22 Mart 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY'DE GREV OLUR MU?

Biliyorsunuz geçen yıl Hava-İş Sendikası’nın işgüzarlığı sebebiyle Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yapılamamıştı. Belki de sendikanın uyanıkça bir manevrasıydı böyle olması. Zira önünde zorlu bir seçim maratonu vardı. Her ne kadar üzerinde çok tartışılacak bir seçim olsa bile ipi göğüsleyen Atilay Ayçin olmuştu.

Atilay Ayçin eskisi kadar güçlü olmasa bile artık yeni genel başkan olarak kendini göstereceği en iyi olanak Toplu İş Sözleşmesi. Ama pusuda bekleyen bir muhalefet var artık. Yapacağı en küçük hata da bile olağanüstü genel kurul seçeneğinin ensesinde olduğunu biliyor artık. Farkındaysanız eskisi gibi pek sesi çıkmıyor. Meydanlara çıkıp afra tafra atmıyor.

Odaklandığı tek nokta var. Toplu İş Sözleşmesi’nde olabildiğince fazla hak almak ve üyelerin gözünde yücelmek.

Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri başlamadan tıkandı diyebiliriz. Yaklaşık 39 madde de anlaşmazlık var. Maddelere baktığınızda çoğu şeye anlam veremiyorsunuz. Zira anlaşılamayan maddelerin içeriği yok. 

Hava-İş Sendikası’nın internet sitesinden incelediğim kadarıyla ana başlık, ücret zammı olarak görülüyor.

Hatırlarsanız Türk Havayolları Hava-İş Sendikası’nın uzlaşmaz tavrından dolayı çalışanları mağdur etmemek için % 6 zam yapmıştı.

Yine Hava-İş Sendikası’nın sitesinden aldığım bilgiye göre sendika geçen sene yapılan zamma da takmış kafayı ve bu zamma ek zam istiyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi çok sayıda anlaşmazlık maddesi masada duruyor. Masanın sendika cephesi üyeleri bilgilendiriyor ama asıl muhatap THY’den sendikal süreçle ilgili henüz bir açıklama yok. Şu anda sendikanın verdiği bilgiler üzerine yorum yapıyoruz.

Sendika uyuşmazlık gerekçesiyle arabulucu istedi. Arabulucu THY ile sendika arasındaki uzlaşılmaz maddeleri çözüme kavuşturursa ve her iki tarafta bu çözüme razı olursa sorun yok demektir.

Ancak, sendikanın bir maceraya atılmak, sendikal gücünü kullanmak ve üyelerin gözünde kaybettiği güveni yeniden canlandırmak için grev yolunu seçerse işte o zaman işler arapsaçına dönebilir.

Yoğun uçuş sezonunun başlayacağı yaz aylarında THY’de grev rüzgarları eserse şaşmayın. Atilay Ayçin meydanlara çıkıp avazı çıktığı kadar bağırırsa yine şaşmayın.

Evet, kanımca Atilay Ayçin bir oyun oynayacak. Ama THY yöneticileri masadaki kişileri iyi tanıyor. Manevraya karşılık tedbirlerini alıyor olmalı. Zira, 7 yıldır yönetimde bulunanlar iki üniversite bitirmiş kadar deneyimliler artık.

Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinin iyi bir netice ile sonlanması hem THY için hem de çalışanlar için elde edilen birer kazanç olmalı. Her geçen gün büyüyen THY, büyürken büyüten çalışanlarını da düşünmeli.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

THY'DE GREV OLUR MU?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
TGS yi yönetenlerin hiçbirisi hayatlarında ciddi yöneticilik ve sevk ve idare yapmamışlar. Hepside 2. sınıf, emir alan ve personeline farklı amirine farklı davranan kişilerdi. Yani ezik kişilerdi onlar. Bunların zor günlerin üstesinden geleceği şüpheli. Ciddi, tutarlı, kimseye gebe olmayan, otoriter yöneticiler olmazsa TGS nin THY ye çok çektireceği var. Bu yöneticiler üretken ve dominant değil. Bunlar proje geliştiremezler. Hepsinden önemlisi ciddi adamlar değiller. Birisi solistlik ve komedyenlik, birisi futbol hastası ve yan gelip yatan, öbürü ortalıkta kibarlık taslamaktan öteye yöneticilik yapmayan adamlardı. Söylemedi demeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
buraya yazıyorum thy'nin kaderini tgsye terk edenler pişman olacaklar bu iş yürek işi bu iş sevda işi tgs'de ortalarda boş boş dolaşıp maaş alan torpilliler sıra sizede gelecek merak etmeyin izleniyorsunuz haberiniz olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy işleri tgs ye devretti dış hatlar eleman doldu ama yarısı kontuarlarda sıra bekleyen yolculara rağmen sabah keyiflerini ( KAHVALTI) evde değil mesai saatlerinde RESTRODA yapıyorlar dikkatine!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY de umarım Grev e gerek kalmadan şirketi bu günlere getirenler haklarını alırlar.THY DE GREV OLURMU DEMİŞSİN.bUNU HERKESDEN DAHA İYİ BİLİYORSUN?Haklarımız verilmezse Grev Kararı silahımızdır.Yaşasın Hava İş,Yaşasın İnsan olan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sonucta olan emekci ve iscilere oluyor....bu isten sendika agalari ve thy yonetimi karli cikiyor....her zamanki gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy yönetimi bırakın hakları iyileştirmeyi elinden gelse olan haklarıda kötüleştircek işallah grev kararı alınır uçaklar kalkmadığında bakalım ne yapıcaklar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gerçekten ağzınıza sağlık Sn Ali Kıdık. büyürken büyüten en önemli birim uçuşken bu anlaşmanın biranönce sağlanması gerekir THY kabin ekiplerinin gönlünü kazanmalı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy büyürken büyüten çalışanlarınıda düşünmeli düşünmüyorsada grev olduğunda uçaklar kalkmadığında neden kalkmadığını herkese açıklar orda burda cok büyüyoruz eniyisi biz demekle büyük olunmuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000