10 Eylül 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Kabin memuru maaslari 2999 tl’ye dusurulmeli. Hak ettikleri maas budur. Yillardir skytrax’ta en iyi kabin siralamasinda ilk 20’ye bile giremediler. Atlas onur pgs bu maasi veriyor km’ler gayet de guleryuzlu, hicbiri istifa edip de cikamaz gorursunuz.
  • AMA DA ATMISINIZ NERDEN YABANCI HAVALYOLLARI BU KADAR PARA VERECEK 137 BIN FALAN :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Bu pilotlarin derdi cok ucmaktan dinlenemiyoruz diye aglamiyorlarmiydi.Cok kez sahit oldum kabin ekibine ucus oncesi bilgilendirmede bizim derdimiz para degil insanca yasamak diye havasen uyesi yapmaya calisiyorlardi....simdi zammi alinca giklari cikmiyor...derdiniz paraymis eger YIYORSA simdi insanca ucmak istiyiruz diye zirlanin bakalim THY ye..Thy yi gideriz diye tehdit ettiniz de kaciniz gider acaba kem kum ingilizce ile...emirates etihad alir mi ?acaba...F/O lar icin ayni seyi soyleyemem dogru olmaz...
  • Ne kadar fırsatçı EXPAT aldıysa onun vebalini yaşatan bu şirket'e ne demeli bilinmez. Taşıma artık suyla beter olunur.
  • Amerika havayolları maaşlarının kaynağını deyiverdi bi. Kime göre, neye göre ? Bilmiyordunuz, etmiyorsunuz ama kokpitte havacılık fuarında fotoğraf çektirip sonra da uzman oluyorsunuz.
  • Diger sirketlerin yillik maaslar yazmissiniz da belikki hic bilgi sahibi degilsiniz atip tutuyorsunuz. Ya arkadas bu zam ile beraber bile diger sirketlere yakin bile degiller. Kaptan maasi en az 12k f/o en az 6-7k $ a yakin olmasi lazim iste o zmn herkes mutlu olur bi de FTL de duzeldi mi gor bakalim buyuk sirketlerden nsl pilot gelioyor TK ya.
  • Thy teknik üvey evlat çoluk çocuk bu haberleri duydukça bu mübarek ayda beddua ediyoruz
  • Rakamlar yanlış. Airfrance ta FO net 8500 Euro alıyor
  • Maaslar bir yana beni en cok uzen nokta kabinden sicili yuksek olan bir memurun ikinci pilotun onunde yer almasi pass ucuslarda.Bir an once duzeltilmelidir ucakda kaptan pilot dan sonra ikinci yetkili olacaksin yerde kabin memuru senden once girmis diye senin onune gececek bu adaletsizligin bir an once giderilmesi gerek.Bundan rahatsiz olan bir ton ikinci pilot arkadasim var.Mantik olarak da zaten sayi olarak kabine gore az olmamiz bu isin cok daha kolay yapilmasini saglar.
  • Pegasus düşünsün elindeki kaptanları kaçırmamak için bakalım ne yapacak Nane ile Nasuh

THY’den yeni zam! Peki diğer şirketler ne maaş veriyor?

İstanbul yeni havalimanının açılış tarihi yaklaştıkça şirketlerin personel ihtiyacı artıyor. Türk Hava Yolları’nın büyük ilgi gören son kabin memuru ilanında sınav süreci devam ediyor. Geçtiğimiz hafta değindiğim yeni sistemle şu sıralarda adaylar ilk aşamayı tamamlamak üzere.

Bu ayın 11’ine kadar devam edecek kişilik envanteri ve İngilizce sınavlarıyla ilk süreç sona erecek.

Bu arada bu ilanda önemli bir detay vardı. Erkek adaylar için bir alım yapılmadı. Yeni havalimanına geçip oradaki durumu görene kadar erkekler için bir ilan yayınlanmayacağını da belirtelim.

