22 Temmuz 2013, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Kim ne derse desin THY bir numara ve öyle de kalacağına inanıyorum. Değişik gazetelerin bulunması bence sakıncalı değil ancak aldığımız gazeteyi gösteriş için değil okumak için alalım böylelikle hem çevremizi temiz tutmuş olur ve doğamızı koruruz...
  • keser döner sap döner, gün olur devran döner, eski çamlar bardak olur, küçükbaşlar yarım ekmek döner...
  • Benim gazetem olsa THY ye gazeteleri bedava veririm o gazetelerin içinde bildiğiniz gibi sadece haber yok reklam ve ilan var THY müşteriside elit bir kesim olduğunu düşünürsek rant başka şeylere dönüşebiliyor
  • taraflısın ama tarafsız süsü vererek nasıl yazarım diye amma uğraşmışsınız.genel olarak masraf azaltma önerilerinizi anladık ama her gazete dağıtılcaksa sözcü ve birgün de dağıtılmalı değilmi.yada söylediğiniz gibi üç gazete dağıtılcaksa sizin ve yönetimin istediği birbirinin aynısı üç gazete değil farklı görüşlerden gazeteler dağıtılmalı
  • THY bu kadar büyük ve rağbet gören bir şirketse bunun nedeni, üç kuruşluk gazeteden, ikramdan vs. kesmediği içindir. Küçük hesapların peşinde olan küçük hesapla uğraşır . Evet, 10 trilyon, 17 katrilyon yıllık cironun yanında küçüktür. Kaldı ki rakiplerinin yapmadığı bir şeyi yapacaksın ki onların önüne geçesin.
  • Gazete okumak isteyen parasını verir ve istediği gazeteyi okur. Size tamamen katiliyorum Ali bey. Baska şirketlerde su bile para ile.
  • 1 gazete kaç para. Yolcu gitsin istediği gazeteyi alsın okusun. THY'nin yerinde olsam Business hariç gazete dağıtımını kaldırırım. THY gazete dağıtmak zorunda değil.
  • Dış Hatlar Gidiş Terminalinde boarding pass karşılığı ücretsiz gazete dağıtılıyor ve bence bundan fazlası gereksiz. Dönüş uçuşlarında genelde körük bitip, uçağa ayak basılacağı yerde gazete dağıtılıyor, eğer okyanus aşırı bir yerde iseniz bu gazetede genelde bir önceki günün oluyor. İnsanlar nedense uçağa binerken gazete okuma hastası oluyor, herkes mutlaka bir şey alıyor ve 10 dk sonra o gazete ön koltuğun cebinde veya yerlerde oluyor. %5 i o gazeteyi hakkıyla okumuyordur, sadece can sıkıntısı. Bence sadece 3 gazete ve bir kaç dergi dagıtılsın, olsun bitsin. Gereksiz uygulama, gereksiz kirlilik, gereksiz ağırlık ve gereksiz meşguliyet. Zaten 2 sene sonra tüm uçaklarda internet oluyor olur, isteyen istediğini oradan okur.
  • THY'da gazete dağıtımı yıllar öncesinden kalan bir alışkanlıktır. İnternet ağlarının,sosyal medyanın ,akıllı telefonların çok yoğun kullanıldığı bu çağda artık gereksizdir bence de.Çünkü insanlar artık evlerinde bile gazeteleri bilgisayardan okuyor.
  • Birgün zaten uçakta toktu ki.

THY'NİN 10 TRİLYONLUK GÜNAHI

Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yazlık kıyafetiyle bir pantolon, bir gömlek, kendisini selamlayan bir manga askeri teftiş ettiğinde yadırganmıştı...Özal'da yadırgayanlara "Alışırsınız alışırsınız" demişti. İşte bu sözlerden yola çıkarak THY'nin yurtdışı uçuşlarında yolculara ikram ettiği gazetelerle ilgili yazmak istedim bu hafta.

Sözcü Gazetesi THY uçaklarında dağıtılmıyor. Buna Birgün Gazetesi de eklendi. Hatırlayacağınız gibi Sözcü Gazetesi için bazı tanınmış kişiler şov yapmıştı. Uçak içinde gazete dağıtmışlardı.

Şimdi Birgün Gazetesi için boykot çağrısı yapılıyor. Yani THY boykot edilecekmiş. Gazetenin tirajı da 10 bini geçmiyor. Türkiye'de, tirajına bakmaksızın söylüyorum spor gazeteleri ile birlikte toplam 38 gazete çıkıyor.

Şimdi şöyle düşünün; Ülkemizde suyu parayla aldığınız bir havayolu şirketi örneği varken, Türk Hava Yolları çokça alternatif sunduğu gazete ikramlarında iki gazeteyi hem standında bulundurmuyor hem de uçak içinde dağıtmıyor.

Bu bir tercih meselesi mi? Evet. THY, istediği gazeteyi dağıtmak hakkına sahip. Doğru açıdan bakarsanız Türk Hava Yolları uçaklarda gazete dağıtmak zorunda bile değil.

Gelenek haline gelmiş. Yolcuları hoş tutma anlamında bir jest olarak başlamış. Dünyadaki örneklerinde uygulama çok farklı. Bizim gibi tırlar dolusu gazeteler uçaklara yüklenmiyor. En fazla 3 çeşit gazete oluyor yabancı şirketlerde. Bir de uçulan ülkenin bir iki gazetesi.

THY uçaklarından 24 farklı gazete dağıtılıyormuş. Bir de gelinen ülkenin birkaç gazetesi. Oh! gazete bayiinden farksız!

