi suçu yok" sözü aklıma geliyor.

THY'de başarının anahtarı, kavganın bitişinin çaresi THY Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür aynı olmalı şeklindedir. Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Başbakana önerimdir. Yumurta tokuşmasını önlemek ve THY'nin yakalamış olduğu başarı çıtasını yukarı taşımak için birbirine defans yapan yönetim modeli değil, hedefleri ve hendekleri birer birer aşacak yönetici ile mümkündür.

Aksi taktirde istediğin kadar başkan ata, istediğin kadar müdür, şef ata mali israftan öteye gidemezsin. "O yönetici benim bu yönetici senin taraftarın" diye birbirine buğuz yapan yönetim ile ancak dillere dolanırsınız.

THY büyük değişim istiyor. Hemde tepeden tırnağa.

THY'nin mevcut yapısını yıkın...

Yorumlar Tüm Yorumlar (79)

offfff 8500 mü ~ 8 yıl önce
Way bee. 8500 maaş mi olur yaa. Birde ikramiyesi var. Arara indiregandi de yapiyorlardir. Ohh ne alamemleket

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zihniyet ~ 8 yıl önce
Olay sadece müdür ,yönetici vs dediğiniz kişilerin aldıkları maaşlar mı yoksa sayıları mı? Biraz bilimsel yaklaşalım. Katma değer üretmese de prestijli ve büyük paraların döndüğü bir sektör havacılık. Finans sektörü gibi. Burada da bir portföy yöneticisi maaşı bankasına bağlı olmakla birlikte 20.000 TL ye yakın ücretler alabiliyor. Burada sizin çok dediğiniz maaşlar (ki gidin bakın ABD'de asgari ücret 36.000 USD olmuş yani aylık 3000 usd) açıkçası özel sektör için düşük seviyelerde . Bugün Türkiye'de şirketler avrupada katma değeri en çok olan (yani 1 tl lik yatırımla 5 tl kazanmak gibi) ülkeler listesinde ama maaşlar Romanya-Bulgaristan seviyesinde. 1300 TL asgari ücretin pazarlığının yapıldığı bir yerde böyle bir yazı gayet normal tabi. Bu arada THY'de çalışmıyorum . Sadece "Patronlar" yerine "Çalışanlar" ile uğraşanlarla sıkıntım var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 8 yıl önce
Bu yazıdanmı bilmem 20 tane müdür başkan vs gidiyormuş konuşulanlarda can ve ahmet karaman da var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realist ~ 8 yıl önce
Bırakın bu ayakları, gidin bi maden suyu için de hazımsızlığınıza çare olsun;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 binlik şef ~ 8 yıl önce
müdür 8 bin 500 mü alıyor ? ne müdürü bu çay ocağı müdürü mü ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KARADAYI ~ 8 yıl önce
Ali Bey Dostum Merhaba, Kaleminize yüreğinize sağlık. Evet çiftlik. Maalesef öyle.THY ve THY Teknik'te hep aynı şeyler. Nasıl müdür olurum? Nasıl başkan olurum da maaşım artar derdindeler. Yanıbaşlarında çalışan arkadaşları umurlarında değil. Ben hayatımda bu şirketin yöneticileri kadar duyarsız, vurdumduymaz başka bir şirketlerde görmedim. Lütfen İlker Bey buna bir el atsın. Adam yıllardır Başkanlık yapıyor, yıllarca yöneticilik yapıyor. Suya sabuna dokunmadan. Kafasını öne eğip gidip geliyor. Böyle bir yönetici olur mu? AZ BİLE Rumuzlu 8.500 tl maaştan bahsediyor yanlış biliyor. 15.000 tl bir müdürün maaşı.Yanında çalışan TAŞERON ise 1400 tl alıyor. Bu insanlık mı? Bunun biride geri dönüşümü var. Daha anlatılması gereken çok şey var. Burada yazılmaz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan bu şirketlerin bu şekilde çalıştığını inanın bilmiyordur. Bilse tüm yöneticileri kapı önüne koyacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorumcu... ~ 8 yıl önce
Ali Bey, güzel belirtmişsiniz ama güya işten anlıyormuş sanılıp sanat okulu mezunundan müdür yapılan şirkette bir çok lisans ve lisans üstü insan onun altına çalıştırılırsa, aynı konuda şirket içinde hizmet veren birimler varken sırf A.O.'ya bağlı olsun diye bazı gereksiz birimlerdeki kişiler hala beslenirse, onun yeğeni bunun dostu ve 30 yaşın altındaki kişiler daha çook müdür olur... Hırsızlığın çok yönü vardır ve hak emek hırsızlığı en adi olandir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 8 yıl önce
THY'nin pilot alımında uyguladığı ve alman görevlilerin inisiyatifinde yapılan DLR1 ve DLR2 sistemleri kaldırılmalıdır.Dünyada hiç bir hava yolu şirketinin pilot alımında ipleri yabancıların ellerine verdiğini sanmıyorum. Bu onur kırıcı bir şey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dlr ~ 8 yıl önce
emirates kullanıyor
Sıkıysa ~ 8 yıl önce
Kaptan 32 F/0 18 alıoruz çatır çatır yiyoruz sıkıysa olda sende ye koçum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Az bile ~ 8 yıl önce
8500 müdür maaşı bence azdır. 15 bin tl olmalı. Hakkı budur. O kadar şefle memurla uğraşmak hepsini adam etmek kolay mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000