İlan yayınlayan tek şirket Türk Hava Yolları olmadı. Atlasglobal, Freebird ve Sunexpress de ilan yayınlayan şirketler oldu. Tabii bunu sadece yeni havalimanıyla yorumlamak doğru olmaz ama yeni bir planlamaya yapıldığı da aşikar.
 
PİLOTLARA YENİ ZAM KARARI
 
Türk Hava Yolları’nda pilotlara yapılan yeni zam çok ses getireceğe benziyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında kokpite yüzde 20, diğer birimlere yüzde 10 zam yapılması yeterince tartışılmış ve haklı bulanların yanı sıra eleştirenlere de konu olmuştu. THY şimdi çok daha fazla tartışılacak bir karar aldı.

Buna göre; sadece kokpite döviz kurundan dolayı yüzde 30 zam yapıldı. Neredeyse maaşın 3’te biri oranındaki zam kokpitte büyük sevinçle karşılandı. Aslına bakarsanız kokpit böyle bir kararı bekliyordu. Beklediklerini almanın haklı sevincini yaşıyorlar.

Bu karar başta uçucular olmak üzere diğer birimlerde çalışanlar tarafından huzursuzluğa neden olabilir. Çünkü döviz kurunun Türkiye’de etkilemediği hiçbir çalışan yok! 

Ama bazı gerçekleri de göz ardı etmemek lazım. Şimdi yazacaklarım belki çok fazla tepki görecek ama dediğim gibi gerçeklerin üzerini örtemeyiz.

Türk Hava Yolları, pilotlarının toplu istifası tehlikesini de göz önünde bulundurarak böyle bir adım attı. Son 3 ayda pilotlarına önce yüzde 20, sonra da yüzde 30 zam yaptı. Bu gerçekten son derece keskin bir karar. Neden sadece pilotlara denilebilir belki ama şirketlerin kaptan pilot ihtiyacı o kadar fazla ki, o yüzden bu karar çok fazla eleştirilemez. Çünkü harıl harıl pilot arayan şirketler ellerindekileri de kaybetme tehlikesini göze alamaz.

Şunu kabul etmek lazım; Dünyanın her yerinde kaptan pilot ihtiyacı var, burası çok net!

Dünyadaki ortalamaya yakın maaş vermek zorunda olan THY de zam üstüne zam kararı aldı.

THY standartlarında olan şirketlerin yıllık ne maaş verdiklerine bir bakalım:

American Airlines: 150 bin dolar

United Airlines: 170 bin dolar

British Airways: 96 bin dolar
 
Lufthansa:  80 bin dolar

Air France: 74 bin dolar

Qatar Airways:  116 bin dolar

Emirates: 147 bin dolar

Delta Airlines: 134 bin dolar

*(Maaşlar ortalama olarak alınmıştır)

Bu açıdan baktığınızda en az maaş veren şirketin 1 yılda pilotlarına yaklaşık 510-520 bin lira maaş verdiğini göreceksiniz. Hatta bazıları sadece maaş vermekle kalmıyor, çocuklarının okul ihtiyaçlarını, konut ihtiyacını ve hatta arabalarının yakıt ihtiyacını bile karşılıyor.

Pilotları elde tutmanın zamdan başka çaresi yok…

ABDÜLHAMİT HAN HAVALİMANI
 
Habertürk yazarı Sevilay Yılman yeni havalimanının adının Abdülhamit Han olacağını iddia etti. Bu açıklama doğal olarak havacılık sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.
 
Yeni havalimanı için masadaki seçeneklerden biriydi bu isim. Gerçi resmi olarak ilan edilmedi ancak daha önemli tarafı bu açıklamaya yalanlama da gelmedi. O yüzden doğru gibi duruyor.
 