Geçmişte hem yurt dışına çıkılırken hem de yurtdışından gelinirken gazete dağıtılırdı. Bu dönemde Basın Müşaviri Ali Genç hem tasarruf olsun hem de uçağın yükünü hafifletmek için dış hatlara stant fikrini ortaya atmış ve kabul görmüş. Ama yine de kimseyi memnun edemiyorsunuz.

Geçmişte bunun benzeri olaylar yaşandı. Milli Gazete ile o günün Vakit Gazetesi uçakta dağıtılmıyordu.  Ama Zaman, Türkiye, Yeni Şafak gibi muhafazakar gazeteler uçak içinde dağıtılıyordu.

Türkiye'de insanları memnun etmek mümkün değil. O yüzden uçakta gazete okumak isteyen kişinin hangi gazeteyi okuyacağını nereden bileceksin. Çokça şahit olduk. Yolcu bir gazete de istemiyor birkaç gazete birden almak istiyor. THY de o kadar bonkör ki her yolcuya her istediğini vermeye çalışıyor.

Bence çok gereksiz. THY bu işe kökten çözüm bulmak istiyorsa ve bu 10 trilyonluk günahı azaltmak istiyorsa ya yıllık ihale yapıp en ucuz teklif veren 3 gazeteyi uçağa almalı ya da sadece business yolcular gazete ikramından faydalanmalı.

Ha diyeceksiniz ki "Sözcü ile Birgün'ü yasakladık kıyamet koptu" bende rahmetli Özal gibi "Alışırlar, alışırlar" diyorum.

Bu kadar külfeti THY'ye yüklemek günahtır, yazıktır. Başka şirketlerde her şeyin para ile satıldığını düşündüğünüzde biraz ayıp olmuyor mu?

THY'NİN 10 TRİLYONLUK GÜNAHI

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Kim ne derse desin THY bir numara ve öyle de kalacağına inanıyorum. Değişik gazetelerin bulunması bence sakıncalı değil ancak aldığımız gazeteyi gösteriş için değil okumak için alalım böylelikle hem çevremizi temiz tutmuş olur ve doğamızı koruruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cemil ~ 11 yıl önce
keser döner sap döner, gün olur devran döner, eski çamlar bardak olur, küçükbaşlar yarım ekmek döner...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airfanatik ~ 11 yıl önce
Benim gazetem olsa THY ye gazeteleri bedava veririm o gazetelerin içinde bildiğiniz gibi sadece haber yok reklam ve ilan var THY müşteriside elit bir kesim olduğunu düşünürsek rant başka şeylere dönüşebiliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
taraf ~ 11 yıl önce
taraflısın ama tarafsız süsü vererek nasıl yazarım diye amma uğraşmışsınız.genel olarak masraf azaltma önerilerinizi anladık ama her gazete dağıtılcaksa sözcü ve birgün de dağıtılmalı değilmi.yada söylediğiniz gibi üç gazete dağıtılcaksa sizin ve yönetimin istediği birbirinin aynısı üç gazete değil farklı görüşlerden gazeteler dağıtılmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Küçük Hesaplar ~ 11 yıl önce
THY bu kadar büyük ve rağbet gören bir şirketse bunun nedeni, üç kuruşluk gazeteden, ikramdan vs. kesmediği içindir. Küçük hesapların peşinde olan küçük hesapla uğraşır . Evet, 10 trilyon, 17 katrilyon yıllık cironun yanında küçüktür. Kaldı ki rakiplerinin yapmadığı bir şeyi yapacaksın ki onların önüne geçesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!! ~ 11 yıl önce
Gazete okumak isteyen parasını verir ve istediği gazeteyi okur. Size tamamen katiliyorum Ali bey. Baska şirketlerde su bile para ile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
???? ~ 11 yıl önce
1 gazete kaç para. Yolcu gitsin istediği gazeteyi alsın okusun. THY'nin yerinde olsam Business hariç gazete dağıtımını kaldırırım. THY gazete dağıtmak zorunda değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yunus ~ 11 yıl önce
Dış Hatlar Gidiş Terminalinde boarding pass karşılığı ücretsiz gazete dağıtılıyor ve bence bundan fazlası gereksiz. Dönüş uçuşlarında genelde körük bitip, uçağa ayak basılacağı yerde gazete dağıtılıyor, eğer okyanus aşırı bir yerde iseniz bu gazetede genelde bir önceki günün oluyor. İnsanlar nedense uçağa binerken gazete okuma hastası oluyor, herkes mutlaka bir şey alıyor ve 10 dk sonra o gazete ön koltuğun cebinde veya yerlerde oluyor. %5 i o gazeteyi hakkıyla okumuyordur, sadece can sıkıntısı. Bence sadece 3 gazete ve bir kaç dergi dagıtılsın, olsun bitsin. Gereksiz uygulama, gereksiz kirlilik, gereksiz ağırlık ve gereksiz meşguliyet. Zaten 2 sene sonra tüm uçaklarda internet oluyor olur, isteyen istediğini oradan okur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hülya ~ 11 yıl önce
THY'da gazete dağıtımı yıllar öncesinden kalan bir alışkanlıktır. İnternet ağlarının,sosyal medyanın ,akıllı telefonların çok yoğun kullanıldığı bu çağda artık gereksizdir bence de.Çünkü insanlar artık evlerinde bile gazeteleri bilgisayardan okuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yasas ~ 11 yıl önce
Birgün zaten uçakta toktu ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000