Sanırım bu ay içinde de adı resmen açıklanacaktır. Sektöre hayırlı olsun.
THY’den yeni zam! Peki diğer şirketler ne maaş veriyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (74)

Milli ~ 6 yıl önce
Kabin memuru maaslari 2999 tl’ye dusurulmeli. Hak ettikleri maas budur. Yillardir skytrax’ta en iyi kabin siralamasinda ilk 20’ye bile giremediler. Atlas onur pgs bu maasi veriyor km’ler gayet de guleryuzlu, hicbiri istifa edip de cikamaz gorursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XXX ~ 6 yıl önce
AMA DA ATMISINIZ NERDEN YABANCI HAVALYOLLARI BU KADAR PARA VERECEK 137 BIN FALAN :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaaa benim anlamadgim ~ 6 yıl önce
Bu pilotlarin derdi cok ucmaktan dinlenemiyoruz diye aglamiyorlarmiydi.Cok kez sahit oldum kabin ekibine ucus oncesi bilgilendirmede bizim derdimiz para degil insanca yasamak diye havasen uyesi yapmaya calisiyorlardi....simdi zammi alinca giklari cikmiyor...derdiniz paraymis eger YIYORSA simdi insanca ucmak istiyiruz diye zirlanin bakalim THY ye..Thy yi gideriz diye tehdit ettiniz de kaciniz gider acaba kem kum ingilizce ile...emirates etihad alir mi ?acaba...F/O lar icin ayni seyi soyleyemem dogru olmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlayana ~ 6 yıl önce
Yukarıdaki makale yanlış olarak maaş üzerine kurulmuş. Pilotuna düşman bir havayolu şirketi olur mu? Ne yazık ki yer personeli uçuculara düşmanlık gösteriyor. Ben size diğer havayollarının verdiği sosyal hakları saysam dudağınız uçuklar. Konu sadece para meselesi değil. Gıkımız çıkıyor. Her yerde söylüyoruz. Sosyal haklarımız, insanca yaşamak bunlar maaştan da önce gelir.
Expat ~ 6 yıl önce
Ne kadar fırsatçı EXPAT aldıysa onun vebalini yaşatan bu şirket'e ne demeli bilinmez. Taşıma artık suyla beter olunur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abdülrezzak ~ 6 yıl önce
Amerika havayolları maaşlarının kaynağını deyiverdi bi. Kime göre, neye göre ? Bilmiyordunuz, etmiyorsunuz ama kokpitte havacılık fuarında fotoğraf çektirip sonra da uzman oluyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M1 ~ 6 yıl önce
Diger sirketlerin yillik maaslar yazmissiniz da belikki hic bilgi sahibi degilsiniz atip tutuyorsunuz. Ya arkadas bu zam ile beraber bile diger sirketlere yakin bile degiller. Kaptan maasi en az 12k f/o en az 6-7k $ a yakin olmasi lazim iste o zmn herkes mutlu olur bi de FTL de duzeldi mi gor bakalim buyuk sirketlerden nsl pilot gelioyor TK ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 6 yıl önce
Thy teknik üvey evlat çoluk çocuk bu haberleri duydukça bu mübarek ayda beddua ediyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 6 yıl önce
Rakamlar yanlış. Airfrance ta FO net 8500 Euro alıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
X3 ~ 6 yıl önce
Maaslar bir yana beni en cok uzen nokta kabinden sicili yuksek olan bir memurun ikinci pilotun onunde yer almasi pass ucuslarda.Bir an once duzeltilmelidir ucakda kaptan pilot dan sonra ikinci yetkili olacaksin yerde kabin memuru senden once girmis diye senin onune gececek bu adaletsizligin bir an once giderilmesi gerek.Bundan rahatsiz olan bir ton ikinci pilot arkadasim var.Mantik olarak da zaten sayi olarak kabine gore az olmamiz bu isin cok daha kolay yapilmasini saglar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bundan sonra ~ 6 yıl önce
Pegasus düşünsün elindeki kaptanları kaçırmamak için bakalım ne yapacak Nane ile Nasuh

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000